Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Marika.
kurczeblade
12-12-2018, 00:45
Zapraszam na backstage i więcej zdjęć z sesji : Marika (http://www.lukaszsztybe.pl/fotografia-portretowa/marika-pela-photoshoot/)
0
18529
1
18525
2
18526
3
18530
4
18527
5
18528
6
18531
Niepotrzebnie pomieszałeś tak zdjęcia. tzn te z samochodem wstawiając w zestaw z architekturą.
Właściwie zawsze centralny kadr.
6 - to światło na ramieniu mi jednak przeszkadza. Na 0, 1, 2, 3 go nie użyłeś by pokazać ciekawiej włosy, a na 6 użyłeś, ale .. nie tak.
kurczeblade
18-12-2018, 14:00
Dlaczego nie tak, skoro zrobiłem to celowo ? Mi to światło nie przeszkadza. Na zdjęciach wymienionych też masz kontre, ale lampa schowana.
Centralnie. Tak właściwie miało być. Zdjęcia odzieżowe, nie jakaś sesja artystyczna ze złotymi podziałami i skosami. Poza tym, lubię centralnie.
Nie są pomieszane zdjęcia, wszystko jest w kolejności, chronologicznie. Były różne miejsca, różne stylizacje :)
Dzięki za opinie :)
Chronologia mnie nie interesuje tylko jeśli to edytorial to stare złomy z tyłu się maja nijak do architektury. Inna bajka, niespójność.
Te kontrę to minimalnie widać na 2 z lewej. Mało, a na innych wcale.
Widzę, że lubisz centralnie, ale to nie chodzi o zasady, ale czasami te centralne kadry to takie łopatologiczne pokazanie, że chodzi o modelkę/ciuch. Przecież to wiemy, chcemy to dostac trochę inteligentniej, pokaz to otoczenie, odsuń ją na bok.
kurczeblade
18-12-2018, 14:35
pokaz to otoczenie, odsuń ją na bok.
Ale ja nie poszedłem fotografować architektury tego miejsca, modelki nie będę odsuwać na bok ... :D :D :D
No tak, bo jak odsuniesz modelkę to to będzie zdjęcie budynku... Zmuś ludzi do myślenia, szukania, a nie taka łopatologia. Ta zagadka co ją byś tu zadał (co jest tematem zdjęcia) to nie będzie za trudna ;)
Ale ja nie poszedłem fotografować architektury tego miejsca, modelki nie będę odsuwać na bok ... :D :D :D
To po co poszedles wlasnie tam. Mogles isc gdziekolwiek jak nie chcesz tego pokazywac:)
Mnie podobaja sie bardziej ujecia jak byles nizej z aparatem.
Swiatlo na 6 tez mi nie pasuje
Przy samochodzie pozbylbym sie butelki i petow na podlodze :)
Jeszcze dodam, że wg mnie centralny kadr to nawyk z robienia ślubów i chętne stosowanie centralnego punktu AFu. Ale to edytorial, nie ślub.
Zdj nr 1 ewidentnie by zyskało, zdj 6 też.
kurczeblade
18-12-2018, 15:04
Poszedłem tam, bo takie miejsce dobrałem do sesji. :D Skoro Wam się nie podoba to miejsce i skupiacie największą uwagę na otoczeniu to ok. możecie zrobić w innym otoczeniu, z inną stylizacją, w innych kadrach, z inną ekipą, z innym światłem i nawet z inną modelką, w innych nie centralnych kadrach - przecież ja na Wasze wizje wpływu nie mam :)
Przy samochodzie pozbylbym sie butelki i petow na podlodze
To idź i się pozbądź :D
Ja się nie pozbyłem, bo miało być troszkę syfu, troszkę streetowo.
