Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Prośba o pomoc w portrecie w domowych warunkach

MarcinSt
17-12-2018, 22:42
Witam,

Proszę o wyrozumiałość, dopiero uczę się błyskać
Czy w domu bez rozciągania ciemnego tła mogę uzyskać na obrazku ciemny drugi plan?

Modela oświetlam białą parasolką 85cm światłem 45 stopni w bok i 45 stopni z góry.

Model ztyłu odsunięty od ściany ok 2 - 3 metry, za cholerę nie mogę uzyskać zacienionego tła (nawet na F20 widać przebłyski ściany)
Mniej więcej wygląda to tak:
18797

Jak rozumiem otwarta parasolka od tyłu daje błysk który odbija się od wszystkiego i trafia za modela?

Przykładowe zdjęcie bodajże na F10
18798

Mam do dyspozycji 2 lampy, czy stawiając drugą lampę za plecami modela coś da?

sruba
17-12-2018, 22:54
Pierwszym problemem jest biała parasolka - ten modyfikator nie daje kierunkowego oświetlenia, tylko sieje wszędzie, dlatego oświetla ci też ścianę. Załóż na lampę softboxa lub oktę, dla jeszcze większego ukierunkowania światła można dodać grida - wtedy juz jest szansa, że przy odpowiednim ustawieniu wygasisz (przynajmniej częściowo) tło. Jak dobierzesz odpowiednia siłę błysku światła głównego, można wykorzystać drugą lampę i oświetlić np. ładnym gradientem tło - tylko musi być jednolite, biała/szara ściana. Tak na początek.

beduin17
17-12-2018, 22:59
Nie wiem czy pomoże ale mam coś takiego. Ustawiłem młodego w pokoju w futrynie drzwi, lampa z prawej 45st, z małym softbox em 40, takim reporterskim. Błysk nie mial prawa oświetlić tła bo go nie było. Tłem był korytarz do którego nie dochodził Błysk. Proszę o nie ocenianie wartości artystycznej zdjęcia ;)

18802

vid3
17-12-2018, 23:19
A mi się podoba i pomysł i wykonanie.

beduin17
17-12-2018, 23:39
Dziękuję ;)

fafniak
18-12-2018, 00:28
Witam,

Proszę o wyrozumiałość, dopiero uczę się błyskać
Czy w domu bez rozciągania ciemnego tła mogę uzyskać na obrazku ciemny drugi plan?

Modela oświetlam białą parasolką 85cm światłem 45 stopni w bok i 45 stopni z góry.

Model ztyłu odsunięty od ściany ok 2 - 3 metry, za cholerę nie mogę uzyskać zacienionego tła (nawet na F20 widać przebłyski ściany)
Mniej więcej wygląda to tak:
18797

Jak rozumiem otwarta parasolka od tyłu daje błysk który odbija się od wszystkiego i trafia za modela?

Przykładowe zdjęcie bodajże na F10
18798

Mam do dyspozycji 2 lampy, czy stawiając drugą lampę za plecami modela coś da?
Podstawowa zasada
Im bliżej modela dasz światło przy zachowaniu "właściwej ekspozycji" na modelu - tym "mniej" odłoży się na tle... to fizyka
Czyli jeżeli zdecydujesz się dać bąbla 2-3m od ściany a lampa będzie 40cm od młodego to na ścianę padnie znacznie mniej światła

Druga sprawa...
Na linii lampa- ściana stawiasz wieszak z ubraniem albo szafę albo cokolwiek - do sufitu możesz przykleic/podwiesić koc (oczywiście tak aby nie wchodził w kadr. w ten sposób odcinasz część światła padajacego na tło - przy takim postepowaniu można odsunąc lampe od młodego
Parasolka "nietransparentna" i takie ukierunkowanie by odbite od niej światło padało tylko na młodego a nei na ścianę/tło

Herdi
18-12-2018, 12:02
Zrób sobie Snoota z kartonu i zmiękcz światło chusteczką higieniczną, gaż czy kalką - to nie ważne :)

MarcinSt
18-12-2018, 18:27
Pierwszym problemem jest biała parasolka - ten modyfikator nie daje kierunkowego oświetlenia, tylko sieje wszędzie, dlatego oświetla ci też ścianę. Załóż na lampę softboxa lub oktę, dla jeszcze większego ukierunkowania światła można dodać grida - wtedy juz jest szansa, że przy odpowiednim ustawieniu wygasisz (przynajmniej częściowo) tło. Jak dobierzesz odpowiednia siłę błysku światła głównego, można wykorzystać drugą lampę i oświetlić np. ładnym gradientem tło - tylko musi być jednolite, biała/szara ściana. Tak na początek.

