Zobacz pełną wersję : Nieostre zdjęcia z nikon sq
shivanna
17-06-2007, 21:24
Od pewnego czasu nie wszystkie zdjęcia jakie wykonuje moim aparatem są ostre, nie wiem czy problem lezy w swietle czy w ustawieniach, a moze aparat się zepsul?
Nie zawsze jednak zdjęcia wychodzą rozmazane. Np w domu są zwykle ostre, na dworzu np gdy jest slonce, czesto wychodzą nieostre, ale losowo, czasami wychodza dobrej jakosci, przy dobrym swietle, ale bez slonca nie moglam zrobic dzis zadnego "czystego" zdjecia. Gdzie lezy problem?
Czy mozecie mi poradzic przy jakich ustawieniach robic zdjecia w oddali, czy krajobrazowe, tak aby wychodzily ostre?
światło to podstawa fotografii. robienie fotek w pełnym słońcu to szaleństwo- jak dla mnie. nie lubię ostrego światła. wolę miękkie:D
nie wiem czym pstrykasz fotki ale na pewno można zmienić kilka ustawień (np. przesłonę) i "wyjdzie" lepiej.
dobrym lekarstwem na poruszone fotki jest jasne szkło w domu, a statyw na dworze (krajobraz):)
matka997
18-06-2007, 14:37
jak masz ustawiony punkt autofocusa?
Jacek Wrzesińsk
18-06-2007, 21:04
Obejrzyj sobie dokładnie te nieostre zdjęcia,czasami autofokus ustawia ostrość w różnych dziwnych miejscach,radą na to jest ustawić go centralnie(o ile jest taka możliwość),wtedy ustwić ostrość i przekadrować.
shivanna
20-06-2007, 00:19
Mam Nikona coolpix sq... tak dla jasnosci :) i jak w nim ustawic autofocusa? No jest w trybie manualnym...C-AF i S-AF do czego wogole sluza te moduly i czy to one mogą być przyczyna nieostrych zdjec?
Drugie pytanie...
Jak to mozliwe ze makro wychodzi idealnie ostre, a zdjęcia robione juz z lekkiego oddalenia, powiedzmy nawet pol metra, czy metr wychodza nieostre, nawet z flashem?
Mam Nikona coolpix sq... tak dla jasnosci :) i jak w nim ustawic autofocusa? No jest w trybie manualnym...C-AF i S-AF do czego wogole sluza te moduly i czy to one mogą być przyczyna nieostrych zdjec?
Drugie pytanie...
Jak to mozliwe ze makro wychodzi idealnie ostre, a zdjęcia robione juz z lekkiego oddalenia, powiedzmy nawet pol metra, czy metr wychodza nieostre, nawet z flashem?
a nie przestawiłaś przypadkiem trybu wykonywania zdjęć na makro?
shivanna
20-06-2007, 00:44
Nie, nie przestawilam. Kiedy robie makro wtedy tylko ustawiam ten tryb, poza tym go wylączam.
Nie, nie przestawilam. Kiedy robie makro wtedy tylko ustawiam ten tryb, poza tym go wylączam.
OK, przepraszam to była tylko hipoteza. Pokaż zatem proszę jakies fotki, o które Ci chodzi to może coś więcej będziemy w stanie powiedzieć.
shivanna
20-06-2007, 01:07
http://grono.net/gallery/3286193/3/
Jest dosc male, niestety, w wiekszym rozmiarze widac dokladniej jak jest rozmazane.
Tu jest link http://grono.net/pub/u/827425/gallery/3286193/
konkretnie chodzxi o zdjecie psa...
no faktycznie jest fatalnie. mi to wygląda jak fotka z telefonu też mleko i aberracje.....
nie znam aparatu i raczej nie pomogę ale ustaw aparat na full automat wstaw na statyw i zrób komuś zdjęcie. jak np. fotel będzie nie ostry - SERWIS.
innych pomysłów brak.
shivanna
20-06-2007, 10:43
wyglada jak fotka z tel, to fakt, a tak w rzeczywistosci nie jest, jescze niedawno robil zdjecia bardzo dobrej jakosci... w kazdym razie dziekuje za pomoc.
Prezes Klubu TECZA
20-06-2007, 11:17
jesli masz gwarancje to slij aparat do serwisu