PDA

Zobacz pełną wersję : Router - na co warto zmienić

siemalysy
30-12-2018, 00:29
Cześć i czołem :-)

Od jakiegoś czasu internet (korzystam z wi-fi) łapie dziwne zwiechy, strony się nie otwierają jak należy, net ewidentnie zwalnia. Resetowałem router, sprawdzałem kable i nic nie pomaga. Raz na jakiś czas widać, że ma problem z połączeniem, ale dzieje się to bardzo rzadko. Pomyślałem, że może już czas na nowy router. Od ponad 6 lat korzystam z modemu jaki dostałem od operatora. Jest to Cisco EPC3925 (https://www.google.com/search?q=cisco+EPC3925&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiYpISii8bfAhWBlYsKHSZ_D10Q_AUIDigB&cshid=1546122540801000&biw=1536&bih=723). Doradzicie może na jaki warto zmienić?

ksh
30-12-2018, 10:59
Jeśli router to polecam Xiaomi Mi 3G, nawet bez zmiany softu jest to rewelacyjna maszynka, a cena zaskakuje ~120zł, a po zmianie softu otrzymujemy potwora do sterowania wszelkimi urządzeniami/czujnikami/kamerami jak i efektywne centrum medialne i nawet zastępuje drogie serwery do backup itd.

cybulski
30-12-2018, 11:16
Lepiej zgłosić do operatora taką sytuację i operator wymieni ruter. Ostatnio bez problemu wymieniłem w ten sposób dwa rutery w UPC, dodatkowo nowe rutery mają wifi dualband czyli 2,4 i 5 Ghz. Na 5Ghz prędkość możliwa do osiągnięcia to będzie nawet 800 Mbit/s jesli tylko karta wifi w komputerze bedzie kompatybilna (teoretyczny maks. po wifi to chyba 1,3 Gbit/s przy technologii 5Ghz z kompatybilnymi kartami i dobrymi antenami po obu stronach, tak przynajmniej jest napisane na moim ruterze domowym)

- - - - kolejny post - - - - - -

Nawet Orange daje teraz takie rutery. Właśnie w domu mam neostradę vdsl i ostatnio wymieniałem ruter i właśnie takie parametry mam po wifi w domu. Z tym ze do kompa wstawiłem specjalną kartę tplinka i łapie prędkość w porywach do 822 Mbit/s po wifi !!!

Dodam, że wymiana tych trzech ruterów w tym roku kosztowała dokładnie zero złotych. Operator UPC i Orange zapewnia sprawne urządzenie w umowie świadczenia usług.

siemalysy
30-12-2018, 13:10
Jeśli router to polecam Xiaomi Mi 3G, nawet bez zmiany softu jest to rewelacyjna maszynka, a cena zaskakuje ~120zł, a po zmianie softu otrzymujemy potwora do sterowania wszelkimi urządzeniami/czujnikami/kamerami jak i efektywne centrum medialne i nawet zastępuje drogie serwery do backup itd.

Dzięki :-) Xiaomi nie rozważałem. Jak się okaże, że operator nie wymieni mi routera to sam kupię i ten zaproponowany przez Ciebie rozważę.

Lepiej zgłosić do operatora taką sytuację i operator wymieni ruter. Ostatnio bez problemu wymieniłem w ten sposób dwa rutery w UPC, dodatkowo nowe rutery mają wifi dualband czyli 2,4 i 5 Ghz. Na 5Ghz prędkość możliwa do osiągnięcia to będzie nawet 800 Mbit/s jesli tylko karta wifi w komputerze bedzie kompatybilna (teoretyczny maks. po wifi to chyba 1,3 Gbit/s przy technologii 5Ghz z kompatybilnymi kartami i dobrymi antenami po obu stronach, tak przynajmniej jest napisane na moim ruterze domowym)

Nawet Orange daje teraz takie rutery. Właśnie w domu mam neostradę vdsl i ostatnio wymieniałem ruter i właśnie takie parametry mam po wifi w domu. Z tym ze do kompa wstawiłem specjalną kartę tplinka i łapie prędkość w porywach do 822 Mbit/s po wifi !!!

Dodam, że wymiana tych trzech ruterów w tym roku kosztowała dokładnie zero złotych. Operator UPC i Orange zapewnia sprawne urządzenie w umowie świadczenia usług.

Dzięki za informację i podpowiedź :-) Internet jak i telewizję mam w Multimedia. Nie wiem jak oni podejdą do tej sprawy. Nie miałem jeszcze przyjemności załatwiania temu podobnych spraw. Zgłoszę sprawę do działu obsługi klienta. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

greku792
30-12-2018, 13:17
To ja zapytam inaczej. Internet od Multimediów masz dostarczony kablem koncentrycznym? Jeżeli tak to zadaj sobie i osobi doradzajacej Xiaomi Mi 3G w jaki sposób chcesz podłączyć kabel koncentryczny do w/w routera?