Dzięki, póki co zaczynam więc jedynym 'modyfikatorem' jaki mam jest parasol

Nie wiem czy pomoże ale mam coś takiego. Ustawiłem młodego w pokoju w futrynie drzwi, lampa z prawej 45st, z małym softbox em 40, takim reporterskim. Błysk nie mial prawa oświetlić tła bo go nie było. Tłem był korytarz do którego nie dochodził Błysk. Proszę o nie ocenianie wartości artystycznej zdjęcia ;)

Genialny pomysł !! Jednak nie jestem kreatywny (Portret bardzo ładny :) )

Podstawowa zasada
Im bliżej modela dasz światło przy zachowaniu "właściwej ekspozycji" na modelu - tym "mniej" odłoży się na tle... to fizyka
Czyli jeżeli zdecydujesz się dać bąbla 2-3m od ściany a lampa będzie 40cm od młodego to na ścianę padnie znacznie mniej światła

Tak fizykę znam wzrost 2x odległości powoduje 4x spadek światła, więc liczyłem że sadzając małego 3 metry od ściany przy F10 światła w ogóle tam już nie będzie ... a jednak.

Generalnie jest tak jak przypuszczałem parasol do domu się nie nadaje - trudno przyda się wiosną w plenerku :)

Wracając do genialnego pomysłu kolegi beduin17 jak osiągnąć drugą lampą światło konturowe?
Goła lampa na minimum mocy błysku schowana za plecami małego - pierwsze próby i dostaję jednak sporą poświatę na około postaci.

Dzięki za cierpliwość dla świeżaka

fafniak
18-12-2018, 18:37
Przeczytaj jeszcze raz uważnie :)

ablazy
18-12-2018, 20:44
Przeczytaj jeszcze raz uważnie :)

a) uważnie przeczytaj rady powyżej
b) zrób zdjęcie bez błysku, powinno być czarne, jeśli tego nie ma dobierz przysłonę / iso / czas i zrób tak, żeby było czarne
c) ustaw modela jak najdalej od tła a parasolkę jak najbliżej modela tak aby tylko nie wchodziła w kadr
d) tak jak pisali koledzy, parasolka nie jest do tego typu fotografii
e) Możesz na początek popróbować np na jakimś misiu, tak żeby nie błyskać dziecku za dużo blisko oczu

:)

fafniak
18-12-2018, 21:02
z punktem "d' nie zgadzam się - kwestia wiedzy jak użyć parasolki i tzw. murzyna :) -przyparsolce transparentnej
Przy parasolce odbijającej - nie trzeba murzyna

ablazy
18-12-2018, 21:58
z punktem "d' nie zgadzam się - kwestia wiedzy jak użyć parasolki i tzw. murzyna :) -przyparsolce transparentnej
Przy parasolce odbijającej - nie trzeba murzyna

Masz rację, powinienem napisać ż nie jest najłatwiejsza w opanowaniu :)

vid3
18-12-2018, 23:17
A o co chodzi z tym murzynem?

Teu
18-12-2018, 23:52
A o co chodzi z tym murzynem?

Wyczernienie, powierzchnia pochłaniająca światło.

