Zobacz pełną wersję : lustrzanka jest za duża - bezlusterkowiec - dzieciaki?
Fotografuję cyfrowo od lat nastu (a wczesniej Zenitem ;-) ), najpierw ultrazoomy (to sie chyba kiedys nazywało hybrydy) Fuji s5000, s20pro, potem lustrzanki minolta D5D, sony aA100 teraz Nikon D5300 i do tego Tamron 17-50/2.8 jako jedyny obiektyw.
Fotografuje głównie własne dzieciaki, wiec zależy mi na niskich szumach przy wysokich czułościach (nie cierpię flesza) i szybkim autofocus. Oraz czymś co kiedyś bylo zmorą kompaktów i stało się powodem zakupu lustrzanki - niskim/zerowym shutter lag.
Żeby zbijać czułość i rozmywać tło mam własnie jasny obiektyw. I jak widać jedyny - czyli mega zoom nie jest mi potrzebny.
Jednak taki zestaw Nikon + T 17-50 jest dość ciężki - a wiadomo że choćby najlepszy aparat jest bez sensu jesli go przy sobie nie masz. Dlatego powstał pomysl wymiany.
W bezlusterkowcach się zagubiłem kompletnie, nie wiem który system jest jeszcze rozwijany i w co wejsc a co juz umiera. Poza tym te kity są dość ciemne niestety.
A może jakiś lepszy kompakt, Canon G-seria ?
Koniecznie z wizjerem. Celowanie z ekranu jest okropne.
Licze że za swój Nikon d5300 + T 17-50 dostane za 2200 zl i w tej kwocie chętnie bym zamknął taką wymianę.
Czy pomożecie?
Widzę, że brak odzewu, bo wymagania dość wyśrubowane :)
Szybki af w bezlusterkowcu/kompakcie za 2200 zł? Daj znać, jak znajdziesz coś porównywalnego do d5300. I do tego z jasnym niedrogim zoomem ;)
Jeśli jakość obrazka i komfort użytkowania jest priorytetem, to trzeba więcej $$$.
Prościej moim zdaniem dokupić mniejsze a jasne szkło do d5300. Chyba, że lustrzanka po prostu się znudziła.
...zależy mi na niskich szumach przy wysokich czułościach (nie cierpię flesza) i szybkim autofocus.
(...)
Licze że za swój Nikon d5300 + T 17-50 dostane za 2200 zl i w tej kwocie chętnie bym zamknął taką wymianę.
I za te pieniądze nie kupisz nic lepszego, niż to co masz.
cybulski
03-01-2019, 18:39
Skoro wielkość ma znaczenie to takie porównanie http://j.mp/2Qms1QD
Ale czy da się cokolwiek w 2tys to nie wiem.
- - - - kolejny post - - - - - -
Jeszcze dodałem do porównania pełną klatkę canona z małym szkiełkiem gdzie masz szansę zmieścić się w 2 tys http://j.mp/2QkQd5Z a wielkość będzie porównywalna powiedzmy w "przybliżeniu" z bezlusterkowcami.
https://farm5.staticflickr.com/4814/31646543267_90a15ac007_b.jpg (https://flic.kr/p/QduNLk)
Kojocisko
03-01-2019, 18:45
Używany XT-10 z kitem byłby zbliżony do budżetu i jakimś kompromisem wielkość/waga/jakość. Ale przy tym buddżecie i wymaganiach ja bym nie zmieniał, zwłszcza, że D5300 to nie jest wielki aparat. Może dokupić Nikkora 35/1,8 DX?. Będzie lżej.
Czyli raczej mówicie zeby nie zmieniać, a pokochać ;-) a juz sobie znalazlem na allegro zuiko 14-54/2.8-3.5 z adapterem na m4/3 i do tego jakis olympus moze... pytanie jak z AF.
Swoją droga zastanawiam się czy wasze odpowiedzi nie są nieco zabarwione Nikon-love, w końcu to forum Nikona czyli tu sie do Nikona zachęca bo jest super a nie zniechęca ;-)
A do Fuji jasny obiektyw to widze cenna rzecz ;-)
Swoją droga zastanawiam się czy wasze odpowiedzi nie są nieco zabarwione Nikon-love
Niekoniecznie. Tu są w zasadzie trzy fora. Jak wejdziesz w Inne Systemy, to zobaczysz też Sony i Fuji.
A adaptera nie polecam. Żadnego.
a juz sobie znalazlem na allegro zuiko 14-54/2.8-3.5 z adapterem na m4/3 i do tego jakis olympus moze... pytanie jak z AF.
AF będzie tragiczny, proporcje obiektyw-puszka pokraczne, a rozmiar taki sam, jak Twojego zestawu, który już posiadasz.
