PDA

Zobacz pełną wersję : 8 lat więzienia za soligrafię

spiritus
28-12-2018, 11:56
Wiem, że tytuł bardzo clickbaitowy ale wrzucam gdyby komuś przyszedł podobny pomysł do głowy :)

http://www.lublin112.pl/fotografowi-ze-swidnika-grozi-osiem-lat-wiezienia-mezczyzna-uslyszal-zarzuty/?fbclid=IwAR2bxSpVZkGu4Cbrx8H5Elifk6rmL6h9UexVBH5L 07jOC_MacfuYq10RjWU#close_info_content

TL;DR:
Pewien gość chciał pobawić się w soligrafię. Umieścił aparaty w różnych miejscach. Zainteresowały się tym służby porządkowe. Utworzono objazdy. Wezwano saperów, którzy ściągali "ładunki" robotem.
Kara 8 lat grozi za wywołanie fałszywego alarmu bombowego.

zdyboo
28-12-2018, 12:06
Gdyby kolo wiedział, że mu w ogóle postawią zarzuty to by pewnie cicho siedział.
Z drugiej strony można by zgłosić, że zostaną zamontowane w określonych miejscach przez określony czas aparaty otworkowe, znając urzędniczy beton zanim by dostał pozwolenie o ile w ogóle to już przestałby się tematem interesować. A i tak pewnie znalazłby się ktoś kto by nie wiedział i zgłosił.
Byłem na kilku wystawach soligrafii, gdzie aparaty były zamontowane w centrum Wrocławia. Ale widać były lepiej zamaskowane lub nikogo to nie obeszło.

nikoniarz
28-12-2018, 12:17
W najgorszym przypadku dostanie "zawiasy". No chyba, że to jakaś recydywa :D

Wujot
28-12-2018, 12:50
Gdyby kolo wiedział, że mu w ogóle postawią zarzuty to by pewnie cicho siedział.
Z drugiej strony można by zgłosić, że zostaną zamontowane w określonych miejscach przez określony czas aparaty otworkowe, znając urzędniczy beton zanim by dostał pozwolenie o ile w ogóle to już przestałby się tematem interesować. A i tak pewnie znalazłby się ktoś kto by nie wiedział i zgłosił.
Byłem na kilku wystawach soligrafii, gdzie aparaty były zamontowane w centrum Wrocławia. Ale widać były lepiej zamaskowane lub nikogo to nie obeszło.

Przy okazji dowiedziałem się co to jest analema.

http://analemma.pl/nowa-glowna/strona/5

Pozdro
Wiesiek

zvierzak
28-12-2018, 12:56
Ja słyszałem jeszcze że jak się zgłosił na komisariat i powiedział że on powiesił te aparaty to dyżurny mu kazał usiąść w poczekalni, chłop siedział 40 minut zanim go ktoś przesłuchał.
hahah

PiKa
28-12-2018, 13:54
Po co montował je przy drodze i przy kolei? Tylko tam jest słońce? Podejrzane...

spiritus
28-12-2018, 13:59
Po co montował je przy drodze i przy kolei? Tylko tam jest słońce? Podejrzane...

A co w tym takiego podejrzanego?
Chciał coś złapać ciekawego w kadrze to poustawiał w różnych miejscach.
Dodatkowo pewnie typ wziął pod uwagę, że część aparatury ulegnie zniszczeniu więc pochował w różnych miejscach.

stachmuszel
28-12-2018, 14:12
A co w tym takiego podejrzanego?
Chciał coś złapać ciekawego w kadrze to poustawiał w różnych miejscach.
Dodatkowo pewnie typ wziął pod uwagę, że część aparatury ulegnie zniszczeniu więc pochował w różnych miejscach.

"Typ", a podobno moderatorzy mają dawać przykład, również w słownictwie ;-)

stock
28-12-2018, 14:14
zamontował 6 tub co 50 metrów. Mega pomysłowo.
Nie mam nic przeciwko fotografowaniu taka technika ale naprawdę są setki miejsc gdzie to mozna ustawić i nie narazić się absolutnie nikomu. Droga jest chyba ostatnia z nich.

spiritus
28-12-2018, 14:22
stachmuszel a co jest nie tak w słowie "typ"? Z małej litery też jest poprawnie.

zdyboo
28-12-2018, 14:26
Ja słyszałem jeszcze że jak się zgłosił na komisariat i powiedział że on powiesił te aparaty to dyżurny mu kazał usiąść w poczekalni, chłop siedział 40 minut zanim go ktoś przesłuchał.

To akurat nic dziwnego. Skoro sprawa był w toku to miała policjanta prowadzącego. Mógł być czym innym akurat zajęty. Czasem służbowo jeżdżę składać zeznania na policję i mimo, że jestem umówiony na konkretną godzinę i się nie spóźniam, to zdarza się, że jednak muszę poczekać, bo się przeciągnęły inne sprawy, które miał do zrobienia policjant, z którym byłem umówiony.

Tak, tylko tam.

Pięknie się marnują pieniądze z moich podatków. Ja rozumiem, że może dwa dni to mało, żeby gościa rozpracować, zachowując pewność, że jednak nie terrorysta, ale zasadniczo prokuratura powinna odmówić wszczęcia postępowania, chyba, że jednak policja coś znalazła.
Myślę, że gościu przestanie takie zdjęcia robić, teraz co znajdą aparat otworkowy w Świdniku to będą do niego jeździli. :|

Mane
29-01-2019, 18:57
Typ jak typ na forum, ja tam nie mogę zrozumieć jak można w TV mówić "facet" :D

ASAHI
30-01-2019, 21:59
postraszą, postraszą i skończy się umorzeniem z bcp :-)

Umbra
31-01-2019, 10:48
Trochę dziwne zarzuty, ale ok.
Inna sprawa, że technika fotograficzna jest ciekawa, ale nigdy nie widziałem dobrego zdjęcia, które by powstało w ten sposób.

stachmuszel a co jest nie tak w słowie "typ"? Z małej litery też jest poprawnie.

To kolokwializm i niektórych może razić.