Zobacz pełną wersję : 35 mm czy 50
TomaszD5500
08-01-2019, 19:23
Witam, niedawno kupiłem body d5500 i zastaniwiam się nad kupnem obiektywu Yn 35 mm F2 albo YN 50 mm F1.8. wcześniej pracowałem na Nikonie d70 z jednym obiektywem :Af 50 mm 1.8 D bo taki dostałem, potem jeszcze chwilę pracowałem tym obiektywem na nowym body ale potem sprzedałem, bo obiektyw jest na "śrubę" i nie współpracuje z moim aparatem. Kilku znajomych profesjonalnych fotografów poleciło mi 35 mm a nie 50, lecz dobrze wspominam 50 a 35 mm nie do końca mi się podoba. Chciałabym fotografować głównie przyrode i robić dużo portretów . Co wybrać.
Witaj, ale czy ci profesjonalni znajomi brali pod uwagę yongnuo czy może sigme art ? :)
Polecam ci 50mm nikkor G albo jeśli masz możliwość wybrania dobrej sztuki to yongnuo ale jest gorsze ogólnie.
Kojocisko
08-01-2019, 20:03
I 50mm lepiej pasuje do idei robienia portretów.
Co do przyrody - wiele zależy od tego, który jej aspekt cię interesuje.
Pytanie czy 35 mm czy 50 mm to nie pytanie co jest lepsze, ale jaki kąt widzenia wolisz. Jak masz zooma to ustaw sobie jedną ogniskowa i porob zdjecia, pozniej druga i zobacz co bardziej pasuje. Generalnie 35 powinna byc bardziej uniwersalna a 50 lepsza pod portrety na D5500 (DX)
TomaszD5500
08-01-2019, 21:03
Brali pod uwagę ogólnie ogniskową, czytałem dużo na temat obiektywów yongnuo i są bardzo dobre patrząc na ich przystepna cenę. Nie zależy mi jakoś bardzo na super jakości zdjęć, ta która gwarantuje yongnuo mi wystarcza i nie potrzebuje sigmy Art.
IMHO daj sobie spokoj z Younguo, bo fajne sa by sie pobawic, ale nie jako cos do robienia zdjec, bo to loteria. Zarowno AF-S 35/1.8 DX, jak i AF-S 50/1.8 nie sa drogie.
TomaszD5500
08-01-2019, 21:13
Ale mam niski budżet, czytałem dużo o tych obiektywach i nie są takie jak mówią, są naprawdę dobrze, nawet troszkę lepsze niż te z Nikona
- - - - kolejny post - - - - - -
1 Obiektyw kitowy inaczej troche znieszkalca
2 f5 a f1.8 to jest różnica i nie sprawdzę jak wygląda głębia ostrości,
3 Obiektyw kitowy nie jest taki ostry jak stałka
Nachzehrer
08-01-2019, 21:39
Kolega chodzi o kat patrzenia obiektywu jaki Ci bardziej pasuje. Nie o ostrosc i przysłone.
Mi na przyklad bardziej lezy ogniskowa 35mm na DX i robia nia duzo wiecej zdjec niz 50mm.
Nie wiem ja osobiscie mam Nikkora 35mm 1.8G i Yongnuo 50mm i jesli chodzi o jakosc to wole Nikkora (ale YN 50mm znow mial śmieszną cene :) i kryje pelna klatkę )
TomaszD5500
08-01-2019, 21:52
No właśnie, to jest duza zaleta yongnuo, cena i możliwość założenia na FF , bardziej podoba mi się 50 mm ale z drugiej strony wiem że jakbym chciał robić jakieś portrety w pomieszczeniach albo gdzieś gdzie jest mało miejsca i słabo troche by było, . 50 ładnie rozmywa tło i nie zniekształca ,a 35 jest bardziej uniwersalna, 2 lata pracowałem na 50 mm i było spoko, ( może dlatego że nie próbowałem 35mm),
Jak ostatnio założyłem 35 to poczułem że to nie dla mnie, lecz miałem go tylko 5 minut w pomieszczeniu.