Jeszcze dodam, że wg mnie centralny kadr to nawyk z robienia ślubów
Nie zgadzam się, mogę Ci podać setki przykładów moich zdjęć ślubnych, gdzie nie jest centralnie. Pierwszy z brzegu przykład.
https://farm5.staticflickr.com/4853/45634896822_a977932a7d_b.jpg (https://flic.kr/p/2cwALVU)<3 (https://flic.kr/p/2cwALVU) by Lukasz Sztybe (https://www.flickr.com/photos/lukaszsztybe/), on Flickr
Poza tym, był na forum poruszony wielokrotnie temat kadrowania centralnego, nic w tym złego. Złe natomiast jest, wymuszanie schematów przeczytanych w książkach z dawnej epoki i wmawianie komuś swoich wizji typu "ja bym tak to zrobił" - to jest najdupniejsza opinia jaką można przeczytać w sieci, w różnorodnych branżach: "Ja to Ty, Ty to Ja, rób to co JA bym zrobił" :D
W każdym razie szanuję opinię i dziękuję za komentarze:)
Ale ja się nie czepiam i nie chcę cię pouczać jak masz zdjęcia robić. Mówię tylko co mi się podoba, a co już niekoniecznie. Twoja odpowiedź na to też mi coś daje. Z komentarzy również mozna się wiele nauczyć :)
kurczeblade
18-12-2018, 15:52
myrele co racja to racja :)
.Skoro Wam się nie podoba to miejsce i skupiacie największą uwagę na otoczeniu to ok. możecie zrobić w innym otoczeniu,
Nie zgadzam się, mogę Ci podać setki przykładów moich zdjęć ślubnych, gdzie nie jest centralnie. Pierwszy z brzegu przykład
Poza tym, był na forum poruszony wielokrotnie temat kadrowania centralnego, nic w tym złego. Złe natomiast jest, wymuszanie schematów przeczytanych w książkach z dawnej epoki
Nie skupiam uwagi na otoczeniu, tylko na modelce. Ale otoczenie tez jest istotne bo inaczej mozna by robić wszystkie sesje np na śmietniku. O otoczenie tez trzeba zadbać.
No tak, ta pani nie jest w centrum kadru.... :) na ślubie robisz tysiąc i więcej zdjęć. I ze wszystkich ślubów to jest najbardziej "niecentralne"? Powiedz, że żartujesz.
kompozycja - schemat z książek z dawnej epoki. Zastanowiłeś się dlaczego starożytni ;) napisali cos takiego, skąd oni to wzięli? Umówili się? Nie. Zebyś wiedział, to atawizm z czasów gdy ludzie nie tylko nie drukowali książek, ale nawet nie wynależli jeszcze pisma. To cos uniwersalnego, wszechobecnego w naturze. Chodzi o poszukiwanie piękna. O dziwo nawet matematyka w tym trochę pomaga. No ale ty chcesz wyjść na człowieka nowoczesnego, łamiącego stare reguły, one są dla wapniaków typu Da Vinci, ewentualnie Jacek_Z :mrgreen:
poszukaj na yt filmów o ciagu Fibonaciego np https://www.youtube.com/watch?v=wb7kPaM8cfg
Poszerz horyzonty.
Ja się wypisuję z rozmowy, szkoda głowy na bicie w mur.
kurczeblade
18-12-2018, 17:18
kompozycja - schemat z książek z dawnej epoki. Zastanowiłeś się dlaczego starożytni napisali cos takiego, skąd oni to wzięli?
Serio, przyszedłeś tu, nauczać historii, czy oceniać zdjęcia ? i skąd ta pewność że nie mam wiedzy w tym temacie? :) Jeszcze raz profilaktycznie odpowiem: TAK, JEST CENTRALNIE :D
poszukaj na yt filmów o ciagu Fibonaciego
No tak :D :D Tajemniczy ciąg Fibonacciego. Złota liczba. Boska proporcja :D :D :D :D
mozna by robić wszystkie sesje np na śmietniku
można, czemu nie, są i nawet sesje na wysypisku śmieci. :) Chociaż to miejsce w którym robiłem nie ma nic z tym wspólnego.
Jacek, tylko ja nie jestem Tobą, i mimo tego że widziałem Twoją twórczość, to w żadnym stopniu nie inspiruję się tym co robisz, bo zwyczajnie ani to mój klimat, ani to mi się nie podoba - a mam wrażenie że na siłę próbujesz u mnie coś zmienić, wg. swoich "widzimisię". Dlatego dziękuję za komentarz, a zarazem wybacz za szczerość, ale niestety nie dostosuję się do Twoich wskazówek. :) Nie podoba Ci się, ok rozumiem, trudno.
