Zobacz pełną wersję : Czy taki zestaw do fotografii biżuterii w ogóle do czegoś się nadaje?
Cześć
Szukam gotowego zestawu, który pozwoli mi na fotografowanie biżuterii. Wpadł mi w oko taki oto gotowy set:1. https://allegro.pl/stol-bezcieniowy-100x200cm-gotowy-zestaw-3600w-i5848520633.html (https://allegro.pl/stol-bezcieniowy-60x130cm-zestaw-6x125w-parasole-i6824015611.html)
2. http://www.fotograficzneakcesoria.pl/zestaw-do-fotografii-bezcieniowej-packshot-flash-921,id3970.html
Pytanie do specjalistów w tej dziedzinie.
Czy takim zestawem warto w ogóle zawracać sobie głowę? Jeżeli tak to super :D a jeżeli nie to w którym kierunku skierować swoje poszukiwania sprzętu w cenie do 1000zł?
Z oświetlenia posiadam jeszcze sb900 i mam dostęp do lampy światła ciągłego Bowens Streamlite 330 z czaszą i dyfuzorem.
jakiś statyw aparat obiektyw też się znajdzie
Są zwolennicy i przeciwnicy stołów bezcieniowych, więc możesz dostac różne odpowiedzi.
Ja wiem jedno. To co tam jest proponowane w komplecie jako światło to sie do tego nie nadaje.
Biżuteria to jeden z najtrudniejszych tematów. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę na co sie porywasz. To są półokrągłe wyroby odbijające wszystko co sie wokoło nich pojawi. Studio, żródła światła - wszystko będzie tam odbite.
Mozna robic biżuterie nawet w namiocie bezcieniowym, ale trzeba operować dodatkowo ekranikami, obstawiac paskami papieru białego i czarnego by wyciagac ładne odblaski itd oitd. Straszne rzeźbienie, najlepiej mieć .. lata doświadczenia.
Dzięki Ci Jacku za odpowiedz
Czas zaczac nabierać doswiadczenia :)
W takim razie mozesz polecić cos konkretnego co bedzie sie nadawało do oświetlenia tego typu rzeczy w założonym budżecie ?
Stół mogę sobie darować. Najważniejsze są lampy.
Moze da sie cos dobrać do sb900 i do tej lampy światła ciągłego o ktorej wspomniałem ?
Są zwolennicy i przeciwnicy stołów bezcieniowych, więc możesz dostac różne odpowiedzi.
Ja wiem jedno. To co tam jest proponowane w komplecie jako światło to sie do tego nie nadaje.
Biżuteria to jeden z najtrudniejszych tematów. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę na co sie porywasz. To są półokrągłe wyroby odbijające wszystko co sie wokoło nich pojawi. Studio, żródła światła - wszystko będzie tam odbite.
Mozna robic biżuterie nawet w namiocie bezcieniowym, ale trzeba operować dodatkowo ekranikami, obstawiac paskami papieru białego i czarnego by wyciagac ładne odblaski itd oitd. Straszne rzeźbienie, najlepiej mieć .. lata doświadczenia.
A może dokupić dwie takie lampki?
https://allegro.pl/zestaw-powerlux-set-lampy-400w-statywy-softboxy-i7722995747.html
Ma szansę się sprawdzić razem z sb900 ? Wszystko podłączone będzie do fuji o ile ma to jakieś znaczenie
Podkładka ledowa taka na usb 20x20cm plus dwie lampki biurkowe, do tego nożyczki i bristol do zabawy z zastawkami światła/odbić i można się uczyć.
Podkładka ledowa taka na usb 20x20cm plus dwie lampki biurkowe, do tego nożyczki i bristol do zabawy z zastawkami światła/odbić i można się uczyć.
Dziękuję za radę ;)
A jakbym chciał wydać jednak trochę kasy to co mógłbyś mi polecić? takie dwie lampki mają sens? https://allegro.pl/zestaw-powerlux-set-lampy-400w-statywy-softboxy-i7722995747.html
Wszystko ma sens ale jeśli pytasz to znaczy że nie masz kompletnie pojęcia o co chodzi, dlatego ja polecam zawsze zacząć robić próby byle czym żeby zrozumieć o co chodzi z panowaniem nad światłem.
Biżuteria wypolerowana zrobiona mocno zmiękczonym światłem będzie wyglądała na matową czyli duży błąd już na sam początek.
