PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw vintage do Nikona D5300

theforestchild
16-12-2018, 17:57
Witam! Po pierwsze witam się ze wszystkimi jako że jestem nowa na forum. Z góry zaznaczam, że jestem strasznym amatorem w temacie fotografii :) Poszukuje obiektywu w stylu vintage do Nikona D5300, który byłby odpowiednikiem np. Zuiko 55mm 1.2
Podrzucam link, jaki efekt chciałabym osiągnąć:
https://www.instagram.com/p/BomQfayF-7n/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=16qrj3bm5wol9

Bardzo zależy mi na miękkości zdjęcia, Jak już wyżej wspomnialam dopiero się uczę a nie chce szukać na ślepo, może mógłby mi ktoś coś doradzić? Cena obojętna, wiadomo że im niższa tym przyjemniej dla kieszeni, ale jestem w stanie zapłacić więcej jeśli będzie trzeba :)

Starałam się przejrzeć forum czy nie ma już takiego wątku, jeśli przegapiłam i jest, bardzo przepraszam!

Pozdrawiam serdecznie! theforestchild

Teu
16-12-2018, 18:12
Nikkor 50 mm f/1.2 AI - nie będziesz mieć problemow z ostrzeniem na nieskończoność.

bogdi64
16-12-2018, 18:21
wszystkie starsze obiektywy Olympusa, miały specyficzny rysunek, jest wielce prawdopodobne, że Nikkor będzie oddawał zupełnie inaczej obrazek, w jednym czasie (prehistoria) miałem Nikona F ze stałkami i Olimpusa, to dwa zupełnie inne światy, mimo takich samych filmów i ten sam lab do obróbki, kiedyś po prostu każdy obiektyw był inny, dziś się ujednolicają,
Trzeba by się dowiedzieć, jakim obiektywem, aparatem i obróbką zostały potraktowane te fotki

Kojocisko
16-12-2018, 18:30
Może przejrzyj ten wątek: http://forum.nikoniarze.pl/threads/143431-manualne-szkla-z-odjechanym-bokeh

theforestchild
16-12-2018, 18:43
Mógłby mi ktoś powiedzieć coś więcej o tym obiektywie: Zenit Helios 44-2 58mm f/2.0 ?

cybulski
16-12-2018, 18:47
Witam, jest prosta metoda, zadać należy pytanie na instagramie do autorki zdjęcia. To tak działa. Aha doczytałem.... To będzie np planar 50 1.4 odpowiednik.

theforestchild
16-12-2018, 18:51
Witam, jest prosta metoda, zadać należy pytanie na instagramie do autorki zdjęcia. To tak działa. Aha doczytałem.... To będzie np planar 50 1.4 odpowiednik.

No właśnie ja wiem jakiego obiektywu użyła autorka, chciałam się po prostu dowiedzieć jaki pasujący do mojego Nikona obiektyw mogłabym użyć :)

Przejrzałam podany wyżej wątek i zainteresował mnie obiektyw Helios 44-2 58mm f/2, niesamowicie wyglądają te rozmycia tła...

Teu
16-12-2018, 18:55
Nie lepiej kupić 50 1.8g i nauczyć się obróbki? ;)

cybulski
16-12-2018, 18:58
Wysłałem link w direct na instagramie.

poste
16-12-2018, 19:05
Może wersję tego obiektywu do Nikona?
https://www.ceneo.pl/17739842
Wygląda z grubsza na całkiem poprawnie działające szkło z małą głębią ostrości. Plus specyficzna i dość mocna obróbka kolorów.
Popatrz na wątek,który podał kolega w poście #4. Moim zdaniem szkoda kasy na takie szkło do kwiatków.
A jakie masz w tej chwili obiektywy?

