Zobacz pełną wersję : pierścienie a pomiar światła
fader_audio
17-06-2007, 14:57
Witam. Zasatnawiam się od dłuższego czasu nad pierścieniami, ale nie jestem przekonany do końca. Wydaje mi się że w wyborze może mi pomóc następująca informacja: czy przy zakupie np pierscieni marumi ze stykami przenoszącymi automatyke, pomiar światła bedzie działą normalnie czy musze na oko ustalac czas otwarcia migawki??? Z góry dzięki za odpowiedź
darekzaw
17-06-2007, 16:00
Będzie działał normalnie.
fader_audio
17-06-2007, 16:38
ok dzięki, mam jeszcze jedną prośbę, które z tych wszyskich piersćieni są godne uwagi????
Czy zna ktoś jakis sklep gdzie można kupić jeden piersćień czy tylko w kompletach???
Możesz kupić pojedyncze Kenko lub Nikona w Pstryku http://www.pstryk.pl/szukaj.php?zaaw=1&did=42&vid%5B%5D=24&tylkonowe=1&submit.x=38&submit.y=37. Niestety Nikona są tak drogie, że za jeden średni płacisz mniej więcej tyle co za komplet Kenko lub Marumi.
fader_audio
22-06-2007, 00:20
super dzięki za informacje, ale które sa lepsze kenko czy marumi???? zastanawiam sie czyw kupic komplet czy jeden pierscien.
jeżeli wezme zapne do apratu pierscień przypuścmy 20mm do mojego obiektywu i ustawie ogniskowa 100mm jakie odwzorowanie mogę uzyskać??? będzie sznasa na 1:1, myśle że chyba tak ale wolę spytać sie fachowców
darekzaw
22-06-2007, 06:33
Lepsze są Kenko bo dzi łają z Afs i śrubokrętem, Marumi tylko Afs. Chociaż większość twierdzi,że to nie ma znaczenia. Co do drugiego pytania to raczej nie uzyskasz, ale to JK jest specem od optyki. Zapytaj jego, gdzieś były na forum jego wyliczenia w tej sprawie
Najlepszy jest ... Soligor ... bo najtaszny, a jest to samo co Kenko.
fader_audio
22-06-2007, 18:05
kurcze troche drogie te pierscenie, ciężko znależć za mniej niz 500 zl
Witaj w swiecie systemu, rozstanie z nim bardziej rujnuje niz rozwod ;) (Tak samo jest u konkurecji).
komplet kenko za niecałe 400 pln
http://cgi.ebay.co.uk/Kenko-Teleplus-DG-Extension-Tube-Set-for-Nikon-AFS-0225_W0QQitemZ120132080464QQihZ002QQcategoryZ4687Q QrdZ1QQcmdZViewItem
komplet kenko za niecałe 400 pln
http://cgi.ebay.co.uk/Kenko-Teleplus-DG-Extension-Tube-Set-for-Nikon-AFS-0225_W0QQitemZ120132080464QQihZ002QQcategoryZ4687Q QrdZ1QQcmdZViewItem
...do tego prawdopodobnie cło i VAT :D
fader_audio
24-06-2007, 14:28
Witaj w swiecie systemu, rozstanie z nim bardziej rujnuje niz rozwod ;) (Tak samo jest u konkurecji).
wiem, u mnie jeszcze dochodzi inne zboczenie a mianowicie sprzęt audio.
zdecydowałem się w tym tygodniu mają dojść do mnie pierscienie soligor, znalazlem na allegro, musze wplacic i bede czekac na przesyłke, już współczuje tym roślinkom i owadom.:-)))
... już współczuje tym roślinkom i owadom.:-)))
Permanentna inwigilacja :-D
fader_audio
24-06-2007, 23:12
Tak sie zastanawiam jakie powiekszenie otrzymam z moim obiektywem. pierwsze testy jak zwykle przeprowadze u mojej babci w ogródku, tam jest co fotografować w makro. pozdrawiam
już niedługo sprawdzisz i nam opowiesz :)
fader_audio
26-06-2007, 10:16
pierscienie właśnie przyszły, ale mam lufe teraz:-))
popołudniu będę testować. Na opakowaniu pisze że przy załozonym koplecie pierscienie i obiektywie 50mm na pelnej klatce otrzymamy powiększenie 1.4:1. wydaje mi się że dla mnie super będzie 1:1, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia. pochwale sie efektami wieczorem jak przyjde do domu. pzdr
Ciekawi mnie jak będą współpracowały z twoim zoomem, a szczególnie przy zapiętym komplecie pierścieni jaka będzie odległość ostrzenia :)
fader_audio
26-06-2007, 20:20
witam. po pierwszych testach przeprowadzonych na szybko(złe warunki duży wiatr i brak statywu - tu akurat skleroza) mogę stwierdzić że jest lepiej niż myslałem. choć szczerze mówiąc trzeba korzystać częściej z recznego ostrzenia ale AF tez daje sobie jakoś radę. co do odległości trudno dokładnie powiedzieć. Przy pełnym komplecie przy ogniskowej ok 50mm trzeba ostrzyc z mniej wiecej 6 może 7 cm, lecz odległość ostrzenia można regulować po przez zmianę pierścieniem ostrości. przy ustawieniu ostrośći na max można ostrzyć z ok 10cm. oczywiście im większa ogniskowa obiektywu tym można ostrzyć z większej odległośći. to są moje pierwsze wrażenia. po dokładniejszych oględzinach napisze i zaznajomieniu się opisze moje wrażenia.....
