Zobacz pełną wersję : Nikon d5200 - nie robi zdjęć w ciemności
Chris18404
02-01-2019, 21:16
Witam, gdy jest ciemno aparat nie robi zdjęć nawet gdy lampa jest włączona, próbuje ostrzyć ale nic to nie daje, w pomieszczeniach robi ale gdy wyjdę w nocy na zewnątrz to nie robi, wspomaganie af mam włączone, obiektyw 18-105. W trybie manualnym działa normalnie.
Obiektyw 18-105 skutecznie zasłania diodę wspomagania, która nawet jeśli nie jest zasłonięta i tak ma ograniczony zasięg, można ratować się wspomaganiem wbudowanym w reporterską lampę błyskową lub w sterownik do lamp błyskowych, no i oczywiście sam błysk/przedbłysk lampy nawet wbudowanej pomaga.
Koledzy, mamy Nowy Rok, nie stresować się już drugiego dnia, Kolega albo ma 6 lat albo udaje osobę nie z tego świata pytającą dlaczego jadąc nocą nic nie widzi skoro ma włączony silnik ;)
Weź skończ swoje wywody zarozumialcu. Ciekawe czy Ty byłeś taki mądry przy pierwszym aparacie..
I tu cię zaskoczę,
Zanim kupiłem pierwszego D90 przeczytałem magiczną księgę.
Jej tytuł to „Instrukcja obsługi”
Dzięki tak zdobytej tajemnej wiedzy w większości znałem podstawowe funkcje i możliwiści tego piekielnego urządzenia, które w połączeniu z obiektywem nabiera o wiele straszniejszych piekielnych mocy.
Naprawdę, polecam lekturę tej magicznej księgi.
Jest tam wiele zaklęć, które pozwolą ujarzmić bestię.
Witam, gdy jest ciemno aparat nie robi zdjęć nawet gdy lampa jest włączona,
Moje pytanie dotyczy tej cześci wypowiedzi.
Nie robi zdjęć, czyli:
-po prostu nie robi i już
-AF szuka i po nieudanej próbie ,,złapania'' czegoś aparat nie robi zdjęcia
-aparat robi zdjęcie, ale jest nieostre
Czy jak ustawisz ustawianie ostrości na M na obiektywie to też zdjęcia nie robi?
Moje pytanie dotyczy tej cześci wypowiedzi.
Nie robi zdjęć, czyli:
-po prostu nie robi i już
-AF szuka i po nieudanej próbie ,,złapania'' czegoś aparat nie robi zdjęcia
-aparat robi zdjęcie, ale jest nieostre
Czy jak ustawisz ustawianie ostrości na M na obiektywie to też zdjęcia nie robi?
Przecież wszystko jest napisane. Próbuje ostrzyć i nie robi zdjęcia. W trybie M robi.
Generalnie normalne zachowanie w ciemności. Ale wspomaganie powinno pomóc, jeśli używa się punktu który jest w oświetlonej strefie, najlepiej centralny. Problemem zapewne jest odległość, skoro w pomieszczeniach działa.
andystar
03-01-2019, 09:57
Słowo fotografia pochodzi od greckich photos ("światło") i graphe ("rysowanie"). Terminu tego po raz pierwszy użył Hercules Florence, francuski malarz i wynalazca, opisując technikę robienia zdjęć w swoim pamiętniku.
Jak wynika z powyższego do fotografii potrzebne jest światło.
cybulski
03-01-2019, 10:02
Zakładam, że w tym modelu jest opcja ustawiania AF czy ma być w priorytet ostrości czy spustu. W priorytecie ostrości nie zrobi jak nie ustawi ostrości. Po przestawieniu na spust zrobi ale nie będzie ostre jeśli sprzęt nie umie jej złapać w ciemnościach.
Zakładam, że w tym modelu jest opcja ustawiania AF czy ma być w priorytet ostrości czy spustu. W priorytecie ostrości nie zrobi jak nie ustawi ostrości. Po przestawieniu na spust zrobi ale nie będzie ostre jeśli sprzęt nie umie jej złapać w ciemnościach.
Dokładnie, jest ta opcja i zapewne ma tak ustawione. Kolega ma za ciemno i tyle.