Nie lepiej kupić 50 1.8g i nauczyć się obróbki? ;)

Tez mi to do głowy przyszło :)

Nawet 50/1.8 d, żeby było bardziej vintage ;)

koberek
16-12-2018, 19:08
Mógłby mi ktoś powiedzieć coś więcej o tym obiektywie: Zenit Helios 44-2 58mm f/2.0 ?

Witaj
Obiektyw stary i dobry do uzyskania fajnych efektów bokehu, cena trochę poszła w górę,
trzeba dobrze trafić, bo kombinują z rozkręcaniem i przeróbkami.
W nikonie zabawa starymi szkłami to trochę porażka, nie wiem czy w d5300 będzie pomiar światła, a o nieskończoności to już całkiem.
Bardzo lubię plastykę tego szkiełka, w podanym przez Ciebie zdjęciu to manualny Olympus Zuiko 55mm 1.2.
Tu masz przykłady z Helios 44-2 zrobionym w systemie sony i canon

18726

18727

18728

theforestchild
16-12-2018, 19:39
Wątek przejrzałam narazie na szybko, tam znalazłam tego Heliosa, który mnie zainteresował, chociaż jak kolega wyżej napisał mogą być problemy z działaniem z Nikonem, którego posiadam ? Przyjmijmy budżet do 3000zł, kwiatki to całkiem miły obiekt do fotografowania ?

Obecnie posiadam Nikkora 85mm 1.8, w sumie używam go głównie do portretów, ale całkiem miło wychodzą nim zdjęcia makro. Zależy mi jednak na ciekawym efekcie bokeh, a w.w. obiektywem nie mam na to szans. Posiadam też obiektyw Nikkor 18-55mm ale nawet go nie liczę, używam do robienia zdjęć na grillu, albo na rodzinnych imprezach :)

koberek
16-12-2018, 19:45
Współczesne stałki, chyba nie dadzą takiego efektu, jak stare rumple,
ale niech się wypowiedzą Forumowicze
A najlepszy to Trioplan 100 mm f/2,8
Posiadany przez Ciebie 85, chyba też powinien ładny bokeh dawać przy 1,8 ??
No chyba że Nikkor 85mm f/1.4G, ale nie mieści się w budżecie.

poste
16-12-2018, 20:06
Pewnie, że fajny obiekt, tylko dość szybko może się znudzić (kwiatki) ;). Są Heliosy z mocowaniem Nikon F
https://allegro.pl/kategoria/obiektywy-258269?string=Helios%2044M-4%20NIKON%20-&mocowanie=Nikon%20F&order=m&bmatch=baseline-n-ele-1-5-1130

Do takiego pseudo-makro to akurat 18-55 jest całkiem ok, w zależności od wersji ma skalę odwzorowania, o ile pamiętam, 1:3 (lub 1:2 af-p)
Nie przejmuj się brakiem ostrzenia na nieskończoność w Nikonie. To daje dodatkowy udziwniony efekt, a do roślinek taka odległość ostrzenia (~0,5-2m) jest w sam raz. Gorzej, że 5300 nie ma pomiaru z manualnymi obiektywami, ale bez tego też da się dobrać parametry metodą prób i błędów. Możesz kupować obiektywy m42 plus najtańsza przejściówka za kilkanaście zł, można uzyskać fajne efekty obiektywem za 100-150 zł.

Krzysztof_G
16-12-2018, 20:35
nie czytałem całego wątku ale przewinął się temat obiektywu 'budowy' planar.
Trochę takich jest. Kupujesz używkę Zeissa o odpowiedniej ogniskowej i jestęś szczęśliwa.
W założonym budżecie kupisz używaną 50mm i zostanie na 'waciki' a może nawet uda się 85 1.4 classic. To są dość pancerne obiektywy więc nie obawiałbym się słowa 'używka;.

koberek
16-12-2018, 20:55
Kup heliosa, mały wydatek, i przejściówkę bez szkiełka, pokombinuj małym kosztem.

andystar
16-12-2018, 21:03
Współczesne stałki, chyba nie dadzą takiego efektu, jak stare rumple,
ale niech się wypowiedzą Forumowicze
A najlepszy to Trioplan 100 mm f/2,8
Posiadany przez Ciebie 85, chyba też powinien ładny bokeh dawać przy 1,8 ??
No chyba że Nikkor 85mm f/1.4G, ale nie mieści się w budżecie.

