Zobacz pełną wersję : XQD - nowy format
Witam forumowiczów:)
Stoje przed sporym dylematem, do nowego nabytku chcę kupić karty aby zabezpieczyć się na podwójnym zapisie powinienem kupić dwie karty o takiej samej pojemności tj. SD UHS-II 128 GB i XQD G 128 GB, i tu zaczynają się schody, dostępne w Polsce są karty XQD G 120 GB, na stornie SONY są wskazane tylko karty o pojemności 32;64;128;256 oczywiście mama na myśli serię G czyli z prędkościami 400 i 440 Mb/s.
Karta o pojemności 120 Gb, dostępna jest na popularnym serwisie aukcyjnym który ostatnio skomercjalizował się, a karta 128GB teoretycznie w popularnym sklepie internetowym lecz jej dostęp jest na zapytane.
Dzwoniłem do SONY starając się u źródła uzyskać najbardziej wiarygodnych informacji, konsultantka nie wiedziała o czym mówię :(, i stwierdziła że karty 120GB nie istnieją prosząc mnie o zdjęcie pudełka i dowód zakupu....
Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma wiedzę czym one się rzeczywiście różnią??
https://pro.sony/pl_PL/products/xqd-series/xqd-g-series-memory-card
Ja tu widzę 120GB
Stoje przed sporym dylematem, do nowego nabytku chcę kupić karty aby zabezpieczyć się na podwójnym zapisie powinienem kupić dwie karty o takiej samej pojemności tj. SD UHS-II 128 GB i XQD G 128 GB...
Poważnie pytasz? A jakie to ma znaczenie? Zapełniasz zawsze karty do ostatniego bajta?
Kojocisko
11-01-2019, 14:30
Jak widac taki jest typoszereg. Ale ostatnio chyba na Amzonie widziałem wersję 128 jako niedostępną/wycofaną.
Też miałem dylemat z tymi dwoma pojemnościami.
Możliwe że użyto innych kostek pamięci, zobaczcie że wiele SSD ma pojemności 120 i 128 albo 240 i 256 itd, jest też kwestia że kostki "gorszego sortu" dające faktycznie 128GB zabezpiecza się ukryciem 8GB na uzupełnianie martwych komórek pomięci ale wiedząc o tym wielu by stwierdziło że te karty 120GB to drugi gatunek, a tego raczej się nie dowiemy bo byłby to strzał w kolano producenta.
Ja tu widzę 120GB
to nie jest storna SONY, na stornie SONY są tutaj:
https://www.sony.pl/electronics/karty-pamieci-xqd/xqd-g-serie
- - - - kolejny post - - - - - -
Poważnie pytasz? A jakie to ma znaczenie? Zapełniasz zawsze karty do ostatniego bajta?
zdecydowanie poważnie, jak wypuszczą SD 120 GB nie będzie problemu, tak masz bez sensu luźne 8GB, robiąc serie zdjęć często dochodzę do pełnych kart i nic w tym dziwnego skupiam się na zdjęciu. A po za tym do tej pory ładowałem CF i SD tej samej pojemności teraz nikon wymyślił nowy format mimo że CF ma większa prędkość maksymalną....
Jak widac taki jest typoszereg. Ale ostatnio chyba na Amzonie widziałem wersję 128 jako niedostępną/wycofaną.
Też miałem dylemat z tymi dwoma pojemnościami.
w Polsce też są jakby niedostępne, ponoć czekają na dostawę cyfrowe.pl ma najlepsza cenę ale i tak brak dostępności :(
Możliwe że użyto innych kostek pamięci, zobaczcie że wiele SSD ma pojemności 120 i 128 albo 240 i 256 itd, jest też kwestia że kostki "gorszego sortu" dające faktycznie 128GB zabezpiecza się ukryciem 8GB na uzupełnianie martwych komórek pomięci ale wiedząc o tym wielu by stwierdziło że te karty 120GB to drugi gatunek, a tego raczej się nie dowiemy bo byłby to strzał w kolano producenta.
Wydaje się to logiczne, tylko dalej jestem w czarnej odchłani czy oddać tą 120 i czekać na 128 czy zostawić i liczyć na nie wiem co ?? a może te 128 już nie wrócą i zostaną tylko 120 ??? na stronie SONY.COM czyli w USA, mamy znów tylko 120 i 240.... jakaś masakra....
Najnowsza informacja z źródła:
" Nawiązując do Pana zgłoszenia uprzejmie informuję, iż zakupiona karta jest produktem profesjonalnym, którego jako infolinia wparcia technicznego nie wspieramy - stąd brak modelu na stornie sony.pl Dany model karty jest obsług tylko i wyłącznie przez urządzenia profesjonalne, stąd prędkość zapisu danych 440 Mb/s, 400 Mb/s. "
zbaraniałem... przecież 128 ma też takie prędkości....
to nie jest storna SONY, na stornie SONY są tutaj:
https://www.sony.pl/electronics/karty-pamieci-xqd/xqd-g-serie
To jest strona Sony:
"Administratorem niniejszej Witryny jest spółka Sony Professional Solutions Europe, oddział spółki Sony Europe Limited, z siedzibą pod adresem: Sony Europe Limited, The Heights, Brooklands, Weybridge, Surrey, KT13 OXW, zarejestrowana pod numerem 2422874 oraz posiadająca następujący adres korespondencyjny w sprawach związanych z niniejszą Witryną: Sony Professional Solutions Europe, Jays Close, Basingstoke, Hampshire, RG22 4SB, UK"
To jest strona Sony:
"Administratorem niniejszej Witryny jest spółka Sony Professional Solutions Europe, oddział spółki Sony Europe Limited, z siedzibą pod adresem: Sony Europe Limited, The Heights, Brooklands, Weybridge, Surrey, KT13 OXW, zarejestrowana pod numerem 2422874 oraz posiadająca następujący adres korespondencyjny w sprawach związanych z niniejszą Witryną: Sony Professional Solutions Europe, Jays Close, Basingstoke, Hampshire, RG22 4SB, UK"
Tak, prawda tyle że PROFESJONAL a zwykłe SONY odcina sie od nich i "ICH" produktów, odpowiedz konsultantki SONY jak wyżej....
zdecydowanie poważnie, jak wypuszczą SD 120 GB nie będzie problemu, tak masz bez sensu luźne 8GB, robiąc serie zdjęć często dochodzę do pełnych kart i nic w tym dziwnego skupiam się na zdjęciu. A po za tym do tej pory ładowałem CF i SD tej samej pojemności teraz nikon wymyślił nowy format mimo że CF ma większa prędkość maksymalną....
Zdecydowanie wydumany problem. Wiesz ile zdjęć mieści się na karcie 128 GB? Mnie się udało zapełnić kartę 128 GB chyba tylko raz na jakimś dłuższym wyjeździe (bardziej przez nieuwagę), a zrobiłem d7200 ponad 60k zdjęć, zwykle mam w takich wypadkach włożone 2x128. Przecież, jak skończy się jedna karta, zdjęcia dalej będą się zapisywać na drugiej odrobinę większej. Prawdopodobieństwo, że coś stracisz akurat w tym momencie jest praktycznie zerowe.
Trzeba by włożyć pustą kartę 120, potem 128 i zobaczyć, czy w ogóle aparat pokaże inną liczbę zdjęć do zrobienia. Wątpię.
Akademicka dyskusja.
Ps. Karty CF nie są szybsze od XQD
..mimo że CF ma większa prędkość maksymalną...
XQD i CFexpress są ze sobą zgodne ale kwestia co obsłuży aparat i co tam zamontował Nikon czy teraz Panas bo XQD to PCIe 2.0 x2, a CFexpress to nawet PCIe 3.0 x8
Czyli ten drugi może być szybszy ale nie ma pewnie nic na przeszkodzie żeby XQD zrobić nową rewizje itd bo konstrukcja zapewnie odprowadzenie ciepła, tak samo jak sam slot w aparacie.
Niech przykładem będzie SD gdzie nowa rewizja to też już nie jest zwykła karta pamięci UHS tylko zrobiona jak XQD i ma interfejs PCIe 3.0 x1 ale tam są problemy z odprowadzaniem ciepła, dlatego żeby aparat bezpiecznie działał musi być przystosowany do tych najnowszych SD, a takiego aparatu może nie być jeszcze na rynku.
Zdecydowanie wydumany problem. Wiesz ile zdjęć mieści się na karcie 128 GB? Mnie się udało zapełnić kartę 128 GB chyba tylko raz na jakimś dłuższym wyjeździe (bardziej przez nieuwagę), a zrobiłem d7200 ponad 60k zdjęć, zwykle mam w takich wypadkach włożone 2x128. Przecież, jak skończy się jedna karta, zdjęcia dalej będą się zapisywać na drugiej odrobinę większej. Prawdopodobieństwo, że coś stracisz akurat w tym momencie jest praktycznie zerowe.
Trzeba by włożyć pustą kartę 120, potem 128 i zobaczyć, czy w ogóle aparat pokaże inną liczbę zdjęć do zrobienia. Wątpię.
Akademicka dyskusja.
Ps. Karty CF nie są szybsze od XQD
Przy 7200 też bym się nie martwił i nie szukał problemu, lecz "uwaliłem" kartę na ślubie która była nie do odczytania i tu zemścił się na mnie brak kopi równoległej, od tamtej pory mam zawsze dwie równe karty w paracie. Wracając do ilości zdjęć na 810 robiłem około 1000 na 64 GB, i to na jeden kpl. mi wystarczało dwa kpl. SD z CF w zapasie i byłem pewny. Niestety na 850 na karcie 64 mieści się tylko 636 zdjęć i te kilka dodatkowych z 8 GB przepraszam ale robi mi sporą różnice. Oczywiście mogę robić w JPG i na pełnej kompresji do tego obcinając matryce ale nie o takie zdjecia mi chodzi....
Specjalistą od szybkości kart nie jestem biorę to co podaje producent i staram się z tego korzystać raz zdradziłem SAN-DISK na rzecz Kingstona nomen omen 128 GB i tą kartę uwaliłem na weselu.... koszt odczytu z karty której nie widzi żaden komputer zaczyn asie od 1,5 tyś....
A wracając do szybkości, SAN-DISK chwali się teraz takim CF: EXTREME SPEEDS OF UP TO 525MB/S READ AND 450MB/S WRITE dla pojemności 512 GB i z tego co czytam jest to trochę więcej od najszybszej XQD. link: https://www.sandisk.com/home/memory-cards/cfast/extremepro-cfast-2d
Maja tez szybkie SD, drogie i problemowe odnośnie odprowadzenia ciepła.
XQD i CFexpress są ze sobą zgodne ale kwestia co obsłuży aparat i co tam zamontował Nikon czy teraz Panas bo XQD to PCIe 2.0 x2, a CFexpress to nawet PCIe 3.0 x8
Czyli ten drugi może być szybszy ale nie ma pewnie nic na przeszkodzie żeby XQD zrobić nową rewizje itd bo konstrukcja zapewnie odprowadzenie ciepła, tak samo jak sam slot w aparacie.
Niech przykładem będzie SD gdzie nowa rewizja to też już nie jest zwykła karta pamięci UHS tylko zrobiona jak XQD i ma interfejs PCIe 3.0 x1 ale tam są problemy z odprowadzaniem ciepła, dlatego żeby aparat bezpiecznie działał musi być przystosowany do tych najnowszych SD, a takiego aparatu może nie być jeszcze na rynku.
Technicznie nie ogarniam :(, wkurza mnie tylko wprowadzanie czegoś nowego na rynek mimo iż ( sugeruje się opisem) jest coś szybszego, to trochę jak z Z7, niby fajnie, stabilizacja 5 osiowa fiu fiu, większy otwór, więcej światła lepsza plastyka itd. a naprawdę jasnych szkieł praktycznie nie ma...
Technicznie nie ogarniam :(, wkurza mnie tylko wprowadzanie czegoś nowego na rynek mimo iż ( sugeruje się opisem) jest coś szybszego, to trochę jak z Z7, niby fajnie, stabilizacja 5 osiowa fiu fiu, większy otwór, więcej światła lepsza plastyka itd. a naprawdę jasnych szkieł praktycznie nie ma...
Może dlatego że system wystartował pare miesięcy temu ?
A jasne szkła masz przez adapter.
Ale to jest link do kart CFast.
tak, to jest link do CF która jest według tam zamieszczonego opisu szybsza od XQD.
Może dlatego że system wystartował pare miesięcy temu ?
A jasne szkła masz przez adapter.
tak:) tylko że ten adapter przysłania ta piękna dziurę ... a nowe obiektywy do nowego systemu o zbliżonej jasności będą znacznie większe cięższe od obecnych... 50 1.8 dla Z7 jest zdecydowanie większa od normalnej 50 1.8.
Strasznie mieszasz. Raz piszesz o 64, potem o 128 GB, 64 GB to czy XQF czy SD nie problem kupić. Poza tym porównujesz CF z CFast*
Tu nie chodzi, czy to d7200, czy d850. Jak karta jest za mała, to kupujesz większą albo używasz kompresji. Różnica między 120 GB a 128 GB jest żadna. Sorry, ale jeśli bierzesz od kogoś kasę za ślub, to kup drugą czy trzecią kartę, a nie roztrząsaj, że jest 120 GB a nie 128 i kilka zdjęć mniej wejdzie. Jeśli oczywiście masz taki styl pracy, że robisz tysiące zdjęć bez kompresji.
* "CFast cards are not physically or electrically compatible with CompactFlash cards"
https://en.wikipedia.org/wiki/CompactFlash#CFast
Ps. 64 GB przy dużych matrycach nie dają komfortu fotografowania, przynajmniej dla mnie.
Strasznie mieszasz. Raz piszesz o 64, potem o 128 GB, 64 GB to czy XQF czy SD nie problem kupić. Poza tym porównujesz CF z CFast*
Tu nie chodzi, czy to d7200, czy d850. Jak karta jest za mała, to kupujesz większą albo używasz kompresji. Różnica między 120 GB a 128 GB jest żadna. Sorry, ale jeśli bierzesz od kogoś kasę za ślub, to kup drugą czy trzecią kartę, a nie roztrząsaj, że jest 120 GB a nie 128 i kilka zdjęć mniej wejdzie. Jeśli oczywiście masz taki styl pracy, że robisz tysiące zdjęć bez kompresji.