Swoją droga zastanawiam się czy wasze odpowiedzi nie są nieco zabarwione Nikon-love, w końcu to forum Nikona czyli tu sie do Nikona zachęca bo jest super a nie zniechęca ;-)
Ja nigdy w życiu nie miałem żadnego Nikona :)
Aha, przecież jesteś w Innych Systemach...;-)
Ciężko tu coś wymyślić, bo bezlustra mają z reguły spory lag, no może z wyjątkiem Panasoników.
Ja bym polecił Lumixa LX100. Ten starszy model. Mam i bardzo chwalę.
Antonioo
03-01-2019, 23:39
w okolicy 2 z kawałkiem mamy fuji xt100 - matryca ponoć zacna - trafiłem kiedyś na porównanie z xt20
mamy olka em10 mk2 z 14-42 r - , panasonic g7 14-42 , z sony to a6000 z 16-50 , i canon m50 z 15-45
najnowszy z tego towarzystwa jest fuji. Apsc ma fuji, canon, sony.
Grzegory
03-01-2019, 23:40
Witam, historię focenia i problemy z wielkością aparatu miałem podobne. Mam jeszcze D7100, N18-105, N35-1,8, T90-2,8, S150-2,8, trochę mnie kręci makro no i dzieci/rodzina. Nikon ze względu na gabaryty zostawał w domu, a samsung S9+ jak na telefon nieźle ale to nie to. Wybór padł na Olympusa e-m10 mark II z kitowym naleśnikiem i do makro 60mm 2,8, potem dokupiłem 45mm1.8, 75-300mm. Brakowało mi trochę szerokości i wybór padł na panasonica 20mm1,7. I to był strzał w dziesiątkę. Z E-m 10 II + 20mm1,7 jestem mega zadowolony, na macro i inne rzeczy nie mam czasu. Chodzi mi jeszcze po głowie olek 12-40mm2,8, ale to może latem. Według mojej oceny zadowolenia z zestawu D7100+35-1.8 dałbym punktów 5/10, a dla E-m10 II + 20mm1,7 punktów 9/10 (-1 ze względu na szybkość obiektywu) .
Fuji X100 bym nie polecał.
AF i lagi są w nim dramatyczne. Matryca zacna, ale obiektyw potrafi zaświecić filetem jak jakiś Nikkor 1.4 ;-)
Jak już ktoś wyżej napisał X-T10+KIT może być alternatywa pod względem ceny, obrazowania, ale słabszy pod kątem szybkości AF.
Antonioo
04-01-2019, 00:43
Fuji X100 bym nie polecał.
AF i lagi są w nim dramatyczne. Matryca zacna, ale obiektyw potrafi zaświecić filetem jak jakiś Nikkor 1.4 ;-)
Jak już ktoś wyżej napisał X-T10+KIT może być alternatywa pod względem ceny, obrazowania, ale słabszy pod kątem szybkości AF.
pisałem o X-T100 - bezlustro, a nie kompakt - oczywiście, jeżeli to była odpowiedź do mnie skierowana.
Kolekcjoner
04-01-2019, 04:23
M50 z kitem. Bardzo szybki i intuicyjny AF ale w budżecie się nie bardzo mieści no i kit niezbyt jasny :).
A jak z lagiem w tych M-kach?
pisałem o X-T100 - bezlustro, a nie kompakt - oczywiście, jeżeli to była odpowiedź do mnie skierowana.
Wybacz. Stare oczy, późna pora... ;-)
A jak z lagiem w tych M-kach?Z jakim lagiem?
To polecam pistacje, mają dużo melatoniny :-)
Robiłem ostatnio dzieciakom zdjęcia M50, af trafiał nawet na f2 ze 135'ka a przy 2 i 3 latku to nie takie proste. Lag jakiś tam był, ale to przez ettl z 600'ki.
otwieracz
04-01-2019, 20:48
Robiłem ostatnio dzieciakom zdjęcia M50, af trafiał nawet na f2 ze 135'ka a przy 2 i 3 latku to nie takie proste. Lag jakiś tam był, ale to przez ettl z 600'ki.
Macałem go dzisiaj w MM. AF wymiata nawet z kitem, tyle że wiadomo - w MM wszystko oświetlone jak cholera. Nie wiem jak będzie w trudniejszych warunkach. Podoba mi się grip, jest super wygodny. Tyle że się zastanawiam w tej chwili co mógłbym do tego przypiąć. 22 i 11-22, adaptery i ew. 50 1.4 Canona i pleśniaki - właśnie jakaś 135 chodzi mi po głowie. Tele od Canona to jednak wymiarowo dla mnie jest nie do zaakceptowania. Myślę jeszcze o GX9 Panasa - kusi stabilizacja matrycy i świetne optycznie w miarę rozsądnie wycenione jasne stałki. Tylko kurcze trochę niewygodny w trzymaniu, brakuje gripa, a jeszcze nie szukałem czy jest coś na rynku by poprawić chwyt.