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

ksh
30-12-2018, 13:23
Ale nie było pytania o modem tylko o router, modem daje i wymienia za free dostawca, często jest to też modem z routerem, więc jeśli nie oczekujemy od sprzętu czegoś więcej to nawet bym się nie zastanawiał nad zakupem tylko niech wymieniają na nowy.

siemalysy
30-12-2018, 13:29
To ja zapytam inaczej. Internet od Multimediów masz dostarczony kablem koncentrycznym? Jeżeli tak to zadaj sobie i osobi doradzajacej Xiaomi Mi 3G w jaki sposób chcesz podłączyć kabel koncentryczny do w/w routera?

Ale nie było pytania o modem tylko o router, modem daje i wymienia za free dostawca, często jest to też modem z routerem, więc jeśli nie oczekujemy od sprzętu czegoś więcej to nawet bym się nie zastanawiał nad zakupem tylko niech wymieniają na nowy.

No tak. Zapomniałem wspomnieć co jest do routera podłączone. Przepraszam, mój błąd. Oczywiście, że podłączony jest kabel koncentryczny.

greku792
30-12-2018, 13:33
Ale podałeś modem, i to wszystko wyjaśniło. Stąd padło moje pytanie. Bo bez sensu jest polecać coś czego nie można podłączyć. Owszem mozna router podłączyć do modemu od Multimediów lecz kolejne urządzenie nieznacznie zwolni pracę internetu, im mniej urządzeń po drodze tym lepiej.

cybulski
30-12-2018, 13:35
Czyli tak jak w UPC. Aktualnie robią to tak że stare routery na koncentryk wymieniają na modem i osobny ruter DSL lub vdsl już na rj45.

siemalysy
30-12-2018, 13:35
Tak. Natomiast jakbym podał od razu w czym rzecz, byłoby łatwiej :-) W każdym razie. Skontaktuje się z operatorem. Zobaczymy czy będą skłonni do wymiany na nowy.

ksh
30-12-2018, 13:37
Owszem mozna router podłączyć do modemu od Multimediów lecz kolejne urządzenie nieznacznie zwolni pracę internetu, im mniej urządzeń po drodze tym lepiej. oj... chyba nie masz pojęcia o czym piszesz.

cybulski
30-12-2018, 13:40
Ale podałeś modem, i to wszystko wyjaśniło. Stąd padło moje pytanie. Bo bez sensu jest polecać coś czego nie można podłączyć. Owszem mozna router podłączyć do modemu od Multimediów lecz kolejne urządzenie nieznacznie zwolni pracę internetu, im mniej urządzeń po drodze tym lepiej.

Nie jest tak jak piszesz :) Znasz się trochę na sieciach komputerowych ? :)

greku792
30-12-2018, 13:40
oj... chyba nie masz pojęcia o czym piszesz.Patrzac na twoje doradztwo widząc z czego kolega obecnie korzysta, wydaje mi się że raczej ty nie masz pojęcia o czym piszesz i doradzasz coś co nie będzie działało gdyż nadzwyczajnie na świecie nie da się tego podłączyć zamiast wspomnianego Cisco. Każde polaczenie traci troszkę na jakości, nieznacznie ale traci.

siemalysy
02-01-2019, 19:25
Zapytałem w Multimedia o możliwość wymiany sprzętu. Poniżej odpowiedź jaką mi wysłali:

Dzień Dobry,

W odpowiedzi na zgłoszenie pragnę poinformować, iż sprawdziliśmy działanie modemu i urządzenie pracuje prawidłowo. Prawdopodobnie w okolicy jest dużo innych sieci bezprzewodowych(wifi) i to powoduje zakłócenia zewnętrzne za które nie odpowiadamy. Prosimy o sprawdzenie, ustawień innych sieci wifi w okolicy, które korzystają z sygnału radiowego tzw. kanały radiowe. Nasz modem pozwala na ustawienie na sztywno kanału radiowego - obecnie modem sam wybiera kanały, jest na ustawieniach automatycznych. Jeśli te kanały, na siebie nachodzą czyli wszystkie sieci wifi pracują w okolicy na ty samych ustawieniach, mogą występować problemy które klient zgłasza. A które są niezależne od operatora. Numer kanału można zmienić na stronie ebok.multimedia.pl w ustawieniach usługi Bezprzewodowa Sieć Multimedialna lub przez kontakt z nami. Jak pracują inne sieci w okolicy i na jakich kanał radiowych można sprawdzić różnymi programami np. na androidzie wifi analyzer a na windowsie wifi insider w miejscu gdzie jest usługa, nie wysyłamy do tego naszych serwisantów. Więcej informacji na temat działania sieci wifi jest dostępnych na stronie routery.mm.pl - Propagacja sygnału w sieciach WiFi. Mam nadzieje, że udzielona odpowiedź wyczerpuje zgłoszone zagadnienie.

W razie dodatkowych pytań proszę o ponowny kontakt.
Aby zachować ciągłość korespondencji, proszę skorzystać z opcji "Odpowiedz".

