Zobacz pełną wersję : dobry STATYW
HEJ,
szukam statywu dobrego do slidera, a w zasadzie dwóch. Obecnie mam Velbon Videomate 638, ale szukam czegoś solidniejszego. Oto moje założenia:
- statyw musi być płynnie regulowany np. korbką.
- nie potrzebuję wysokiego, najlepsza wysokość minimalna nie większa niż 70cm.
- im cięższy tym lepszy
- może być głowicą, ale nie musi
- cena najlepiej do 800zł. max 1000zł.
kupiłem Statyw wideo BENRO KH-26N, ale go musze oddać bo jest za wysoki i nie ma regulacji płynnej korbką.
płynna regulacja korbką to raczej element który wprowadza dodatkowe luzy
Ale .... to już twoja sprawa
Jak zablokuję położenie pokrętłem to już nie ma luzu. Musze mieć regulację bo czasami muszę podnieść prawą stronę o 1 cm a lewą obniżyć itp. Chyba, że znacie inne wyjście.
HEJ,
szukam statywu dobrego do slidera, a w zasadzie dwóch. Obecnie mam Velbon Videomate 638, ale szukam czegoś solidniejszego. Oto moje założenia:
- statyw musi być płynnie regulowany np. korbką.
- nie potrzebuję wysokiego, najlepsza wysokość minimalna nie większa niż 70cm.
- im cięższy tym lepszy
- może być głowicą, ale nie musi
- cena najlepiej do 800zł. max 1000zł.
kupiłem Statyw wideo BENRO KH-26N, ale go musze oddać bo jest za wysoki i nie ma regulacji płynnej korbką.
Masz dość określone wymagania - są dwa piękne statywy spełniające te warunki ale cena x2 (MN 161 MK2B, Berlebach Uni 19 C). Waga 7-9 kg, udźwig 20 kg, bardzo stabilne i płynna praca korbką. Zakładając, że musisz się w tych 800 zł zmieścić to szukałbym w używanym (i nowym) sprzęcie geodezyjnym. np
https://sprzedajemy.pl/statyw-aluminiowy-z-kolumna-lamigo-stlq-3m-suwalki-2-a1d299-nr57060488
Tutaj niestety wysokość robocza ponad 100 cm, ale są na bank niższe. waga 6 kg - ok.
Na zakończenie coś naprawdę ekstra w tej maksymalnej cenie 1000 zł z OLX (jako drewniany statyw kulowy z wózkiem)
https://apollo-ireland.akamaized.net/v1/files/0imeihbmt0ug1-PL/image;s=644x461
Używałem tego pod Sinara i Linhofa i jest to super sprzęt. Wózek jest bardzo wygodny (blokada jednym ruchem nogi) a jak go ściągniesz to można zejść bardzo nisko. pionowana kolumna centralna to jest niesamowity wynalazek - w terenie nie ma nic lepszego. waży sporo - pewnie z 6-7 kg. Minimalna wysokość robocza z wózkiem może być trochę wyżej jak 70 cm. Ale jak raz założysz wózek to prędko go nie ściągniesz. W studiu pod ciężki sprzęt rewelka.
Jak go teraz widzę to chętnie bym odkupił. ;)
Pozdro
Wiesiek
Jak zablokuję położenie pokrętłem to już nie ma luzu. .
uhm.. do pewnego czasu.
uhm.. do pewnego czasu.
Każdy porządniejszy statyw ma blokadę wysuwu. Odkręcasz to , kręcisz korbką, blokujesz. Działa idealnie. Używałem to po wiele lat pod bardzo ciężki (LF) sprzęt.
Parę szczegółów (jest tez blokada) z tego drewnianego Goliata.
https://archiwum.allegro.pl/oferta/goliat-drewniany-statyw-wozek-i7550047363.html
Pozdro
Wiesiek
Ale kolega chce to używać pod slider
to są większe obciązenia bo dochodzi ramię solidne
Na zakończenie coś naprawdę ekstra w tej maksymalnej cenie 1000 zł z OLX (jako drewniany statyw kulowy z wózkiem)
https://apollo-ireland.akamaized.net/v1/files/0imeihbmt0ug1-PL/image;s=644x461
Używałem tego pod Sinara i Linhofa i jest to super sprzęt. Wózek jest bardzo wygodny (blokada jednym ruchem nogi) a jak go ściągniesz to można zejść bardzo nisko. pionowana kolumna centralna to jest niesamowity wynalazek - w terenie nie ma nic lepszego. waży sporo - pewnie z 6-7 kg. Minimalna wysokość robocza z wózkiem może być trochę wyżej jak 70 cm. Ale jak raz założysz wózek to prędko go nie ściągniesz. W studiu pod ciężki sprzęt rewelka.