* "CFast cards are not physically or electrically compatible with CompactFlash cards"
Ps. 64 GB przy dużych matrycach nie dają komfortu fotografowania, przynajmniej dla mnie.
Nie bardzo wiem gdzie mieszam :( chcę kupić najszybsze możliwe karty do nowego aparatu za rozsądną kasę padło na pojemność 128 GB ( na 256 mnie po prostu nie stać :( - a muszę mieć dwie w dwóch slotach o tej samej pojemności ) i tu władowałem się niechcący w 120 GB :( - prosząc jak na wstępie o pomoc w rozróżnieniu tych dwóch pojemności i sensu obcinania 8Gb.
Piszę o szybkich kartach bo takie potrzebuje, nie zamierzam czekać po serii zdjęć na rozładowanie bufora a przy wolnych kartach to jest pewnik. I nie ma tu znaczenia czy biorę kasę i za co.... żeby była jasność ślubów praktycznie nie robię...
Dla mnie jest, i to spora różnica miedzy d7200 a D850 i myślę że nie muszę tu się rozpisywać....
A co d o odnośnika encyklopedycznego :)
Brawo ! tyle tylko ze rozmawialiśmy o prędkości odczytu i zapisu a nie kompatybilności, a tu okazuje się że XQD nie jest najszybsza mimo iż także ma zupełnie inną strukturę odczytu i zapisu względem dotychczasowych nośników, a CFast była przed XQD dostępna na rynku a przy tym dysponuje większą pojemnością...
Czemu uważasz że 64 Gb ni e dają komfortu przy dużych matrycach ?
Czemu uważasz że 64 Gb ni e dają komfortu przy dużych matrycach ?
Bo są za małe po prostu :)
...tyle tylko ze rozmawialiśmy o prędkości odczytu i zapisu a nie kompatybilności...
To ja się poddaję, sądziłem, że problem jest konkretny i dotyczy konkretnego aparatu, a nie tak ogólnie dyskusja jest o jakichś kartach.
Mieszasz CF z CFast, 64 ze 128, co już napisałem, a co nawet zacytowałeś :)
Dla mnie jest, i to spora różnica miedzy d7200 a D850 i myślę że nie muszę tu się rozpisywać..
Nie musisz.
Musisz (jeśli chcesz oczywiście) po prostu kupić większe karty lub aparat z większym buforem (albo dopasować technikę zdjęć do sprzętu). Ewentualnie poczekać na karty CFexpress, które mają być kompatybilne z XQD. Zdaje się d5 ma slot 2x XQD, będzie równo i szybko na obydwu kartach ;)
tak:) tylko że ten adapter przysłania ta piękna dziurę ... a nowe obiektywy do nowego systemu o zbliżonej jasności będą znacznie większe cięższe od obecnych... 50 1.8 dla Z7 jest zdecydowanie większa od normalnej 50 1.8.To jest cena jaką się ponosi za kosmicznie gigantyczną ilość pikselków na matrycy, jak ci nie zależy to zapnij yongnuo 1.8/50, jakby nikon zrobił małe 50mm jak do lustrzanki to byłby płacz że słaba rozdzielczość, że rogi mniej ostre, a na f/1.8 nie ma żylety, wiec masz obiektywy S, które są jak widać świetne i nie musisz już kupować tak często wyśmiewanych kundelków.
Bo są za małe po prostu :)
To ja się poddaję, sądziłem, że problem jest konkretny i dotyczy konkretnego aparatu, a nie tak ogólnie dyskusja jest o jakichś kartach.
Mieszasz CF z CFast, 64 ze 128, co już napisałem, a co nawet zacytowałeś :)
Nie musisz.
Musisz (jeśli chcesz oczywiście) po prostu kupić większe karty lub aparat z większym buforem (albo dopasować technikę zdjęć do sprzętu). Ewentualnie poczekać na karty CFexpress, które mają być kompatybilne z XQD. Zdaje się d5 ma slot 2x XQD, będzie równo i szybko na obydwu kartach ;)W 810 wystarczają w 100% w 850 są za małe fakt....
Widzę że za wszelką cenę próbujesz udowodnić że.... no właśnie nie do końca wiem co, a problem który na wstępie zainicjowałem uciekł na dalszy plan ..... I powstała akademicka dyskusja...
Sorry, odpuszczam, chyba że masz coś sensownego do napisania względem różnicy w wielkości pojemności karty sony xqd serii g 120 a 128 Gb.
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
To jest cena jaką się ponosi za kosmicznie gigantyczną ilość pikselków na matrycy, jak ci nie zależy to zapnij yongnuo 1.8/50, jakby nikon zrobił małe 50mm jak do lustrzanki to byłby płacz że słaba rozdzielczość, że rogi mniej ostre, a na f/1.8 nie ma żylety, wiec masz obiektywy S, które są jak widać świetne i nie musisz już kupować tak często wyśmiewanych kundelków.Możesz podać linka do tego yongnuo pod bagnet 55mm, mają może coś lepszego jak 1.8 ?
Napisałem Ci w pierwszym akapicie. Różnica między 120 a 128GB nie ma znaczenia w praktyce. Kropka.
Naprawdę chcesz podpinać Yongnuo do d850? :mrgreen: EOT.
Możesz podać linka do tego yongnuo pod bagnet 55mm, mają może coś lepszego jak 1.8 ?
? Pod nikon F i masz adapter, to jest raczej sarkazm, a nie sensowna rada :)
Napisałem Ci w pierwszym akapicie. Różnica między 120 a 128GB nie ma znaczenia w praktyce. Kropka.
Naprawdę chcesz podpinać Yongnuo do d850? :mrgreen: EOT.8GB różnicy nie ma znaczenia? Tylko w D850 to jest ok 150 NEF'ów więcej na karcie. Dla mnie ma to znaczenie.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
8GB różnicy nie ma znaczenia? Tylko w D850 to jest ok 150 NEF'ów więcej na karcie. Dla mnie ma to znaczenie.
1.Jeśli, jak piszesz, 8GB to 150 zdjęć, to 128GB będzie jakieś 2400. Teoretycznie, bo w praktyce będzie zapewne więcej. 2400 a 2250, teoretycznie. Jeśli taka różnica jest istotna, kup większą kartę. W przypadku SD to nie problem, XQD jednak boli, rozumiem. Jednak mając jakieś tam zlecenie, robić problem z tego, że na kartę wejdzie 2250 zdjęć nie 2400 (teoretycznie)... to ja się poddaję, bo dla mnie to jakaś abstrakcja. Przy cenach SD zastanawianie się, czy wejdzie mi dodatkowe 150 zdjęć na kartę, czy nie, to ja dziękuję, zostanę właśnie przy tym SD. Nie będę cofał się do epoki kart 2 czy 4 GB z komfortem zdjęć. Głównie przez te karty wkurzają mnie ogólne koszty Zetek.
2. Proponuję sprawdzić np. w komputerze faktyczne pojemności tych kart. Może problem się rozwiąże ;)
1.Jeśli, jak piszesz, 8GB to 150 zdjęć, to 128GB będzie jakieś 2400. Teoretycznie, bo w praktyce będzie zapewne więcej. 2400 a 2250, teoretycznie. Jeśli taka różnica jest istotna, kup większą kartę. W przypadku SD to nie problem, XQD jednak boli, rozumiem. Jednak mając jakieś tam zlecenie, robić problem z tego, że na kartę wejdzie 2250 zdjęć nie 2400 (teoretycznie)... to ja się poddaję, bo dla mnie to jakaś abstrakcja. Przy cenach SD zastanawianie się, czy wejdzie mi dodatkowe 150 zdjęć na kartę, czy nie, to ja dziękuję, zostanę właśnie przy tym SD. Nie będę cofał się do epoki kart 2 czy 4 GB z komfortem zdjęć. Głównie przez te karty wkurzają mnie ogólne koszty Zetek.
2. Proponuję sprawdzić np. w komputerze faktyczne pojemności tych kart. Może problem się rozwiąże ;)Dziękuję, to wiele wyjaśnia w różnicy pojemności 120 i 128Gb....
8GB różnicy nie ma znaczenia? Tylko w D850 to jest ok 150 NEF'ów więcej na karcie. Dla mnie ma to znaczenie.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Dokladnie tak, 150NEF-ow ma spore znaczenie.
Czy wiesz może dlaczego i co różni karty xqd 120 i 128 Gb ?
? Pod nikon F i masz adapter, to jest raczej sarkazm, a nie sensowna rada :)I tu jest właśnie problem z nowym systemem i powód dla którego zostałem przy F :)
Jak się pojawia szkła i dodatkowy slot na drugą kartę kto wie :) A teraz problem tylko z tą różnicą pojemności i nagłego braku dostępności w Polsce 128... jakaś masakra...
Naprawdę chcesz podpinać Yongnuo do d850? :mrgreen: EOT. Pozwole sobie nie zgodzić się z twoją opinią, w moje praktyce i dla mnie różnica jest i to spora...
Ja pytałem o yonga pod Z czyli nowy system a nie F :)
Czytam to wszystko i nie wierzę. Dlaczego po prostu nie kupisz tej karty 128 GB skoro te 150 zdjęć więcej (teoretycznie) ma dla Ciebie takie znaczenie?
Na przykład tutaj https://www.amazon.com/Sony-SF-G128-T1-Performance-Blazing/dp/B06ZYNNK9H/ref=sr_1_2?s=pc&ie=UTF8&qid=1547310371&sr=1-2&keywords=xqd+card&refinements=p_89%3ASony%2Cp_n_feature_two_browse-bin%3A13203834011
Nie ma?
https://allegro.pl/listing?string=xqd%20128&order=m&bmatch=baseline-n-dict-ele-1-3-1130
Pierwszy przykład z brzegu.
To wszystko jest ogólnie kuriozalne.
Ja pytałem o yonga pod Z czyli nowy system a nie F
Przeceniasz Chińczyków, bagnet Z pokazano raptem kilka miesięcy temu. To nie sukienka, którą uszyją tego samego dnia, kiedy zobaczą w tv..
Czytam to wszystko i nie wierzę. Dlaczego po prostu nie kupisz tej karty 128 GB skoro te 150 zdjęć więcej (teoretycznie) ma dla Ciebie takie znaczenie?
Na przykład tutaj https://www.amazon.com/Sony-SF-G128-T1-Performance-Blazing/dp/B06ZYNNK9H/ref=sr_1_2?s=pc&ie=UTF8&qid=1547310371&sr=1-2&keywords=xqd+card&refinements=p_89%3ASony%2Cp_n_feature_two_browse-bin%3A13203834011Chętnie kupię, ale w Polsce w w miarę normalnym sklepie, tyle ze najpierw muszę oddać 120Gb... która z rozpędu kupiłem nie widząc 128, a z tego co na ta chwilę sprawdzam to nie ma jej w Polsce, wszyscy czekają na dostawę.... A nawet słyszałem już że zostały wycofane i teraz będą już tylko 120, zamówiłem więc 128 i czekam...
Co nie zmienia dalej pytania czym jest spowodowana tak mała a znaczącą różnicą w pojemności...
HARNAS 8 GB to 8GB i na takiej pamięci można trochę obrazków zapisać. Myślę, że właśnie te obrazki o które pytasz. Czy ktoś ma to wszystko tutaj wyliczać ? To przecież nie jest forum na temat "tabliczki mnożenia ani podzielenia".
Na pojawienie się ". ..w Polsce w w miarę normalnym sklepie..." takiej pamieci 128GB koniecznie czekaj, ponieważ myślę, że w przeciwnym przypadku będziesz dalej niezadowolony.
Nie ma?
https://allegro.pl/listing?string=xqd%20128&order=m&bmatch=baseline-n-dict-ele-1-3-1130
Pierwszy przykład z brzegu.
To wszystko jest ogólnie kuriozalne.
Przeceniasz Chińczyków, bagnet Z pokazano raptem kilka miesięcy temu. To nie sukienka, którą uszyją tego samego dnia, kiedy zobaczą w tv..
link prowadzi do kart 'M" a ja chcę "G" to tez dla mnie duża różnica....
zgadzam się to nowy system ale sam mi zaproponowałeś do niego chińczyka...
Na przykład tutaj https://www.amazon.com/Sony-SF-G128-T1-Performance-Blazing/dp/B06ZYNNK9H/ref=sr_1_2?s=pc&ie=UTF8&qid=1547310371&sr=1-2&keywords=xqd+card&refinements=p_89%3ASony%2Cp_n_feature_two_browse-bin%3A13203834011
a do tego to SD a tu bój toczy się XQD :(
HARNAS 8 GB to 8GB i na takiej pamięci można trochę obrazków zapisać. Myślę, że właśnie te obrazki o które pytasz. Czy ktoś ma to wszystko tutaj wyliczać ? To przecież nie jest forum na temat "tabliczki mnożenia ani podzielenia".
Na pojawienie się ". ..w Polsce w w miarę normalnym sklepie..." takiej pamieci 128GB koniecznie czekaj, ponieważ myślę, że w przeciwnym przypadku będziesz dalej niezadowolony.
tak jak pisałem potrzebuje dwóch symetrycznych - o takiej samej pojemności kart, a dostępne są tylko 120, nikomu nie każe nic wyliczać ludzie poco to pieniactwo, pytanie jakie mnie nurtują i z prośbą o pomoc zwróciłem się w kwestii różnicy jaka występuje w kartach SONY XQD 120 i 128 GB o prędkości G, a tu dziwna walka nie wiadomo o co....
a do tego to SD a tu bój toczy się XQD :(
z prośbą o pomoc zwróciłem się w kwestii różnicy jaka występuje w kartach SONY XQD 120 i 128 GB o prędkości G, a tu dziwna walka nie wiadomo o co....
Tak, nie zauważyłem. Ale na Amazon jest dostępny Lexar 128 GB.
Dziwisz się dyskusji? W sumie fakt, można było odpisać: "128GB - 120GB= 8GB Różnica jest 8 GB".
Największy wybór jest w kartach do 64GB. Największy czyli Sony i Lexar z zapasów bo chyba wstrzymali produkcję na ten moment.