Ja się wypisuję z rozmowy, szkoda głowy na bicie w mur.
Ok. Cześć :)
kurczeblade proponuję jednak skorzystać z porad kolegów. Ciągle nie pozwalasz sobie nic powiedzieć i popełniasz te same błędy. Wiele umiesz i chociaż same zdjęcia w większości poprawne technicznie to kadrowanie i kompozycja nie są Twoją mocną stroną. Tzw. modelka na większości zdjęć jest przygarbiona, a pozowanie jak się okazuje, wcale nie jest tak łatwe. Więcej pokory, bo nawet dobre zdjęcie, można zrobić lepiej.:shock:
kurczeblade
18-12-2018, 23:55
Ja jestem wdzięczny za rady, zawsze. Ale zawsze będę odpierał te absurdalne opinie typu "ja bym to zrobił inaczej" i nigdy nie dam sobie wmówić że z koła musze zrobić kwadrat, bo ktoś tak chce, wiadomo że to forum nie jest opiniotwórcze, więc nie rozumiem po co mam się godzic na rady, które mi się nie widzą, i które mogłyby zepsuć przesłanie mojego projektu, i wizję osob ktore uczestniczyły przy tej sesji. Gdyby ktoś chcial żeby było inaczej, to by mnie nie wybrał do tej sesji - przecież ja na siłę tych ludzi nie ciągam pod obiektyw, tylko wybierają taki styl i mnie z konkretnego powodu ;)
Co do "przygarbienia" i pozowania, jesli to było na celu ? Taki, styl, taka sesja, taki klimat. Wiem, że nie wszyscy lubią takie klimaty szczególnie "klasyki" z tego forum, no ale cóż, ja takich sesji nie robię dla takich ludzi. Tylko dla osób które takie klimaty kumają. Te "przygarbione" - jak to nazwałeś zdjęcia z tej sesji, już są w katalogu ubrań pewnej marki, i tak miało być i tak to wyglądać, a nie jak: "Tajemniczy ciąg Fibonacciego. Złota liczba. Boska proporcja" ;)
cybulski
19-12-2018, 13:51
Mnie akurat podoba się.
Z ciekawości też zerknąłem do Twojego flickra i tam masz przykładowe zdjęcia backstage z tej sesji. Czy te zdjęcia były robione jak tam widać z jedną parasolką i ewentualnie drugą gołą lampą ? Czy też były inne kombinacje ?
Wracając do uwag przedmówców to zagaję z innej strony. Zapewne pamiętacie zdjęcie okładkowe z pierwszego polskiego numeru Vouge z modelką na tle Pałacu Kultury oraz ile to wywołało kontrowersji w mediach społecznościowych :) Mogłoby się okazać, że nie przeszłoby bezkrytycznie na nikoniarzach ale jednak nadawało się na pierwszą okładkę :)
Nie uogólniaj, bo co o znaczy na nikoniarzach? To jak napisać że w internecie. Są ludzie bardziej i niej "wyrobieni". I dokładnie przykład Vogue się w to wpasowuje, bo trzeba znać historię, odniesienia itd.
Można zrobić zdjęcie dla ludu, prosto, łopatologicznie, centralnie, slicznie, kolorowo. Ale skoro jesteśmy na portalu foto to mozna kogoś nakierować jak robić coś dla kogoś z większymi wymaganiami. Ale to tu jak grochem o ścianę. Zresztą tak samo było z tłumaczeniem z aparatami. Jestem w szoku że kupił D850 bo przecież on nie powinien byc lepszy od D750 czy 810. Ciekawe ile minie czasu gdu zacznie przekonywac innych, że D850 jednak jest najlepszy.
Ciekawe ile razy jeszcze się dam podpuścić by brać udział w dyskusji, choc powinienem iść i nie wracać.
Na razie mam taki zamiar, tzn nie wracać.
cybulski
19-12-2018, 15:06
Nie uogólniaj, bo co o znaczy na nikoniarzach? To jak napisać że w internecie. Są ludzie bardziej i niej "wyrobieni". I dokładnie przykład Vogue się w to wpasowuje, bo trzeba znać historię, odniesienia itd.
