PDA

Zobacz pełną wersję : dobry STATYW

Adamo76
26-12-2018, 12:09
HEJ,
szukam statywu dobrego do slidera, a w zasadzie dwóch. Obecnie mam Velbon Videomate 638, ale szukam czegoś solidniejszego. Oto moje założenia:

- statyw musi być płynnie regulowany np. korbką.
- nie potrzebuję wysokiego, najlepsza wysokość minimalna nie większa niż 70cm.
- im cięższy tym lepszy
- może być głowicą, ale nie musi
- cena najlepiej do 800zł. max 1000zł.

kupiłem Statyw wideo BENRO KH-26N, ale go musze oddać bo jest za wysoki i nie ma regulacji płynnej korbką.

fafniak
26-12-2018, 12:25
płynna regulacja korbką to raczej element który wprowadza dodatkowe luzy
Ale .... to już twoja sprawa

Adamo76
26-12-2018, 13:34
Jak zablokuję położenie pokrętłem to już nie ma luzu. Musze mieć regulację bo czasami muszę podnieść prawą stronę o 1 cm a lewą obniżyć itp. Chyba, że znacie inne wyjście.

Wujot
26-12-2018, 14:20
HEJ,
szukam statywu dobrego do slidera, a w zasadzie dwóch. Obecnie mam Velbon Videomate 638, ale szukam czegoś solidniejszego. Oto moje założenia:

- statyw musi być płynnie regulowany np. korbką.
- nie potrzebuję wysokiego, najlepsza wysokość minimalna nie większa niż 70cm.
- im cięższy tym lepszy
- może być głowicą, ale nie musi
- cena najlepiej do 800zł. max 1000zł.

kupiłem Statyw wideo BENRO KH-26N, ale go musze oddać bo jest za wysoki i nie ma regulacji płynnej korbką.

Masz dość określone wymagania - są dwa piękne statywy spełniające te warunki ale cena x2 (MN 161 MK2B, Berlebach Uni 19 C). Waga 7-9 kg, udźwig 20 kg, bardzo stabilne i płynna praca korbką. Zakładając, że musisz się w tych 800 zł zmieścić to szukałbym w używanym (i nowym) sprzęcie geodezyjnym. np

https://sprzedajemy.pl/statyw-aluminiowy-z-kolumna-lamigo-stlq-3m-suwalki-2-a1d299-nr57060488

Tutaj niestety wysokość robocza ponad 100 cm, ale są na bank niższe. waga 6 kg - ok.

Na zakończenie coś naprawdę ekstra w tej maksymalnej cenie 1000 zł z OLX (jako drewniany statyw kulowy z wózkiem)

https://apollo-ireland.akamaized.net/v1/files/0imeihbmt0ug1-PL/image;s=644x461

Używałem tego pod Sinara i Linhofa i jest to super sprzęt. Wózek jest bardzo wygodny (blokada jednym ruchem nogi) a jak go ściągniesz to można zejść bardzo nisko. pionowana kolumna centralna to jest niesamowity wynalazek - w terenie nie ma nic lepszego. waży sporo - pewnie z 6-7 kg. Minimalna wysokość robocza z wózkiem może być trochę wyżej jak 70 cm. Ale jak raz założysz wózek to prędko go nie ściągniesz. W studiu pod ciężki sprzęt rewelka.

Jak go teraz widzę to chętnie bym odkupił. ;)

Pozdro
Wiesiek

fafniak
26-12-2018, 14:27
Jak zablokuję położenie pokrętłem to już nie ma luzu. .

uhm.. do pewnego czasu.

Wujot
26-12-2018, 14:40
uhm.. do pewnego czasu.

Każdy porządniejszy statyw ma blokadę wysuwu. Odkręcasz to , kręcisz korbką, blokujesz. Działa idealnie. Używałem to po wiele lat pod bardzo ciężki (LF) sprzęt.

Parę szczegółów (jest tez blokada) z tego drewnianego Goliata.

https://archiwum.allegro.pl/oferta/goliat-drewniany-statyw-wozek-i7550047363.html

Pozdro
Wiesiek

fafniak
26-12-2018, 14:50
Ale kolega chce to używać pod slider
to są większe obciązenia bo dochodzi ramię solidne

Jacek_Z
26-12-2018, 21:46
Na zakończenie coś naprawdę ekstra w tej maksymalnej cenie 1000 zł z OLX (jako drewniany statyw kulowy z wózkiem)

https://apollo-ireland.akamaized.net/v1/files/0imeihbmt0ug1-PL/image;s=644x461

Używałem tego pod Sinara i Linhofa i jest to super sprzęt. Wózek jest bardzo wygodny (blokada jednym ruchem nogi) a jak go ściągniesz to można zejść bardzo nisko. pionowana kolumna centralna to jest niesamowity wynalazek - w terenie nie ma nic lepszego. waży sporo - pewnie z 6-7 kg. Minimalna wysokość robocza z wózkiem może być trochę wyżej jak 70 cm. Ale jak raz założysz wózek to prędko go nie ściągniesz. W studiu pod ciężki sprzęt rewelka.

