Zobacz pełną wersję : "Capture One" kilka pytań.
kuleczka-
16-12-2018, 15:47
Witam!
zastanawiam się nad przejściem z LR cc na CO zainstalowałam wersję trial CO 12,
w lutym kończy mi się abonament adobe cc (LR + PS z PS nie korzystam wcale) mam go od kiedy go wprowadzili.
obróbka jak obróbka dość intuicyjna kilka dni bym się zadomowiła,
ale no właśnie zawsze jest jakieś ale :)
- czy w CO jest coś takiego jak panel "Historia"? tak że mogę się cofnąć o kilka ruchów,
- czy jest widok przed / po (i obok siebie)
- korekta lokalna np. zamalowałam za dużo i chcę coś poprawić (część wymazać) w LR no problem wciskam Atl i mam (-) i poprawiam.
pewnie będę miała jeszcze więcej takich pytań ale na razie tyle,
chyba że znacie jeszcze jakieś ciekawostki z własnego doświadczenia z takiego przejścia to proszę opiszcie.
fotografia to moje hobby nie zawód, dobry program to podstawa nawet przy hobby , myślałam również o luminarze ale ma wiele niedociągnięć np. niwelowanie prześwietleń.
cena CO to jakieś dwa lata abonamentu CC i nie stanowi to dla mnie problemu.
czupacabra
16-12-2018, 16:50
Jak wejdziesz na strone phaseone w zakładkę captureone to tam jest wiele samouczków na wideo. Ten soft ma to wszystko o co pytasz
Wysłane za pomocą Tapatalk
Witam!
- czy w CO jest coś takiego jak panel "Historia"? tak że mogę się cofnąć o kilka ruchów,
- czy jest widok przed / po (i obok siebie)
- korekta lokalna np. zamalowałam za dużo i chcę coś poprawić (część wymazać) w LR no problem wciskam Atl i mam (-) i poprawiam.
1. Nie i tak. Można cofać ruchy ale nie widać listy ruchów. Takie ctrl-z jak w edytorze
2. Nie i tak. Trzeba sobie zrobić wariant i wtedy można go porównywać. Ewentualnie nacisnąć reset z altem, wtedy to tymczasowy reset dopóki przyciskasz
3. Masz gumkę
Ściągnij sobie manual do C1 12: https://www.phaseone.com/en/SupportMain/Manuals/Manuals_Software.aspx
Tam wszystko jest opisane.
kuleczka-
18-12-2018, 17:46
Bardzo dziękuję z pomoc i wskazanie kierunku poszukiwań.
przejrzałam wszystkie znalezione tutoriale i teraz je wdrażam,
w każdej wolnej chwili testuję np. to samo zdjęcie w C1 i LR i porównuje, efekty są bardzo zbliżone,
po nowym roku jeszcze raz podejdę do tematu aby w końcu zdecydować.
myślałam również o luminarze ale ma wiele niedociągnięć np. niwelowanie prześwietleń.
Już tak nie jest, to ja dość dużo zrobiłem halo o tym ponieważ faktycznie był wielki problem - a soft miał być super! ;)
Ale oni mają świetny support i zaraz odezwano się do mnie i szybko to naprawili, ale ja już się zraziłem i było dla mnie za późna - mowa o Luminarze 2018
Teraz jest nowy Lumianr 3 i jest naprawdę nieźle!
Teraz pytanie jak bardzo ingerujesz w pliki?
Ja nie ukrywam i grzebię w plikach ile się da w tej wirtualnej rzeczywistości i jak dla mnie, głębokie grzebanie odpada.
Nie mogę również się dopatrzeć czy też doszukać ustawień na 16 bit, otwierając plik w PS mam tifa 8 bit - a to właśnie nie najlepiej wpływa na pliki 8 bitowe.
Jestem w fazie testów Luminara 3 i jestem pod wrażeniem jaki postęp jest od poprzedniej wersji.
Ja jestem człowiek LR6 i wiele przegrzebalem w sieci następców, ale przyznam że Luminar zaczyna robić naprawdę robotę - tylko muszę znaleźć jeszcze to o czym pisałem powyżej ;)
Może warto się zastanowić?
C1P świetny soft i na pewno będziesz zadowolona, tylko dość drogi softa nowa wersja tego oprogramowania ma teraz nowe funkcje które u konkurencji były dawno :/
Takie to nowości ;)
Na pewno C1P jest stabilnym oprogramowaniem, ale zaczyna sobie wołać dużo ponieważ staje się liderem wywoływarek RAW po LR6.
kuleczka-
20-12-2018, 17:56
... ... ... Teraz jest nowy Lumianr 3 i jest naprawdę nieźle!
Teraz pytanie jak bardzo ingerujesz w pliki? ... ... ...
jak szukałam wiadomości na temat Luminara to pierwsze na co trafiłam to Twój test właśnie z tym prześwietleniem :)
jak bardzo ingeruje w pliki? - moim ulubionym i najważniejszym narzędziem jest korekta lokalna czyli ingeruje bardzo!
w luminarze jakoś na razie nie mogę tego ogarnąć (jak dodawać następne i następne punkty ale w końcu dojdę)
Tak że teraz do testu doszedł jeszcze Luminar 3.
PS. LR używam od wersji 4 więc wszytko porównuje do LR z przyzwyczajenia.
Na poprzednim Luminarze pojawiał się szum czy też destrukcja Pixeli, przy głębokiej edycji.
Jeżeli chodzi o Luminar 3 na razie nic więcej nie napiszę , co by nie mieszać ;)
To są screeny z LR6 i Luminar 3 i suwak od prześwietleń - tak aby porównać jak to wygląda.
18932
18933
Wybrałem dość trudne zdjęcie które pokazuję możliwość przywrócenie informacji w prześwietleniach.
Jest porównywanie teraz ;)