Można zrobić zdjęcie dla ludu, prosto, łopatologicznie, centralnie, slicznie, kolorowo. Ale skoro jesteśmy na portalu foto to mozna kogoś nakierować jak robić coś dla kogoś z większymi wymaganiami. Ale to tu jak grochem o ścianę. Zresztą tak samo było z tłumaczeniem z aparatami. Jestem w szoku że kupił D850 bo przecież on nie powinien byc lepszy od D750 czy 810. Ciekawe ile minie czasu gdu zacznie przekonywac innych, że D850 jednak jest najlepszy.
Ciekawe ile razy jeszcze się dam podpuścić by brać udział w dyskusji, choc powinienem iść i nie wracać.
Na razie mam taki zamiar, tzn nie wracać.
Jacku, ja Ciebie rozumiem w 100% i się zgadzam z tym co napisałeś.
Akurat przykład podałem taki ponieważ jedna z moich bliskich przyjaciółek pracuje jako art director w innym piśmie modowym więc przy okazji tej okładki mieliśmy okazję wymienić parę uwag dlaczego taka a nie inna :)
Też się zastanawiam :D
kurczeblade
19-12-2018, 15:55
Też się zastanawiam :D
Ja też w sumie :) szczególnie gdy to jest kolejny komentarz, który nie wnosi nic do tych zdjęć, a już wchodzi na etap "kupowania sprzętu" :D Zaraz zacznie się wklejanie cytatów że miałem zmienić na taki sprzęt, a zmieniłem na inny - bo się rozmyśliłem. Doskonale rozumiem co masz na myśli, ale to nie miało wyglądać tak jak Ty sobie to wyobraziłeś. Wszystko było zaplanowane, kadry takie miały być, i nie zmienię jednak swoich koncepcji pod Twój przytup, i nie będę robił Tajemniczych ciągów Fibonacciego :D:D:D dlatego że Ty uważasz że mam tak zrobić. Rozumiem że Ci się nie podoba, i wręcz Cie do tego nie zmuszam żeby się podobało. Taki koncept i tyle, nie musisz się z nim zgadzać, dlatego też dziękuję za uwagi i na tym z mojej strony koniec :)
Z ciekawości też zerknąłem do Twojego flickra i tam masz przykładowe zdjęcia backstage z tej sesji. Czy te zdjęcia były robione jak tam widać z jedną parasolką i ewentualnie drugą gołą lampą ? Czy też były inne kombinacje ?
Dwóch lamp używałem do do sesji z tym brązowym płaszczykiem, przód głównie oświetlany przez białą parasolkę, kontra szła gdzieś po bokach, pod ukosem z lampy bez modyfikatora. Ale kąt lamp czasami przestawiałem.|
Głównie to wyglądało tak:
https://farm2.staticflickr.com/1975/30822773167_a4b8dc8781_b.jpg (https://flic.kr/p/NXGLBz)Marika (https://flic.kr/p/NXGLBz) by Lukasz Sztybe (https://www.flickr.com/photos/lukaszsztybe/), on Flickr
Przy gracie, używałem tylko 1 lampy z parasolem, bez kontry. Tak żeby delikatnie oświetlić cienie na buźce.
cybulski
19-12-2018, 16:25
Oki. Dziękuje Łukasz za wyjaśnienie technikaliów. Jeśli masz więcej dostępne z tej sesji to poproszę :)
kurczeblade
19-12-2018, 16:30
Było w sumie 6 stylizacji, ale więcej nie mogę pokazać. Generalnie sesja zrobiona w 2-3h bo było jakieś 5 stopni na plusie. Ale to co mam jest na blogu http://www.lukaszsztybe.pl/fotografia-portretowa/marika-pela-photoshoot/
Modelka fajna, ze zdjęć 3'ka najgorsza (poza i ułożenie sukinenki), 4'ka auto leci, a na 6'ce ta flara... reszta ok.