I tu mam największy dylemat, bo 50 i 35 mm mają tyle samo zalet co wad
Ale mam niski budżet, czytałem dużo o tych obiektywach i nie są takie jak mówią, są naprawdę dobrze, nawet troszkę lepsze niż te z Nikona
1 Obiektyw kitowy inaczej troche znieszkalca
2 f5 a f1.8 to jest różnica i nie sprawdzę jak wygląda głębia ostrości,
3 Obiektyw kitowy nie jest taki ostry jak stałka
Ale możesz sprawdzić jaka ogniskowa czyli kąt widzenia lepiej ci pasuje, ja na DX wolę 50mm, na pełnej klatce 85mm, a poprzednik w temacie lubi 35mm na DX, pytanie co tobie lepiej pasuje.
Nikkor G 1.8/50 jest lepszy od YN ale jak budżet nie pozwala to bierz YN, miałem 35mm i 50mm.
TomaszD5500
09-01-2019, 17:43
Ale możesz sprawdzić jaka ogniskowa czyli kąt widzenia lepiej ci pasuje, ja na DX wolę 50mm, na pełnej klatce 85mm, a poprzednik w temacie lubi 35mm na DX, pytanie co tobie lepiej pasuje.
Nikkor G 1.8/50 jest lepszy od YN ale jak budżet nie pozwala to bierz YN, miałem 35mm i 50mm.
Czyli lepiej do portretów wziąć 50 mnie?
Do portretu lepiej 50mm na DX, ustaw sobie na obiektywie 50mm i sprawdź jak z odległościami ci pasuje bo w pomieszczeniu możesz się wyrobić.
Dodatkowo twarz robiona na 35mm i na 50mm wygląda inaczej i jak ma być do klasycznego portretu to lepiej 50mm
spiritus
09-01-2019, 18:55
Skoro przyroda i portrety to ja może polecę nikkora 60/2.8D makro. SERIO. Całkiem fajne szkło (lekko wolne ale da się żyć). Do portretów ogniskowa super. Do przyrody makro się może przydać.
Jeżeli wolisz szerzej to możesz spróbować z 40 makro.
madebyzosiek
09-01-2019, 19:07
Skoro przyroda i portrety to ja może polecę nikkora 60/2.8D makro.
Szkło jest super, ale założyciel tematu ma D5500, więc lepiej jest rozejrzeć się za 60 2.8G. Miałem go jakiś czas i bardzo dobrze go wspominam :)
TomaszD5500
09-01-2019, 20:19
Szkło jest super, ale założyciel tematu ma D5500, więc lepiej jest rozejrzeć się za 60 2.8G. Miałem go jakiś czas i bardzo dobrze go wspominam :)
NIE mam kasy na 60 mm
madebyzosiek
09-01-2019, 22:16
NIE mam kasy na 60 mmWięc zamiast kupować teraz szkło, kup skarbonkę. Mówię całkiem serio ;)
Co do ogniskowej, to jest darmowe narzędzie ExposurePlot. https://www.vandel.nl/. Jak się mu poda katalog ze zdjęciami w JPGach z EXIFem, to robi wykresy, jak często są używane czasy, ogniskowe, ISO. Jak przeanalizujesz swoje zdjęcia, to może coś się da wyczytać. Ze skarbonką też dobra rada, bo kto tanio kupuje, ten kupuje dwa razy.
bomkallo
10-01-2019, 23:09
Mam 35tke - uniersalna to jest, ale dzisiaj bralbym 50tke, dupsko da sie odsunac prawie zawsze, a zyskujesz na glebi. Btw, polecam metode rozwoju po szklach, czyli przykladowo 70-200 a nie 4 obiektywy pod dx'a :) Zamiast 35 bierz 50, 35 jest mocno dxowy (ekwiwalent), 50tka ci zostanie. O ile sie nie myle, brac 50mm 1.8G.
MarcinSt
10-01-2019, 23:41
Ze skarbonką też dobra rada, bo kto tanio kupuje, ten kupuje dwa razy.
Po części się nie zgodzę, zależy czego oczekujemy od obiektywu. Swoje YN 35mm kupiłem z czystej ciekawości, nie wiązałem z nim wielkich oczekiwań - i póki co (pewnie się to zmieni) jestem bardzo zadowolony.
