Zobacz pełną wersję : Problem z fotocelą
spiritus
31-12-2018, 13:27
Siema
Mam pytanie odnośnie fotoceli. Jak ona jest wyzwalana? Tylko i wyłącznie przez błysk pochodzący z aparatu?
Dość często fotografuję ludzi w mundurach (do legitymacji). Potrzebne jest do tego białe tło. Przeważnie robię to w słoneczny dzień na poddaszu więc dużo pracy z wypaleniem tła w photoshopie nie mam.
Problem pojawił się ostatnio, gdy trzeba było zrobić białe tło w nocy.
Ustawiłem dwie parasolki z YN560 (wyzwalane radiowo przez YN RF-603) pod kątem 45st w stosunku do modela i ładnie go oświetliło. Za nim ustawiłem SB-600 w trybie fotoceli. Nie wypaliła :/
Fotocela w niej jest raczej sprawna ponieważ jakiś czas temu wyzwalałem ją z D300 i problemów nie było.
Pewnie najzwyczajniej błysku nie zobaczyła.
Jak masz yn603RF to dokup jeszcze jeden odbiornik pod SB i tyle.
spiritus
31-12-2018, 13:32
Starałem się tak to ustawić aby błysk był... jeszcze będę musiał do tego przysiąść kiedyś.
Myślałem o tym ale zawsze widziałem oferty z trzema wyzwalaczami... po co mi tego tyle? :D
Na cyfrowych są w zestawach po 2. Będziesz miał pilota do wyzwalania dodatkowo. ;)
MarcinSt
31-12-2018, 16:41
Jeśli jak piszesz robione było w pomieszczeniu to powinno zobaczyć błysk - nie ma bata.
Nawet moja archaiczna YN-460 (gdzie fotocela jest kiepska) wyłapuje błysk z drugiego końca pokoju.
Żeby sprawdzić czy fotocela wg. dziala ustaw swoje YN560 i na przeciw SB600 jak SB nie błyśnie tzn że jest niesprawna.
ustawiłem SB-600 w trybie fotoceli. Nie wypaliła :/
Fotocela w niej jest raczej sprawna ponieważ jakiś czas temu wyzwalałem ją z D300 i problemów nie było.
Głupie pytanie - jak była ustawiona ta SB-600, na pewno na fotocelę (o ile pamiętam to się nazywa SU-4), a nie na lampę "slave"?
Drugi pomysł: sprawdź w którym miejscu jest czujnik fotoceli w tej SB-600, sprawdź, czy nie jest zablokowany, zasłonięty w takim ustawieniu, w jakim miałeś problemy.
Trzeci: zamień miejscami sb-600 i jedną YN, tak, żeby czujnik sb na pewno "widział" błysk.
Pytaniem jest, czy ta lampka ma możliwość by była wyzwalana zdalnie przez inna lampę niesystemową. Pewien nie jestem, ale ona zdalnie pracuje
chyba tylko w trybie CLS.
madebyzosiek
01-01-2019, 09:36
Pytaniem jest, czy ta lampka ma możliwość by była wyzwalana zdalnie przez inna lampę niesystemową. Pewien nie jestem, ale ona zdalnie pracuje
chyba tylko w trybie CLS.Dokładnie tak. SB600 nie ma fotoceli wyzwalanej błyskiem innej lampy, może być wyzwalana tylko w CLS Nikona.
ck_dezerter
01-01-2019, 14:04
Można chyba ją jeszcze wyzwolić radiowo, jak się ją postawi na odbiorniku.
SB600 nie ma fotoceli i nie ma trybu SU4. Spirytus - co ty tam miałes ustawione na lampie???
spiritus
04-01-2019, 18:39
SB600 nie ma fotoceli i nie ma trybu SU4. Spirytus - co ty tam miałes ustawione na lampie???
Jacek_Z Sb-600 ma fotocelę.
Jednak jak to ustawić to Ci powiem za kilka dni. Jestem na urlopie.
madebyzosiek
04-01-2019, 18:57
Jednak jak to ustawić to Ci powiem za kilka dni. Jestem na urlopie.Jeżeli piszesz o tym czymś obok klapki baterii, to to jest odbiornik błysku w systemie CLS, a nie fotocela. Podobnie jak SB700 możesz ją wyzwolić lampą w aparacie (więc odpada, bo nie masz w D500), inną lampą z systemem CLS (SB800, 900, 910, 5000), albo jakimś radiowym systemem Yongnuo, czy coś.
spiritus
05-01-2019, 13:00
Jeżeli piszesz o tym czymś obok klapki baterii, to to jest odbiornik błysku w systemie CLS, a nie fotocela. Podobnie jak SB700 możesz ją wyzwolić lampą w aparacie (więc odpada, bo nie masz w D500), inną lampą z systemem CLS (SB800, 900, 910, 5000), albo jakimś radiowym systemem Yongnuo, czy coś.
Aaa... czyli tak to działa. Czyli dlatego mi błysk nie chciał śmigać.
Jednak jak to ustawić to Ci powiem za kilka dni. Jestem na urlopie.Nie powiesz ;) Właściwie to masz rację, ma fotocelę, ale ona służy tylko do CLS. Nie ma opcji użycia jej jako prymitywnej fotoceli, która ma jedynie spowodować odpalenie lampy pracującej w M czy A. Tak można z wyższymi modelami lamp - SB800 itd, w opcjach lampy zdalnej jest tryb SU-4 czyli tryb zwykłej fotoceli..
Możesz kupić kostkę z fotocelą i w nią wsunąć SB600.