Nie wiem też czy poradzisz sobie z błyskiem na początku, dlatego wspomniałem o tak prostej taniej rzeczy gdzie wydasz 200zł.
Nie obrażaj się też że nie ma prostej odpowiedzi bo nie ma tu żadnego utrudniania tobie podjęcia decyzji tylko nakierowanie bardziej na naukę prostymi i tanimi rzeczami jako wstęp do zakupów poważniejszych mających sens.
Wszystko ma sens ale jeśli pytasz to znaczy że nie masz kompletnie pojęcia o co chodzi, dlatego ja polecam zawsze zacząć robić próby byle czym żeby zrozumieć o co chodzi z panowaniem nad światłem.
Biżuteria wypolerowana zrobiona mocno zmiękczonym światłem będzie wyglądała na matową czyli duży błąd już na sam początek.
Nie wiem też czy poradzisz sobie z błyskiem na początku, dlatego wspomniałem o tak prostej taniej rzeczy gdzie wydasz 200zł.
Nie obrażaj się też że nie ma prostej odpowiedzi bo nie ma tu żadnego utrudniania tobie podjęcia decyzji tylko nakierowanie bardziej na naukę prostymi i tanimi rzeczami jako wstęp do zakupów poważniejszych mających sens.
Przecież się nie obrażam bo i za co ;) Tak, nie mam kompletnie pojęcia o foto studyjnym. Pytam o gotowy zestaw dlatego, że nie chcę zastanawiać nad tym czy mi nie wychodzi dlatego, że jest to moja wina czy może jednak coś brakuje mi w sprzęcie.
Oglądam dlatego gotowe zestawy np. taki: 3x Powerlux Visico VE-300 Plus + 3 statywy studyjne Terronic Statyw LS-222 BASIC + Softobox Okta Powerlux ECO 120cm + 2 stripboxy FreePower 120x30cm za 1350zł (używka).
Kupując sprzęt chcę mieć z głowy dywagacje na temat sprzętu który mam, a skupić się całkiem na przyjemności foto. Ewentualne błędy będą po mojej stornie.
1000-1300 na używany sprzęt nie jest problemem.
Osobiście szedłbym w lampy reporterskie, cztery sztuki, nawet takie chińskie po 100zł manualne viltrox/godox/triopo/neewer, do tego wyzwalacze radiowe zwykłe tanie, mocowania statywowe bowens (https://dcfoto.pl/images/3a36e54d4070626b17d6d593ac998c0b.jpg) i do tego wtedy dokupisz softbox jeden duży, jeden mniejszy, klosz, może snoot się przyda, jakieś uchwyty na zastawki czy do odbijania albo na kalkę itp.
Dlatego że są małe, można nawet postawić obok przedmiotu i błyskać w przedmiot czy żeby odbić od czegoś światło.
Inna osoba może całkiem odmienne rzeczy ci doradzić, ja uważam ze takie zestawy jak podajesz nie mają sensu.
Osobiście szedłbym w lampy reporterskie, cztery sztuki, nawet takie chińskie po 100zł manualne viltrox/godox/triopo/neewer, do tego wyzwalacze radiowe zwykłe tanie, mocowania statywowe bowens (https://dcfoto.pl/images/3a36e54d4070626b17d6d593ac998c0b.jpg) i do tego wtedy dokupisz softbox jeden duży, jeden mniejszy, klosz, może snoot się przyda, jakieś uchwyty na zastawki czy do odbijania albo na kalkę itp.
Dlatego że są małe, można nawet postawić obok przedmiotu i błyskać w przedmiot czy żeby odbić od czegoś światło.
Inna osoba może całkiem odmienne rzeczy ci doradzić, ja uważam ze takie zestawy jak podajesz nie mają sensu.
Rozumiem i dziękuję za konkretny. Jest to już jakiś kierunek do przemyśleń i mocno się przyjrzę zwłaszcza, że mam sb900 i jakieś dwa wyzwalacze YN
Jestem jeszcze ciekawy dlaczego taki zestaw który podaję wg Ciebie nie ma sensu?
"Biżuteria" to nie tylko polerowne, błyszczące metale, kiedyś widziałem podobną, gorąca dyskusję, która skończyła się wyjaśnieniem, że chodzi o "biżuterię naturalną" (rzemyki, piórka, matowe, drewniane koraliki, sporadycznie jakiś błyszczący kamień) ;)
Mimo to mam wrażenie, że podchodzisz do tematu "od końca".
