Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pewnego dnia
Cześć!
W czerwcu 2018r. udało mi się popełnić taki oto kadr - pogoda tego dnia była dość dynamiczna więc po pracy wybrałem się nad jezioro, kliknąłem parę razy w aparat, później długo zbierałem się do obróbki (nie da się ukryć, że zdjęcie trochę przeleżało w szufladzie).
Dzisiaj na spokojnie usiadłem, w sumie to nie spodziewałem się wiele... ale coś z tego wyszło... nawet mi się podoba natomiast nie wiem czy to kwestia zmęczenia wzroku czy jest po prostu ok. - i tutaj proszę Was moi drodzy o opinię :-) każda sugestia będzie mile widziana :-D
Dziękuję i zapraszam!
19582
Nikon d7200 + sigma 10-20 f.3/5
Mi się podoba, jak na krajobraz to dużo się dzieje i ładne światło, obróbka nie przeszkadza. Kadrowo się nie wypowiem.
Mi się podoba, jak na krajobraz to dużo się dzieje i ładne światło, obróbka nie przeszkadza. Kadrowo się nie wypowiem.Dziękuję za poświęcony czas i słowa :-)
Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
bardzo ladna woda
kadrowo mi mniej lezy. ciasno ciete niebo po gorze, a z lewej nic sie nie dzieje
Obróbkowo i technicznie dla mnie super. Kadrowo mi też mniej leży, nie ma tu żadnego sensownego umotywowania kadrowania łódki centralnie. Ale kolorystyka, warunki, światło - super.
krzysztofz24
09-01-2019, 13:48
Biore jak jest:-).
Piekny kolor i swiatlo.
Kolory tak
kadr nie, poza centralną łódką (co nie gryzie mnie aż tak bardzo) jednak wywalił bym dolne śmieci
A dla mnie te śmieci wnoszą życie do zdjęcia. A może to moje "śmietnikowe spaczenie".
aha ok, rozumie
spoko, po prostu napisałem co mi się podoba lub nie
Wrzucając to zdjęcie liczyłem, że zostaną tutaj dotknięte pewne kwestie za co jestem wdzięczny! Mimo wszystko warunki jakie miałem tego dnia pokazuje to zdjęcie i wydaje mi się, że oddane zostały poprawnie. Kadrowo sam nie byłem przekonany (mam kilka innych).
Bardzo dziękuję za odzew, za to bardzo lubię to forum, nie ma owijania i to szczególnie sobie cenię. Trzeba pracować cały czas [emoji846]
spiritus
09-01-2019, 22:54
Fajne. Mi się podoba.
Ja bym pewnie ciął dół i łódkę przesunął w lewo aby słońce mieć w centrum. Jednak to tylko mój punkt widzenia :)
łódkę przesunął w lewo aby słońce mieć w centrum.
A czemu słońce w centrum a łódka w lewo? Pytam z czystej ciekawości?
Dla mnie to łódka jest ważniejsza na tym zdjęciu więc może być centralnie
spiritus
09-01-2019, 23:00
A czemu słońce w centrum a łódka w lewo? Pytam z czystej ciekawości?
Dla mnie to łódka jest ważniejsza na tym zdjęciu więc może być centralnie
Tak mi się jakoś widzi.
Skoro łódka ważniejsza to w mocny punkt ją trzeba dać ;)
Jak emelsky pozwoli to wrzucę swoją wizję kadru
Punkt centralny na zdjęciu to też punkt mocny
moim zdaniem punkty mocne w powiedzmy 1/3 kadru są do użytku jeśli na zdjęciu się więcej dzieje a chcemy wyakcentować jakąś rzecz, bardziej niż inne
natomiast jak na zdjęciu jest jedna rzecz to czemuż nie dawać jej centralnie? słońce jest akurat elementem na dalszym planie, w tle
więc łódką żyje to zdjęcie jak dla mnie ;)
Tak mi się jakoś widzi.
Skoro łódka ważniejsza to w mocny punkt ją trzeba dać ;)
Jak emelsky pozwoli to wrzucę swoją wizję kadruPewnie, śmiało [emoji6]
spiritus
09-01-2019, 23:17
łódką żyje to zdjęcie jak dla mnie ;)
Mi się wydaje, że promienie słońca więcej robią niż łódka :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Pewnie, śmiało [emoji6]
Skoro tak to zapodaję:
19676
madebyzosiek
09-01-2019, 23:24
Skoro tak to zapodaję:
19676
Zdecydowanie tak lepiej. Warunki i obróbka super, kadr jak u spiritusa :)
Wszystkie istotne elementy poszły na lewą stronę. I zdjęcie bez pierwszego planu zrobiło się takie „grzeczne”.
W tym wydaniu jednak przesunąlbym kadr w prawo, łódka blisko centrum. Lepsze wyważenie kadru.
Moje prywatne zdanie, można się z nim nie liczyć.
Pierwotna wersja bardziej dynamiczna, lepiej podchodzi. Brakuje „kropki nad i”. Może szersze ujęcie albo z niższej perspektywy...
Daj inne kadry, powybrzydzać będzie można ;-)
No właśnie tu się zgadzam z Nbogdan
Wrzucę, muszę tylko wygrzebać z szuflady i spojrzeć czy warto [emoji6]
Fenixs_Ck
25-02-2020, 10:39
Fajne zdjęcie...klimatyczne...jeśli można wiedzieć w którym miejscu zrobione było ?
Wind Mill
10-04-2021, 12:19
Wrzucę, muszę tylko wygrzebać z szuflady i spojrzeć czy warto [emoji6]
...
O, losowe przypomniały. Szkoda, że klucz od szuflady wcięło. ;)