Trioplan jest typowym tripletem Cooke . Większość tripletów ma przekorygowaną aberrację sferyczna dlatego w nieostrościach powstają "mydlane banieczki".
Można spróbować użyć np. obiektywu projekcyjnego (większość to triplety).
Ostatnio dodrukowałem na drukarce 3D korpus do polskiego obiektywu KRYTOS 85/2,8 (ŁZK PREXER).
Zdjęcie poniższe z tego obiektywu (pochmurny dzień) i Nikona D200 i mydlane banieczki są widoczne.
Przy zdjęciach pod światło iskrzące się nieostrości obrazowane są jako mydlane banieczki.

18737

koberek
16-12-2018, 21:06
Trioplan jest typowym tripletem Cooke . Większość tripletów ma przekorygowaną aberrację sferyczna dlatego w nieostrościach powstają "mydlane banieczki".
Można spróbować użyć np. obiektywu projekcyjnego (większość to triplety).
Ostatnio dodrukowałem na drukarce 3D korpus do polskiego obiektywu KRYTOS 85/2,8 (ŁZK PREXER).
Zdjęcie poniższe z tego obiektywu (pochmurny dzień) i Nikona D200 i mydlane banieczki są widoczne.
Przy zdjęciach pod światło iskrzące się nieostrości obrazowane są jako mydlane banieczki.

18737

Właśnie pisałem, jak Ty, że jest do takich celów najlepszy,
ale najdroższy teraz, chyba że dioplan.
Za Trioplan 100 mm f/2,8 trzeba chyba z 1800 zł wydać.

theforestchild
16-12-2018, 21:09
Kup heliosa, mały wydatek, i przejściówkę bez szkiełka, pokombinuj małym kosztem.

To będzie pytanie w stylu blondynki, Ale dlaczego bez szkiełka? Myślałam że do Nikona potrzebuje właśnie ze szkielkiem ? Oj, czuję się głupiutka czytając to wszystko, no ale nic, może się w końcu czegoś nauczę.

koberek
16-12-2018, 21:12
To będzie pytanie w stylu blondynki, Ale dlaczego bez szkiełka? Myślałam że do Nikona potrzebuje właśnie ze szkielkiem ������ Oj, czuję się głupiutka czytając to wszystko, no ale nic, może się w końcu czegoś nauczę.

Bo dodatkowe szkiełko psuje ostrość i całą zabawę z manualami m42.
A szkiełko pozwala ostrzyć na nieskończoność tylko i wyłącznie, pozbawiając uroku bokehu :)
Cały nie urok Nikona.
Na avatarze jesteś brunetką, więc powinnaś zajarzyć :)

theforestchild
16-12-2018, 21:24
Bo dodatkowe szkiełko psuje ostrość i całą zabawę z manualami m42.
A szkiełko pozwala ostrzyć na nieskończoność tylko i wyłącznie, pozbawiając uroku bokehu :)
Cały nie urok Nikona.
Na avatarze jesteś brunetką, więc powinnaś zajarzyć :)

No mózg walczy :D A tak na poważnie to rozumiem już, nawet lepiej i taniej w takim razie.

koberek
16-12-2018, 21:28
No mózg walczy :D A tak na poważnie to rozumiem już, nawet lepiej i taniej w takim razie.

Każdy kiedyś próbował, ja też, tylko nie w nikonie, bo mnie szlag trafiał,
wolałem w canonie, a najlepiej w sony z focus peaking.

theforestchild
16-12-2018, 21:33
Każdy kiedyś próbował, ja też, tylko nie w nikonie, bo mnie szlag trafiał,
wolałem w canonie, a najlepiej w sony z focus peaking.