Tj. czarna szmata na ramie.

vid3
19-12-2018, 00:12
Myślałem, że
afroamerykanin do trzymania parasola :-)

Jacek_Z
19-12-2018, 01:59
Tak fizykę znam wzrost 2x odległości powoduje 4x spadek światła, więc liczyłem że sadzając małego 3 metry od ściany przy F10 światła w ogóle tam już nie będzie ... a jednak.
Pytanie jak daleko od lampy siedział mały, a jak daleko była ściana. Odległość model - tło nie podaje istotnej informacji. jak daleko była lampa.
Rozważę 2 przypadki, mam nadzieję, że potrafisz wysnuć wnioski.
a) dziecko 1 m od lampy, ściana 3 m dalej. czyli ściana 4 m od lampy, to jest 16x mniej światła. czyli jak dziecko ma f 11 to ściana dostaje na f 2.8 czyli - 4EV
b) dziecko 2 m od lampy, ściana tym razem powiedzmy 2 m dalej bo to da też 4 m od lampy, ale jak a zmiana? To 2 x dalej, czyli 4 razy mniej światła. Jak chłopiec miał f 11 to tym razem ściana aż 5.6 czyli -2EV (albo chłopiec f 5,6 to ściana f 2.8, to też - 2EV)

We wnioskach jednak na wszelki wypadek pomogę :) - lampa i ściana ciągle w odległości 4 m od siebie. Przystawiając chłopca do lampy musisz ustawiac ekspozycje ciagle na niego (przymykać przysłonę, w efekcie tło będzie coraz ciemniejsze bo przecież pada na nie ciagle taka sama ilość światła.
Obliczenia dotyczą tylko światła padającego bezpośrednio. Światło odbite zmniejszy te różnicę (kontrast), stąd z parasolka jest trpochę inaczej, ale zasada zostaje..

Tak jak pisali inni i fafniak - parasolka jet słaba do takiego typu zdjęć, bo sieje światłem po pomieszczeniu, masz dużo światła odbitego i dużo na tło. Lepiej mieć softbox, ewentualnie wspomnianego murzyna, czyi zastawkę.

Przenoszę do działu studio.

mmluty
19-12-2018, 10:26
A może do tych wszystkich wyliczeń i ustawień proponowanych powyżej, dodać jednak jakieś prowizoryczne tło? Pierwszy co przyszło mi do głowy to kilka metrów czarnej agrowłókniny ze sklepu ogrodniczego, przypiętej kilkoma pineskami do sufitu. Jeżeli kupi się z rolki to jest gładka bez zagięć, jest też bardzo lekka więc mocowanie do sufitu nawet dwoma pineskami powinno wystarczyć na jeden seans fotograficzny. Koszt takiego "tła" to pewnie kilkanaście zł, a sytuacja znacznie łatwiejsza do opanowania.

beduin17
19-12-2018, 10:33
Z tym że kolega w pierwszym poście zaznaczył że nie chce rozkładać tła

mmluty
19-12-2018, 10:50
Pomyślałem, że to zastrzeżenie wzięło się z komplikacji i kosztów stosowania prawdziwego tła, ale jeżeli z jakichś powodów nic nie może zasłaniać ściany za modelem, to trudno trzeba będzie iść znacznie trudniejszą drogą.
Inny sposób to pozbyć się tych resztek szczegółów w tle w czasie obróbki zdjęć, ale to już inna bajka.
Generalnie oglądając zdjęcie wyjściowe autora wątku widzę, że obliczenia obliczeniami a uzyskana różnica w oświetleniu modela i tła jest niewielka i sama zmiana położenia lamp i parametrów ekspozycji może tego tła nie wygasić do czarnego.

MarcinSt
21-12-2018, 00:17
Witam,
Dzięki za dyskusję, zdecydowałem się kupić czarną agrowłókninę na tło, kupiłem trochę więcej żeby z niej zrobić również plecy / zamknięcie na tył parasolki, jak tylko przyjdzie to robię testy i pochwalę się efektem.

Tła chciałem uniknąć bo niestety mały metraż mieszkania, dużo gratów - brak stojaków na których mógłbym je rozstawić, ale kupiłem też klamerki - może uda się przypiąć do karnisza.

beduin17
21-12-2018, 07:39
Znam ten ból. Ja nie mam miejsca za nic w domu, mieszkanie 45m, i tło albo przyklejam taśmą do ściany albo kładę na szafę i przykładam książkami. Jakoś działa ;)

Jacek_Z
21-12-2018, 12:47
Znam ten ból. Ja nie mam miejsca za nic w domu, mieszkanie 45m, i tło albo przyklejam taśmą do ściany albo kładę na szafę i przykładam książkami. Jakoś działa ;)