Piszą, że są dostępne https://abfoto.pl/karta-pamieci-sony-xqd-128-gb-440-mb-s-seria-g
Tak, nie zauważyłem. Ale na Amazon jest dostępny Lexar 128 GB.
Dziwisz się dyskusji? W sumie fakt, można było odpisać: "128GB - 120GB= 8GB Różnica jest 8 GB".
Największy wybór jest w kartach do 64GB. Największy czyli Sony i Lexar z zapasów bo chyba wstrzymali produkcję na ten moment.
Piszą, że są dostępne https://abfoto.pl/karta-pamieci-sony-xqd-128-gb-440-mb-s-seria-gDzięki, sprawdzę ich w poniedziałek, na ten moment zamówiłem w fotoaparaciki.pl choć najlepsza cena jest w cyfrowe.pl ale tu nie ma dostępnych i do końca nie wiedzą kiedy będą :(
Wiesz może czemu SONY wypuścił karty o tak niewielkiej różnicy w pojemności?
Dzięki, sprawdzę ich w poniedziałek, na ten moment zamówiłem w fotoaparaciki.pl choć najlepsza cena jest w cyfrowe.pl ale tu nie ma dostępnych i do końca nie wiedzą kiedy będą :(
Wiesz może czemu SONY wypuścił karty o tak niewielkiej różnicy w pojemności?
Szczerze mówiąc to nie wiem. Ja mam Lexara 64 GB i nie zagłębiałem się w większe pojemności. Ale ta różnica już jakiś czas temu wpadła mi w oko. Jakiś zamysł zapewne był... Nie wiem jaki.
zgadzam się to nowy system ale sam mi zaproponowałeś do niego chińczyka...
Ja??? Przeczytaj jeszcze raz, chyba padło słowo "sarkazm" :) Ja się do szkieł YN nie dotykam i nikomu nie polecam.
A jakie ma znaczenie, dlaczego wypuścili 120 i 128? Może kwestie techniczne, może marketingowe, kwestia ceny. Uparłeś się, że ta różnica jest istotna, ok, kup to 128. Pomyliłeś się zamawiając 120, ok, po co drążyć "dlaczego Sony takie coś produkuje". Najlepiej napisz do marketingu Sony takie pytanie :)
Wejdź na Amazona, dziś kupisz, za 3 dni kurier przyniesie jaką chcesz kartę.
https://www.ebay.com/itm/SONY-XQD-memory-card-128GB-QD-G128E-From-JAPAN-NEW/223290927708
z japanowa zazwyczaj paczka leci max tydzień ale możesz załapać się na +23% vat.
https://www.ebay.com/itm/SONY-XQD-memory-card-128GB-QD-G128E-From-JAPAN-NEW/223290927708
z japanowa zazwyczaj paczka leci max tydzień ale możesz załapać się na +23% vat.Problem z fv, problem z gwarancją realizowaną na terenie Polski, problem z cłem, trochę za dużo problemów, zamówiłem już e Polsce, choć problem dalej nie rozwiązany:(
HARNAS wątek z początku wydawał mi się normalny ale Trochę popłynąłeś.
Kupiłeś 120gb chcesz 128gb marudzisz, że nie dostępna, to koledzy doradzają Ci sklepy zagraniczne. Jednakże tych też nie chcesz, bo z gwarancją problemy.
Chcesz mieć te same pojemności: to zbieraj na 2x 256 lub 4x64gb.
Albo czekaj aż się 128gb pojawi w sklepach a tę co masz oddaj jak możesz.
Chyba nie ma innego rozwiązania.
HARNAS wątek z początku wydawał mi się normalny ale Trochę popłynąłeś.
Kupiłeś 120gb chcesz 128gb marudzisz, że nie dostępna, to koledzy doradzają Ci sklepy zagraniczne. Jednakże tych też nie chcesz, bo z gwarancją problemy.
Chcesz mieć te same pojemności: to zbieraj na 2x 256 lub 4x64gb.
Albo czekaj aż się 128gb pojawi w sklepach a tę co masz oddaj jak możesz.
Chyba nie ma innego rozwiązania.
Pewnie, i tak też robię zamówiłem 128, jestem w trakcie zwrotu 120, i takie kpl. 2x128 zrobie, pytanie jednak pozostaje dlaczego SONY wypuścił dwie karty o tak niewielkiej różnicy w pojemności...
HARNAS po przeczytaniu kilku postow w wątku bylem przekonany, że jest to jakieś szukanie dziury w całym więc odpowiedziałem może zbyt ostro więc przepraszam, ale po ostatnich postach zaciekawił mnie fakt do czego są potrzebne tak dokładnie "sparowane" dwie karty pamięci. Pierwszy raz spotykam się z takim problemem. Moze więc jest okazja czegoś nowego się dowiedzieć, gdybyś był uprzejmy napisać.
nikoniarz
12-01-2019, 23:16
Pewnie, i tak też robię zamówiłem 128, jestem w trakcie zwrotu 120, i takie kpl. 2x128 zrobie, pytanie jednak pozostaje dlaczego SONY wypuścił dwie karty o tak niewielkiej różnicy w pojemności...
Napisz do Sony USA, nikt tu z fusów wróżyć chyba nie będzie.
HARNAS po przeczytaniu kilku postow w wątku bylem przekonany, że jest to jakieś szukanie dziury w całym więc odpowiedziałem może zbyt ostro więc przepraszam, ale po ostatnich postach zaciekawił mnie fakt do czego są potrzebne tak dokładnie "sparowane" dwie karty pamięci. Pierwszy raz spotykam się z takim problemem. Moze więc jest okazja czegoś nowego się dowiedzieć, gdybyś był uprzejmy napisać.
Uważam i jestem przekonany aby móc najlepiej wykorzystać zapis w dwóch równoległych slotach, równoległe dane powinienem włożyć do nich maksymalnie zbliżone nośniki tj take o takiej samej pojemności oraz najlepiej takich samych prędkościach zapisu i odczytu ot cała moja filozofia...
Napisz do Sony USA, nikt tu z fusów wróżyć chyba nie będzie.
pisałem do SONY pl, niestety nie wiedzą, odsyłają do SONY profesjonal, mój angielski nie jest zbyt mocny wiec odpuściłem dalsze pisanie licząc że ktoś tu na forum oświeci mnie konkretną wiedzą w temacie, nie do końca się udało :(
madebyzosiek
12-01-2019, 23:46
Uważam i jestem przekonany aby móc najlepiej wykorzystać zapis w dwóch równoległych slotach, równoległe dane powinienem włożyć do nich maksymalnie zbliżone nośniki tj take o takiej samej pojemności oraz najlepiej takich samych prędkościach zapisu i odczytu ot cała moja filozofia...
Ale Ty potrzebujesz robić maksymalną serię przez cały czas z zapisem równoległym na dwie karty?
Ale Ty potrzebujesz robić maksymalną serię przez cały czas z zapisem równoległym na dwie karty?Nie nie potrzebuje, ale po kilku seriach przy wolnych kartach miałem zwiechy, stąd moja filozofia aby kupować najszybsze dostępne karty które można wykorzystać. Jak dla mnie nie ma nic bratardziej irytujacego jak niedziałający spust migawki w momencie w którym masz idealny kadr do uwieczninienia....
Nie przerwiesz meczu i nie poprosisz zawodników aby powtórzyli akcje bo karta jeszcze zapisuję poprzednia:) Albo Stocha aby powtórzył skok...[emoji1787]
madebyzosiek
13-01-2019, 08:41
Ok, jeżeli mówimy o sporcie, to Cię rozumiem. Ale do tego wolałbym chyba D5 zamiast D850, bo jednak rozdzielczości tyle nie trzeba, a seria jeszcze lepsza ;)
Ok, jeżeli mówimy o sporcie, to Cię rozumiem. Ale do tego wolałbym chyba D5 zamiast D850, bo jednak rozdzielczości tyle nie trzeba, a seria jeszcze lepsza ;)
Robie różne zlecenia, ostatnio akurat rozgrywki VOLLEYMANIA, stąd taki przykład :) 850 wydała się najbardziej wszechstronna i uniwersalna o wyższej tonacji od 810 którą ma mi uzupełnić. Czas pokaże jak to w praktyce wygląda, na razie jestem zachwycony, tylko ten problem z XQD... Na Amazonie właśnie wyczytałem iż 128 jest wycofana... Ciekawy jestem bardzo dlaczego, i skąd ta różnica... Może czas sprawdzić LEXAR, SANDISK jakoś nie kwapi się w kierunku XQD...
madebyzosiek
13-01-2019, 11:30
Może czas sprawdzić LEXAR...
Lexar już się wycofał z tego formatu jakiś czas temu. Została mi 64 szybsza i 32 ciut wolniejsza, używam z D500. Żałuję, że nie zdążyłem ich kupić jeszcze ze dwóch Lexarów ;)
No to może wróćmy do początku, oddajesz wersje 120GB i kupujesz wersje 128GB https://www.cyfrowe.pl/aparaty/karta-pamieci-sony-xqd-g-128gb.html ( lub np na amazon w EU )
teraz w czym problem bo chyba się zakręciłem w tym temacie.
Lexar już się wycofał z tego formatu jakiś czas temu. Została mi 64 szybsza i 32 ciut wolniejsza, używam z D500. Żałuję, że nie zdążyłem ich kupić jeszcze ze dwóch Lexarów ;)Jakoś zawsze sceptycznie podchodziłem do tej firmy, stałem się ortodoksyjnym fanatykiem SANDISK, a tu teraz muszę myśleć o SONY... A jak właśnie przeglądam to lexar jest dostępny i tańszy.... W zeszłym roku ogłosili zakończenie produkcji kart a tu mają xqd których znów SANDISK nie ma... jakaś masakra...
No to może wróćmy do początku, oddajesz wersje 120GB i kupujesz wersje 128GB https://www.cyfrowe.pl/aparaty/karta-pamieci-sony-xqd-g-128gb.html ( lub np na amazon w EU )
teraz w czym problem bo chyba się zakręciłem w tym temacie.Problem dalej ten sam, w czym tkwi powód różnicy w pojemności kart SONY XQD seria G 120 i 128Gb, nadmienię iż nawet na AMAZON informują o wycofaniu 128....
madebyzosiek
13-01-2019, 11:40
A jak właśnie przeglądam to lexar jest dostępny i tańszy....
Ale widzisz gdzieś dostępne karty XQD? Daj linka...
Ale widzisz gdzieś dostępne karty XQD? Daj linka...https://www.google.com/shopping/product/5502667713335082570?q=lexar+xqd+128gb&client=ms-android-samsung-gn-rev1&sa=X&biw=412&bih=718&tbs=vw:l,ss:44&prmd=sinv&prds=epd:3130602285097913577,paur:ClkAsKraX5felQqX cBSWk1Cn6ra-AgdONog5jqWuD1OUxOIMuxwsQrrlocEpILwSZe6UuX9sYYFNJe z7qiHqSAaZU9-e6tikOsYvjP1PqfR1sNb4tZoZUMnwIRIZAFPVH737V3SeEZfW7 yKkKWX6qp4U_6r02w,cdl:1,prmr:1,cs:1&ved=0ahUKEwjCxu_ZvOrfAhVv_SoKHUKFA6YQgTYIwwI
a tu myślę ewentualnie kupić, lecz po odświeżeniu strony pokazuje teraz brak....:
https://www.fotoaparaciki.pl/pl/p/Karta-Lexar-XQD-2.0-Professional-128GB-2933x-440MBs/12840
jakaś masakra, gdy chcesz kupić okazuje się że tez i ich niema...
link prowadzi do kart 'M" a ja chcę "G" to tez dla mnie duża różnica....
A przeczytałeś jakie są faktyczne prędkości zapisu na kartach SD i XQD w D850? Po co wywalać kasę na szybkie XQD?
https://alikgriffin.com/best-memory-cards-nikon-d850/
A przeczytałeś jakie są faktyczne prędkości zapisu na kartach SD i XQD w D850? Po co wywalać kasę na szybkie XQD?
https://alikgriffin.com/best-memory-cards-nikon-d850/
w sumie chyba dobrze myślę:
Sony XQD G Series Memory Card – 287.36 MB/s
Recommended Sony XQD Card Nikon D850
This is Sony’s best XQD Memory Card. This is not to be confused with the older model that just says G 400. Get this card instead. Available in four sizes. 32GB / 64GB / 128GB / 256GB – Amazon / BHphoto
Lexar 2933x XQD 2.0 Memory Card – 288.97 MB/s
Recommended XQD Card Nikon D850
This is Lexar’s best and only XQD Memory Card. Lexar is doing away with their memory card business, so grab these while they are still available. However, I’m not sure what happens to warranty when Lexar is discontinued. When testing the cameras with USB 3.0 readers, The Lexar performed slightly faster.
Mając na względzie serje 9kl/s przy mb-18, NEF po 100mb, robi się zator, oczywiście nie wszystkie bedą tak duże itd.
A jeżeli nawet bufor zapisu w aparacie jest ciut wolniejszy to lepiej wstawić trochę szybszą kartę aby nie przepracować na maxa. Chyba że się mylę....
Mnie się wydaje, że jak robisz 2xRAW bez kompresji na 2 karty (chyba, że coś nad interpretowałem), to przede wszystkim ograniczeniem będzie ta wolniejsza karta. Plus sam zapis podwójny.
Tak dokładnie jest i to ta wolniejsza karta jest istotna jeśli zapis jest na dwóch kartach nawet jeśli na pierwszą aparat szybciej zapisze to druga karta wstrzymuje opróżnienie bufora.
Co do zapisu na dwie karty jednocześnie to nie wiem czy D850 na dwa kanały ( wątpię ), więc spowolnienie przy jednym kanale musi być bo inaczej się nie da.
Myślę że coś takie jako druga karta do slotu SD wystarczy do pary z XQD
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/karta-pamieci-sandisk-sdxc-extreme-pro-128-gb-300-mb-s-c10-uhs-ii.html
Na tej karcie masz max zapis ~204 MB/s, a na XQD Sony G ~287 MB/s, na XQD M ~188 MB/s.
Czyli do D850 bierz śmiało tańsze XQD Sony M i tą w/w SD.
