Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Capture NX-D - odczyt WB

marti5
04-01-2019, 20:07
Cześć.
Czy jest możliwość w Capture NX-D odczytania temp barwowej zdjęcia po skorzystaniu z pipety? Wstępną obróbkę RAW robię w Capture NX-D. Czasami WB ustawiam ręcznie wskazując pipetą szare miejsce na zdjęciu i soft prawie idealnie dobiera prawidłowe WB. Tylko że wtedy Capture nie podaje ile to jest kelwinów i jaka wart Tint, a ja chciałbym to wiedzieć, bo wtedy hurtowo dla podobnych zdjęć wpisałbym tą wartość WB. A tak muszę albo na każdym zdjęciu używać tej pipety, albo metodą prób i błędów na pierwszym zdjęciu zgadnąć jaka to jest ta prawidłowa wartość WB.

conio
05-01-2019, 00:05
Chyba Nikon poskąpił takiej możliwości.
A czy próbowałeś zrobić tak: bierzesz zdjęcie "wzorcowe" dla WB. Pipetą sczytujesz. Dajesz "Save Adjustment", a na kolejnym zdjęciu "Apply Adjustment".
Wprawdzie nadal nie dowiesz się ile było kelwinów, ale powinno ustawić ci na kolejnych zdjęciach WB sczytane z tego pierwszego. No i operację taką można zrobić hurtowo dla wielu zdjęć.

marti5
05-01-2019, 15:42
Dzięki. Co prawda jest opcja Copy Adjustments / Paste Adjustments - ale to rozwiązuje w dużym stopniu moje problemy.
Czasami na zdjęciu nie miałem skąd pobrać wzorca WB i wtedy była rzeźba.

manfred
05-01-2019, 22:42
Staraj się mierzyć wb na miejscu gdzie robisz zdjęcie nawet na zwykłej szarej kartce to jest bardzo pomocne.

marti5
05-01-2019, 22:49
Mam taką szarą 18% kartę, więc teraz na pewno się przyda [emoji6]

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

markB
07-01-2019, 17:05
Masz tam jeszcze coś takiego jak Batch Process. Kopiujesz swoje ustawienia WB na szereg zdjęć w przetwarzaniu wsadowym.

marti5
07-01-2019, 20:11
To samo załatwia akcja hurtowego zaznaczenia zdjęć i Paste Adjustments. WB przenosi się do pozostałych zdjęć i wtedy można polecieć z wywoływaniem jpg'ów.

Ale ta opcja z ładowaniem wcześniej zapisanych ustawień do pliku .nxd też jest ciekawym rozwiązaniem.