Jak go teraz widzę to chętnie bym odkupił. ;)
Schowałem taki do piwnicy, ale mam bez głowicy i wózka. Same nogi (i kolumna oczywiście).

Mam też Manfrotto 075B - poszukaj tego. Ma kolumnę wysuwaną za pomocą korbki (i jest oczywiście blokada, żadnych luzów), nogi każdą osobno regulujesz pod dowolnym kątem.
W sumie to juz tego zupełnie nie używam, kiedyś było to pod RZ67.

jamnik
27-12-2018, 01:34
Gorąco polecam - Manfrotto MN475.

Tak wygląda:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/manfrotto-475b-digital-pro.html

Mam to cudo i mimo ciężaru nigdy nie narzekałem na jego własności użytkowe.
Niestety, kosztuje trochę więcej niż chciałbyś wydać, ale warto się zastanowić.

Jacek_Z
27-12-2018, 02:18
To identyczny jak mój 075B. teraz widać sie nazywa 475B

Wujot
27-12-2018, 03:15
To identyczny jak mój 075B. teraz widać sie nazywa 475B

Też go mam - to mój trzeci pod względem wagi statyw. Rozsądny kompromis pod tym względem.

Jacek_Z
28-12-2018, 01:35
Wyobraź sobie, że kiedys to był mój jedyny statyw. Ja ja szedłem z Mamiyą RZ z pryzmatem, 3 szkłami (50, 110, 250 mm) i konwerterem 1,4 Nikonem F100 i jakimś zoomem (nie kojarze jaki). No i ten statyw. Zimą, pieszo na Kasprowy (nie kolejką). W inne dni inne trasy (Kościeliska itp). Fakt, że byłem z kolegą i on niósł połowę. Ale plus napoje itd - wyobraź sobie że dzisiaj to mozna po prostu zabrać dobry kompakt, bezlustro czy ekstremalnie lustrzankę i 2 obiektywy. Oczywiście dzisiaj niekoniecznie statyw.
To mi tak dało w kość, że do dziś pamiętam. Jak i szok z pomiaru światła pryzmatu z Mamiyi. Zdjęcia na śniegu, 0 korekty, slajdy w punkt naswietlone.

Wujot
28-12-2018, 12:10
Wyobraź sobie, że kiedys to był mój jedyny statyw. Ja ja szedłem z Mamiyą RZ z pryzmatem, 3 szkłami (50, 110, 250 mm) i konwerterem 1,4 Nikonem F100 i jakimś zoomem (nie kojarze jaki). No i ten statyw. Zimą, pieszo na Kasprowy (nie kolejką). W inne dni inne trasy (Kościeliska itp). Fakt, że byłem z kolegą i on niósł połowę. Ale plus napoje itd - wyobraź sobie że dzisiaj to mozna po prostu zabrać dobry kompakt, bezlustro czy ekstremalnie lustrzankę i 2 obiektywy. Oczywiście dzisiaj niekoniecznie statyw.
To mi tak dało w kość, że do dziś pamiętam. Jak i szok z pomiaru światła pryzmatu z Mamiyi. Zdjęcia na śniegu, 0 korekty, slajdy w punkt naswietlone.

Pociągnę OT (skoro przyzwolenie dał Super Moderator). Kiedyś ze statywem uni (ten ze zdjęcia) i Linhofem Master Technika 4" x 5" (z całą odpowiedzialnością napiszę - najbardziej dopracowany, uniwersalny, analogowy aparat w historii) weszliśmy na żuraw wieżowy aby zrobić zdjęcia parcel budowlanych. Te kilkadziesiąt metrów w pionie po drabince w bardzo ciasnej klatce to była walka o każdy stopień. Na górze pięknie huśtało, szczególnie na końcu dźwigu. Z innych hardcorowych realizacji to były zdjęcia ludzi we wnętrzach gdzie brało się 3 generatory (każdy ważył kilkanaście kilo). 100 kg sprzętu na wyjeździe to była norma.

Bardzo mi się podoba zmiana, która zaszła w fotografii (jeśli chodzi o miniaturyzację). Choć po prawdzie w kwestii kasy już mniej - kiedyś zarabiałem pewnie ze 3-5 x więcej.

pozdro
Wiesiek