fader_audio
27-06-2007, 14:09
witam wszystkich. przeprowadziłem sobie test na ostrzenie przy różnych ogniskowych. do obiektywu zapiąłem cały komplet pierścieni czyli 68mm. odległości ostrzenia są podane orientacyjnie i są to odległości, w których możemy jeszcze swobodnie regulować ostrość w kadrze bez konieczności przesuwania obiektu. np. dla ognoskowej 105mm (skala na obiektywie) można ustawić ostrość z około 6cm a nawet i z 16cm...
70mm - ostrzenie ok 3cm
85mm - ostrzenie ok 7cm
105mm - ostrzenie ok 10cm
135mm - ostrzenie ok 13 cm
próbowałem ustawiać ostrość na 50 mm i 60 ale niestety się już nie da na 60mm odległość ostrzenia jest tak mała że musiałbym filtr uv sciągnąc, by obiekt nie dotykał filtra. i tak raczej bedę na ognoskowej ok 105 robił fotki. choć jest to bardzo duże powiększenie wydaje mi się że większe niż 1:1. tylko jak to przeliczyć lub jak to zrobić???
Zastanawiam się ja kto będzie wyglądało ze szkłem 50mm/1.8
pozdrawiam
sprawdź sobie skalę odwzorowania fotografując linijkę lub papier milimetrowy :)
matryca ma nieco ponad 23 mm długości
fader_audio
27-06-2007, 16:07
właśnie tak zrobiłem.
zrobiłem fotke linijce kadr poziomy, matryca ma wyniar ok 24x16. zmisciło się 16mm na w kadrze. czyli to jest odwzorowanie 1:1???? czy to się liczy do pełnej klatki
Odwzorowanie liczy się do matrycy, choć niektórzy liczą inaczej, ale wtedy robi się bałagan, bo trzeba to zawsze zaznaczać, o czym niektórzy zapominają ;)
Obiektyw makro mający skalę odwzoroawania 1:1 ma tę samą skalę zarówno z pełną klatką jak i z matrycą DX. Jednak matryca DX rejestruje mniejszy wycinek kadru, dlatego można by mówić o "efektywnej" skali odwzorowania układu z matrycą DX, a więc 1,5:1, ale jak już wspomniałem to tylko gmatwa obraz. Bo przecież w aparatach średnioformatowych (np. P-six) skale odwzorowania też liczyło się w stosunku do wielkości filmu, a nie małej klatki.
No bo trzeba odróżniać fizyczną skalę odwzorowania, czyli stosunek wielkości obrazu na płaszczyźnie filmu, czy matrycy do wielkości fotografowanego obiektu, który nie jest zależny od rozmiaru tej matrycy, od efektywnej skali odwzorowania, czyli tego co dostaniemy z całej klatki (DX, czy FF) na zdjęciach o tej samej wielkości. Fotografowany obiekt, na zdjęciu z DXa, będzie o 1,5 raza większy, niż ten sam obiekt z FFa, przy zachowaniu tej samej fizycznej skali odwzorowania (na przykład 1;1).
fader_audio
27-06-2007, 18:31
zagdzam się z wami, czasem lepiej że dx daje ogniskową x1,5 czasem to przeszkadza, ale mało ważne. czyli z tego co napisałem to będę miał skale odwzorowania ok 1:1.
czy używa ktoś pierścieni z obiektywem 50mm/1.8??/ jak to tam wygląda??