Interesowałem się tymi kartami w kontekście Zetek. O ile pamiętam, to te starsze/wolniejsze serie Sony mają też niższą trwałość, w każdym razie o ile pamiętam Sony chwaliło się większą wytrzymałością i trwałością nowszych serii.
Btw, wątek dla mnie potwierdza, że XQD jako jedyna karta to strzał w kolano Nikona.
nikoniarz
13-01-2019, 13:04
Co do zapisu na dwie karty jednocześnie to nie wiem czy D850 na dwa kanały ( wątpię ), więc spowolnienie przy jednym kanale musi być bo inaczej się nie da.
Chyba żaden Nikon nie zapisuje równolegle w tym samym czasie na obie karty.
Mnie się wydaje, że jak robisz 2xRAW bez kompresji na 2 karty (chyba, że coś nad interpretowałem), to przede wszystkim ograniczeniem będzie ta wolniejsza karta. Plus sam zapis podwójny.
cenna uwaga, dziękuje, w tej sytuacji kopia może robić w jpg ???
nikoniarz
13-01-2019, 13:19
cenna uwaga, dziękuje, w tej sytuacji kopia może robić w jpg ???
Może, ale zapis wydłuży się o czas zapisu jpg. Będzie zauważalnie krócej niż 2xNEF, ale trochę dłużej niż zapis jednego.
Tak dokładnie jest i to ta wolniejsza karta jest istotna jeśli zapis jest na dwóch kartach nawet jeśli na pierwszą aparat szybciej zapisze to druga karta wstrzymuje opróżnienie bufora.
Myślę że coś takie jako druga karta do slotu SD wystarczy do pary z XQD
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/karta-pamieci-sandisk-sdxc-extreme-pro-128-gb-300-mb-s-c10-uhs-ii.html
Na tej karcie masz max zapis ~204 MB/s, a na XQD Sony G ~287 MB/s, na XQD M ~188 MB/s.
Czyli do D850 bierz śmiało tańsze XQD Sony M i tą w/w SD.
coś takiego z rozpędu używałem w d810 tyle że 64 w połączeniu z CF EXTREME z zapisem 140 Mb/s i problemu nie było, według SanDisk prędkość zapisu jest trochę większa: https://www.sandisk.com/home/memory-cards/sd-cards/extremepro-sd-uhs-ii
Informacje jak kupowałem po premierze 810 o slocie w aparacie były bardzo enigmatyczne, dla tego kupiłem najszybsze dostępne karty SD ale o standardzie UHC-II. I dzięki temu mogę je teraz wykorzystać w 850.
Dla mnie jako kopia zapasowa jpg w zupełności wystarcza, ale to kwestia indywidualnego podejścia. Moim zdaniem używanie pełnych, nie skompresowanych NEF-ów w d850 do sportu to raczej niepotrzebne zapełnianie pamięci. Chyba, że jakieś plakaty z tego mają być. Przecież masz mRAW choćby, a pixeli i tak aż nadto do większości zastosowań.
Może, ale zapis wydłuży się o czas zapisu jpg. Będzie zauważalnie krócej niż 2xNEF, ale trochę dłużej niż zapis jednego.
sprawdzę w praktyce i ustawie w najwygodniejszy sposób, kopia musi być jak pisałem mam przykre doświadczenia z uwaloną kartą, tak czy inaczej chcę najszybsze dostępne, pytanie tylko dlaczego wycofywane są z rynku XQD 128 a w ich miejsce wchodzą 120... jakoś tak nie racjonalne, przecież 4;8;16;32;64;128;256 itd...
według SanDisk prędkość zapisu jest trochę większaNie sugeruj się info od producenta tylko testami, a te są w internetach.
Dla mnie jako kopia zapasowa jpg w zupełności wystarcza, ale to kwestia indywidualnego podejścia. Moim zdaniem używanie pełnych, nie skompresowanych NEF-ów w d850 do sportu to raczej niepotrzebne zapełnianie pamięci. Chyba, że jakieś plakaty z tego mają być. Przecież masz mRAW choćby, a pixeli i tak aż nadto do większości zastosowań.
do dynamicznych akcji masz mega możliwość kadrowani przy obróbce, nie musisz ucinać rąk nóg wystarczy że trochę szerzej kadrujesz robiąc klatkę :) Zdarza się że wyciągam przypadkowe trafienia z dalszego planu, ni euperam sie przy kopi w NEF, nie o to chodzi, dla mnie kopia ma na celu zabezpieczenie wykonanego materiału, od biedy może być i JPG, ale kopia musi być, z założenia poprawiam balans bieli, redukuje szum i wyostrzam, prostuje piony czasem poprawiając kadr, a to najlepiej robić w rawach, gdy pada karta to lepszy rydz niż nic i JPG jest na wagę złota...
Btw, wątek dla mnie potwierdza, że XQD jako jedyna karta to strzał w kolano Nikona.
Może się tak wydawać ale mineło pół roku i już mniej ludzi to hejtuje.
Pamiętaj że mimo zaklinania rzeczywistości to mamy póki co w Zetkach odpowiedniki dla D610 i D750 mimo że cena Z7 jest kosmiczna, a wielkość matrycy sugerowałaby odpowiednik dla D850 co jest błędnym przypuszczeniem bo w niczym Z7 nie jest podobne do D850, dopiero flagowce czyli Z8 będzie można przyrównać do D850 i Z9 do zapowiedzianego D6.
Czyli flagowce będą miały pewnie dwa sloty, "amatorskie" jeden slot.
Nie sugeruj się info od producenta tylko testami, a te są w internetach.
No tak, producenci zawsze zawyżają, tak czy inaczej wolę kupić najszybsze dostępne.
No tak, producenci zawsze zawyżają, tak czy inaczej wolę kupić najszybsze dostępne.
A masz na rynku jakieś szybsze SD od tego co podałem żeby było do pary z szybkim XQD ?
Pamiętaj że mimo zaklinania rzeczywistości to mamy póki co w Zetkach odpowiedniki dla D610 i D750 mimo że cena Z7 jest kosmiczna, a wielkość matrycy sugerowałaby odpowiednik dla D850 co jest błędnym przypuszczeniem bo w niczym Z7 nie jest podobne do D850, dopiero flagowce czyli Z8 będzie można przyrównać do D850 i Z9 do zapowiedzianego D6.
Czyli flagowce będą miały pewnie dwa sloty, "amatorskie" jeden slot.
Jestem po analizie Z7 którą to miałem kupić, w porównaniu do 850, jak dla mnie to dokładnie ten sam aparat oczywiście poza lustrem i stabilizacja 5 osiowa która mnie strasznie kusiła, brak drugiego gniazda, brak szkieł systemowych jednak skreślił go na ten moment...
A masz na rynku jakieś szybsze SD od tego co podałem żeby było do pary z szybkim XQD ?
niestety szybszych nie znam.
do dynamicznych akcji masz mega możliwość kadrowani przy obróbce, nie musisz ucinać rąk nóg wystarczy że trochę szerzej kadrujesz robiąc klatkę :) Zdarza się że wyciągam przypadkowe trafienia z dalszego planu, ni euperam sie przy kopi w NEF, nie o to chodzi, dla mnie kopia ma na celu zabezpieczenie wykonanego materiału, od biedy może być i JPG, ale kopia musi być, z założenia poprawiam balans bieli, redukuje szum i wyostrzam, prostuje piony czasem poprawiając kadr, a to najlepiej robić w rawach, gdy pada karta to lepszy rydz niż nic i JPG jest na wagę złota...
Każdy ma swoje oczekiwania i swój styl pracy. Myślę, że jednak mRAW to wciąż rozdzielczość i więcej pikseli niż z nie jednej matrycy. Możliwości kadrowania wciąż są spore, ale co kto lubi.
Moim zdaniem kopia zapasowa to kwestia realnej oceny, na ile zdjęcia możemy stracić w danej sytuacji i nie móc powtórzyć. Awaria dobrej karty to mimo wszystko nie tak duże prawdopodobieństwo, ale to już każdy ma swoją opinię. Ja nigdy nie znalazłem powodu do zapisu 2xNEF, ale, jeśli ktoś to stosuje zawsze, też jestem w stanie zrozumieć. Tyle, że to kosztuje ;)
...
Ale jak widać ani ceny, ani dostępność tych kart nie jest ani ciut lepsza, wręcz przeciwnie.
Dostępność to inna sprawa, niestety tu najbardziej coś kombinuje Sandisk bo niby jest w tej grupie od XQD, a nie robi takich kart, wydaje mi się że dopiero obecne premiery panasa coś wniosą w temat więcej.
Druga sprawa że podobno CFexpress ( a Nikon i Panas ma z tym zgodność ) będą robić producenci SSD, więc byłaby duża konkurencja, zobaczymy.
Każdy ma swoje oczekiwania i swój styl pracy. Myślę, że jednak mRAW to wciąż rozdzielczość i więcej pikseli niż z nie jednej matrycy. Możliwości kadrowania wciąż są spore, ale co kto lubi.
Moim zdaniem kopia zapasowa to kwestia realnej oceny, na ile zdjęcia możemy stracić w danej sytuacji i nie móc powtórzyć. Awaria dobrej karty to mimo wszystko nie tak duże prawdopodobieństwo, ale to już każdy ma swoją opinię. Ja nigdy nie znalazłem powodu do zapisu 2xNEF, ale, jeśli ktoś to stosuje zawsze, też jestem w stanie zrozumieć. Tyle, że to kosztuje ;)
Ale jak widać ani ceny, ani dostępność tych kart nie jest ani ciut lepsza, wręcz przeciwnie.
Pewnie ciężko komuś narzucić jak ma pracować, mRaw jak dla mnie jest o tyle bez sensu iż za dużo obcina, oczywiście skrajnie można go wykorzystać w jakichś tam sytuacjach, tylko po co kupować dużą matryce chcąc robić zdjęcia na jej połowie, szkoda kasy i jak dla mnie każdego klapnięcia, robiłem kiedyś komunie, z braku wolnych kart zmniejszyłem rawy do M, to była masakra przy obróbce kadrowaniu.
Dostępność to inna sprawa, niestety tu najbardziej coś kombinuje Sandisk bo niby jest w tej grupie od XQD, a nie robi takich kart, wydaje mi się że dopiero obecne premiery panasa coś wniosą w temat więcej.
Druga sprawa że podobno CFexpress ( a Nikon i Panas ma z tym zgodność ) będą robić producenci SSD, więc byłaby duża konkurencja, zobaczymy.
Miejmy nadzieję że coś się ruszy i pojawi na rynku, najchętniej kupiłbym kpl własnie SANDISK, jak narzazie jest jakiś dziwny DELKIN co to kurcze za wynalazek????? https://www.cyfrowe.pl/aparaty/karta-pamieci-delkin-xqd-120gb-2933x-r440-w400.html
Jest też wyjście inne, mniej tłuc zdjęć, ja czasami dostaję paczkę 1200 zdjęć i wybiera się z tego ledwo 200, roboty masakrycznie dużo, a sa fotografowie co pstrykają 400 zdjęć i trudno z nich wywalić połowę bo większość dobra.
Co do karty to już chyba wszystko masz wyjaśnione, jeśli chcesz wykorzystać szybkość obu slotów to XQD te słabsze i SD te kosmicznie drogie, cenowo zrobiło się śmiesznie bo SD wychodzi 100% drożej.
Szybkie XQD będzie miało sens chyba w flagowcach jak Z8 i Z9, nie wiem zobaczymy, tylko czy wtedy czasem CFE nie będzie lepszym wyborem bo tam szybkości są już większe też, a jak zaczną to robić obecni producenci SSD to może być taniej niż szybkie obecnie XQD i SD.
Jest też wyjście inne, mniej tłuc zdjęć, ja czasami dostaję paczkę 1200 zdjęć i wybiera się z tego ledwo 200, roboty masakrycznie dużo, a sa fotografowie co pstrykają 400 zdjęć i trudno z nich wywalić połowę bo większość dobra.
Co do karty to już chyba wszystko masz wyjaśnione, jeśli chcesz wykorzystać szybkość obu slotów to XQD te słabsze i SD te kosmicznie drogie, cenowo zrobiło się śmiesznie bo SD wychodzi 100% drożej.
Szybkie XQD będzie miało sens chyba w flagowcach jak Z8 i Z9, nie wiem zobaczymy, tylko czy wtedy czasem CFE nie będzie lepszym wyborem bo tam szybkości są już większe też, a jak zaczną to robić obecni producenci SSD to może być taniej niż szybkie obecnie XQD i SD.
Nigdy nie patrze na licznik zdjęć i robię tyle ile uważam że wystarczy do obróbki i oddania, czasem jest to 20 czasem 2 tyś. a i więcej też się trafiało.
Z kartami dalej d... jak dla mnie dalej pytanie otwarte czyli powód dla którego wycofują 128 i zastępują je 120, szybkie XQD jak najbardziej są rekomendowane dla 850 więc ich zakup ma sens. Kwestia sporna to dalej zapis na drugim slocie SD ale tu w praktyce zobaczymy jakie parametry należy ustawić.
Kwestia sporna to dalej zapis na drugim slocie SD ale tu w praktyce zobaczymy jakie parametry należy ustawić.Jeśli chcesz wykorzystać szybkość XQD przy zapisie na dwie karty to musisz wywalić kasę na te ekstremalnie drogie ( droższe od XQD ) karty SD, nie wiem czy to ma sens ?
Pewnie ciężko komuś narzucić jak ma pracować...
Nawet przez chwilę tak nie pomyślałem, co chyba podkreśliłem. Jednak czasem trzeba iść na kompromisy przy uniwersalnej puszce, jaką jest d850. Do sportu dedykowane są jednak puchy z mniejszą ilością pikseli, wystarczy popatrzeć na flagowce. Chcesz dłuższej, szybszej serii, ograniczyć koszty kart, może warto rozważyć mRAW, to tylko sugestia. Nie pasują? Ok, trochę to dla mnie dziwne, ale Twój wybór, ja nie oceniam. Można też kupować najszybsze i największe karty. Sam używam dużych kart i nie mam zamiaru tego zmieniać.
Przecież zagripiona D850 daje radę na kartach mających zapis na poziomie 45 MB/s...