Wracając do autora, nie chce wydawać dużo kasy / fotografuje dla siebie - jak najbardziej polecę mu YN 50mm lub .... kit-owy 18-105 przy odrobinie determinacji na zewnątrz też uda się strzelić portretówkę i do tego szeroki zakres ogniskowych.
bomkallo
11-01-2019, 00:16
18-105 to kit, opanujta sie:) 35 czy 50, brac 50, kupujesz dwa razy jak wezmiesz 35mm pod dx'a :)
btw, jak masz psa zalozmy, to dokupujesz 70-300, 300mm tak myje, ze odechce ci sie wiecej niz 50-85 1.8 w dxie do portretu:P
Chyba nie nadążam. Kolega zastanawia się nad szkłami za dwie czy trzy stówy, a tutaj już proponujecie pełną klatkę i 70-300 (może od razu 70-200/2.8).
35 a 50 jest to kwestia preferencji, nie przesadzałbym z tym bokehem, bo na 35/1.8 spokojnie da się ładnie tło odseparować, nawet po przymknięciu do jakiś 2.8. Oczywiście można bardziej, ale pytanie czy koniecznie. Bo zaraz dowiem się, że najlepiej to średni format. A cofnąć nie zawsze się da, zwłaszcza w naszych mieszkaniach to 50 na DX jest dość skromnie użyteczna.
Ale to kwestia gustu.
spiritus
11-01-2019, 00:32
35 dla dx nie ma co brać. Mimo tego, że szkło jest rewelacyjne. Jednak ogniskowa jest do niczego. Męczyłem się z taką trochę. Później kupiłem S17-50/2.8 to 35 leżała cały czas w szafce. Po roku jak już dostawała odleżyn to ją sprzedałem.
bomkallo
11-01-2019, 09:49
nie dziwi mnie, ze 35 lezala w szafce, przeciez pokryles zakres ogniskowych a 35tke w wielu sytuacjach podkreca sie na 2.8 :)
35 dla dx nie ma co brać. Mimo tego, że szkło jest rewelacyjne. Jednak ogniskowa jest do niczego. Męczyłem się z taką trochę. Później kupiłem S17-50/2.8 to 35 leżała cały czas w szafce. Po roku jak już dostawała odleżyn to ją sprzedałem.
Miałem identycznie ale ostatnio zacząłem myśleć znowu nad kupnem 35. Małe, lekkie i bardziej uniwersalne niż 50. Można się nawet pokusić o zabranie na wyjazd tylko 35.
Można nie lubić standardowej ogniskowej, ale to że jest do niczego, to lekka przesada. Dawniej prawie wszystkie aparaty używano ze standardem, który był odpowiednikiem dzisiejszych kitów, rzadko coś innego. Może ta 50 (czyli oczywiście 35 mm na DX dla jasności) jest nudna, mało ekspresyjna, ale to jest jej cecha. Nie rozprasza. Już nie mówiąc o tym ilu znanych używało 50. Mnie na DX w Nikonie brakuje bardzo odpowiednika 28/1.8 czyli małej jasnej 18 mm.
cybulski
11-01-2019, 13:03
Witam, niedawno kupiłem body d5500 i zastaniwiam się nad kupnem obiektywu Yn 35 mm F2 albo YN 50 mm F1.8. wcześniej pracowałem na Nikonie d70 z jednym obiektywem :Af 50 mm 1.8 D bo taki dostałem, potem jeszcze chwilę pracowałem tym obiektywem na nowym body ale potem sprzedałem, bo obiektyw jest na "śrubę" i nie współpracuje z moim aparatem. Kilku znajomych profesjonalnych fotografów poleciło mi 35 mm a nie 50, lecz dobrze wspominam 50 a 35 mm nie do końca mi się podoba. Chciałabym fotografować głównie przyrode i robić dużo portretów . Co wybrać.
Używane 50 1.8G kupisz za 600zł. Przed zakupem nowego body trzeba było spytać skoro już miałeś 1.8D skoro problemem są pieniądze na szkła.
Puszka sama w sobie nie robi zdjęć bez dobrych szkieł.
Z cashbackiem to chyba nawet nowy można było kupić w okolicach 600zł, co prawda aktualna promocja się skończyła, ale jak nie jest to nic pilnego to warto chyba zaczekać ze 2 miesiące.