Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] 2 + 1
<| MICHAŁ |>
30-12-2018, 00:42
Cześć,
dwa zdjęcia i jeden eksperyment, bo sam nie wiem co o nim myśleć.
1.
19212
2.
19213
eksperyment:
19214
Jeśli to ostatnie jest tym eksperymentem, to wg mnie najlepiej wypada kadrowo. Szkoda tylko, że drzewa nieco za bardzo przesłaniają drugi plan z górami. Cały zestaw podoba mi się. [emoji6]
Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
piotrekjeczen
30-12-2018, 01:31
Jedynka jest dobra kadrowo. Za dużo cienia w PD i ja wolałbym klasyczne bw, ta konwersja trochę psuje odbiór, zdecydowanie wolę takie czernie jak pokazujesz w fotografii pt eksperyment
Mi najbardziej podoba się 2.
cybulski
30-12-2018, 11:59
Do mnie zdecydowanie jedynka najbardziej przemawia.
eksperyment lepszy kolorami niż 1
poza tym kadrowo każde na tak
<| MICHAŁ |>
30-12-2018, 13:35
OK, dzięki.
ten eksperyment wydawał mi się taki niepewny z racji mocniejszej obróbki, a tu taka siurpryza...
Hmmm... Rzadko mnie zbiera na komentarz, więc niektórzy mogą nawet zapisać to przysłowiową sadzą w kominie.
Otóż od dłuższego czasu padają tu (znaczy głównie w Krajobrazie) zarzuty, że odstrasza się "nowych", bo wchodzi taki na forum, by się czegoś nauczyć, widzi to, co widzi, widząc głupieje, i albo się deprawuje, albo ucieka zniechęcony.
I forum marnieje, a zyski maleją.
Dlatego administracja (wraz z resztą liczących na zarobek "profesjonalistów") próbuje z tym walczyć, naśladując takie czy inne "Ministerstwo dziwnych kroków".
Ad rem - myślałem, że nowy nie jestem, ale kompletnie nie wiem, o co u licha w tym wątku chodzi - o jaki eksperyment: czy na autorze, czy na odbiorcach, czy na tworzywie?
Mike, Ty przecież jesteś prawdziwym weteranem od zarania forum - oświeć mnie, proszę.
PS Na wszelki wypadek emotka: :any emoticon you like:
<| MICHAŁ |>
30-12-2018, 16:00
Wojciechu, trzecie zdjęcie jest eksperymentem, bo mam bardzo mieszane uczucia biorąc pod uwagę dość forsowną obróbkę, przecież zawsze dążyłem do "tak było"...
Na moim laptopowym, sprofilowanym, drimkolorowym ekranie jest bardziej niż posępne, ktoś mógłby na siłę nawet stwierdzić, że klimatyczne :D
Ale w sumie mi się spodobało.
Więc chciałem jedynie wiedzieć, czy tylko mi, czy też koncepcja jest całkiem słuszna.
Aaa…
(Be, Ce, De...)
OK.
Bezsensownie doszukiwałem się głębszego dna.
Dziękuję i przepraszam.
PS Jeśli już, to pierwsze.
Z tych trzech mi najlepiej podchodzi nr 2 - generalnie ten kadr jest najciekawszy, w zasadzie taki klasyczny - rzeka prowadzi wzrok w stronę gór.
Ale tak naprawdę to zdjęcie widziałbym jednak w kolorze.
Jedynka też niezła, aczkolwiek widziałbym kadr trochę bardziej w prawo a właściwie nieco szerszy, żeby bardziej uwidocznić chmurę w dolinie pomiędzy górami przy prawej stronie kadru. No i jednak więcej kontrastu i czerni by się przydało jak na moje oko.
A co do 3 to pierwszy plan dobry, szkoda gór zasłoniętych przez drzewa ale rozumiem, że z tego miejsca raczej inaczej się nie dało. Co do obróbki to jeżeli miało być mrocznie-posępnie to może też więcej kontrastu? Tak żeby czernie były prawie czarne a nie ciemno szare - tak to przynajmniej wygląda u mnie na monitorze.
A przy okazji - dwójka to nad Białką czy jednak gdzieś bliżej Tatr?
<| MICHAŁ |>
31-12-2018, 08:37
Dzięki.
Nad kontrastami muszę ciut popracować - nie chciałem "przedobrzyć" i pozabijać szczegółów w cieniach.
A zdjęcie - rzeczywiście Białka i jak się domyślasz - od strony słowackiej - pewnie gdzieś na wysokości leśniczówki Roztoka.
Żałuję jednie, że co chwilę niemiłosiernie lało i wyższe szczyty były całkowicie schowane w chmurach.
Po zdjęciach widać że słońca za dużo nie było, ale dzięki takim warunkom jakie były to miałeś efekt parujących/dymiących gór co często jest ciekawsze.
piotrekjeczen
31-12-2018, 12:43
OK, dzięki.
ten eksperyment wydawał mi się taki niepewny z racji mocniejszej obróbki, a tu taka siurpryza...
Nie sądzę by ta obróbka byłą "mocna". Czernie są utrzymane na granicy rozsądku, nie są przesadzone i nie są zbyt "nie czarne". Dla mnie osobiście fotografia czarno biała powinna być taka jak sama nazwa wskazuje - czarno biała czyli w odcieniach czerni i bieli. Większość zdjęć które oglądam jest szaro - biała a nawet i nie to, nie dostrzegam na nich koloru czarnego ani białego tylko same monotonne szarości i moim skromnym zdaniem takie coś mało ma wspólnego z dobrym b/w. Jedynie co razi w Twoim eksperymencie to zbyt silne winietowanie na krawędziach i sądzę, że lepiej by to wyglądało z ew delikatną winietą w rogach.
<| MICHAŁ |>
01-01-2019, 15:51
Dla mnie osobiście fotografia czarno biała powinna być taka jak sama nazwa wskazuje - czarno biała czyli w odcieniach czerni i bieli.
Dzięki :)
Na każdym z moich komputerów, powyższe zdjęcia mają inną tonację. Najbliżej siebie są zdjęcia oglądane na stacjach z "lepszym" displejem, ale na komputerze ze zwykłym lcd (z którego właśnie piszę), zdjęcia te są kompletnie szare, w przeciwieństwie do sprofilowanych paneli, gdzie jest dużo, dużo ciemniej.
Ciężko trafić tak, aby było dobrze...
to taka ogólna myśl :)