Ja rozciągałem linkę. Gwóźdź wbity w ościeżnicę drzwi (u góry kobieta, to nie widzi ;) ) i drugi w wysoką szafę. Ja wbiłem w nadstawkę na szafie, nie pomyślałem o tym. Tam w środku były lekkie rzeczy i .. nadstawka prawie mi z szafy spadła jak modelka pociągnęła za tło. Eh, wspomnienia. :)

beduin17
21-12-2018, 16:07
No trzeba sobie radzić, grunt to się nie poddawać ;)

MarcinSt
23-12-2018, 01:17
Czarna agrowłóknina nie przyszła na czas (okres przedświąteczny), a u mnie na zadupiu we wszystkich ogrodniczych mają tylko białą.

Postanowiłem spróbować patentu kolegi beduin17 - z futryną drzwi i ... niestety światło odbite zawsze wkrada się do pokoiku (robiłem 'plecy' parasolki z foli życia ale to nic nie dało).

Postanowiłem zbudować Snoot-a z metalowego wiaderka na kwiaty, na końcu zmiękczacz z białej koszulki.
Efekt mojego druciarstwa
18997

Światło zrobiło się od razu fajniejsze, nie bez photoshopa ale udało się osiągnąć namiastkę tego co chciałem osiągnąć.
18998
18999
19000

beduin17
23-12-2018, 09:27
Wg mnie wyszło świetnie

fafniak
23-12-2018, 12:12
Bardzo dobrze
W profi systemach stosuje się jeszcze 2 patenty a jeden z nich mozesz dość prosto dorobić.

jak już na końcu umieściłeś rozpraszacz (co jest bardzo dobrym rozwiązaniem) to widzisz że przez to sieje on dość mocno na boki.
Zostawiasz ten rozpraszacz ALE dookoła niego doklejasz pasek powiedzmy 6-10 cm - tak oby stworzyć kolejny "snoot" - dzięki czemu ograniczysz sianie światłem.
Wykonanie rastra jest już cięzszym zadaniem ale też własciwie by się dało.

- - - - kolejny post - - - - - -

To jest dokładnie ta sama zasada działania :
19014

Wujot
24-12-2018, 14:52
Jak widać najważniejsze jest przygotowane planu. Gwoli ścisłości to co przygotowałeś raczej nie klasyfikuje się na snoot-a. To porostu niewielki, okrągły softbox. Jak napisał powyżej kolega - można zawęzić jego zasięg. Najlepiej nabyć plastry miodu - są 10, 20, 30, 40 stopniowe i rzeczywiście działają. Koszt raczej niewielki. Pozwoliłoby to na odsunięcie źródła oświetlenia od postaci i uniknięcie hot spotów. Do tego pierwszego źródła powinieneś dołożyć drugie - wypełniające. Powiedzmy -3 EV (u mnie byłoby raczej -2 EV). To drugie nie powinno rozświetłać tła ale wypełnić cienie na twarzy. Siłą rzeczy musi to być duża powierzchnia - np. może być ta parasolka użyta na niewelkiej mocy. Albo po prostu światło odbite od ścian pomieszczenia.

Na razie wynik jest dość słaby (zagubione krawędzie głowy, ciemne oczodoły i inne fragmenty obrazu). Po dołożeniu i odpowiednim zbalansowaniu drugiego światła będzie dużo lepiej. Pamiętaj, że co do zasady lepiej kontrastować foty w postprodukcji jak rozjaśniać cienie. Dlatego ja nie używam zbyt kontrastowego światła. Sporo miejsca poświęciłem temu w różnych fragmentach mojego advertorialowego wątku.

Pozdro
Wiesiek

Tak na szybko znalazłem to tu

https://forum.nikoniarze.pl/threads/274205-Stolikowy-advertorial-i-edytorial/page68

Herdi
25-12-2018, 13:55
Postanowiłem zbudować Snoot-a z metalowego wiaderka na kwiaty, na końcu zmiękczacz z białej koszulki.

