PDA

Zobacz pełną wersję : Kiev Jupiter a Nikon F (pomocy)

Vargas
06-01-2019, 00:55
Posiadam aparat Kiev 4 z objektywem Jupiter 50mmf2 który jest montowany na bagnecie Contax RF.
Przymierzam się aby tego typu obiektywy podczepić pod Nikona F. Słyszałem, że jest to bardzo trudne i nie wykonalne wiec pytam się was fachowców czy to prawda. Możliwe, że ktoś z was sie już tym bawił i wie więcej na ten temat.
Posiadam 19551 taki obiektyw i wchodzi w takie mocowanie, które jest w Kievie 19552
Panowie jakie dalsze kroki podjąć?
Tak wygląda w całości 19553

Krzychoo_
06-01-2019, 08:52
Podpięcie pod lustrzankę odpada. Kiev 4 to dalmierz, odległość od tylnej soczewki do kliszy jest dużo mniejsza niż w lustrzance.
Da się to podpiąć pod bezlusterkowca, np. Sony E, mogę ci podesłać na prv namiary na gościa, który takie przejściówki robi w Polsce. Przelotka pewnie ok. 250 zł. Na ebay'u możesz dostać przejściówkę na Sony, robi się ją przez wycięcie z aparatu Kiev 4 gniazda i wklejenie go do bagnetu Sony.
Nie warto tego obiektywu podpinać pod cokolwiek. Miałem przez chwilę Jupitera 8M 53/2-nic ciekawego.

zeberek1
06-01-2019, 09:19
Ten na zdjęciu z obtłuczonym gwintem chcesz przerabiać?

wpkx
06-01-2019, 12:11
Przymierzam się aby tego typu obiektywy podczepić pod Nikona F.
W jakim celu? Obraz na filmie zależy od tegoż filmu i obiektywu, nie od korpusu - taki sam uzyskasz na Kievie jak i na Nikonie F.

Słyszałem, że jest to bardzo trudne i nie wykonalne
Jeśli coś jest nawet bardzo trudne, to jednak mieści się w kategorii wykonalności.
W tym przypadku wycinamy połowę komory lustra (wraz z bagnetem i lustrem) z Nikona oraz bagnet z Kieva i wklejamy go do Nikona, zachowując oczywiście centryczność, odległość rejestrową i światłoszczelność. Jeśli to zrobimy, z dokładnością przynajmniej dziesiątych części milimetra, to już możemy robić zdjęcia. Oczywiście kadrując i ustalając odległość wyłącznie na oko. A jeśli chcemy choć namiastkę kontroli nad kadrem i ostrością, to na sanki Nikona zakładamy zewnętrzny dalmierz oraz celownik lunetkowy, odpowiadający ogniskowej 50 mm.
Jednak pozostaje powtórzyć pytanie - po co?

Moja rada - załóż film do Kieva.

Vargas
06-01-2019, 13:06
Dziękuję wam za rozjaśnienie sytuacji.
Jutro lece kupić klisze :)
Jeszcze raz dziękuję.

wpkx
06-01-2019, 13:15
Zanim założysz film, zerknij, czy migawka Kieva zachowuje się poprawnie, tzn. czy czasy wydają się być z grubsza OK.

andystar
06-01-2019, 17:19
Jest sposób użycia tego obiektywu w Nikonie z mocowaniem F.
Nie polecam go ale chyba teoretycznie możliwy.
1. Nikon musi mieć LV
2. Blokujemy lustro w górnym położeniu (najlepiej taśma klejącą)
3. Wykonujemy na drukarce 3D redukcję pozwalająca zagłębić się obiektywowi w głąb komory lustra o 11,65 mm (Nikon odległość rejestrowa 46,5, Kiev 34,85).
4. Wkładamy obiektyw w redukcję, całość w Nikona
5. Fotografujemy używając LV
Nikon D**** staje się bezlusterkowcem.
Czy jest jakiś błąd w rozumowaniu?
Wg mnie tak. Po co tak się męczyć.

wpkx
06-01-2019, 17:24
LV w Nikonie F? Proszę Cię...

andystar
06-01-2019, 17:25
Nikon z mocowaniem F. Wszystkie lustrzanki cyfrowe Nikon mają mocowanie F

https://pl.wikipedia.org/wiki/Bagnet_F

wpkx
06-01-2019, 17:40
Dla mnie Nikon F to Nikon F.
A teraz niech się autor wyspowiada, który rodzaj Nikona miał na myśli - F czy D z bagnetem F.

jo44
06-01-2019, 18:20
W stopce ma D60, więc ten tego...

wpkx
06-01-2019, 18:26
Szkoda twoich łez, dziewczyno,
Wszystko ma swój kres, dziewczyno,
Żar miłości sczezł
i tylko płonie w szklankach wino...

124miko
07-01-2019, 00:38
...
A teraz niech się autor wyspowiada, który rodzaj Nikona miał na myśli - F czy D z bagnetem F.

Cos już gadał w #5, że leci jutro kupić kliszę ( pewnie do Nikona D też można, ale po cholerę go rozpruwać itp. ? ).