Nie wiem, czy przeglądałeś jakieś filmy, tutoriale na ten temat. Wiele osób stworzyło coś takiego, i dokładnie wyjaśniają co, jak i dlaczego świeci (lub blokuje światło). Po porównaniu sprzętu na takich przykładach (zapomnij o markach sprzętu, skup się na funkcjach) będziesz miał pewną orientację, co i jak jest wykorzystywane, a wtedy pozostanie Ci wyszukanie ofert i zadanie pytania, czy lampa X o mocy Y jest gorszą czy lepszą propozycją, niż lampa Z, podobnie z akcesoriami. Myślę, że kilka osób z forum zrobiło dobre zdjęcia biżuterii mając lampy biurkowe, taśmę klejącą i coś do odbijania, rozpraszania oraz blokowania światła, bez korzystania z lamp topowych producentów (co nie znaczy "tak samo", ani "tak samo łatwo"), dlatego trudno powiedzieć "kup dwie lampy, dasz radę".
Osobiście szedłbym w lampy reporterskie, cztery sztuki, nawet takie chińskie po 100zł manualne viltrox/godox/triopo/neewer, .Nie polecam, bo bez pilotującego światła nie będzie widział podstawowej rzeczy czyli odblasków. Robienie tego w ciemno i to nie mając doświadczenia to jakieś hardcore.
"Biżuteria" to nie tylko polerowne, błyszczące metale, kiedyś widziałem podobną, gorąca dyskusję, która skończyła się wyjaśnieniem, że chodzi o "biżuterię naturalną" (rzemyki, piórka, matowe, drewniane koraliki, sporadycznie jakiś błyszczący kamień) ;)Fakt. To może niech autor napisze jaką to ma biżuterię.
Trudno sie robi zdjęcie zwykłej obrączki. Niby zwykły przedmiot ..
Fakt. To może niech autor napisze jaką to ma biżuterię.
Trudno sie robi zdjęcie zwykłej obrączki. Niby zwykły przedmiot ..
Głównie biżuteria ze stali chirurgicznej, sztuczna biżuteria, ślubna biżuteria, trochę koralików też się znajdzie i kilka zegarków
edit:
"Nie polecam, bo bez pilotującego światła nie będzie widział podstawowej rzeczy czyli odblasków. Robienie tego w ciemno i to nie mając doświadczenia to jakieś hardcore."
Dość mocny argument
"Nie wiem, czy przeglądałeś jakieś filmy, tutoriale na ten temat."
Cały czas oglądam, ale chcę jak najszybciej zacząć praktykować
Nie polecam, bo bez pilotującego światła nie będzie widział podstawowej rzeczy czyli odblasków. Robienie tego w ciemno i to nie mając doświadczenia to jakieś hardcore.Zgadza się ale to jest rozwinięcie dyskusji, zwłaszcza że te tanie studyjne chińczyki mają pilota 50-75W halogen co właściwie nic nie da zwłaszcza przy softboksach, więc trzeba iść w konkretne studyjne z mocnym pilotem albo lampy światła stałego też studyjne bo świetlówki nie bierzemy pod uwagę, ledy zazwyczaj za słabe, halogeny budowlane to raczej umiejętności majsterkowania przy tym potrzebne, wiec wybór malutki.
No dobra, jeżeli światło ciągłe będzie dla mnie lepsze do nauki to w takim razie czego szukać? Załóżmy, że mam jedną lampę Bowens StreamLite 330 3 x 30W
Świetlówka to bardzo kiepski pomysł, teoretycznie na miejsce tych świetlówek można wrzucić led z dobrym CRI, tanio nie będzie ale do pełni szczęścia wtedy brakuje kontroli nad siłą światła, nie widzę takich opraw w sprzedaży, ewentualnie panele led do video, szukać mocnych z regulacją i możliwością zamontowania modyfikatorów, też tanio nie będzie.
Ja zrobiłem już dość dawno temu lampy oparte na dobrych taśmach led, działa już trzy lata.
Świetlówka to bardzo kiepski pomysł, teoretycznie na miejsce tych świetlówek można wrzucić led z dobrym CRI, tanio nie będzie ale do pełni szczęścia wtedy brakuje kontroli nad siłą światła, nie widzę takich opraw w sprzedaży, ewentualnie panele led do video, szukać mocnych z regulacją i możliwością zamontowania modyfikatorów, też tanio nie będzie.