Hehehehe, brawo, przecież od razu Ci to pisałem :), a parasolki nie musisz otwierać do końca :)
A tu masz parasolkę przymkniętą do połowy z flashaem w środku19049

Jacek_Z
25-12-2018, 15:14
Szczerze to nie jestem fanem takiego ostrego światła w portrecie, bo trzeba bardzo uważc na ustawienie modela. Często razi mnie cień od nosa. Szczególnie gdy ktos ma wydatny (trzeba wtedy pilnowac by miał nos w stronę światła). Dzieci maja małe noski, wygląda to lepiej, ale ...
Ja nie lubię, a autor niech foci jak lubi, nie mówię, że musi mnie słuchać.

Zdebik
25-12-2018, 15:25
Herdi - jak dla mnie brakuje rim light.

fafniak
25-12-2018, 15:50
Herdi - jak dla mnie brakuje rim light.

Łi Łi....naturalmą !!!

Jak ja być w fatherlandzie to ja zapomnieć jenzyka.... ju noł...

Zdebik
25-12-2018, 15:57
Łi Łi....naturalmą !!!

Jak ja być w fatherlandzie to ja zapomnieć jenzyka.... ju noł...Wybaczcie, nawet nie wiem jak to się po Polsku nazywa :).

Dobra mam, kontry brak.

Herdi
25-12-2018, 22:37
hehehe, oczywiście że brak, bo to fota z zabawy światłem i pomieszczeniem a nie portret do Galerii. fota przykładowa mająca pokazać koledze że w domu byle czym też może sobie zawęzić światło przymykając tą nieszczęsną parasolkę :)

fafniak
25-12-2018, 23:05
Wybaczcie, nawet nie wiem jak to się po Polsku nazywa :).

Dobra mam, kontry brak.

Spoko - ja przepraszam... trochę przesadziłem.
Często używa sie angielskich pojęć, szczególnie kiedy brakuje dobrego naszego odpowiednika
Np. sam nie znam polskiej wersji "kicker"-a czyli takiego poślizgu "lekko kontrowego" na poliku/twarzy

Zdebik
26-12-2018, 02:25
Spoko - ja przepraszam... trochę przesadziłem.
Często używa sie angielskich pojęć, szczególnie kiedy brakuje dobrego naszego odpowiednika
Np. sam nie znam polskiej wersji "kicker"-a czyli takiego poślizgu "lekko kontrowego" na poliku/twarzyChodzi Ci o fill?

fafniak
26-12-2018, 11:23
To wypełnienie
nic nie ma z tym wspólnego

19071 - fota po prawej

MarcinSt
27-12-2018, 19:23
Panowie dziękuję za każdą odpowiedź, z każdego postu dowiaduję się więcej i skłania do myślenia.

Aktualnie ciężko z czasem więc musiałem parę dni zbierać się do napisania w tym temacie, ale liczę że dyskusja tutaj da mi nowe spojrzenie i dużą lekcje do odrobienia.

Wg mnie wyszło świetnie

Ja nie jestem do końca zadowolony, ale pierwsze koty za płoty - teraz musi być tylko lepiej

Bardzo dobrze
W profi systemach stosuje się jeszcze 2 patenty a jeden z nich mozesz dość prosto dorobić.

jak już na końcu umieściłeś rozpraszacz (co jest bardzo dobrym rozwiązaniem) to widzisz że przez to sieje on dość mocno na boki.
Zostawiasz ten rozpraszacz ALE dookoła niego doklejasz pasek powiedzmy 6-10 cm - tak oby stworzyć kolejny "snoot" - dzięki czemu ograniczysz sianie światłem.

Dziękować - dorobiłem z czarnego kartonu obwódkę : )

Jak widać najważniejsze jest przygotowane planu. Gwoli ścisłości to co przygotowałeś raczej nie klasyfikuje się na snoot-a. To porostu niewielki, okrągły softbox. Jak napisał powyżej kolega - można zawęzić jego zasięg. Najlepiej nabyć plastry miodu - są 10, 20, 30, 40 stopniowe i rzeczywiście działają. Koszt raczej niewielki. Pozwoliłoby to na odsunięcie źródła oświetlenia od postaci i uniknięcie hot spotów. Do tego pierwszego źródła powinieneś dołożyć drugie - wypełniające. Powiedzmy -3 EV (u mnie byłoby raczej -2 EV). To drugie nie powinno rozświetłać tła ale wypełnić cienie na twarzy. Siłą rzeczy musi to być duża powierzchnia - np. może być ta parasolka użyta na niewelkiej mocy. Albo po prostu światło odbite od ścian pomieszczenia.

