PDA

Zobacz pełną wersję : kolory NEF w PS CS2 - co zrobić aby poprawić?

MikeP
29-09-2005, 17:50
Witam.

Mam pytanie do expertow od koloru.
Skalibrowalem monitor tak zeby odbitki z mojego laba wychodzily podobnie z wyswietlanym we wszystkich programach w windows. uzywalem do obrobki NEFow NC, zdjecia wychodzily takie jak chcialem.
Ostatnio jednak probowalem otworzyc NEf w PS i tutaj sie bardzo zdziwilem. Ma on zupelnie inne kolory niz w NC. Dlaczego?
Dodam, ze inne formaty plikow sa identyczne w obu programach. nawet konwertowane z NC do CS2 sa takie same. Jak mam ustawic profile? Gdzie? Zeby NEF otwierane bezposrednio w CS2 byly takie jak w NC.
Dodam, ze moj aktualny profil monitora domyslny to dostarczony z Eizo firmowy sRGB a pracujac w PS uzywam tych skalibrowanych pod konkretny lab.

Czy ktos wie czemu tak jest?

bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie

Michal

Campo
01-10-2005, 11:25
Otworz sobie tego NEFa w jeszcze innych paru programach i zobaczysz, ze w kazdym z nich beda inne kolory. Kazdy z nich inaczej interpretuje pliki raw - mozna to chyba przyrownach do sytuacji analogowej - wkladasz inny film i niby ta sama scena - a inne rezultaty. Co kto lubi.

Podpowiedz (do CS) - po otwarciu NEFa w oknie CamerRaw masz zakladka calibrate - pobaw sie nia.

irekka
01-10-2005, 19:54
Ja do wywołania uzywam zawsze NC - drobne korekty jeżeli jest taka potrzeba to PS.

akustyk
01-10-2005, 20:00
PS ma chyba najbrzydsze odwzorowanie kolorow wsrod popularnych konwerterow RAW. jesli odpowiada Ci wyglad NC to do kluczowych zdjec uzywaj tego programu.

co moze pomoc czasem - sprobuje w ACR2 skorygowac Shadow Tint w kierunku zielenii a potem dociagnac Tint w kierunku magenty. mozesz tez przesunac odcien czerwonego kanalu - wiem, ze niektorzy uzytkownicy D2X tak robia, zeby uzyskac lepsze kolory. jesli Nikon jest w miare konsekwentny w odwzorowaniu barw w swoich cyfrach, to podobny trik moze sie sprawdzic w innych puszkach

tak czy siak - dla optymalnych kolorow: C1Pro all the way!

GrZeCh
02-10-2005, 12:15
tak czy siak - dla optymalnych kolorow: C1Pro all the way!

dobrze prawi :)

MikeP
02-10-2005, 12:53
Dziekuje wszystkim za odpowiedz.

Widze, ze polecacie C1Pro... Czy to na prawde najlepszy program odwzorujacy kolory? Nie znam go zupelnie stad pytam...

Pozdrawiam

Michal

GrZeCh
02-10-2005, 13:10
jak by to powiedziec .. wszystko jest wzgledne :P ..

jak nie znasz go to poznaj:

http://216.93.185.225/files/CO/3.7.1/Windows/CO_PRO_WIN_371_EN.zip

to jest wersja trial na 30 dni.

Campo
02-10-2005, 23:09
C1Pro nie uwzglednia wszystkich aparatow, a jesli chodzi o Nikony - tylko Dxxx.