Ja zrobiłem już dość dawno temu lampy oparte na dobrych taśmach led, działa już trzy lata.
To żeś ułatwił :D:lol:
a może poszukać jakiś namiot bezcieniowy z regulacją led ?
edit
chociaż widzę, że same badziewie
a może nie? Taki namiocik z ledami?
https://allegro.pl/quadralite-lh-40-led-zestaw-fotografia-bezcieniowa-i7118795325.html
Ehh...
https://www.youtube.com/watch?v=jSxala4zNRo
Nie biżuteria, ale jeden ze sposobów fotografowania małego przedmiotu - czy widzisz tam gdzieś malutki namiot bezcieniowy i lampki stołowe? ;)
Zgadza się ale to jest rozwinięcie dyskusji, zwłaszcza że te tanie studyjne chińczyki mają pilota 50-75W halogen co właściwie nic nie da zwłaszcza przy softboksach, więc trzeba iść w konkretne studyjne z mocnym pilotem
Nie jest ważne czy pilot jest słaby czy mocny, bo on nie daje ekspozycji. Ważne żeby widzieć jak idą odblaski. No chyba, że fotografujemy w jasnym pokoju, co i tak nie jest wskazane bo utrudnia ocenę oświetlenia jakie daje pilot, nawet silny. W studio powinno być ciemno jak w ... ciemni ;) to wtedy widać jak oświetlą lampy.
Ehh...
https://www.youtube.com/watch?v=jSxala4zNRo
Nie biżuteria, ale jeden ze sposobów fotografowania małego przedmiotu - czy widzisz tam gdzieś malutki namiot bezcieniowy i lampki stołowe? ;)
No fakt brakuje mi lusterka . ;D
Żeby w tych youtubach był tylko jeden film to by kłopotu nie było :D
Daj link do robionych w małym namiocie. Bez żartów i złośliwości, chętnie zobaczę, jak to wychodzi :)
Daj link do robionych w małym namiocie. Bez żartów i złośliwości, chętnie zobaczę, jak to wychodzi :)
Mi to wszystko jedno czy to będzie namiot czy nie. Rozchodzi się oto czym tu świecić? :confused: :-?
Nie jest ważne czy pilot jest słaby czy mocny, bo on nie daje ekspozycji. Ważne żeby widzieć jak idą odblaski. No chyba, że fotografujemy w jasnym pokoju, co i tak nie jest wskazane bo utrudnia ocenę oświetlenia jakie daje pilot, nawet silny. W studio powinno być ciemno jak w ... ciemni ;) to wtedy widać jak oświetlą lampy. Raczej chodzi o to że tak słabe 50-75W nie pozwalają na ocenienie i kończy się na strzałach na wyczucie, moim zdaniem pilot 150W jest dopiero ok, pasuje też miec regulacje pilota żeby potem ocenić moc błysku.
Raczej chodzi o to że tak słabe 50-75W nie pozwalają na ocenienie i kończy się na strzałach na wyczucie, moim zdaniem pilot 150W jest dopiero ok, pasuje też miec regulacje pilota żeby potem ocenić moc błysku.
Takie Powerlux VE-300 PLUS mają pilot właśnie 150W
Ja pierdzielę i w którą stronę tu iść :D Może jednak kupić 3 powerluxy ? Oto jest pytanie
Chcę troszkę wyprostować kwestie pilota i dlaczego ja osobiście uważam że jest ważny.
Ja uczyłem się na badziewiu chińskim z pilotem 50W i wiem że to nic nie oferuje odnośnie pomocy przy ustawianiu światła, potem kupiłem już lepsze gdzie miałem regulacje pilota i dużą błysku, taki standard tez chiński ale już z wyższej półki, nadal miałem problem bo co mi da ustawienie odpowiednio jednego reflektora na 80%, a drugiego na 100% jak i tak błysk wymaga ustawienia, wiec wyszedłem z założenia że jak wyczuję przynajmniej na oko że jeśli na pilocie jeden reflektor mam na 80% to pasuje obniżyć tam też błysk, to był strzał w dziesiątkę.
To pozwoliło mi bawić się światłem i szukać odpowiednich sposobów, teraz spokojnie nie muszę mieć pilota ( światło led ) choć pewnie musiałbym kilka godzin posiedzieć przy czymś konkretniejszym niż pstryki np allegrowe.