Inne możliwości kontaktu z nami:

http://www.multimedia.pl/kontakt

Telefoniczne Biuro Obsługi Klienta: 244 244 244.
Adres e-mail dla potwierdzenia wpłat: [email protected]

Spróbuję się zastosować do ich wskazówek. Ciekaw jestem czy pomoże.

jurkarol
02-01-2019, 19:36
Znajdź kanał co się nie nakłada... Oby to było możliwe.
Albo przełącz ruter na 5 GHz, jeśli masz sprzęt, który może na nim pracować. W domu dużo poprawiela

cybulski
02-01-2019, 19:55
Kiepski operator skoro nie chce wymienić 6letniego routera. Zawieszanie się routera objawia się tym że działa poprawnie i raptem robi zwieche. Więc operator sobie sprawdza i działa. Proponuję nie resetowac gdy się zawiesi i wtedy złożyć reklamację i opisać dokładnie co się dzieje. Pisanie o samym WiFi do operatora nie ma sensu. Widać nie jest to ani UPC ani Orange co wymieniają bez problemu na nowe.

Rozumiem że nie ma opcji zmiany operatora?

siemalysy
02-01-2019, 19:58
Na razie zmieniłem z automatycznego wyboru kanału na ten z nr 8. Zobaczymy czy coś się zmieni.

Zmiana operatora oczywiście wchodzi w grę. Umowę mam do 31.05.2019, więc jakby dalej działy się kwiatki to mam kartę na ręku. Może przy ewentualnym przedłużeniu umowy wymienią, a jak nie to przecież nikt mnie u nich na siłę nie trzyma. Oni raczej jednostką się przejmować nie będą.

siemalysy
08-01-2019, 19:23
Minęło kilka dni, kilka wymienionych wiadomości z obsługą klienta i sprawa weszła na inne tory. W piątek ma się pojawić monter w celu wymiany modemu na taki, który obsługuje pasmo 5 GHz. Zobaczymy co się zmieni po wymianie. Oby było lepiej :-)

crusiek
08-01-2019, 19:25
Minęło kilka dni, kilka wymienionych wiadomości z obsługą klienta i sprawa weszła na inne tory. W piątek ma się pojawić monter w celu wymiany modemu na taki, który obsługuje pasmo 5 GHz. Zobaczymy co się zmieni po wymianie. Oby było lepiej :-)

Oooo przy okazji niech Ci końcóweczki zmieni, a co :)

siemalysy
08-01-2019, 19:32
Powiem żonie żeby wspomniała bo będzie prawdopodobnie ona w domu w trakcie tej interwencji :-)

Krzychoo_
08-01-2019, 22:11
Niedawno w firmie miałem problemy z routerem i wymieniłem na nowy. Od sprawiającego wrażenie kompetentnego serwisanta usłyszałem, że każdy taki sprzęt ma często wbudowane tanie, chińskie kondensatory. Po kilku latach użytkowania, gdzie często modem/router chodzi 24 h i nie ma zapewnionego dobrego chłodzenia, z kondensatorów wycieka elektrolit, puchną one i tracą parametry. Zaczynają się problemy z łączem, dziwne zwisy, gubienie sieci, itp. To znak, że czas na nowy. Najlepiej po wymianie pomyśleć gdzie go ustawić lub jak zawiesić na ścianie, żeby miał dobrą wentylację. Po wymianie na nowe problemy ustały jak ręką odjął.

siemalysy
11-01-2019, 23:40

Dziś się to stało :-D Zawitał monter i wymienił modem :-D Został on wymieniony na taki, który pracuje w paśmie 5 GHz. Trochę czasu trwało, aż BOK podjęło decyzję o wymianie. W każdym razie najważniejsze, że sprawa zakończyła się pozytywnie.

Dzięki za nakierowanie mnie na odpowiednie tory :-) Byłem gotowy kupić nowy modem. Wcale nie myślałem o tym, żeby atakować operatora.

crusiek
11-01-2019, 23:42

Dziś się to stało :-D Zawitał monter i wymienił modem :-D Został on wymieniony na taki, który pracuje w paśmie 5 GHz. Trochę czasu trwało, aż BOK podjęło decyzję o wymianie. W każdym razie najważniejsze, że sprawa zakończyła się pozytywnie.

To się jeszcze okaże, czy zakończyła się pozytywnie :D :twisted::twisted::twisted::twisted:

siemalysy
11-01-2019, 23:43
crusiek proszę nie uprawiać czarnowidztwa :-P Jak na razie nie maiłem takich zwiech internetu jak wcześniej. A zdarzało się to często, więc jakby miało się powtarzać to już by było. Ale wiadomo, że różnie być może. Zawsze jest opcja zmiany operatora jak problemy wrócą ;-)

cybulski
12-01-2019, 07:30

Dzięki za nakierowanie mnie na odpowiednie tory :-) Byłem gotowy kupić nowy modem. Wcale nie myślałem o tym, żeby atakować operatora.

Się polecam jakby co ;)

siemalysy
12-01-2019, 22:21
cybulski Dzięki :-) Będę pamiętał jakby co :-)