Na razie wynik jest dość słaby (zagubione krawędzie głowy, ciemne oczodoły i inne fragmenty obrazu). Po dołożeniu i odpowiednim zbalansowaniu drugiego światła będzie dużo lepiej. Pamiętaj, że co do zasady lepiej kontrastować foty w postprodukcji jak rozjaśniać cienie. Dlatego ja nie używam zbyt kontrastowego światła. Sporo miejsca poświęciłem temu w różnych fragmentach mojego advertorialowego wątku.

Pozdro
Wiesiek

Tak na szybko znalazłem to tu

https://forum.nikoniarze.pl/threads/274205-Stolikowy-advertorial-i-edytorial/page68

Dzięki za radę, ale właśnie z tym drugim światłem mam mega problem bo ustawiając druga lampę z parasolką i minimalnym błysku rozświetlam faktycznie zacienione elementy twarzy ale również drugi plan (czego chcę bardzo uniknąć bo nie mam żadnego tła, którego mógłbym użyć). Być może mój pokój jest za mały do takich eksperymentów - raptem 20m2 więc mały błysk rozświetla praktycznie całą scenę - przy wysokim f9 - f10

Hehehehe, brawo, przecież od razu Ci to pisałem :), a parasolki nie musisz otwierać do końca :)
A tu masz parasolkę przymkniętą do połowy z flashaem w środku19049

Nie próbowałem ale widziałem taki patent z parasolką odbijającą - srebrną w środku - wtedy miało by to sens a przy mojej białej nawet jak ją złożę do połowy to i tak błyśnie wszędzie na około - czy się mylę??

Marzy mi się efekt taki jak na zdjęciach poniżej czyli światło z tyłu rozświetlające włosy
19125

W święta oderwałem rodzinę od stołu na prędce zmontowałem kawałek miejsca do zdjęć, ale nie mogę osiągnąć takiego efektu.
Ustawiona goła lampa z tyłu na ziemi wycelowana w głowę i za każdym razem efekt mizerny ... Czy lampę ustawić na statywie na wysokości głowy kilka centymetrów za głową? Lampa na max błysk?

Oto 2 przykłady z próby oczywiście brak pod ręką mocnej suszarki do włosów która mogła by 'unieść' włosy w powietrzu
19126
19127

.:Gerard:.
27-12-2018, 20:15
Na tył parasolka odbijająca (najlepiej biała) albo dyfuzor
odchodzisz maksymalnie możliwie od modela, osłona na obiektyw żeby swiatlo nie wpadało do obiektywu i musi wyjść, jak chcesz miec ciemne tlo to oddalasz modela od tla i zwiększasz szybkość migawki dostosowując moc lamp

fafniak
27-12-2018, 20:19
ekhm... moze przeczytaj od początku ?

.:Gerard:.
27-12-2018, 21:05
Chce uzyskać efekt podświetlenia jak powyżej na przykładzie ?
to musi na tyl dwie lampy dac
A na tym przykładzie zgaduje ze użyto 3 lamp i mocniej świecili

tyle ze dałem malej mocy na przód, albo w ogole na przod nie bylo, teraz nie pamiętam

19130

Gdzies tu jest lampa, za modelka

19131

Herdi
28-12-2018, 09:07
Nie próbowałem ale widziałem taki patent z parasolką odbijającą - srebrną w środku - wtedy miało by to sens a przy mojej białej nawet jak ją złożę do połowy to i tak błyśnie wszędzie na około - czy się mylę??

Masz rację, ale nie mając innej, białą zawsze możesz przykryć/owinąć kocem czy ręcznikiem dławiąc światło z zew. - improwizuj z tego co masz ;)

Co do rozświetlenia włosów, to potrzeba szerszego i mocniejszego światełka niż flash a już na pewno nie ze snootem.

MarcinSt
29-12-2018, 12:44
Dzięki wam za każdą radę :)

Czas na eksperymenty