Odblaski to temat większy i trudniejszy ale na początek trzeba ogarnąć żeby wypolerowana bransoletka na zdjęciu nie wygląda jak satynowa, a potem jak likwidować odblaski i to nie w Photoshopie :)
Biżuteria to jest bardzo trudny temat, ja to wiem i sam nie podjąłbym się takiego zlecenia zwłaszcza w Krakowskich stawkach.
Nie wiem jakie są ceny lamp studyjnych światła stałego, może to będzie lepsze ?
Chcę troszkę wyprostować kwestie pilota i dlaczego ja osobiście uważam że jest ważny.
Ja uczyłem się na badziewiu chińskim z pilotem 50W i wiem że to nic nie oferuje odnośnie pomocy przy ustawianiu światła,
Jakie miałes studio? Mieszkanie, nie zasłonięte okna, może jeszcze białe sciany? Bo jak sie ma słabe piloty to nie mozna ocenić światła przebywając w jasnym pomieszczeniu. Studio jest problemem, nie piloty.
To faktycznie było jakieś bardziewie, bo w sumie to nie znam lamp co by miały pilota mniej niż 100-150W. Wyjątek - lampy plenerowe, z akku, ale to celowe i ma wtedy sens.
Pilot 100 W lub więcej i zaciemnione pomieszczenie wystarczy do oceny odblasków w wypolerowanym metalu.
To faktycznie było jakieś bardziewie, bo w sumie to nie znam lamp co by miały pilota mniej niż 100-150W.
Choćby popularne (w swoim czasie), tanie Quantuum PT200/300, halogen 50W. Chyba nawet tu na forum była dyskusja, czy da się zmienić na coś jaśniejszego.
Biżuteria to jest bardzo trudny temat, ja to wiem i sam nie podjąłbym się takiego zlecenia zwłaszcza w Krakowskich stawkach.
Na szczęście nie zajmuję się foto zawodowo. Tylko czysta przyjemność.
Nie wiem jakie są ceny lamp studyjnych światła stałego, może to będzie lepsze ?
Też zadaję sobie to pytanie i odpowiedzieć nie mogę :D
To pozwoliło mi bawić się światłem i szukać odpowiednich sposobów, teraz spokojnie nie muszę mieć pilota
Pilot 100 W lub więcej i zaciemnione pomieszczenie wystarczy do oceny odblasków w wypolerowanym metalu.
CZyli pilot 150 i zasłonięte okna i można się bawić ?
Ewentualnie jakieś lampki tego pokroju https://allegro.pl/lampa-studyjna-softbox-40x60cm-65w-statyw-i7570555769.html i wsadzić tam takie ledy https://allegro.pl/oferta/quadralite-zarowka-led-45w-e27-7639706026 ?
Co o takim rozwiązaniu myślicie? Czy może jednak lepiej te powerluxy ?
i wsadzić tam takie ledy
Nie obraź się, ale chyba szukasz poparcia dla z góry podjętej decyzji, a nie rozwiązania problemu oświetlenia.
Dwa pytania co do tego LEDa: jak będziesz regulował natężenie światła, jeśli zechcesz mieć dwa źródła i proporcję np. 2:1 (lub po prostu będzie trochę za jasno, jeśli to faktycznie odpowiednik żarówki 750W, to może być jasno), drugie - jak dużą wierność odtwarzania kolorów mają te LEDy?
Nie obraź się, ale chyba szukasz poparcia dla z góry podjętej decyzji, a nie rozwiązania problemu oświetlenia.
Dwa pytania co do tego LEDa: jak będziesz regulował natężenie światła, jeśli zechcesz mieć dwa źródła i proporcję np. 2:1 (lub po prostu będzie trochę za jasno, jeśli to faktycznie odpowiednik żarówki 750W, to może być jasno), drugie - jak dużą wierność odtwarzania kolorów mają te LEDy?
Jeszcze jakbyś mi podpowiedział którą opcję wybrałem, a wymieniłem ich kilka to byłoby super ;). Niestety poparcia nie doświadczyłem a tym bardziej zaprzeczenia którychś z moich wyborów. Dokładnie jest tak, że się po prostu nie znam i analizuję różne opcję, a jest ich trochę i zadaję pytania.