kurczeblade
20-12-2018, 10:14
Zdebik dzięki za opinie. Taka mała poprawka, sukienki tam nie było ;)
@ up spoko. Te parasole Cie nie denerwują? Spread masz słaby (zoom na flashu nie zapala całej parasolki), a w dodatku dużo światła leci w niebo. Masz nikona więc (czytając fora) pewnie nawet nie potrzeba było świecić.
kurczeblade
20-12-2018, 13:57
Nie możesz wiedzieć czy zapala czy nie zapala całej parasolki, bo tego nie ma nigdzie pokazanego (jeśli mówisz o sesji) czy światło leci na modelkę czy w kosmos, więc nie wiem skąd ta opinia. Tym bardziej nie możesz wiedzieć jaki zoom był ustawiony na lampach, i jakie lampy miały ustawienia, nie było tam Ciebie i tego raczej nie znajdziesz w exifie. Chyba że mowa o zdjęciach z BS które zobaczyłeś, na których raczej lampy były wyciągnięte odtak, backstage=przygotowania, a podczas sesji było wszystko jeszcze raz ustawiane.
ps. zoom na fleshu, nie musi zapalać całej parasolki, jeśli chcesz bardziej skupić światło i nie zamierzasz rozpraszać po bokach.
Masz nikona więc (czytając fora) pewnie nawet nie potrzeba było świecić.
Ciekawa teoria, kto ma Nikona i czyta fora w internetach, ten nie musi świecić - wytłumaczysz to ?
Tu widać jak świeciłeś. Focusować można ale w przypadku strzelania przez parasol, lepiej założyć 2ft octę (więcej światła leci na modela i nie odbija się od parasolki lecąc w kosmos).
A w przypadku nikona, przecież to główny powód kupna, ciągnięcie cieni +5ev.
EDIT - usunięto zdjęcia
kurczeblade
20-12-2018, 18:02
Zdebik, nie, nie widać jak jak świeciłem docelowo na sesji, to są zdjęcia które są z BS a nie z sesji docelowej, przeczytaj jeszcze raz uważnie co napisałem wyżej. Przypatrz się dokładnie, bo to co piszesz, to tak samo, jak pisanie że spódnica to sukienka. Postaram się wyjaśnić jeszcze raz, zdjęcia na sesji były robione z drugiej strony tego miejsca, gdzie lampy były po tym co tu wkleiłeś przestawiane i ustawiane dokładniej. Druga sprawa, nie było żadnych zdjęć z sesji, gdzie była ustawiona lampa z parasolką za modelką - to tylko setup podczas przygotowań, przypadkowo położona lampa i spontanicznie sfotografowana modelka. I prosiłbym jednak nie posługiwać się moimi zdjęciami - mogłeś wskazać te foty.
A w przypadku nikona, przecież to główny powód kupna, ciągnięcie cieni +5ev.
Wciąż tego nie rozumiem, dlaczego nie mogę używać lamp, używając Nikona który ma możliwość ciągnięcia cieni 5ev?
Jak to mówili screen shot, albo nic się nie stało. Chcesz lajki polecam FB, ja się nie będę kopał z koniem. Pozdrawiam.
kurczeblade
20-12-2018, 18:26
Zdebik, ale kto tu jest koniem. Mylisz całkowicie elementy garderoby, mylisz setup lamp z sesji docelowej z backstagem - wszystko Ci próbuje w prosty sposób wyjaśnić. Zaintrygowało mnie, to co napisałeś o lampach i Nikonie, grzecznie Cie poprosiłem żebyś wyjaśnil dlaczego tak uważasz, i w sumie wciąż bym chętnie tego wysłuchał. Nic poza tym ;)
Screen shot czy nie, tam jest jednak wystawiona moja praca pod Twoim loginem, dlatego jednak prosiłbym Cię o wyedytowanie tego posta - zdjęcia możesz z łatwością wskazać, opisując które to. Zrozum mnie proszę, jestem uczulony na takie sprawy i staram się tego pilnować, nie tylko na tym forum ;)
Pisz do admina ja edytować postów nie mogę. A co do nikona to był tu post kiedyś o tym, że jakieś tam ujęcie nie wyszłoby na canonie bo coś tam trzeba było ciągnąć.
