Zobacz pełną wersję : Lot samolotem z dużym statywem
spiritus
28-12-2018, 20:33
Leciał ktoś może ryanairem z dużym statywem?
Czepiali się i trzeba było dokupić dodatkowy bagaż?
Ogólnie rzeczy dużo mieć nie będę (niewielka walizka i mały plecak aby aparat zabrać).
.:Gerard:.
28-12-2018, 20:49
Wsadź w torbę jako podręczny bagaż
spiritus
28-12-2018, 20:53
Trochę dłuższy jest niż podręczna torba (głowica wystaje) :/
Mam SLIK dx500 pro
Głowica się nie odkreca? Kup dodatkowy bagaż bo na lotnisku nie będzie litości.
Statyw nie przejdzie na 100%.
Wykup bagaż 10 kg, który nie ma limitu rozmiaru ani ograniczeń na niebezpieczne przedmioty.
I tak musisz zapłacić za bagaż większy niż 40x25x20 cm.
spiritus
28-12-2018, 21:16
Statyw nie przejdzie na 100%.
Czemu? Za duży czy może stanowić jakieś zagrożenie?
Wykup bagaż 10 kg, który nie ma limitu rozmiaru ani ograniczeń na niebezpieczne przedmioty.
I tak musisz zapłacić za bagaż większy niż 40x25x20 cm.
No akurat mam wykupiony ten 55x40x25 (czy jakoś tak) ponieważ w niego się zapakuję.
Głowica się nie odkreca? Kup dodatkowy bagaż bo na lotnisku nie będzie litości.
Co do odkręcania głowicy to hmm... muszę sprawdzić ponieważ pewny nie jestem.
No akurat mam wykupiony ten 55x40x25 (czy jakoś tak) ponieważ w niego się zapakuję.
W tym wypadku to błąd. Kilka złotych droższy jest bagaż lukowy 10 kg, ale bez limitu rozmiarów. Trzeba co prawda być trochę wcześniej na lotnisku, żeby go nadać, ale można przewieźć płyny czy ostre przedmioty.
Czemu? Za duży czy może stanowić jakieś zagrożenie?
Rozmiary i ostre kolce w nogach (jeśli ten model je ma)
spiritus
28-12-2018, 21:28
W tym wypadku to błąd. Kilka złotych droższy jest bagaż lukowy 10 kg, ale bez limitu rozmiarów. Trzeba co prawda być trochę wcześniej na lotnisku, żeby go nadać, ale można przewieźć płyny czy ostre przedmioty.
Nie mam dużej walizy... ehh. Szkoda. Można było dopłacić te 40 zł czy ile tam chcieli i coś pożyczyć od kogoś.
Rozmiary i ostre kolce w nogach (jeśli ten model je ma)
Ma nakładki gumowe.
Z 10 lat temu przewiozłem Ruiną frotkę 055 z kolcami i głowicą 3D w podręcznym. Bez głowicy weszła po przekątnej.
Obecnie bym nie ryzykował. Na Krecie widziałem jak obsługa się czepiała kolesia bo miał plecak (wymiarowy), aparat na szyi i nerkę wokół pasa. W ich mniemaniu były to trzy sztuki bagażu i miał zrobić jedną. Spakował wszystko do plecaka, wsadził w ramkę, zeskanował kartę pokładową po czym wyjął z plecaka aparat i nerkę. Obsługa to widziała i w ogóle nie furczała, a wcześniej były krzyki i groźba nie wpuszczenia na pokład.
MZ szkoda statywu, jeżeli nie wejdzie do walizki to bym odpuścił lub zabrał coś mniejszego. Raczej nie o kontrolę bezpieczeństwa chodzi, a samą obsługę Ruiny.
Nie mam dużej walizy... ehh. Szkoda. Można było dopłacić te 40 zł czy ile tam chcieli i coś pożyczyć od kogoś.
Ma nakładki gumowe.
Jakie 40 zł? Różnica to tylko 9 zł za lot.
19176
Gumowe nakładki nie wychodzą na skanerze, tylko kolce.
spiritus
28-12-2018, 22:04
Pokielbasilo mi sie.
Jest zmiana mozliwa?
Z tego co wiem, to nie. Nie można też dokupić tego 10kg, jeśli ma się już pierwszeństwo wejścia. Pozostaje tylko duży bagaż rejestrowy za 170 zł (tak mi pokazuje w mojej rezerwacji).
Spróbuj odkręcić głowicę i włożyć statyw na ukos. Albo pożycz mniejszy.
spiritus
28-12-2018, 22:20
Mam mniejszy plastikowy...cos jak camrock z nie dla idiotow
Jeśli nie będzie wiało, to może utrzyma?
D500 z tymi obiektywami nie jest taki ciężki.