Zobacz pełną wersję : Wymiana żarnika w lampie aparat Samsung GX1S
darkghoust
25-12-2018, 23:02
Mam nastanie aparat Samsunga GX1S w którym spalił się żarnik w lampie błyskowej. Może mi ktoś powiedzieć jaki tam siedzi żarnik i jak go wymienić? Oddanie go tu (UK) do naprawy przekracza wartość aparatu ???. Chce go sprzedać ale z uszkodzoną lampa będzie ciężko.
On jest bliźniaczy z którymś Pentaxem (pogoogluj); może uda się kupić takiego padniętego Pentaxa za grosze i przełożyć?
darkghoust
28-12-2018, 18:48
Za krótki jestem w tym temacie ??? na razie czekam na całą lampę ktorą przypadkiem znalazłem na eBay. Jak przyjdzie to będę robił podejście do rozebrania i wymiany. Miałem cichą nadzieję że ktoś bardziej kumaty odemnie coś podpowie ???
darkghoust
28-12-2018, 19:25
Do tego miejsca dotarlem. Na razie jak zdemontować resztę pomysłu brak 19170
Hancock55
29-12-2018, 11:09
Zapytaj mailowo foto-service 2 w Gdyni. To byl autoryzowany serwis samsunga w Polsce. Samsung sie juz wycofal z foto , ale moze sie da zrobic za rozsadna cene.
Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka
Hancock55
29-12-2018, 11:11
Lepiej nie demontuj dalej jezeli jie rozladowales strobo, bo tam jest niezle napiecie na kondensatorze i moze trzepnac, a co gorsza czesto mozna uszkodzic elektronike w ten sposob.
Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka
Po prostu odklej cały palnik i przelutuj przewody. Wcześniej rozładuj zielony z niebieskim. Rezystor ok 3kOhm i ze 2 W.
darkghoust
03-01-2019, 17:28
Koszt naprawy to aż 200 pięknych złotych polskich. Więc nie opłaca mi się łap sądząc w coś o czym nie mam zbytniego pojecia. Zapakuje w kartonik i wysyłam