Koniem - chłopaki tłumaczyli Ci co nie tak z tymi fotami, ale raczej czekałeś na zachwyty, nie CC.
kurczeblade
20-12-2018, 20:05
A co do nikona to był tu post kiedyś o tym, że jakieś tam ujęcie nie wyszłoby na canonie bo coś tam trzeba było ciągnąć.
Dla mnie ta teoria nie ma racji bytu, bo wg. tego co napisałeś, wychodzi na to że lamp można używać tylko w aparatach o słabszych matrycach, a później sam sobie zaprzeczasz bo piszesz o octach i błyskaniu przez nie (na Nikonie?) Mimo tego że mam octy i softboxy, wolałem użyć parasola transparentnego, bo nie potrzebowałem aż takiej ilości światła, więc światło mogło sobie uciekać, a i tak było w zapasie, bo lampy nawet w połowie mocy nie były ustawione.
Napisałeś że Nikona kupuje się do ciągnięcia z cienia 5EV - ja nie kupuję aparatów głównie do tego... nie ma znaczenia jakiego systemu użyłbym do tej sesji, bo nawet z matrycą z której można wyciągnąć 10EV z cienia, wciąż bym błyskał. Więc nie rozumiem trochę, co ma piernik (matryca aparatu) do wiatraka(do błyskania).
chłopaki tłumaczyli Ci co nie tak z tymi fotami, ale raczej czekałeś na zachwyty, nie CC.
To nie zmienia faktu, że nie muszę się zgadzać z kogoś zdaniem- które wymusza zmiany w moim świadomym koncepcie. Mówienie komuś "ja bym tak zrobił" to żadna krytyka i żadna opinia, dlatego w takich kwestiach trzeba być asertywnym. :) Nie rozumiem po co się irytujesz, próbuję Ci tylko wyjaśnić od jakiegoś czasu, że nie oceniasz oświetlenia zdjęć z sesji, tylko oceniasz przypadkowo położone lampy podczas BS. :)
Ps.
Pisałem to jakiś czas temu, i starałem się z tym tu walczyć (nie tylko pod moimi zdjęciami) ale jak grochem o ścianę. Niektórzy tutaj myślą, że jak zostawią opinie to ma być nietykalna świętość, autor nie ma prawa odezwać się w stosunku do zostawionej opinii, tylko za wszelką cenę musi się z nią zgodzić - a nawet jak ktoś merytorycznie obali opinie, to zaraz zlatuję się kilka osób i robią burdę autorowi, i wytykanie jaki ktoś jest zły bo nie zgodził się z bezsensowną krytyką, jak to komuś brakuje pokory itp. To jakiś absurd i choroba tego działu.
To nie jest coaching, że nie można ustosunkować się do informacji zwrotnej. Ludzie, nie ma to nic wspólnego z brakiem pokory, i brakiem możliwości odpowiedzi na komentarz.
Obiecałem sobie ze nigdy więcej nie odezwę się w wątku kurczaka.
Ale jak czytam te bzdury ...
Propozycja by nie używać światła bo z cienia mozna wyciągnąć 5 EV to jakieś kuriozum.
światło jest podstawą fotografii i filmu. Kreowanie oświetlenia (lampą blendami itp.) jest immanentną "cechą" tego zawodu/rzemiosła.
Zdjęci ami się nie podobają ale to nic nowego ;)
cybulski
20-12-2018, 21:04
Kolega @kurczeblade (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=62208) z tego co widzę, jest fotografem, wie co robi i wydaje mi się, że nie wstawił tutaj zdjęć do oceny i wytknięcia błędów. Bo gdyby taki miał zamiar to by o tym napisał.
To jest właśnie pojęcie forum fotograficznego, jak ktoś wstawił to oczekuje oceny i krytyki ? A może jednak nie do końca tak jest. Może po prostu chce pokazać co zrobił ostatnio, jaki ma styl jak pracuje, itp.
Zauważyłem, że autorytety, zawodowcy sami się wycinają na tym forum. Jeden wycina drugiego, obrażacie się po tym nawzajem i co jakiś czas któryś wyfruwa a zdjęć coraz mniej.