Chciałam (i nadal chce) uniknąć zakupu kolejnego korpusu. Jeśli nie dam rady osiągnąć tego co chce na Nikonie, zawsze do manualnych obiektywów będę mogła dokupić korpus :) Kurcze kusi mnie ten Helios, znalazłam za 30 funtów razem z korpusem Zenita, wygląda na trochę zaniedbanego, sprzedawca opisuje, że wszystko działa ok. Napisałam jeszcze tylko, żeby mi powiedział czy pieczarki nie rosną, ale pewnie i tak prawdy się nie dowiem :D

cybulski
16-12-2018, 21:35
Polecam bezlusterkowce (do takiej zabawy taniej używane Fuji, Sony ) . Zalety to :
Fokus peaking, pomiar światła z manualami bez problemu, rzeczywisty obraz na ekranie.

LV w nikonie słabo się nadaje, migawka z lustrem chodzi beznadziejnie, można się zniechęcić.

poste
16-12-2018, 21:42
Kupowałbym tego Heliosa mimo wszystko z mocowaniem Nikona.
Przy zakupie używanych obiektywów warto zachować cierpliwość, bo sporo jest ofert z cenami od czapy.

theforestchild
16-12-2018, 21:45
Kupowałbym tego Heliosa mimo wszystko z mocowaniem Nikona.
Przy zakupie używanych obiektywów warto zachować cierpliwość, bo sporo jest ofert z cenami od czapy.

Kupiłam, mimo wszystko :D I przejściowke bez szkiełka, coby nie było. Zobaczymy, jak to wyjdzie, na pewno będę się dzielić przeżyciami na forum :P

koberek
16-12-2018, 22:49
Kupiłam, mimo wszystko :D I przejściowke bez szkiełka, coby nie było. Zobaczymy, jak to wyjdzie, na pewno będę się dzielić przeżyciami na forum :P

Ok i próbuj, jak pisałem ja z nikonem się nie dogadałem w kwestii m42, w canonie jest o niebo lepiej.
Ale małe pieniądze, więc baw się, po opanowaniu efekty są b. dobre :)
30 funtów to dużo za ten obiektyw, na allegro w granicach 100 zł w miarę b. dobry.

theforestchild
16-12-2018, 23:06
Ok i próbuj, jak pisałem ja z nikonem się nie dogadałem w kwestii m42, w canonie jest o niebo lepiej.
Ale małe pieniądze, więc baw się, po opanowaniu efekty są b. dobre :)
30 funtów to dużo za ten obiektyw, na allegro w granicach 100 zł w miarę b. dobry.

Niestety mi dochodziły jeszcze koszty wysyłki, a i w wielu miejscach było napisane że sprzedawca nie wysyła za granicę :) A tu miałam przesyłkę za free bo z UK. Nie mogę się doczekać prawdę mówiąc :D

Jak już wspomniałam w pierwszym poście jestem kompletnie zielona w temacie fotografii, uczę się głównie przez doświadczenie. Zobaczymy jak ten mój Nikon sobie poradzi, w sumie jakbym chciała pracować na innym korpusie to raczej bym tu nie zawędrowała, w końcu to forum Nikoniarzy :D

koberek
16-12-2018, 23:30
Niestety mi dochodziły jeszcze koszty wysyłki, a i w wielu miejscach było napisane że sprzedawca nie wysyła za granicę :) A tu miałam przesyłkę za free bo z UK. Nie mogę się doczekać prawdę mówiąc :D

Żebyś się nie zniechęciła od razu, trzeba trochę poćwiczyć z tym obiektywem,
miałem setki wyrzuconych fotek, ale z czasem było tylko lepiej, powodzenia i udanych kadrów :)

- - - - kolejny post - - - - - -

w końcu to forum Nikoniarzy :D
i nie tylko, to cała polska społeczność fotografów :)