PDA

Zobacz pełną wersję : Word korekta tekstu

manfred
29-12-2018, 05:29
Mam tekst napisany w Wordzie. Czy jest taka możliwość aby zaznaczyć kilkanaście różnych wyrazów i je usunąć ale żeby cały tekst nie zmienił położenia,ukladu a po wyrazach powstało puste pole. Chciałbym wydrukować taki tekst z możliwością wpisywania wyrazów długopisem.

grizz
29-12-2018, 05:37
ctrl+h (zamień)

z: słowo
na: _____

manfred
29-12-2018, 06:00
Tylko mi zależy jak przy zaznaczaniu wybranych zdjęć z wciśniętym klawiszem ctrl. Klikam na wybrane wyrazy które się zaznaczają a na koniec je usuwam a tekst nie zmienia układu. Po prostu za jednym zamachem chce zaznaczyc kilkadziesiąt wyrazów.

grizz
29-12-2018, 06:16
I jeszcze frytki? ;)

https://www.extendoffice.com/pl/documents/word/5485-word-multiple-find-and-replace.html tylko mmusisz zmodyfikować, żeby podstawiał taką samą liczbę znaków co zmieniany wyraz. Przy czym musisz zmienic font na taki o stałej szerokości, bo i tak się rozjedzie.

...

Możesz też po prostu zaznaczyć kilka wyrazów z trzymanym ctrl i zmienić im kolor na taki jak ma tło.

manfred
29-12-2018, 06:31
Frytek nie chce bo się odchudzam. Dzięki za pomoc rozumiem że tak jak ja chce to se ne da. Niby taki amerykański

grizz
30-12-2018, 13:55
Przecież napisałem, jak to zrobić. Klikasz z ctrl i zmieniasz kolor tekstu. Uzyskasz dokładnie to co chciałeś.

manfred
30-12-2018, 14:07
To weź przeczytaj jeszcze raz co chce. Chce otrzymać puste pole a nie wyraz z zmienionym kolorem. Dla Ciebie to to samo a dla mnie różnica :-)

cybulski
30-12-2018, 14:12
To musiałoby być chyba tylko makro, które tak zadziała. Od lat tego nie robiłem w Office excel a w Wordzie nigdy ale coś mi świta że tą metodą trzeba.

zdyboo
30-12-2018, 14:26
To weź przeczytaj jeszcze raz co chce. Chce otrzymać puste pole a nie wyraz z zmienionym kolorem. Dla Ciebie to to samo a dla mnie różnica :-)

Jak zmienisz kolor wyrazu na biały i wydrukujesz na białej kartce, to będziesz miał puste miejsce.
Skoro i tak chcesz drukować i wypełniać długopisem to co za różnica. Dobre rozwiązanie.

spiritus
30-12-2018, 17:07
Jak zmienisz kolor wyrazu na biały i wydrukujesz na białej kartce, to będziesz miał puste miejsce.
Skoro i tak chcesz drukować i wypełniać długopisem to co za różnica. Dobre rozwiązanie.

Noo chyba, że chce to komuś wysłać aby samodzielnie wydrukował i wypełnił no to wtedy klapa :)

manfred
30-12-2018, 17:22
A cyfry w totolotka też znasz? ;-) Choć zastanawiam się czy jak zapiszę w formie pdf a następnie odczytam FineReader to czy będą tam "niewidoczne" wyrazy czy też puste pola. Ale to dopiero jak wrócę do pracy.

zdyboo
30-12-2018, 17:46
Wydrukować, zeskanować i wysłać skan. Ludzie lubią sobie komplikować rzeczy proste.

manfred
30-12-2018, 18:01
Ale nikt Ci nie każe się udzielać.

grizz
30-12-2018, 18:51
A cyfry w totolotka też znasz? ;-) Choć zastanawiam się czy jak zapiszę w formie pdf a następnie odczytam FineReader to czy będą tam "niewidoczne" wyrazy czy też puste pola. Ale to dopiero jak wrócę do pracy.

Jak wyeksportujesz do pdf, to będa słowa i będzie je można zaznaczyć. Jak wydrukujesz do pdf jako obraz, to nie będzie możliwości zaznaczenia.

zdyboo
30-12-2018, 19:00
Ale nikt Ci nie każe się udzielać.
Tobie nikt nie każe być niemiłym.