Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Muzeum II Wojny Światowej
Panowie i panie. Powiedzcie mi, czy technikalia tego zdjęcia są zjadliwe?
Wiem, że światło jest takie sobie.... pewnie przy zachodzie/wschodzie byłoby lepiej ale chodzi mi o kwestie ułożenia kadru, co myślicie?
18711
czupacabra
16-12-2018, 12:42
Jak dla mnie - super. Jak by jeszcze przyciemnić prawy dolny róg tak aby brzeg był mniej widoczny to byłoby super do kwadratu[emoji3]
Wysłane za pomocą Tapatalk
Nachzehrer
16-12-2018, 13:01
Ja może bym dał ciut ciut w lewo, albo trochę do się cofnął żeby było początek tego wjazdu(?) widać.
A ja wręcz przeciwnie, uciąłbym dół i lewą stronę.
Pozdro
Faktycznie lepiej z ciemniejszym dołem. Nie odciąga tak wzroku.
Wyciągnąłem też ciut w lewo.
1a.
18714
- - - - kolejny post - - - - - -
A ja wręcz przeciwnie, uciąłbym dół i lewą stronę.
Pozdro
Szykuje się ponowna wizyta w tym celu :)
Trudno mi cokolwiek serio doradzać, ponieważ sam nie osiągnąłem tam satysfakcjonującego efektu, ale co tam ... :wink: Teraz dla mnie trochę za dużo się dzieje, zwłaszcza po prawej stronie (która urodą nie grzeszy). Spróbowałbym też z UWA bliżej podejść do Muzeum, może uda się sensownie uniknąć paru przeszkadzajek.
Racja, trzeba spróbować jeszcze raz, dwa, trzy lub więcej i faktycznie tym razem sobie obejdę naokoło jeszcze :)
Szykuje się ponowna wizyta w tym celu :)
Idę z Tobą;)
Idę z Tobą;)
Super, nie będę s@#!^ po gaciach przy samotnym wędrowaniu po nocach :D
W końcu miałem chwilę, więc zrobiłem spontaniczny wypad na powtórkę. Ciekaw jestem Waszej opinii (Trzeba poklikać po większe, żeby się pozbyć pikselozy):
1.
33601
2.
33602
tbogdanowicz
17-11-2019, 09:18
Spoglądam na te zdjęcia co jakiś czas od godziny (robiąc co innego) i nie mogę przełknąć tych krzywizn z tej perspektywy.
Widziałem ten budynek. Bardzo mi się podobał i nawet próbowałem go sfotografować. Ale odnoszę wrażenie, że najlepiej go pokazywać z większej odległości dłuższą ogniskową (tylko skąd, skoro jest tak dookoła zabudowany?, może z drugiej strony Motławy?), a jeśli z bliska to szczegóły.
Jest ciekawy ale trudny do fotografowania.
Z drona, czekając aż wszystkie auta sobie pojadą, już widziałem z drona fajne wychodzą, ew z pobliskiego budynku.
Zaryzykowalem taką inną inszość.
Pisze o dwójce, bo jedynka to dość popularna perspektywa.
paparapa
17-11-2019, 11:22
Jedynka całkiem fajna. Dobrze że cienie nie są rozjaśnione do bólu. W dwójce mam ważenie że obiekt na siłę jest wciśnięty w kadr? .... nie, nie potrafię tego sprecyzować . Może ta niestandartowa bryła zaburza percepcję :).
Jedynka całkiem fajna. Dobrze że cienie nie są rozjaśnione do bólu. W dwójce mam ważenie że obiekt na siłę jest wciśnięty w kadr? .... nie, nie potrafię tego sprecyzować . Może ta niestandartowa bryła zaburza percepcję :).
Cieszę się, że spowodowałem u Ciebie zaburzenia [emoji846]
Jeszcze mam z dalszej odległości, ale pochylony w drugą stronę, jest ciut lepiej, ale nadal ryje w głowie dziurę :) :)
3.
33618
PS. Budynek jest mokry, dlatego wygląda jakbym przegiął z clarity :)
tbogdanowicz
17-11-2019, 18:53
Dużo lepiej.
Jeszcze wyburz te budynki w tle i będzie super :-).
Wszystko niby OK, ale nadbudówkę próbowałbym wypoziomować i postawić w pionie. (oszklona część ''buchomazu'').
Ano zgoda, nie przypilnowałem tego, teraz widzę...
No dobra, popatrzałem w to zdjęcie raz jeszcze i.... kichę odwaliłem.... daję sobie tydzień na poprawkę.
Tylko 1/1a
Jednak zastanawia mnie odbicie. Dziwne jest to odcięcie na wodzie. Stojąca woda powinna być lustrem.
W ogóle to bym wątek zaorał najchętniej i zaczął od nowa. Widzę już chyba przynajmniej większość błędów, które mi jakoś poumykały wcześniej, bądź będąc na miejscu.
1/1a to 3 ekspozycje, -2 ev, 0 i +2 złożone w automacie. Niepotrzebnie zaznaczony deghost ....
Tylko 1/1a
Jednak zastanawia mnie odbicie. Dziwne jest to odcięcie na wodzie. Stojąca woda powinna być lustrem.
Woda tam nie stoi, powoli i delikatnie plynie.
A odciecie to szczyty budynkow.
Powiem szczerze, że mnie ten budynek nieco przerasta, albo sigmę 10-20 :), dla treningu pobiegałem znowu wokół niego.
Zrobiłem kilkanaście zdjęć.
I teraz ... z szerokiego kąta z bliska, mam gigantyczny problem z utrzymaniem linii pionowych i poziomych. Utrzymanie prawidłowego poziomu nic mi nie daje. Wszelkie poprawy w postprocesie również. Jeżeli stoję dokładnie na wprost przeszklenia, nie ma tematu. Przeszklenie pod kątem, prosty horyzont i tego już nie mogę ogarnąć. Jedno, albo drugie będzie krzywe :D
Muszę to sobie porównać i potestować z różnych odległości i ogniskowych, bo nie daje mi to spokoju... no ale cóż, trzeba ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć...
Tym czasem zrobiłem też takie, które już gdzieś wcześniej widziałem. Tak dla ćwiczenia i nauki :)
Oczywiście trzeba poklikać po większe...
4.
33752
5.
33756
6.
33755
Z pieszego bym w kadrze nie umieszczał brzegu tego po naszej stronie ale samo foto bardzo fajne. Gdzie jest takie muzeum?
Z pieszego bym w kadrze nie umieszczał brzegu tego po naszej stronie ale samo foto bardzo fajne. Gdzie jest takie muzeum?
Eksperymentuję.
Gdańsk oczywiście :)
LINK (https://www.google.pl/maps/place/Muzeum+II+Wojny+Światowej+w+Gdańsku/@54.3559685,18.657808,815m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x46fd739e539018f9:0x57085 3f6a8b1697a!8m2!3d54.3560546!4d18.6605412)
Niezbyt łatwy ten budynek do sfocenia. Miałem trzy podejścia. W końcu ustaliłem, które elementy mają być pionowe, a które poziome i jeszcze zabawa w postprodukcji. Jestem zadowolony, chociaż nie do końca.