Bezstratnie skompresowane 12 bitowe RAW'y i za ojczyznę.
Jeśli chcesz wykorzystać szybkość XQD przy zapisie na dwie karty to musisz wywalić kasę na te ekstremalnie drogie ( droższe od XQD ) karty SD, nie wiem czy to ma sens ?
To jest problem, i absurd zarazem no ale wyjścia innego nie widzę :(
Nawet przez chwilę tak nie pomyślałem, co chyba podkreśliłem. Jednak czasem trzeba iść na kompromisy przy uniwersalnej puszce, jaką jest d850. Do sportu dedykowane są jednak puchy z mniejszą ilością pikseli, wystarczy popatrzeć na flagowce. Chcesz dłuższej, szybszej serii, ograniczyć koszty kart, może warto rozważyć mRAW, to tylko sugestia. Nie pasują? Ok, trochę to dla mnie dziwne, ale Twój wybór, ja nie oceniam. Można też kupować najszybsze i największe karty. Sam używam dużych kart i nie mam zamiaru tego zmieniać.
No tak podkreśliłeś, a ja się zgodziłem, wiozłem 850 bo jest dla mnie najbardziej odpowiednia do robienia zdjęć które są w moim zasięgu, jak poświecę się samemu sportowi pewnie kupie D5, koszty zawsze warto ograniczać lecz nie kosztem jakości, często te same produkty w różnych sklepach znacznie odbiegają od siebie ceną i to jest mój kierunek , znaleźć najtaniej ale nie uciekając z jakości.
Przecież zagripiona D850 daje radę na kartach mających zapis na poziomie 45 MB/s...
Bezstratnie skompresowane 12 bitowe RAW'y i za ojczyznę.
Szczerze wątpię, robię co prawda na 14 bitach, ale czysta matematyka mówi z gripem i EN-EL18a to 95 mb x 9 na 1 sec, to trochę więcej jak 45Mb/sec.
Szczerze wątpię, robię co prawda na 14 bitach, ale czysta matematyka mówi z gripem i EN-EL18a to 95 mb x 9 na 1 sec, to trochę więcej jak 45Mb/sec.
Piszę z praktyki, a nie z teorii ;) 12 bitowe Rawy mają pomiędzy 38 a 52 MB.
Piszę z praktyki, a nie z teorii ;) 12 bitowe Rawy mają pomiędzy 38 a 52 MB.Licząc 38 x 9, w dłuższej serii zapełniając bufor 2 Gb aparatu, matematycznie też niewydoli :( szkoda mi robić na 12 bitach jak mam możliwość użycia 14.
Licząc 38 x 9, w dłuższej serii zapewniając bufor 2 Gb aparatu, matematycznie też niewydoli :( szkoda mi robić na 12 bitach jak mam możliwość użycia 14.
Zdajesz sobie sprawę z tego, że powyżej ISO 200-400 nie ma żadnej różnicy pomiędzy RAW'em 12 a 14 Bitowym? A poniżej tego ISO wychodzi tylko przy skrajnym wyciąganiu cieni(rzędu 4+ EV).
...szkoda mi robić na 12 bitach jak mam możliwość użycia 14.
Myślę, że czas zweryfikuje takie podejście ;)
Parafrazując znane powiedzenie, skoro nie ma różnicy, to po co przepłacać ;)
Ps. Ja też zauważyłem, że starsze, wolniejsze karty spokojnie da się używać, w 99,99% sytuacji różnica jest niewidoczna lub w pełni akceptowalna. Przy zgrywaniu owszem. No ale kto bogatemu zabroni :)
Zdajesz sobie sprawę z tego, że powyżej ISO 200-400 nie ma żadnej różnicy pomiędzy RAW'em 12 a 14 Bitowym? A poniżej tego ISO wychodzi tylko przy skrajnym wyciąganiu cieni(rzędu 4+ EV).Nie, choć pewnie masz rację.
Myślę, że czas zweryfikuje takie podejście ;)
Parafrazując znane powiedzenie, skoro nie ma różnicy, to po co przepłacać ;)
Ps. Ja też zauważyłem, że starsze, wolniejsze karty spokojnie da się używać, w 99,99% sytuacji różnica jest niewidoczna lub w pełni akceptowalna. Przy zgrywaniu owszem. No ale kto bogatemu zabroni :)Pewnie, czas weryfikuje wszystko :)
Wychodząc z tych teorii powinienem zostać przy d80 albo lepiej przy d300s który jest genialny, i nie ma problemu z kartami szybkością zapisu ma 1/8000 czy tez jego aktualna cena, przecież też potrafi zrobić świetne zdjęcia nie tak dawno bazowałem na nich i do dziś je chwale sobie.
Tylko co to wszystko ma wspólnego z problemem o pomoc w którym proszę?????
Dla przypomnienia:
Czy ktoś wie jaki jest powód zróżnicowania pojemnośćI krat XQD SONY SERI G 120 I 128 GB, a do tego dlaczego wycofują ze sprzedaży pojemność 128gb???
Pewnie, czas weryfikuje wszystko :)
Wychodząc z tych teorii powinienem zostać przy d80 albo lepiej przy d300s który jest genialny, i nie ma problemu z kartami szybkością zapisu ma 1/8000 czy tez jego aktualna cena, przecież też potrafi zrobić świetne zdjęcia nie tak dawno bazowałem na nich i do dziś je chwale sobie.
Nie odwracaj kota ogonem bo nikt tu nie chce żebyś się cofał sprzętowo tylko zwraca uwagę że takie detale jak 12 czy 14bit i kompresowane czy nie często nie ma sensu, przy wielkich wydrukach trzeba zwracać zwłaszcza że jest potężna matryca w D850, ja przenoszę zdjęcia na papier i przestałem się takimi drobiazgami przejmować, podobnie widzę robią zawodowcy w tej branży co ty, finalny efekt w albumie czy na TV to nie jest to czy zdjęcie było zrobione w 14bit, byłoby zbyt prosto.
Dla przypomnienia:
Czy ktoś wie jaki jest powód zróżnicowania pojemnośćI krat XQD SONY SERI G 120 I 128 GB, a do tego dlaczego wycofują ze sprzedaży pojemność 128gb???
Przecież jeżeli nawet ktoś byłby w stanie przedstawić Ci najbardziej sekretne szczegóły producenta, dlaczego Sony tak zrobiło to w żaden sposób poza zaspokojeniem ciekawości, nie wpłynie na Twoją sytuację jako fotografa. To po prostu są zaistniale fakty na ktore nie mamy wpływu, można tylko wyciągnąć z nich wnioski i dostosować się do nowej sytuacji. Natomiast Ty wracasz z uporem maniaka ciągle do tego samego pytania i obawiam się że odpowiedzi tutaj nie dostaniesz, ponieważ jest to problem dla fotografujących mało istotny i nikt poza Tobą najwyraźniej się tym nie interesuje.
Natomiast Ty dramatyzujesz, że nikt Ci nie chce pomóc, a wątek ma już 9 stron.
Przecież jeżeli nawet ktoś byłby w stanie przedstawić Ci najbardziej sekretne szczegóły producenta, dlaczego Sony tak zrobiło to w żaden sposób poza zaspokojeniem ciekawości, nie wpłynie na Twoją sytuację jako fotografa. To po prostu są zaistniale fakty na ktore nie mamy wpływu, można tylko wyciągnąć z nich wnioski i dostosować się do nowej sytuacji. Natomiast Ty wracasz z uporem maniaka ciągle do tego samego pytania i obawiam się że odpowiedzi tutaj nie dostaniesz, ponieważ jest to problem dla fotografujących mało istotny i nikt poza Tobą najwyraźniej się tym nie interesuje.
Natomiast Ty dramatyzujesz, że nikt Ci nie chce pomóc, a wątek ma już 9 stron.Fakt, drąże temat bo lubię żyć w świadomości, w sumie tez robie jakies zdjecia więc za twoją zgodą pozwole sie takze nazwać fotografem jeżeli wolno oczywiście. Wątek ma niestety 9 stron gdyż jest tu masa polemik nie na temat...
Przepraszam że pytam, przepraszam że jestem, przapraszam że interesuje się fotografią, przapraszam że chcę robić zdjęcia....
Przepraszam że pytam, przepraszam że jestem, przapraszam że interesuje się fotografią, przapraszam że chcę robić zdjęcia....
W poście #5 masz info jakie jest w necie, od producenta nic się nie dowiesz, a dyskusja jest dlatego bo wielu się zdziwiło że musisz mieć identyczne pojemności, a mnie też dziwi że musza być tak szybkie wersje kart mimo że pokazałem ci w wynikach testów jaki jest zapis na innych kartach.
w sumie chyba dobrze myślę:
Sony XQD G Series Memory Card – 287.36 MB/s
Lexar 2933x XQD 2.0 Memory Card – 288.97 MB/s
Ale żadna kartra SD tyle nie wyciąga. To po co przepłacać za XQD, skoro chciałeś mieć jednakową prędkość na obu kartach?
Nie odwracaj kota ogonem bo nikt tu nie chce żebyś się cofał sprzętowo tylko zwraca uwagę że takie detale jak 12 czy 14bit i kompresowane czy nie często nie ma sensu, przy wielkich wydrukach trzeba zwracać zwłaszcza że jest potężna matryca w D850, ja przenoszę zdjęcia na papier i przestałem się takimi drobiazgami przejmować, podobnie widzę robią zawodowcy w tej branży co ty, finalny efekt w albumie czy na TV to nie jest to czy zdjęcie było zrobione w 14bit, byłoby zbyt prosto.W żadnym wypadku, przecież bez sensu chce wykorzystywać dużą matrycę, bez sensu robię duże nefy, przecież małe można, po co mi duże karty przecież na d7200 na karcie wchodzi 60 tyś zdjęć, itd. Milion rad z góry zakładają że tocoro je źle robię i powinienem to robić inaczej, mniejsza matryca wolniejsza karta, mniejsza ilości bitów bo to przecież bez sensu... kurczę ja pytam tylko o powód wprowadzenia niewielkiej różnicy w nowej karcie pamięci...
Ale żadna kartra SD tyle nie wyciąga. To po co przepłacać za XQD, skoro chciałeś mieć jednakową prędkość na obu kartach?Według specyfikacji sd zapisuję 260Mb/s więc wartość bardzo zbliżona, i według mnie warto, tańsza ale wolniejsza nie będzie lepsza.
W poście #5 masz info jakie jest w necie, od producenta nic się nie dowiesz, a dyskusja jest dlatego bo wielu się zdziwiło że musisz mieć identyczne pojemności, a mnie też dziwi że musza być tak szybkie wersje kart mimo że pokazałem ci w wynikach testów jaki jest zapis na innych kartach.No tak pokazałeś, bardzo dziękuję, tyle ze nic to nie zmienia w mojej sytuacji, a i nic nie wnosi względem mojego pytania....
Pewnie, czas weryfikuje wszystko :)
Dla przypomnienia:
Człowiek pytający naraża się na odpowiedź,, stara to prawda ;). Problem, dlaczego Sony produkuje karty 120 i 128 GB jest drugorzędny, padła podpowiedź, żebyś napisał do Sony. Każde wyjaśnienie z netu będzie tylko spekulacją. Widzę, że nie tylko mnie zdziwiło Twoje podejście do kwestii kart. Ale gdy dostajesz sugestie, że możesz coś zweryfikować w swoim warsztacie, że coś robisz niepotrzebnie, obrażasz się i wracasz do tego pytania.
Jeśli nie chcesz się zastanawiać nad sensownością ustawień w swoim aparacie, kup największe i najszybsze karty jakie dostaniesz. Też jakieś rozwiązanie. A w kwestii pojemności napisz do Sony.
Kojocisko
13-01-2019, 18:58
Nie tłumaczy to różnicy, ale...
Z ulotki Sony "Superior robustness: QD-G120F(120GB) and QD-G240F(240GB)
Versus the current XQD standard, QD-G120F(120GB) and QD-G240F(240GB) that have
been added to the product series are significantly more robust:
5 times* higher drop resistance.
2.5 times* higher in bend resistance.
Significantly better twist resistance and substantially superior drop resistance*.
Może ciut miejsca poświęcone na mocniejszą konstrukcję?
Według specyfikacji sd zapisuję 260Mb/s więc wartość bardzo zbliżona, i według mnie warto, tańsza ale wolniejsza nie będzie lepsza.
Specyfikacja SD nie ma nic wspólnego z tym co potrafi obsłużyć body. Jeszcze żaden NIkon nie przekroczył 200MB/s, Wszystkie starsze od D500 osiągają poniżej 95MB/s nawet na naszybszych kartach.
Specyfikacja SD nie ma nic wspólnego z tym co potrafi obsłużyć body. Jeszcze żaden NIkon nie przekroczył 200MB/s, Wszystkie starsze od D500 osiągają poniżej 95MB/s nawet na naszybszych kartach.Dzięki! I to w końcu cenna informacja, dane skąd pochodzą?
Nie tłumaczy to różnicy, ale...
Z ulotki Sony "Superior robustness: QD-G120F(120GB) and QD-G240F(240GB)
Versus the current XQD standard, QD-G120F(120GB) and QD-G240F(240GB) that have
been added to the product series are significantly more robust:
5 times* higher drop resistance.
2.5 times* higher in bend resistance.
Significantly better twist resistance and substantially superior drop resistance*.
Może ciut miejsca poświęcone na mocniejszą konstrukcję?Dziękuję :), coś w tym musi być, wycofanie 128 ma przecież jakiś cel.
Dzięki! I to w końcu cenna informacja, dane skąd pochodzą?
Dane z rzeczywistych testów. Przecież podałem wcześniej link dla D850.
Tu jeszcze dla D500 https://www.cameramemoryspeed.com/nikon-d500/sd-and-xqd-card-speed-test/
Dane z rzeczywistych testów. Przecież podałem wcześniej link dla D850.
Tu jeszcze dla D500 https://www.cameramemoryspeed.com/nikon-d500/sd-and-xqd-card-speed-test/Tyle ze piszesz o prędkości transferu z aparatu na komputer przezslot usb 3.0, czyli i tak dosyć wolny....
