Zobacz pełną wersję : Karta po sformatowaniu i brak możliwości usuwania plików
Witam. Mam Nikona D5500 oraz kartę Sandisc Extreme 64GB. W poprzednim aparacie używałem karty bez formatowania jej w aparacie, ale tu na forum mi doradzono żeby karta była sformatowana w aparacie. Tak też zrobiłem i od tamtej pory nie mogę usuwać, przenosić zdjęć ani innych plików z tej karty. Mogę jedynie usuwać z pozycji aparatu. Czemu tak i czy można to jakoś zmienić? Mam na karcie jakieś filmy mkv które chciałbym usunąć a nie mogę.
marcin255
21-12-2018, 13:31
miałem to samo karta do gwaranta , wymiana na nową
Tylko ze tak sie stalo dopiero po sformatowaniu w aparacie. Wczesniej nie bylo takich problemow.
greku792
21-12-2018, 17:00
Tylko ze tak sie stalo dopiero po sformatowaniu w aparacie. Wczesniej nie bylo takich problemow.Po prostu złośliwość przedmiotów martwych.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Nie wydaje mi się żeby to była wina karty ponieważ po kliknięciu prawym przyciskiem myszy nawet nie ma opcji wytnij czy usuń, jest tylko kopiuj. A może format musi odbyć się z pozycji aparatu?
marcin255
13-02-2019, 23:17
skoro to nie wina karty to działa na innym sprzęcie ?
zdjecia mozna było usuwac z pozycji aparatu ale nie z komputera. Ale teraz mam nowego lapka z Win8 i widzę że normalnie przenosi pliki już i jest opcja wytnij, usuń. Także juz sam nie wiem.
Miałam kiedyś podobny problem z Sandisk 32 gb, ale nie trybiło, nie trybiło i zaczęło. Wydaje mi się, że zaczęło chodzić po aktualizacji Windowska. Albo moje łzy bezsilności spadły na klawiaturę...
W poprzednim aparacie używałem karty bez formatowania jej w aparacie, ale tu na forum mi doradzono żeby karta była sformatowana w aparacie. Tak też zrobiłem
A może format musi odbyć się z pozycji aparatu?
No to w końcu jak sformatowałeś kartę? Chyba nie z komputera na podłączonym aparacie? Oczywiście, że tylko z menu aparatu.