Antonioo
04-01-2019, 20:52
Panasonic g80 ma wygodniejszy uchwyt
nie szukałem czy jest coś na rynku by poprawić chwyt.
35 is f2 przez adapter i już jest za co chwycić.
otwieracz
04-01-2019, 21:15
35 is f2 przez adapter i już jest za co chwycić.
Wolałbym 22 is f2 :-). Ale chodzi mi po głowie myśl by do 35 dokupić speed boster Viltroxa - takie herezje... bo na Canona nie ma co liczyć.
- - - - kolejny post - - - - - -
Panasonic g80 ma wygodniejszy uchwyt
Jest też dużo większy i ma starszą matrycę. Bawiłem się rawami z GX9 i M50 i trochę się zdziwiłem jakością rawów Panasa. Powiem tak - Canona już nawet M 4/3 dogania pod względem jakości :-)
Bawiłem się rawami z GX9 i M50 i trochę się zdziwiłem jakością rawów Panasa. Powiem tak - Canona już nawet M 4/3 dogania pod względem jakości :-)
Uwzględnij jeszcze różnicę w rzeczywistych czułościach. Będzie coś około 1 działki na korzyść Canona.
otwieracz
04-01-2019, 21:33
Uwzględnij jeszcze różnicę w rzeczywistych czułościach. Będzie coś około 1 działki na korzyść Canona.
Chcesz powiedzieć że producent na P też oszukuje na ISO?
Były legendy o tym jak to panas/oly oszukują na ISO ale w testach wychodzi jednak że szum rośnie proporcjonalnie o każda działkę bardziej niż na aps-c czy na pełnej klatce co jest typowe na każdym m4/3.
Co do tego speedbostera to też się zastanawiałem czy nie kupić jakieś 35mm i ten adapter co daje 0,71x ale okazuje się że canon chyba nienawidzi się z jasnym 35mm :)
otwieracz
04-01-2019, 21:52
Były legendy o tym jak to panas/oly oszukują na ISO ale w testach wychodzi jednak że szum rośnie proporcjonalnie o każda działkę bardziej niż na aps-c czy na pełnej klatce co jest typowe na każdym m4/3.
Co do tego speedbostera to też się zastanawiałem czy nie kupić jakieś 35mm i ten adapter co daje 0,71x ale okazuje się że canon chyba nienawidzi się z jasnym 35mm :)
No ale jest 32 1.4. Tyle że u nas można jedynie sobie pooglądać sample z tego szkiełka. Ni widu ni słychu... Ni ma...
Wracając do Panasa to mając LX100 jakoś nie zauważyłem wielkiej różnicy względem 80D. Może przez obiektyw, bardzo rzadko używałem wysokich czułości. Ale ogólnie nie chodzi mi o samą strukturę szumu, a o oddanie szczegółów. Panas w tym względzie zawsze kulał, a w tej nowej puszcze (seria 9) zastosowali jakieś czary - mary i jest naprawdę dobrze.
Chcesz powiedzieć że producent na P też oszukuje na ISO?
Trudno oszukiwać w oparciu o standard, który nie jest jednoznaczny i można go interpretować niemal dowolnie. Faktem jest, że rzeczywiste czułości w poszczególnych aparatach nie są sobie równe. Filmy też miały różne czułości mimo tych samych oznaczeń.
No ale jest 32 1.4. Tyle że u nas można jedynie sobie pooglądać sample z tego szkiełka. Ni widu ni słychu... Ni ma...
Ahh zapomniałem dodać że chodzi o pełna klatkę.
Kolekcjoner
05-01-2019, 03:41
Jest też dużo większy i ma starszą matrycę. Bawiłem się rawami z GX9 i M50 i trochę się zdziwiłem jakością rawów Panasa. Powiem tak - Canona już nawet M 4/3 dogania pod względem jakości :-)
Nie żebym twierdził że Canon to ósmy cud świata ale albo miałeś zepsuty M50 albo używałeś dziwnego odrawiacza. A już twierdzenie że w LX100 nie ma większej różnicy w stosunku do 80D to jakaś kpina. Używałem równolegle na kilku eventach tych aparatów (LX w wersji z czerwoną kropką na obudowie ;)) i nie wiem może coś robiłem nie tak ale dla mnie wszelkie iso powyżej 2500-3200 z LX było praktycznie nieużywalne. Podczas gdy pliki z 80D nawet z iso 6400 spokojnie dały się użyć. Przy czym warunki były ciężkie, bo w teatrze ciemno jak w życi ;). Bardzo mnie dziwi to co piszesz, bo to się skrajnie różni od moich doświadczeń z tymi aparatami.