A z tabeli wynika :
W ciągu 30 sec aparat zrobi 231 nef, o średniej wielkości 43,3mb daje nam 10 002,3 Mb, co wypada podzielić przez 30 sec co da nam 333,41 mb/sec i to jest rzeczywista prędkość zapisu z tego testu dla d500 i karty lexar Lexar Professional 2933x XQD 64GB.
Puść proszę jeszcze link do d850, nie widzę go w spisie testowanych aparatów, świetna strona nie znałem jej wcześniej, dzięki.
Tyle ze piszesz o prędkości transferu z aparatu na komputer przezslot usb 3.0, czyli i tak dosyć wolny....
A z tabeli wynika :
W ciągu 30 sec aparat zrobi 231 nef, o średniej wielkości 43,3mb daje nam 10 002,3 Mb, co wypada podzielić przez 30 sec co da nam 333,41 mb/sec i to jest rzeczywista prędkość zapisu z tego testu dla d500 i karty lexar Lexar Professional 2933x XQD 64GB.
Puść proszę jeszcze link do d850, nie widzę go w spisie testowanych aparatów, świetna strona nie znałem jej wcześniej, dzięki.
Nie. To jest test zapisu RAW na kartę przy robieniu zdjęć. Nie ma to nic wspólnego z przesyłaniem kablem
Write speed of the D500 was tested using 14-bit uncompressed RAW (.NEF) image format. This setting provides large file sizes and provides the highest average write speed during continuous shooting compared with the other RAW and JPEG modes. To assure consistency the D500 is mounted on a tripod and all settings are set to manual. A manual lens is used to lock the aperture and focus. The target subject is a detailed test scene with controlled lighting. The D500 is set to continuous high and the shutter is actuated using a remote timer. The resulting RAW files are 43.3MB .NEF format. The write speed is calculated by dividing the total size (in bytes) of images written to the card by the write time in seconds. Results are shown in MB/s (1 MB = 1,048,576 bytes).
D850 nie był testowany przez ten portal, podawałem wcześniej link do innego testu. Ale wynika są bardzo podobne.
Nie. To jest test zapisu RAW na kartę przy robieniu zdjęć. Nie ma to nic wspólnego z przesyłaniem kablem
Write speed of the D500 was tested using 14-bit uncompressed RAW (.NEF) image format. This setting provides large file sizes and provides the highest average write speed during continuous shooting compared with the other RAW and JPEG modes. To assure consistency the D500 is mounted on a tripod and all settings are set to manual. A manual lens is used to lock the aperture and focus. The target subject is a detailed test scene with controlled lighting. The D500 is set to continuous high and the shutter is actuated using a remote timer. The resulting RAW files are 43.3MB .NEF format. The write speed is calculated by dividing the total size (in bytes) of images written to the card by the write time in seconds. Results are shown in MB/s (1 MB = 1,048,576 bytes).
D850 nie był testowany przez ten portal, podawałem wcześniej link do innego testu. Ale wynika są bardzo podobne.Przeczytaj do końca, test polega na wykonaniu serii zdjęć w czasie 30 sec, dla poszczególnych kart, tabela pokazuje ilosc wykonanych klapniec itd. wyliczenie masz wyżej dla karty lexar według zestawienia najszybszej....
Przeczytaj do końca, test polega na wykonaniu serii zdjęć w czasie 30 sec, dla poszczególnych kart, tabela pokazuje ilosc wykonanych klapniec itd. wyliczenie masz wyżej dla karty lexar według zestawienia najszybszej....
Warto jednak czytać ze zrozumieniem.
Ilość zrobionych zdjęć nie jest jednoznaczna z prędkością karty. Zapominasz o buforze.
W pierwszej tabelce masz już wyliczone prędkości zapisu (i dla żadnej karty SD nie wyszło szybciej niż 165MB/s). Czas nie jest ustalony z góry, tylko odczytany po zapisie pliku.
W drugiej masz ilość zdjęć zrobionych przez 30s, ale do tego trzeba doliczyć czas opróżniania bufora.
Warto jednak czytać ze zrozumieniem.
Ilość zrobionych zdjęć nie jest jednoznaczna z prędkością karty. Zapominasz o buforze.
W pierwszej tabelce masz już wyliczone prędkości zapisu (i dla żadnej karty SD nie wyszło szybciej niż 165MB/s). Czas nie jest ustalony z góry, tylko odczytany po zapisie pliku.
W drugiej masz ilość zdjęć zrobionych przez 30s, ale do tego trzeba doliczyć czas opróżniania bufora.Ehh dla xqd podają w tabeli 297mb/s, dla dla sd 163,4 , ok i co z tego wynika? Jak wstaeisz tańsze karty o mniejszej prędkości będą działać szybciej???? Niewydaje mi się z tabeli dalej wynika że wolniejsze karty działają jeszcze wolniej więc wracamy do punktu wyjścia trzeba kupić najszybsze dostępne...
I bijemy pianę od nowa.... bez sensu...
Problem który mam to powód dla którego SONY zmienia jak dla mnie absurdalnie wielkość kart sqd z 128 na 120 Gb, pytanie dlaczego ??????
nikoniarz
13-01-2019, 21:32
Problem który mam to powód dla którego SONY zmienia jak dla mnie absurdalnie wielkość kart sqd z 128 na 120 Gb, pytanie dlaczego ??????
Załóżmy, że 128 były felerne. Może być? No bo chłopie ile można...
Będzie nagroda dla tego, kto poda najfajniejsze wyjaśnienie? :lol:
Załóżmy, że 128 były felerne. Może być? No bo chłopie ile można...Super....
Ehh dla xqd podają w tabeli 297mb/s, dla dla sd 163,4 , ok i co z tego wynika? Jak wstaeisz tańsze karty o mniejszej prędkości będą działać szybciej???? Niewydaje mi się z tabeli dalej wynika że wolniejsze karty działają jeszcze wolniej więc wracamy do punktu wyjścia trzeba kupić najszybsze dostępne...
Nie. Do najszybszych kart SD wystarczy dobrać wolniejsze XQD. Zgodnie z Twoim postulatem, że karty mają działaś z tą samą prędkością.
Ehh...Łap linka https://nikonrumors.com/2017/12/04/best-memory-cards-for-the-nikon-d850-dslr-camera-xqd-uhs-ii-and-uhs-i.aspx/
Będzie nagroda dla tego, kto poda najfajniejsze wyjaśnienie? [emoji38]No tak ciężko, uzyskać pomoc bez korzyści najlepiej materialnej :(
A proste "dziękuję" nie wystarczy ?
nikoniarz
13-01-2019, 21:42
Albo powiedzmy, że 128GB były gorzej obsługiwane niż 120...
Łap linka https://nikonrumors.com/2017/12/04/best-memory-cards-for-the-nikon-d850-dslr-camera-xqd-uhs-ii-and-uhs-i.aspx/Dzięki! [emoji16]
I z tego wynika że najszybsze karty wolniej zapisują niż podaje ich producent, ale wolniejsza robią to jeszcze wolniej.
Dzięki, ciekawa strona :)
No tak ciężko, uzyskać pomoc bez korzyści najlepiej materialnej :(
A proste "dziękuję" nie wystarczy ?
Nagroda mobilizuje do wysiłku intelektualnego :) A zaraz tam materialna... wymyśl coś;)
Albo powiedzmy, że 128GB były gorzej obsługiwane niż 120...To morze powiedzmy że średnia temperatura na Alasce była niższa niż ilość pingwinów na Antarktydzie...
Dzięki! [emoji16]
I z tego wynika że najszybsze karty wolniej zapisują niż podaje ich producent, ale wolniejsza robią to jeszcze wolniej.
Nie, masz już w temacie swoim kilka razy napisane że zapis aparatu ma swoje ograniczenia, po co ma szybciej zapisywać jeśli cała konstrukcja ma tak i tak działać, jest procesor odpowiedzialny za stworzenie pliku, jest bufor, jest kontroler do przesłania i dopiero masz kartę.
Karty 400/400 sa zbędne zarówno w D850 jak i w obecnych Zetkach, jedynie zyskujesz na szybkości przez usb i tyle.
Nagroda mobilizuje do wysiłku intelektualnego :) A zaraz tam materialna... wymyśl coś;)No tak, ok, postawie ci browar jak znajdziesz realny sensowny - prawdziwy powód, ok?
Nie,, masz już w temacie swoim kilka razy napisane że zapis aparatu ma swoje ograniczenia, po co ma szybciej zapisywać jeśli cała konstrukcja ma tak i tak działać, jest procesor odpowiedzialny za stworzenie pliku, jest bufor, jest kontroler to przesłania i dopiero masz kartę.
Karty 400/400 sa zbędne zarówno w D850 jak i w obecnych Zetkach, jedynie zyskujesz na szybkości przez usb i tyle.Ok, świetnie przyjmuje do wiadomości i nie wnikam dalej w to zagadnienie, niech tak będzie, trudno.
Ale pytam dlaczego zmieniają teraz szybkie karty 400/440 Mb/sec. z pojemności 128 na 120 Gb.
No tak, ok, postawie ci browar jak znajdziesz realny sensowny - prawdziwy powód, ok?
Nie pijam raczej piwa. I chyba nie rozwiążę zagadki, nagroda dla tego kto rozwiąże, proponuję :)
Nie pijam raczej piwa. I chyba nie rozwiążę zagadki, nagroda dla tego kto rozwiąże, proponuję :)Słuszna decyzja, piwo jest bardzo kaloryczne [emoji6]
Ale pytam dlaczego zmieniają teraz szybkie karty 400/440 Mb/sec. z pojemności 128 na 120 Gb.
Bo tak sobie wymyślili, karty XQD/CFE to praktycznie to samo co SSD, wiec zapewne zauważyłeś że często jeden model SSD ma 120/240/280, a inny 128/256/512, zależy jaka konstrukcja, jakie kostki wykorzystują, ile dają zapasu na uzupełnianie padniętych komórek pamięci itd.
Bo tak sobie wymyślili, karty XQD/CFE to praktycznie to samo co SSD, wiec zapewne zauważyłeś że często jeden model SSD ma 120/240/280, a inny 128/256/512, zależy jaka konstrukcja, jakie kostki wykorzystują, ile dają zapasu na uzupełnianie padniętych komórek pamięci itd.No tak, taka zmiana jest zauważalna, Sony odeslalo mnie do SONY prof twierdząc że to karta profesjonalna, i w normalnym SONY nic nie wiedzą na jej temat, a nawet o jej istnieniu, może to jest dobry trop.
A wiesz, że zadałeś to pytanie w tym wątku już co najmniej 15 razy (większość dzisiaj)? Dostałeś wiele rożnych argumentów które obalasz swoimi niczym komisja smoleńska mówiąca o wybuchach. Serio. Pomijając już to, że być może jest to dla Ciebie ważne to czemu zakładasz, że zadając dziesiątki razy to pytanie łatwiej uzyskasz odpowiedź? Odpowiedź, której być może nie ma. Albo która brzmi po prostu: "a bo tak!"
A tak na marginesie... Jak już masz te dwie karty po 128 GB, obydwie równie szybkie, czujesz się pewnie no bo robi się kopia, to... co robisz jak masz już zapełnione po 120 GB a za chwilę będzie rzucanie welonu albo skok Stocha? Pytam poważnie. Bo skoro ma dla Ciebie znaczenie te kilkaset zdjeć więcej (co jakby nie było stanowi niewielki procent całej pojemności) to rozumiem, że pracujesz do 128 gigabajta i ani kroku wcześniej! Więc jak je zapełnisz to? Masz zapasową parę? Pytam z ciekawości licząc na to, że wynagrodzisz mi/nam czas poświęcony na czytanie tego wątku i może czego ciekawego się z niego dowiemy mimo, że główny problem nadal nie rozwiązany.
A wiesz, że zadałeś to pytanie w tym wątku już co najmniej 15 razy (większość dzisiaj)? Dostałeś wiele rożnych argumentów które obalasz swoimi niczym komisja smoleńska mówiąca o wybuchach. Serio. Pomijając już to, że być może jest to dla Ciebie ważne to czemu zakładasz, że zadając dziesiątki razy to pytanie łatwiej uzyskasz odpowiedź? Odpowiedź, której być może nie ma. Albo która brzmi po prostu: "a bo tak!"
A tak na marginesie... Jak już masz te dwie karty po 128 GB, obydwie równie szybkie, czujesz się pewnie no bo robi się kopia, to... co robisz jak masz już zapełnione po 120 GB a za chwilę będzie rzucanie welonu albo skok Stocha? Pytam poważnie. Bo skoro ma dla Ciebie znaczenie te kilkaset zdjeć więcej (co jakby nie było stanowi niewielki procent całej pojemności) to rozumiem, że pracujesz do 128 gigabajta i ani kroku wcześniej! Więc jak je zapełnisz to? Masz zapasową parę? Pytam z ciekawości licząc na to, że wynagrodzisz mi/nam czas poświęcony na czytanie tego wątku i może czego ciekawego się z niego dowiemy mimo, że główny problem nadal nie rozwiązany.
No tak, a wiec, zadaje pytanie na ktore szukam odpowiedzi, w zamian dostaje jak i w twoim przypadku masę pouczeń i dziwnych mniej czy bardziej pytań kompletnie niezwiązanych z moim pytaniem, odpowiadam bo uważam że trzeba z grzeczności odpowiadać choć odpowiedzi nic jak dotąd nie wnoisly w postawiony problem :(
I tak
1) nie mam dwóch kart po 128 Gb - chce mieć takie równe w pojemności karty
2) gdy mam zapelnione karty w aparacie albo zblizam się do ich zapelnienia wymieniam je na czysty kpl.
3) nigdzie nie pislem iż czekam do zapełnia 100% i ani jednego zdjęcia wcześniej....
Mam nadzieję że jesteś usatysfakcjonowany z moich odpowiedzi, tylko co one wnoszą względem mojego pytania???
