PDA

Zobacz pełną wersję : Autohandel - Jakie szkła, statyw i polarki do D7200

Garbus
11-01-2019, 14:39
Cześć wszystkim!
W marcu zamierzam założyć działalność gospodarczą polegającą na handlu samochodami używanymi. Będę z tego tytułu brał dotację z Urzędu Pracy, za część której zamierzam zakupić jakieś dwa szkła, wraz z polarkami i statywem do Nikona D7200. Czy bylibyście w stanie polecić mi coś ciekawego, abym zamknął się w kwocie 3 tys. złotych za wymienione produkty? Osobiście myślałem o obiektywie Nikkor 35mm 1.8 i do tego 18-105. Co sądzicie o takim zestawie? Robiłem kiedyś zdjęcia samochodom obiektywem 35mm i byłem z niego zadowolony. O ile na zewnątrz jest okej to do zdjęcia wnętrza trochę brakowało mi czegoś szerszego. Stąd pomysł na 18-105, który jest obiektywem dość uniwersalnym. Uprzedzając pytanie - sprzęt musi być nowy, używki nie wchodzą w grę.

Pozdrawiam.

ksh
11-01-2019, 14:48
Cześć, Sigma Art 1.8/18-35mm plus statyw plus filtr cpl i masz 3000zł.

dinus
11-01-2019, 15:56
Ja bym pomyślał jeszcze o czymś szeroki, co by dobrze wnętrze obfocić :)

Pugilares
11-01-2019, 19:05
Pomyśl, czy nie lepiej kupić lampę błyskową (lub dwie lub trzy) plus statyw do lampy, plus parasolka plus wyzwalacz.

ksh
11-01-2019, 19:25
Jeśli robi zdjęcia na statywie i oświetlenie zastane jest ok to raczej nie ma co mieszać w głowie dodatkowym oświetleniem, do tego zaraz pojawi sie problem z maskowaniem tego całego złomu rozstawionego i odbijającego się na lakierze.

kamdul
11-01-2019, 23:22
Sigma 18-35 A 1.8 super szklo (jeden mankament, nie ostrzy na skrajnych z tym modelem).

Ps. Garbus- nie mogą być używki z fakturą?

Garbus
12-01-2019, 01:18
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! :)
Wezmę pod uwagę tą Sigmę, aczkolwiek chciałbym czasami wykorzystać aparat do focenia na jakichś wycieczkach itp. Obawiam się, że mógłbym mieć problem ze zbyt małym zakresem ogniskowej... Co o tym myślicie? Nie lepiej w tym przypadku dwa tańsze obiektywy?

Kamdul - Niestety, w PUP, w którym staram się o dofinansowanie dopuszczają tylko i wyłącznie sprzęt nowy...

ksh
12-01-2019, 02:51
No to sigma 17-50 bo mniejsza i większy zakres.

kamdul
12-01-2019, 15:56
Zawsze można później dokupić ta drugą 50-100 1.8. 18-35 to naprawdę świetne szkło, mimo wady z ostrzeniem. Bardzo ostre

Garbus
12-01-2019, 16:39
Dobry pomysł z tą Sigmą 17-50. To chyba dość uniwersalny obiektyw z tego co czytam i myślę, że to będzie najlepsze wyjście w moim przypadku...

Pugilares
21-01-2019, 10:42
Jeśli robi zdjęcia na statywie i oświetlenie zastane jest ok to raczej nie ma co mieszać w głowie dodatkowym oświetleniem, do tego zaraz pojawi sie problem z maskowaniem tego całego złomu rozstawionego i odbijającego się na lakierze.

Fotografowanie przedmiotów na handel przy świetle zastanym z daleka ciągnie amatorką.
Szczególnie jeśli ktoś się zajmuje tym handlem zawodowo i robi to stale, a nie chce sprzedać na aukcji używany dywan raz w życiu.
Ale co kto lubi :-)

Pugilares
21-01-2019, 16:27
Fotografowanie przedmiotów na handel przy świetle zastanym z daleka ciągnie amatorką.
Szczególnie jeśli ktoś się zajmuje tym handlem zawodowo i robi to stale, a nie chce sprzedać na aukcji używany dywan raz w życiu.

Gdybym miał fotografować regularnie samochody na handel, to tak - szeroki obiektyw by się przydał do fotografowania wnętrza. Ale czy to koniecznie musiałby być obiektyw F 1:1.8 - ? Nie - jasność w tym przypadku jest bez znaczenia, mógłby to być obiektyw z jasności F 1:4.0, a byłby tańszy, mniejszy, lżejszy i wygodniejszy do operowania w ciasnej przestrzeni wnętrza samochodu. Szeroki obiektyw 1.8 kupiłbym sobie, gdyby płacił za to urząd, a chciałbym mieć bajerancki obiektyw do poprawy samopoczucia. Z zewnątrz fotografowałbym na ogniskowych typu portretowego - 85 mm, 135 mm. Najbardziej istotne byłoby ustawienie czystego samochodu na odpowiednim tle i oświetlenie go w sensowny sposób. Cóż po zooomie 1.8 gdy sfotografujemy samochód na handel stojący w kałuży na błotnym placu na tle chaotycznych bannerów wiszących na krzywym płocie przy słońcu w południe - ?
Ale coś mi się zdaje, że kolega zakładający wątek chce kupić sobie aparat, bo lubi, a że ma (lub właśnie zamierza otworzyć za pomocą dotacji z Urzędu Pracy) autohandel i szansę wziąć dotację z Urzędu Pracy, to sobie wykombinował, że w urzędzie złoży wniosek o sfinansowanie zakupu aparatu. Gdyby na serio chciał fotografować samochody na handel, to by zlecił człowiekowi, który potrafi to robić i ma do pokazania portfolio z dziesiątkami elegancko sfotografowanych samochodów.

Odrębna sprawa, że do fotografowania w ciasnej przestrzeni wnętrz samochodów zdecydowanie wolałbym aparat z odchylanym i kręconym ekranem, niż D7200 z nieruchomym ekranem.

Garbus
29-01-2019, 14:34

A mógłbyś wyjaśnić dlaczego?

Ale coś mi się zdaje, że kolega zakładający wątek chce kupić sobie aparat
Tak gwoli ścisłości - pytałem o obiektywy a nie o aparat :) Aparat już mam, także nie - nie chcę "wyłudzić" sprzętu z Urzędu Pracy do zabawy tylko po to by służył mi do pracy.