Zobacz pełną wersję : Microsoft Surface jako Hackintosh?
foto4deg
07-01-2019, 21:49
Mój iMac zaczyna mi zamulać i zastanawia się nad zmianą sprzętu. Pierwszy wybór padł na nowego MacaMini z i7, SSD 256 GB i 32 Gb ramu (oczywiście dołożony samemu, ten od Apple to jakaś przesada). Później jednak zacząłem zastanawiać się nad Surface z prockiem i7, 16 GB ram, SSD 256. Ma może ktoś doświadczenie w pracy z Surface Pro lub Book 2 z systemem OSX?
Oczywiście wolałbym sprzęt Apple, ale irytuje mnie, że nowy iPad Pro nie ma pełnego OSX ( i pewnie miał nie będzie ), do tego posiadanie iPada i Maca, gdy Surface daje możliwość ograniczenia do jednego sprzętu, mija się z celem.
Ale wiesz, ze i7 z sufrace'a a i7 z maca mini, to trochę inny sprzęt. Trochę.
Sktro rozwarzasz sufrace, to dlaczego nie macbooka?
foto4deg
07-01-2019, 22:11
Ale wiesz, ze i7 z sufrace'a a i7 z maca mini, to trochę inny sprzęt. Trochę.
Sktro rozwarzasz sufrace, to dlaczego nie macbooka?
Tak, wiem. Jest różnica, ale nie aż tak ogromna (przynajmniej tak czytałem, może się mylę to mnie naprostujcie).
Chcę mieć tablet i komp w jednym, z tego powodu MacBook odpada. iPada razem z rysikiem używam do tworzenia planów mieszkań u klienta, a do zdjęć iMaca. Gdyby na IOS wypuścili pełnego Lightrooma, Photoshopa, programy do panoram sferycznych i zaawansowanej obróbki video, to sprzedałbym iMaca i miał tylko iPada. Niestety w najbliższych latach nie będzie takiej możliwości.
Różnica jest tez w ekranach. Ten z MacBooka nadaje sie do pracy, ten z Surface, średnio. Różnica jest duża.
Różnica jest tez w ekranach. Ten z MacBooka nadaje sie do pracy, ten z Surface, średnio. Różnica jest duża.
Kolega nie pisał o MacBooku, tylko o macu mini, także podejrzewam, że bierze również pod uwagę zakup monitora lub takowy posiada :)
Wiem, wiem, ale skoro już Surface to można za podobne pieniądze kupić lepszy. :)
Ja uważam surface za bardzo fajne urządzenie, które spełnia w 95% moje oczekiwania jako tablet i podręczny komputer do szeroko rozumianej rozrywki. No i duży plus za użyte materiały i jakość wykonania.
foto4deg
09-01-2019, 09:54
Surface ma służyć głównie do obróbki zdjęć z wnętrz, jak i ślubnych. Dodatkowo kreowania wirtualnych wycieczek i filmów z drona.
Rozrywka na drugim miejscu ;) monitor posiadam, Eizo CS240
A jakieś uzasadnienie? Ostatnio jak profilowałem ekran z Surface Pro 4 czy Surface Book 2 to wyszedł bardzo dobrze (poza jasnością ustawioną na 100%), natomiast ostatni Macbook Pro którego robiłem (chyba model 2015) pokazał okroooopne przebarwienia w zakresie 0-30.
Zanim zaczniecie dywagacje na temat matryc na dobre, niech sprawdzi czy to to nadaje sie na hacka, bo laptopy to inna bajka niż stacjonarki i kupić takiego co zadziała dobrze z macOS jest bardzo ciężko. Plus ogromny to fakt, że Surface jest mało modeli i ktoś na tonymacx86 napewno go rozpracował, co nie zmienia faktu że taki zakup może się okazać mało racjonalny jesli nie będzie działać np grafika, wifi, bluetooth, trackpad, dotyk, audio itp itd... Wybierz konkretny model i sprawdź w sieci co działa a co nie. EFI napewno dostaniesz bo ktoś już zapewne na tym osx postawił.
Tu przykład co działa a co nie w Surface Pro 2017:
https://www.insanelymac.com/forum/topic/333491-surface-pro-2017-hackintosh-high-sierra/