Świat fotografii nie kończy się na robieniu tylko zleceń. Te 8GB różnicy to jak już wcześniej napisałem dla mnie to ok 150 NEF'ów. Lecąc samolotem na 2 tygodniowe wakacje nie biorę ze sobą żadnego dodatkowego sprzętu do zrzucania danych, tylko aparat, 2 obiektywy, 2x aku i ładowarkę. No i oczywiście karty pamięci. W tym czasie robię ok 3000 zdjęć. I dlatego wolę mieć więcej miejsca na karcie niż mniej. I nie ważne, że nie jadę z 1 kartą 128GB. Oczywiście, że można sobie kupić kilka szt. 120GB albo nawet 256GB. Wszystko jednak kosztuje kupę kasy. I tyle w temacie ;)
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Świat fotografii nie kończy się na robieniu tylko zleceń. Te 8GB różnicy to jak już wcześniej napisałem dla mnie to ok 150 NEF'ów. Lecąc samolotem na 2 tygodniowe wakacje nie biorę ze sobą żadnego dodatkowego sprzętu do zrzucania danych, tylko aparat, 2 obiektywy, 2x aku i ładowarkę. No i oczywiście karty pamięci. W tym czasie robię ok 3000 zdjęć. I dlatego wolę mieć więcej miejsca na karcie niż mniej. I nie ważne, że nie jadę z 1 kartą 128GB. Oczywiście, że można sobie kupić kilka szt. 120GB albo nawet 256GB. Wszystko jednak kosztuje kupę kasy. I tyle w temacie ;)
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu TapatalkaOczywiście zgadzam się, na wczasy biorę Olympusa bo nie chce dźwigać dodatkowych kilogramów, i mam temat z głowy 5 osiowa stabilizacja daje możliwość robienia zdjęć z ręki w dluuugich czasach, a i kilka 64 w zupełności wystarcza, mały obrazek też mi nie przeszkadza, tylko kurczę chciałbym wiedzieć dlaczego wycofują te karty :(
...Lecąc samolotem na 2 tygodniowe wakacje nie biorę ze sobą żadnego dodatkowego sprzętu do zrzucania danych, tylko aparat, 2 obiektywy, 2x aku i ładowarkę. No i oczywiście karty pamięci. ...
Też tak mam. Dlatego kupiłem potrzebną mi ilość kart 128 GB. To zaleta kart SD, za 150-250 zł można kupić szybką 128. Plus 90% zdjęć robię w 12-bit rawach plus jpg na drugiej karcie. Nie mam oczekiwań, że obydwie karty muszą mieć jednakową pojemność. Nie kupiłem kart 64 czy 32, żeby narzekać, że są mniejsze od 128. Tak samo nie kupiłbym 120, bo jest oczywiste, że wejdzie na nią mniej zdjęć niż na 128. O czym w ogóle dyskutujemy? Aaa, pytanie jest, dlaczego Sony wypuściło kartę 120 GB. Trzymajmy się tematu ;)
Jak to wszystko czytam to myślę, że troll już chyba został przekarmiony, ale zabawa dalej trwa.
...nic nie wiedzą na jej temat, a nawet o jej istnieniu...hmm... może to efekt przenikania się alternatywnych równoległych światów ?
A czy kupując auto sprawdzasz od podszewki każdą śrubkę i czemu np: silnik 2.0 ma 140 KM i 190KM?
Raczej wybierasz ten, który bardziej pasuje do Twoich potrzeb. Wiec kup kartę która bardziej Tobie pasuje i po sprawie, wątek ma kilka stron i cały czas jedno pytanie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zanim dojdziecie, skąd się biorą różnice w pojemności tych kart, pozwolę sobie zadać pytanie w temacie formatu XQD - bo to chyba najwłaściwsze miejsce.
Obecnie mam dwie karty Lexara, które kupiłem razem z D500 i czytnik do nich:
19881
Przesiadam się na D850 i chciałbym dokupić trochę pamięci. Lexarów raczej już nie znajdę. Czy ten czytnik będzie widział karty Sony? Gdzieś mi się kiedyś przewijało w którymś z wątków sprzętowych, że były jakieś problemy z kompatybilnością pomiędzy kartami i czytnikami różnych firm. Ale może się mylę... Temat zaginął gdzieś w czeluściach forum. Ktoś używa kart obu tych firm jednocześnie i takiego czytnika?
A czy kupując auto sprawdzasz od podszewki każdą śrubkę i czemu np: silnik 2.0 ma 140 KM i 190KM?
Raczej wybierasz ten, który bardziej pasuje do Twoich potrzeb. Wiec kup kartę która bardziej Tobie pasuje i po sprawie, wątek ma kilka stron i cały czas jedno pytanie.
Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkJak kupię samochód dostawczy to sprawdzam jaka ma ładowność, objętość i wymiary przestrzeni lądowej, zapraszam jaki ma silnik i szukam opinii na jego temat, czy jest awaryjny, jakie osiąga przebiegi, i jakie są koszty jego eksploatacji. Rozumiem że według Ciebie powinienem kupic nie pytać, i cieszyć się że jest? Przepraszam ale nie, od pytań są fora na których wypowiadają się ludzie mający wiedzę i doświadczenie w temacie, szkoda że tu odrazu każą ci zmienić na panamere bo ładnie wygląda argument ze mas z rodzinke pieciososobowa nie dociera, i na sile wciskają ci auto dla 4 osób... Ale wiem to ładny samochód...
Zanim dojdziecie, skąd się biorą różnice w pojemności tych kart, pozwolę sobie zadać pytanie w temacie formatu XQD - bo to chyba najwłaściwsze miejsce.
19881
Przesiadam się na D850 i chciałbym dokupić trochę pamięci. Lexarów raczej już nie znajdę. Czy ten czytnik będzie widział karty Sony? Gdzieś mi się kiedyś przewijało w którymś z wątków sprzętowych, że były jakieś problemy z kompatybilnością pomiędzy kartami i czytnikami różnych firm. Ale może się mylę... Temat zaginął gdzieś w czeluściach forum. Ktoś używa kart obu tych firm jednocześnie i takiego czytnika?O widzisz, switne pytanie, i ja chętnie poznam na nie odpowiedź bo jeszcze nie kupiłem czytnika. A swoją drogą jakie masz pojemności tych kart, jak się sprawują, jakie mają prędkości, robiszkopie równolegle, jakie są twoje wrażenia?
Też tak mam. Dlatego kupiłem potrzebną mi ilość kart 128 GB. To zaleta kart SD, za 150-250 zł można kupić szybką 128. Plus 90% zdjęć robię w 12-bit rawach plus jpg na drugiej karcie. Nie mam oczekiwań, że obydwie karty muszą mieć jednakową pojemność. Nie kupiłem kart 64 czy 32, żeby narzekać, że są mniejsze od 128. Tak samo nie kupiłbym 120, bo jest oczywiste, że wejdzie na nią mniej zdjęć niż na 128. O czym w ogóle dyskutujemy? Aaa, pytanie jest, dlaczego Sony wypuściło kartę 120 GB. Trzymajmy się tematu ;)Gratuluję.
Mam 2 Lexary 2933x. 128GB i 64GB. Używane z D500 wystarczały mi na cały wyjazd spotterski. Z D500 w sumie się nie polubiłem i głównie D810 robił całą robotę. Przypuszczam, że z D850 lepiej się zaprzyjaźnię, dlatego wolałbym mieć na każdy dzień jedną kartę 128 GB. Myślałem, że dokupię Lexara, ale nie znalazłem. Ściągać gdzieś zza oceanu mi się nie chce.
Te Lexary w połączeniu z D500 śmigały aż miło (robiłem w Rawach 14bit skompresowanych bezstratnie). Z D850 nie miałem jeszcze możliwości sprawdzić bo sezon foto zaczynam wiosną, a aparat dopiero co kupiłem.
Nigdy nie używałem zapisu równoległego na dwóch kartach. Te rzeczy, do których używam tego sprzętu, akurat robię wyłącznie dla rozrywki. Więc nie mam tu stresów w postaci ryzyka utraty danych.
Mam 2 Lexary 2933x. 128GB i 64GB. Używane z D500 wystarczały mi na cały wyjazd spotterski. Z D500 w sumie się nie polubiłem i głównie D810 robił całą robotę. Przypuszczam, że z D850 lepiej się zaprzyjaźnię, dlatego wolałbym mieć na każdy dzień jedną kartę 128 GB. Myślałem, że dokupię Lexara, ale nie znalazłem. Ściągać gdzieś zza oceanu mi się nie chce.
Te Lexary w połączeniu z D500 śmigały aż miło (robiłem w Rawach 14bit skompresowanych bezstratnie). Z D850 nie miałem jeszcze możliwości sprawdzić bo sezon foto zaczynam wiosną, a aparat dopiero co kupiłem.
Nigdy nie używałem zapisu równoległego na dwóch kartach. Te rzeczy, do których używam tego sprzętu, akurat robię wyłącznie dla rozrywki. Więc nie mam tu stresów w postaci ryzyka utraty danych.Super :) czyli też postawiłes na najszybsze karty :) i to mnie przekonuje aby mimo wszystko iść w kierunku najszybszych kart. Myślę że z 850 będziesz bardziej zadowolony, jest wyczuwalnie szybsza od 810 a i nowa matryca jakby lepiej maluje, joistik przy blokadzie af robi swoja robote nie trzeba naciagac kciuka :) ale to moje subiektywne spostrzeżenia. Dzięki.
Gratuluję.
Wpis nie był adresowany do Ciebie, ale dziękuję :)
Jak kupię samochód dostawczy to sprawdzam jaka ma ładowność, objętość...
Ale wygląda, że tym razem kupiłeś taki samochód bez namysłu, i zakładasz wątek, dlaczego ten, powiedzmy Fiat, ma 12m3 pakę a nie 15, przecież produkują 15m3, jakoś nie ma ich w sklepie, a chcę mieć w firmie 2 takie same samochody, po co w ogóle produkują 12 m3 i 15 m3, przecież 12 jest mniejszy, a ja chcę największy i najszybszy itd, itp.
Ale, ale, trzymajmy się tematu, pytanie jest jasne a zbaczamy na tematy motoryzacyjne :)
Wpis nie był adresowany do Ciebie, ale dziękuję :)
Ale wygląda, że tym razem kupiłeś taki samochód bez namysłu, i zakładasz wątek, dlaczego ten, powiedzmy Fiat, ma 12m3 pakę a nie 15, przecież produkują 15m3, jakoś nie ma ich w sklepie, a chcę mieć w firmie 2 takie same samochody, po co w ogóle produkują 12 m3 i 15 m3, przecież 12 jest mniejszy, a ja chcę największy i najszybszy itd, itp.
Ale, ale, trzymajmy się tematu, pytanie jest jasne a zbaczamy na tematy motoryzacyjne :)Pewnie:), przapraszam, na telefonie jakos tak dziwnie, nie dokonca ogarnam ten wątek jak na komputerze :( Obrazowo dla lepszego zrozumienia można i tak opisać problem ;) coś w tym jest:)
I tak idąc tym śladem, jak grupa VW zmienila pojemność kultowego diesla z 1,9 na 2,0 to w niedługim czasie okazało się że jeden z pierwszych silników o symbolu BMP, ma mase błędów konstrukcyjnych j pierwsi posiadacze zaczynając od pompy, oleju, przez wtryskiwaczy, pękające głowice itd. Mieli sporo problemów i wydatków... A zmiana była też symboliczna i teoretycznie miła poprawić osiągi i wydajność rozwierconej jednostki. Ale fakt odbiegamy od tematu ;)
Pewnie:) ... nie dokonca ogarnam ten wątek ...
Hehehe... Witaj w klubie. Myślę, że tutaj nikt go nie ogarnia. Może 1, 2 strona jeszcze. Ale im dalej tym większy matrix. Brniesz w śmieszność opisując na forum wydumany problem, na który o dziwo mimo całej egzotyki jaką opisujesz dostałeś sporo merytorycznych rozwiązań. Testy, wyliczenia, sugestie. No i w końcu brak odpowiedzi na Twoje główne pytanie też o czymś świadczy - po prostu nikt tego nie wie. Ba, nawet Sony pisze do Ciebie w dyplomatycznych słowach żebyś ich cmoknął w palnik.
Mam nadzieję, że w końcu doprowadzisz temat do szczęśliwego końca i w Twoim aparacie zagoszczą dwie identycznie duże i jednakowo szybkie karty. A że wykorzystasz tylko jakiś tam ułamek tej szybkości to już inna sprawa której nie pojmiesz.
19881
Przesiadam się na D850 i chciałbym dokupić trochę pamięci. Lexarów raczej już nie znajdę. Czy ten czytnik będzie widział karty Sony? Gdzieś mi się kiedyś przewijało w którymś z wątków sprzętowych, że były jakieś problemy z kompatybilnością pomiędzy kartami i czytnikami różnych firm. Ale może się mylę... Temat zaginął gdzieś w czeluściach forum. Ktoś używa kart obu tych firm jednocześnie i takiego czytnika?
Nie mam akurat tego czytnika Lexara, mam taki: https://www.photospecialist.pl/lexar-professional-xqd-2-0-reader-usb-3-0?channable=e13614.TEVYNTA5MDAzMTE&gclid=EAIaIQobChMIl_Ow2I7t3wIViuiaCh02vAiqEAQYBCAB EgL6vPD_BwE. Czyta bez problemu karty Lexara i Sony.
Problem nie dotyczy producenta, tylko wersji kart XQD 2.0 lub 1.0
Hehehe... Witaj w klubie. Myślę, że tutaj nikt go nie ogarnia. Może 1, 2 strona jeszcze. Ale im dalej tym większy matrix. Brniesz w śmieszność opisując na forum wydumany problem, na który o dziwo mimo całej egzotyki jaką opisujesz dostałeś sporo merytorycznych rozwiązań. Testy, wyliczenia, sugestie. No i w końcu brak odpowiedzi na Twoje główne pytanie też o czymś świadczy - po prostu nikt tego nie wie. Ba, nawet Sony pisze do Ciebie w dyplomatycznych słowach żebyś ich cmoknął w palnik.