Chociażby po Twojej wypowiedzi bliżej mi teraz do trzech lamp powerlux 300 ze względu na regulację i pilota 150. Chociaż o lampach z led myślałem po prostu o zwiększaniu odległości ale chyba to słaby pomysł.
Jeżeli chciałbys się podzielić swoim doświadczeniem to chętnie posłucham. Może są lepsze wyboru w takiej sytuacji ? Wspominane było też o lampach studyjnych ze światłem ciągłym i czytam właśnie teraz o tym.
Tak naprawdę wszystko jedno co kupię. Ważne aby spełniało optymalnie określoną funkcję.
r_m - mam LEDa foto z Ra>95
Choćby popularne (w swoim czasie), tanie Quantuum PT200/300, halogen 50W.
Masakra. Nie kojarzyłem ich.
Chociaż o lampach z led myślałem po prostu o zwiększaniu odległości ale chyba to słaby pomysł.
Jeżeli chciałbys się podzielić swoim doświadczeniem to chętnie posłucham.
Tak naprawdę wszystko jedno co kupię. Ważne aby spełniało optymalnie określoną funkcję.
Większym problemem jest brak wiedzy, nie sprzęt.
Jak softbox będziesz oddalał, to faktycznie będzie świecił mniej. Ale ... odblask będzie mniejszy. Czym softbox dalej tym mniejszy. Więc nie oddalasz tylko zmniejszasz energię błysku by nadal odblask był duży. Generalnie Ledów nie da się ściemniać, chyba, że to panel gdzie jest dużo ledów i część się wyłącza.
Zdaję sobie sprawę, że są dobre LEDy. Przed zadaniem pytania sprawdziłem nie tylko aukcję, ale także stronę Quadralite, niestety nic nie napisali, a wysoki współczynnik powinien być powodem do dumy, stąd moja "nieufność" do tego produktu.
W produktach nie mam zbyt wielkiego doświadczenia (zwłaszcza w tak specyficznych), dlatego nie podejmuję się wskazywania konkretnych modeli urządzeń. Skupiam się na potencjalnych problemach wynikających z konstrukcji danych urządzeń, które będą uniwersalne dla różnego rodzaju tematów - świetlówki z gwintem nie mają regulacji, LED z gwintem też. Świetlówka w softboxie świeci na boki, światło odbija się od bocznych powierzchni, według wielu to zapewnia równe świecenie dyfuzora, z ograniczeniem jasnego mocnego środka. Użytkownicy lamp studyjnych Profoto mają inne zdanie (palnik w nich jest schowany w obudowie, podobnie jak w lampie reporterskiej, a nie wysunięty na zewnątrz, jak w większości innych lamp studyjnych), ale raczej nie stawiałbym na tej samej półce tych żarówek LED i lamp Profoto.
profoto to delikatnie mówiąc nie ta półka cenowa :)
Z moich rozważań wynika, że zakup wspominanych 3 powerluxów VE300 plus w założonym budżecie będzie najoptymalniejszy
Generalnie Ledów nie da się ściemniać, chyba, że to panel gdzie jest dużo ledów i część się wyłącza. Można, zasilacz impulsowy i dimmer ale nie mogą to być ledy z własną wbudowaną elektroniką.
Ja już mam trzy lata swojej konstrukcji panele LED wbudowane w softbox z regulacją i wskaźnikiem, sprawdza się dobrze, mam w planie zrobić nowy zestaw ale tym razem oprzeć się na mocnych ledach i wbudować je w mocowanie bowens, przez te trzy lata jeszcze poszła do przodu wydajność i jakość światła z led.
Można, zasilacz impulsowy i dimmer ale nie mogą to być ledy z własną wbudowaną elektroniką.
Ja już mam trzy lata swojej konstrukcji panele LED wbudowane w softbox z regulacją i wskaźnikiem, sprawdza się dobrze, mam w planie zrobić nowy zestaw ale tym razem oprzeć się na mocnych ledach i wbudować je w mocowanie bowens, przez te trzy lata jeszcze poszła do przodu wydajność i jakość światła z led.
Powstaje pytanie ile tej regulacji konkretnie w tym temacie trzeba. Moim zdaniem całkiem dużo. Jeśli założyć, że oprócz tego co się odbija na zasadzie lustra trzeba oświetlić metal lub inne tworzywa jak "zwykły" szary metal to wychodzi mi, że 3-4 EV warto mieć. Nie wiem czy tyle na LED-ach uzyskasz.