Jak go teraz widzę to chętnie bym odkupił. ;)
Schowałem taki do piwnicy, ale mam bez głowicy i wózka. Same nogi (i kolumna oczywiście).
Mam też Manfrotto 075B - poszukaj tego. Ma kolumnę wysuwaną za pomocą korbki (i jest oczywiście blokada, żadnych luzów), nogi każdą osobno regulujesz pod dowolnym kątem.
W sumie to juz tego zupełnie nie używam, kiedyś było to pod RZ67.
Gorąco polecam - Manfrotto MN475.
Tak wygląda:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/manfrotto-475b-digital-pro.html
Mam to cudo i mimo ciężaru nigdy nie narzekałem na jego własności użytkowe.
Niestety, kosztuje trochę więcej niż chciałbyś wydać, ale warto się zastanowić.
To identyczny jak mój 075B. teraz widać sie nazywa 475B
To identyczny jak mój 075B. teraz widać sie nazywa 475B
Też go mam - to mój trzeci pod względem wagi statyw. Rozsądny kompromis pod tym względem.
Wyobraź sobie, że kiedys to był mój jedyny statyw. Ja ja szedłem z Mamiyą RZ z pryzmatem, 3 szkłami (50, 110, 250 mm) i konwerterem 1,4 Nikonem F100 i jakimś zoomem (nie kojarze jaki). No i ten statyw. Zimą, pieszo na Kasprowy (nie kolejką). W inne dni inne trasy (Kościeliska itp). Fakt, że byłem z kolegą i on niósł połowę. Ale plus napoje itd - wyobraź sobie że dzisiaj to mozna po prostu zabrać dobry kompakt, bezlustro czy ekstremalnie lustrzankę i 2 obiektywy. Oczywiście dzisiaj niekoniecznie statyw.
To mi tak dało w kość, że do dziś pamiętam. Jak i szok z pomiaru światła pryzmatu z Mamiyi. Zdjęcia na śniegu, 0 korekty, slajdy w punkt naswietlone.
Wyobraź sobie, że kiedys to był mój jedyny statyw. Ja ja szedłem z Mamiyą RZ z pryzmatem, 3 szkłami (50, 110, 250 mm) i konwerterem 1,4 Nikonem F100 i jakimś zoomem (nie kojarze jaki). No i ten statyw. Zimą, pieszo na Kasprowy (nie kolejką). W inne dni inne trasy (Kościeliska itp). Fakt, że byłem z kolegą i on niósł połowę. Ale plus napoje itd - wyobraź sobie że dzisiaj to mozna po prostu zabrać dobry kompakt, bezlustro czy ekstremalnie lustrzankę i 2 obiektywy. Oczywiście dzisiaj niekoniecznie statyw.
To mi tak dało w kość, że do dziś pamiętam. Jak i szok z pomiaru światła pryzmatu z Mamiyi. Zdjęcia na śniegu, 0 korekty, slajdy w punkt naswietlone.
Pociągnę OT (skoro przyzwolenie dał Super Moderator). Kiedyś ze statywem uni (ten ze zdjęcia) i Linhofem Master Technika 4" x 5" (z całą odpowiedzialnością napiszę - najbardziej dopracowany, uniwersalny, analogowy aparat w historii) weszliśmy na żuraw wieżowy aby zrobić zdjęcia parcel budowlanych. Te kilkadziesiąt metrów w pionie po drabince w bardzo ciasnej klatce to była walka o każdy stopień. Na górze pięknie huśtało, szczególnie na końcu dźwigu. Z innych hardcorowych realizacji to były zdjęcia ludzi we wnętrzach gdzie brało się 3 generatory (każdy ważył kilkanaście kilo). 100 kg sprzętu na wyjeździe to była norma.
Bardzo mi się podoba zmiana, która zaszła w fotografii (jeśli chodzi o miniaturyzację). Choć po prawdzie w kwestii kasy już mniej - kiedyś zarabiałem pewnie ze 3-5 x więcej.
pozdro
Wiesiek