Mam nadzieję, że w końcu doprowadzisz temat do szczęśliwego końca i w Twoim aparacie zagoszczą dwie identycznie duże i jednakowo szybkie karty. A że wykorzystasz tylko jakiś tam ułamek tej szybkości to już inna sprawa której nie pojmiesz.Cóż, do póki będą odpowiedzi "fachowców" opisujących wszystko inne poza sednem zagadnienia dopóty Matrix pewnie będzie trwał. Mamy jeszcze odrobinę wolności w tym kraju a wiec i w miarę wolność wypowiedzi, więc coz dopisuj kolejna stronę do wątku, czy wykorzystam ułamek procentu szybkości takiej karty, sory to nie twój problem... jeżeli potrafisz sensownie odpowiedzieć na moje pytanie to chętnie Cię wysłucham, jeżeli chcesz odnosić się do masy informacji tu zawartych które defacto nic nie wnoszą to sory, daj se spokój. Konsultantka o której wspominasz nie miała pojęcia o istnieniu karty o pojemności 120gb, czy to jest spuszczenie na drzewo ? Myślę że znów nadimpretujsz... przykre w tym wszystkim jest to że nie mając wiedzy w temacie wylewa się masę pomyj podpartych testami które nie są w stanie odpowiedzieć na proste pytanie, choć chyba zbyt proste...
Czy pojme odpowiedź czy tez będę miał z tym problem, sory nie wszyscy mogą być tak bystrzy jak ty, daj żyć też tym mniej inteligentnym....
Problem nie dotyczy producenta, tylko wersji kart XQD 2.0 lub 1.0Możesz rozwinąć myśl?
Możesz rozwinąć myśl?
Są dwa standardy kart XQD. Różnią się nawet wymiarami.
Cytat z dpreview
Unfortunately there is a technical difference in the controllers.
I just learned that the hard way, when I tried to read a Lexar 1333x card in a new Lexar XR2 card reader. The new lexar reader is XQD 2.0 only and does not read my Sony N-series and Lexar 1333x cards. Especially the 1333x cards bother me a lot, since I bought a few 64 GB ones for my D4.
https://www.dpreview.com/forums/thread/3973951
Problem nie dotyczy producenta, tylko wersji kart XQD 2.0 lub 1.0
Co nie znaczy, że czytnik producenta X w wersji 2.0 będzie czytał kartę producenta Y w wersji 2.0.Bo o takich cyrkach też czytałem :D
Prędkość odczytu konkretnej pary(karta+czytnik) to kolejny temat.
Są dwa standardy kart XQD. Różnią się nawet wymiarami.
Cytat z dpreview
Unfortunately there is a technical difference in the controllers.
I just learned that the hard way, when I tried to read a Lexar 1333x card in a new Lexar XR2 card reader. The new lexar reader is XQD 2.0 only and does not read my Sony N-series and Lexar 1333x cards. Especially the 1333x cards bother me a lot, since I bought a few 64 GB ones for my D4.
https://www.dpreview.com/forums/thread/3973951Dzięki, właśnie trafiłem na informację CFA, wygląda na to że xqd ma zostać wycofane a jej następca ma zostać CFexpress ogłoszono to ponoć 7.09.2016r. Xqd 1.0 ma transfer do 500Mb, 2.0 do 1Gb a CFexpress w wersji 1.0 to już 1,97 GB, szkoda tylko że nic nie piszą obudwie i wielkości 120 i 128 :(
A i ciekawa informacja,:
CFexpress jest kolejna wersja xqd, w dniu 28.08.2018 NIKON ogłosił że uaktualni oprogramowanie układowe w z6 i z7, ponoć pozostałe aparaty też będzie można łata w oprogramowaniu przystosować :)
Apacer 11.12.2018 ogłosił że ma pierwszy pierwsza kartę CFexpress PV130-CFX mają pojemności 120 do 480GB, co prawda na razie przemysłowo.
I może to jest powód wycofywania kart z rynku, nowy standard i nowe karty...
Powoli to zaczyn a do siebie pasować...
HARNAS wyluzuj, to forum nie zajmuje się leczeniem obsesji, nawet jeżeli ona dotyczy pojemności kart XQD 120-128 GB.
HARNAS wyluzuj, to forum nie zajmuje się leczeniem obsesji, nawet jeżeli ona dotyczy pojemności kart XQD 120-128 GB.Spox :) Może ktoś się trafi kto wie coś więcej, w końcu kto pyta nie błądzi, czyz nie ? a życie w niewiedzy jest ciężkie ;)
Kojocisko
15-01-2019, 10:47
https://www.biccamera.com/bc/category/?q=sony+xqd+128gb
Japońskie sklepy BICcamera mają karty Sony 128GB oznaczone jako wycofane z produkcji.
120GB jest w sprzedaży za ok. 710zł. Swoją drogą wkurza mnie cena czytnika Sony XQD+SD (MRW-E90).
W Polsce (i generalnie w Europie) 450zł, w Japonii 180zł.
No to kupuj w japanowie, nawet jak zapłacisz vat to będzie taniej, powinno iść jakieś 5-7 dni, a czasami i szybciej od nich przywozi DHL.
https://www.biccamera.com/bc/category/?q=sony+xqd+128gb
Japońskie sklepy BICcamera mają karty Sony 128GB oznaczone jako wycofane z produkcji.
120GB jest w sprzedaży za ok. 710zł. Swoją drogą wkurza mnie cena czytnika Sony XQD+SD (MRW-E90).
W Polsce (i generalnie w Europie) 450zł, w Japonii 180zł.Dzieki, nie pomyślałem aby popatrzec w Japan, masz rację, cena z kosmosu :( wycofują pewnie dla nowego standardu CFexpress... który jak przypuszczam będzie pewnie droższy od istniejących xqd, ale już w nowej pojemności 120-480.
Dzieki, nie pomyślałem aby popatrzec w JapanA kilka stron temu pisałeś że zakup w japonii to problem taki i siaki, miałeś już podane amazon, ebay, japonie, niemcy, allegro, nadal problem :(
A kilka stron temu pisałeś że zakup w japonii to problem taki i siaki, miałeś już podane amazon, ebay, japonie, niemcy, allegro, nadal problem :(Zgadza się, to jest dla mnie problem, dlatego pisałem i potwierdzam że chcę kupić i kupuje w Polsce.
Względem allegro trochę Cię poniosło...
Spojrzenie do sklepu w japoni potwierdziło cenna informację, wycofanie kart 128 z rynku.
Kojocisko
15-01-2019, 11:25
No to kupuj w japanowie...
Właśnie taki mam plan. W kwietniu pójdę do BICcamera w Omiya, który jest 800m od mojego ryukanu.
Nawiasem mówiąc ciagle spadająca muszla oczna do D750 w Polsce kosztuje 50zł, w Omiya 15zł.
Właśnie taki mam plan. W kwietniu pójdę do BICcamera w Omiya, który jest 800m od mojego ryukanu.
Nawiasem mówiąc ciagle spadająca muszla oczna do D750 w Polsce kosztuje 50zł, w Omiya 15zł.Piękny kraj :) może kiedyś uda i mi się go odwiedzić :)
kurczeblade
03-03-2019, 00:03
Może komuś się przyda.
Sony wprowadza do serii swoich produktów nowe karty QD-G120F (120 GB) i QD-G240F (240 GB). Modele te są znacznie bardziej wytrzymałe niż w standardzie XQD.
Karty QD-G120F (120 GB) i QD-G240F (240 GB) są nawet 5 razy*3 bardziej odporne na upuszczenie — wytrzymują upadek z wysokości 5 metrów*4. Użytkownicy profesjonalni mogą więc polegać na nich nawet w najtrudniejszych warunkach zdjęciowych.
Karty QD-G120F (120 GB) i QD-G240F (240 GB) są również nawet 2,5 raza* bardziej wytrzymałe na siły zginające niż w specyfikacji standardu XQD. Zwiększa to ich trwałość przy wielokrotnym wyjmowaniu/wkładaniu z gniazd kamery.
Dzięki, cenna informacja, przynajmniej dla mnie;)
Doradźcie proszę jakiś czytnik kart xqd do karty sony qd-g64e, która była w zestawie z Z6.
Ja mam Lexar Professional XQD 2.0 USB 3.0.
Kosztował 150zł, wszystko inne co znalazłem to przynajmniej 2x drożej więc olałem. Działa, nic więcej mi nie potrzeba.
Ja jeszcze ściągam przez puszkę :( nie mogę się zdecydować który kupić :(
Kojocisko
28-05-2019, 22:46
Wiele osób chwali sobie czytniki z Aliexpress za 15$.
Ja używam Sony, który czyta XQD i SD, ale wybrałem go ze względów estetycznych i kupowałem tam, gdzie jest sporo tańszy niz u nas.
Tak więc wydaje mi się, że wybór czytnika nie ma dużego znaczenia. Lexar wydaje się rozsądnym wyborem.
Też używam Lexara. Próbowałem z tym podwójnym czytnikiem od Sony (XQD+SD), ale okazało się, że mam za stary komputer i laptop, do tego Win7 - coś nie grało ze sterownikami i czytnik nie zachowywał się stabilnie (czasami w ogóle nie odpalał, czasami się wieszał).
Bo trzeba działającego poprawnie USB3, najlepiej podpinać w płytę, nie w obudowę bo często kable wyprowadzają wadliwie działające USB3.
Zamówiłem tego Lexar-a, dziękuję wszystkim
Chińczyk - SD + XQD + USB. 52 złote. Śmiga.
25596
Z chińskimi noname czytnikami jest tylko jeden spory problem, czasami zdarza się że usmażą nośnik, tak się im przytrafiało od zawsze czy to były CF czy SD, więc dlaczego nie miały by tak robić z XQD :)
Z chińskimi noname czytnikami jest tylko jeden spory problem, czasami zdarza się że usmażą nośnik, tak się im przytrafiało od zawsze czy to były CF czy SD, więc dlaczego nie miały by tak robić z XQD :)
Tak, problem jest dość spory biorąc pod uwagę, że wyrażony jest on jak to zwykle bywa w formie legendy - "wprawdzie nie słyszałem ale dlaczego miałoby się nie wydarzyć ...". Ale jeśli na noname Chińczyk naklei jakąś fajną nazwę i pośle to do Europe dopisując jedno zero do ceny to śpimy spokojnie.
P. S. Nie jestem jakimś fanatykiem Chińszczyzny ale mam alergię na tego typu paranoje.
Ja miałem jakieś zwarcie w czytniku i zjarało mi kartę CF, drugi taki sam czytnik mam w szufladzie i czasami używam bo w nikonie nie mam normalnie działającego wifi.
Czemu nie używacie bezprzewodowego zrzucania materiału do komputera/laptopa, ja karty w sony nigdy nie wyciągałem jeszcze.
Ile to potrzeba determinacji i odporności na stres żeby dać się ponieść tej nowoczesnej technologii XQD, ale satysfakcja jest bo jeszcze niewielu tego używa. To nic, że można usmażyć kartę za kilkaset złotych, że czytniki jednej wersji QXD nie czytają innej wersji, że najlepiej to czytników w ogóle nie używać bo można przecież zgrywać zdjęcia kablem z aparatu (przepraszam, ale ten wariant był w przypadku kart SD przedstawiany na naszym forum jako wariant dla niekumatych). Satysfakcja z używania XQD jednak jest, bo zamiast 300mb/s w przypadku kart SD mamy 400mb/s używając XQD.
Przepraszam wszystkich entuzjastów tej technologii, ale nie bardzo wiem dlaczego mialbym się wpuścić w te problemy za wlasne pieniądze, kiedy ta technologia potyka się co rusz o własne nogi. Wydaje mi się, że jedno gniazdo w moim aparacie to za mało żeby w to wchodzić.
Kojocisko
30-05-2019, 21:44
Sorrry - solenie (żeby nie napisać o innej przyprawie).
Karta jak karta, czytnik jak czytnik. Fakt, że droższa.
Ale u mnie przeskok z SD 95 Mb/s do 400, zwłaszcza, że pliki mi spuchły, jest znaczący.
A karta wygląda solidnie i wierzę, że długo posłuży.
Przepraszam wszystkich entuzjastów tej technologii, ale nie bardzo wiem dlaczego mialbym się wpuścić w te problemy za wlasne pieniądze, kiedy ta technologia potyka się co rusz o własne nogi. Wydaje mi się, że jedno gniazdo w moim aparacie to za mało żeby w to wchodzić.
Trwałość XQD/CFE opartych na kościach jakie znamy w SSD jest wielokrotnie wyższa niż SD, odprowadzenie ciepła jest tu bardzo istotne, nowe rewizje SD też na kościach 3D NAND wymagają nowych slotów SD w sprzecie bo jest za duża temperatura.
Mamy USB 3.0 i PCIe 3.0 co wymaga więcej niż zwykłe kostki pamięci w kawałku giętkiego plastiku jakim jest SD.
Przejście na XQD/CFE jest zwykłą ewolucją... klient chce na olimpiadzie już filmować w 8K bo w marketach TV 8K już mocno reklamują, a takie materiały na karty SD zwykłe nie nagrasz.
Ile to potrzeba determinacji i odporności na stres żeby dać się ponieść tej nowoczesnej technologii XQD
Czyli rozumiem, że idąc Twoim tokiem myślenia powienienm włożyć do gniazda XQD kartę SD, opierniczyć to silikonem żeby nie latało i pokazać inżynierom, że w d.... mam ich pomysły? To trochę nie tak jak sugerujesz bo o ile część nowinek rzeczywiście znajduje nabywców na zasadzie "mody" to jak kupowałem body to nikt mnie nie zapytał "jakie sobie pan życzy gniazda kart?". Więc czy chcę czy nie musiałem dać się "ponieść" tej technologii.
Co do stresu to jakoś go nie odczuwam. Niespecjalnie przywiązuję uwagę do legend o paleniu się kart, o chińskich czytnikach itp. Padnie karta to padnie, kupię następną.
Myszowor
31-05-2019, 08:05
Panie nigdy więcej SD, zgrywanie zdjęć i filmów trwa kilkukrotnie szybciej na XQD i wyglądają na pancerne przy SD które mi się w kieszeni psuły.
Niebieskooki1984
24-11-2021, 09:03
Ile zdjęć pełnego rozmiaru raw wejdzie na 64 GB w Nikon z6 Mark 2 ?
W ilu wątkach o to zapytasz? Już dostałeś odpowiedź o średniej wielkości pliku, reszta to matematyka
Kojocisko
24-11-2021, 15:01
1k+
(i znaki obowiązkowe)