Zobacz pełną wersję : Nikon D500 a Sigma 17-50 / 2,8
brzezior
29-12-2018, 12:06
Witam,
Ponieważ jestem szczęśliwym posiadaczem wspomnianej w tytule Sigmy i zastanawiam się nad zakupem D500, chciałbym zapytać, czy ta para będzie miała we współpracy podobne zgrzyty jak z D7100? Ktoś ma doświadczenie z takiego użytkowania?
Pozdrawiam
Posiadam ten zestaw, a kiedyś miałem D7100 który miał problemy z "dogadaniem się" z Sigmą. Teraz z moim D500 działa bez zarzutu.
Też miałem D7100 z tą Sigmą a teraz D500 ale zgrzytów nie było i niema. Teoretyczna niekompatybilność D7100 z Sigmą 17-50/2.8 o której tyle się pisało, dla mnie w praktyce nie istniała, a teraz z D500 też współpracuje dobrze. Nie słyszałem również żeby ktoś miał jakieś realne problemy z tym obiektywem ktore uniemożliwiają pracę. Nie bardzo wiem czego się obawiasz?
brzezior
29-12-2018, 23:58
Zastanawiam się tylko, czy OS będzie działał dłużej, podgląd zdjęć z przycinaniem no i kwestia rozładowywania akumulatora. Nie są to jakieś wielkie problemy, na codzień z nimi żyje, ale byłoby miło, gdyby D500 ich nie miał.
Wiesz że działanie OSu i związane z tym rozładowywanie aku to jest cecha szkła, nie puszki?
A podgląd zdjęć nie przycinał już w D7200, więc i w D500 nie powinien.
Wiesz że działanie OSu i związane z tym rozładowywanie aku to jest cecha szkła, nie puszki?
A podgląd zdjęć nie przycinał już w D7200, więc i w D500 nie powinien.
Jeśli to cecha szkła a nie puszki, to z każdą puchą powinna się ta Sigma zachowywać jednakowo, nie tak? W tym przypadku chodzi raczej o współpracę szkła z puchą, tą konkretną - D7100.
Mówię o działaniu OS, nie o przycinaniu podglądu.
Mówię o działaniu OS, nie o przycinaniu podglądu.
Z tego co pamiętam, to na D80 OS i pomiar wyłączały się zgodnie z tym co ustawiono w body. Więc jednak body też ma wpływ.
Tak było. Problem z OS-em i przycinaniem podglądu występował tylko z D7100.