Em10 ii z panasonikiem 20 1.7
Jak poszukasz to w 2.5kzl się zmieścisz z nowym body i używanym szkłem
Bardzo mały zestaw
Em10 ii z panasonikiem 20 1.7
Nie działa AF-C, więc to raczej nie najlepsza kombinacja.
Po co komu afc ;)
Ps
12-32
14-42
Lub zaszaleć i Panasonic 15 1.7 / Oli 17 1.8
nikoniarz
05-01-2019, 17:38
Po co komu afc ;)
A po co komu upośledzony obiektyw skoro można mieć pełnoprawnie działający...
Serdecznie dziękuję wszystkim za dyskusję, ale feel free jesli ktoś jeszcze ma coś do dodania ;-) ide myśleć teraz nad tym..
darekw1967r
09-01-2019, 16:50
Serdecznie dziękuję wszystkim za dyskusję, ale feel free jesli ktoś jeszcze ma coś do dodania ;-) ide myśleć teraz nad tym..
Duzo fot (bez lampy) fobilem dziecku EPL-5 + 45/1.8 później... 75mm/1.8
Do EPL-5 miałem dolaczony wizjer.
Z AF-em nie bylo problemu.
Co do szumów to te lepsze matryce w Olkach sa bardzo przyzwoite.
Teraz najwiecej foce i filmuje dzieciaka A6000 + sel 18-105/4, apapter + EF85/1.8
Dziękuję wszystkim za uwagi. Pomimo waszych odradzeń zdecydowałem się jednak sprzedać ten zestaw. Mimo, że się z wami nie zgodziłem myślę że dyskusja była miła i warta poczytania. Dla mnie na pewno.
Takze pewnie Allegro / OLX albo forum, choć mam za malo postów na to.
D5300 + T 17-50
kupione w 2015, body w Foto-Net, Tamron Allegro od Cichego (Negatyw)
przebieg 6100 klatek
stan bdb
Polecam Ci jak najwięcej filmować dzieciaki, po latach mogę spokojnie stwierdzić że filmik nawet w małej słabej rozdzielczości (640x480) jest dużo więcej wart od zdjęcia.
Na filmie masz głos dziecka, ruchy , emocje i wiele innych aspektów, są to bezcenne "dane" które nie da Ci zdjęcie a filmowanie nawet dzisiejszymi smartfonami to już bajka.
andystar
13-02-2019, 23:10
Polecam Ci jak najwięcej filmować dzieciaki, po latach mogę spokojnie stwierdzić że filmik nawet w małej słabej rozdzielczości (640x480) jest dużo więcej wart od zdjęcia.
Na filmie masz głos dziecka, ruchy , emocje i wiele innych aspektów, są to bezcenne "dane" które nie da Ci zdjęcie a filmowanie nawet dzisiejszymi smartfonami to już bajka.
Popieram w 1000%
Mam filmy naszych dzieci kręcone kamerą "Super 8". Jakość w porównaniu nawet do rozdzielczości 320x240 bardzo słaba (filmy przerobione na wersję cyfrową). Jednak bardzo lubimy je oglądać. Wnuki tylko na początku pytały dlaczego głos jest "wyłączony" ? Jedna kaseta to było 15 m filmu i trwał ok. 3 minut. Filmy wywoływałem samodzielnie.
Cześć
parę lat mineło, a ja to wtedy nie sprzedałem - teraz jednak już czas
nie mogę napisać na dział giełda - więc tylko zawiadomię - jest na OLX
Nikon D5300 + obiektyw Tamron 17-50/2.8 + statywPzdr, Michał
Cześć
parę lat mineło, a ja to wtedy nie sprzedałem - teraz jednak już czas
nie mogę napisać na dział giełda - więc tylko zawiadomię - jest na OLX
Nikon D5300 + obiektyw Tamron 17-50/2.8 + statywPzdr, Michał
7 lat sprzedajesz tego D5300? :)
Może już go zostaw.
Kolekcjoner
23-03-2026, 23:17
7 lat sprzedajesz tego D5300? :)
Może już go zostaw.
Ale jak na taką "staroć" to w sumie ten Nikon nieźle trzyma cenę, jeszcze nawet za to co za niego weźmie kupi więcej niż dekielek ;).
cybulski
23-03-2026, 23:23
Sprzątał szafę po zimie, odnalazł na dnie pod butami i się przypomniało :D