Ale cała dyskusja jest o tyle abstrakcyjna, że nie ma chyba drugiego tematu który może wymagać zupełnie innych metod fotograficznych. Bo z jednej strony to mogą być dmuchane srebrne kulki (jak bombka) a z drugiej plecionka na wzór kipu. Najogólniej potrzeba bardzo uniwersalnego mobilnego łatwego w ustawianiu zestawu o dużej regulacji. A do tego giętych paneli opalowych (czyli kawałków plastiku o takich właściwościach) z których można uzyskać dowolny moduł świecący. Dalej wiedza jak to wyeksponować (ułożyć) przedmiot. No i do tego światłowody.
Patrząc szeroko to temat bardzo ale to bardzo wymagający, dla fotografa co przeszedł przez różne rodzaje fotografii przedmiotów z bardzo dobrą świadomością właściwości różnych powierzchni oraz wiedzy o powierzchniach emisyjnych. Dla fotografa co się pyta o zestaw sprzętu - to tak jakby człowieka co właśnie wsiadł pierwszy raz na rower wysłać na czarną trasę DH.
Pozdro
Wiesiek
Dla fotografa co się pyta o zestaw sprzętu - to tak jakby człowieka co właśnie wsiadł pierwszy raz na rower wysłać na czarną trasę DH.
Pozdro
Wiesiek
Tylko o lampy raczej się nie zabije ;)
Nie mów "hop", kilka lat temu niemiecki dystrybutor wycofał/naprawiał pewną partię chińskich lamp, jeśli pamiętam chodziło o połączenie przewodu "fazowego" z gniazdka do elektrody zapłonowej palnika ;)
Co do tematu i umiejętności fotograficznych - tak, jeśli ktoś chce to robić komercyjnie, i mieć dobry efekt (tzn. dobrej jakości zdjęcia przedmiotów, mogące wpłynąć na zwiększenie sprzedaży), to lepiej zapłacić komuś, kto się na tym zna.
Jednak jeśli ktoś chce się tego nauczyć metodą prób i błędów, to czemu nie? Zakładając, że ma silną wolę i dużo determinacji, bo jeśli nie, to po tygodniu prób walnie wszystko w kąt :D
... 3-4 EV warto mieć. Nie wiem czy tyle na LED-ach uzyskasz. Mogę wygasić całkowicie ledy, płynnie regulatorem.
Mogę wygasić całkowicie ledy, płynnie regulatorem.
Jak rozumiem nie siada temperatura czy tam Ra. Wygląda to w takim razie bardzo interesująco - chciałbym zobaczyć ten Twój układ.
Zakładając, że dioda jest lekka, bardzo mobilna, daje idealnie skoncentrowaną wiązkę to wprost idealne światło do tego tematu.
Pozdro
Wiesiek
Jak rozumiem nie siada temperatura czy tam Ra. Wygląda to w takim razie bardzo interesująco - chciałbym zobaczyć ten Twój układ.
Zakładając, że dioda jest lekka, bardzo mobilna, daje idealnie skoncentrowaną wiązkę to wprost idealne światło do tego tematu.
Raczej nie siada temperatura ani Ra ponieważ operujemy impulsem zasilacza, a nie natężeniem czy napięciem.
Jak będę robił wersje nową żeby zmieściła się w mocowaniu bowens to zdam relacje :)
Obecne wbudowanie w softboxy troszkę ogranicza bo nie mogę zastosować kloszy czy snoota, zawsze muszę mieć przynajmniej jeden dyfuzor w softboxie by "ujednolicić" świecenie 300 diod na płytce 25x20cm albo świecić przez kalkę.
Nowa konstrukcja będzie już na pojedynczych bardzo mocnych diodach.
Nowa konstrukcja będzie już na pojedynczych bardzo mocnych diodach.
I to jest właściwa droga - z skierowanego zrobisz zawsze rozproszone w drugą stronę to trudne. Ważne jest aby to był bardzo lekki, mobilny reflektor. Może wbudować diody w PAR-y*? Jeśli to możliwe to chętnie zamówiłbym u Ciebie parę takich reflektorów (myślę, że 2-5 W w tym temacie byłoby OK) oczywiście po wcześniejszym uzgodnieniu kosztów. Byłbym testerem ;)
*Myślałem o PAR 16 - takie zgrabne maleństwo.
pozdro
Wiesiek