Zobacz pełną wersję : Word korekta tekstu
Mam tekst napisany w Wordzie. Czy jest taka możliwość aby zaznaczyć kilkanaście różnych wyrazów i je usunąć ale żeby cały tekst nie zmienił położenia,ukladu a po wyrazach powstało puste pole. Chciałbym wydrukować taki tekst z możliwością wpisywania wyrazów długopisem.
ctrl+h (zamień)
z: słowo
na: _____
Tylko mi zależy jak przy zaznaczaniu wybranych zdjęć z wciśniętym klawiszem ctrl. Klikam na wybrane wyrazy które się zaznaczają a na koniec je usuwam a tekst nie zmienia układu. Po prostu za jednym zamachem chce zaznaczyc kilkadziesiąt wyrazów.
I jeszcze frytki? ;)
https://www.extendoffice.com/pl/documents/word/5485-word-multiple-find-and-replace.html tylko mmusisz zmodyfikować, żeby podstawiał taką samą liczbę znaków co zmieniany wyraz. Przy czym musisz zmienic font na taki o stałej szerokości, bo i tak się rozjedzie.
...
Możesz też po prostu zaznaczyć kilka wyrazów z trzymanym ctrl i zmienić im kolor na taki jak ma tło.
Frytek nie chce bo się odchudzam. Dzięki za pomoc rozumiem że tak jak ja chce to se ne da. Niby taki amerykański
Przecież napisałem, jak to zrobić. Klikasz z ctrl i zmieniasz kolor tekstu. Uzyskasz dokładnie to co chciałeś.
To weź przeczytaj jeszcze raz co chce. Chce otrzymać puste pole a nie wyraz z zmienionym kolorem. Dla Ciebie to to samo a dla mnie różnica :-)
cybulski
30-12-2018, 14:12
To musiałoby być chyba tylko makro, które tak zadziała. Od lat tego nie robiłem w Office excel a w Wordzie nigdy ale coś mi świta że tą metodą trzeba.
To weź przeczytaj jeszcze raz co chce. Chce otrzymać puste pole a nie wyraz z zmienionym kolorem. Dla Ciebie to to samo a dla mnie różnica :-)
Jak zmienisz kolor wyrazu na biały i wydrukujesz na białej kartce, to będziesz miał puste miejsce.
Skoro i tak chcesz drukować i wypełniać długopisem to co za różnica. Dobre rozwiązanie.
spiritus
30-12-2018, 17:07
Jak zmienisz kolor wyrazu na biały i wydrukujesz na białej kartce, to będziesz miał puste miejsce.
Skoro i tak chcesz drukować i wypełniać długopisem to co za różnica. Dobre rozwiązanie.
Noo chyba, że chce to komuś wysłać aby samodzielnie wydrukował i wypełnił no to wtedy klapa :)
A cyfry w totolotka też znasz? ;-) Choć zastanawiam się czy jak zapiszę w formie pdf a następnie odczytam FineReader to czy będą tam "niewidoczne" wyrazy czy też puste pola. Ale to dopiero jak wrócę do pracy.
Wydrukować, zeskanować i wysłać skan. Ludzie lubią sobie komplikować rzeczy proste.
Ale nikt Ci nie każe się udzielać.
A cyfry w totolotka też znasz? ;-) Choć zastanawiam się czy jak zapiszę w formie pdf a następnie odczytam FineReader to czy będą tam "niewidoczne" wyrazy czy też puste pola. Ale to dopiero jak wrócę do pracy.
Jak wyeksportujesz do pdf, to będa słowa i będzie je można zaznaczyć. Jak wydrukujesz do pdf jako obraz, to nie będzie możliwości zaznaczenia.
Ale nikt Ci nie każe się udzielać.
Tobie nikt nie każe być niemiłym.