Kurcze jak Wam to wytłumaczyć, że to nie o to biega. I nie ma obowiązku krytykowania i udzielania rad bo to forum fotograficzne. Sami doprowadzacie się do spięć, kłótni. Każdy z Was robi dobre zdjęcia, każdy inaczej i jest OK.
Jesteście tu długo na tym forum i jeszcze nie wyciągnęliście wniosków ? A potem zdziwienie, że ktoś woli swoje wypociny wieszać gdzie indziej. Czasy się zmieniają. Świat idzie w kierunku “be nice”. Nie musicie udowadniać na każdym kroku swojej racji. Ja widzę że sami bez niczyjej pomocy podcinacie gałąź.
Może to da coś do myślenia a może nie, w sumie nie spodziewam się aby dało ale przynajmniej próbowałem coś wyjaśnić.
@ up spoko. Te parasole Cie nie denerwują? Spread masz słaby (zoom na flashu nie zapala całej parasolki), a w dodatku dużo światła leci w niebo. Masz nikona więc (czytając fora) pewnie nawet nie potrzeba było świecić.
Taki był mój post, przesłanie sarkastyczne bo w koncu fanboj ze mnie canona i ciężko nie cisnąć beki z tego jakie te matryce słabe, bo 5ev nie ciągną za uszy.
Shoot thru w terenie do mnie nie przemawia (za duże straty mocy), ale to już moja sprawa.
kurczeblade
20-12-2018, 23:33
cybulski to jest walka z tutejszymi wiatrakami, ciężko niektórym wybić się poza swoją bańkę i ciężko niektórym pojąć, że inni mogą robić coś innego niż oni robią, albo coś innego niż przeczytali w książkach o podstawach fotografii. Dlatego często tutaj powtarza się tekst "ja bym tak to zrobił" i cytaty o złotych punktach z linkami do matematycznych wzorów, według których Twoja fotografia ma się wzorować tak i uj, bo nie może być inaczej ! :)
Obiecałem sobie ze nigdy więcej nie odezwę się w wątku kurczaka.
Ale jak czytam te bzdury ...
Propozycja by nie używać światła bo z cienia mozna wyciągnąć 5 EV to jakieś kuriozum.
Zdjęci ami się nie podobają ale to nic nowego
I to jest szczera opinia! :)
światło jest podstawą fotografii i filmu. Kreowanie oświetlenia (lampą blendami itp.) jest immanentną "cechą" tego zawodu/rzemiosła.
Dokładnie tak jest. Ale po co Ci kreowanie światłem, skoro z cienia możesz wyciągnąć 5EV. Próbowałem się dopytać Zdebik 'a co miał na myśli, ale cóż...
ale to już moja sprawa.
Skoro to Twoja sprawa, to co chciałeś osiągnąć, pisząc tak bezpośrednio o oświetleniu które zastosowałem konkretnie do tej sesji, porównując do tego co i czym byś Ty zrobił ? (pomijam kwestie, że chyba dalej nie dotarło że ciągle pisałeś o bs, zamiast o sesji)
Skoro to Twoja sprawa, to co chciałeś osiągnąć, pisząc tak bezpośrednio o oświetleniu które zastosowałem ?
To nie pierwszy temat w którym na krytykę reagujesz pianą. W sumie to wygląda tak, za pokazanie się z samym aparatem nic by nie zapłacili więc zabrałeś dwa speedlighty - i jest na bogato.
cybulski to jest walka z tutejszymi wiatrakami, ciężko niektórym wybić się poza swoją bańkę i ciężko niektórym pojąć, że inni mogą robić coś innego niż oni robią, albo coś innego niż przeczytali w książkach o podstawach fotografii. Dlatego często tutaj powtarza się tekst "ja bym tak to zrobił" i cytaty o złotych punktach z linkami do matematycznych wzorów, według których Twoja fotografia ma się wzorować tak i uj, bo nie może być inaczej ! :)
Dokładnie tak jest. Ale po co Ci kreowanie światłem, skoro z cienia możesz wyciągnąć 5EV. Próbowałem się dopytać Zdebik 'a co miał na myśli, ale cóż...
Skoro to Twoja sprawa, to co chciałeś osiągnąć, pisząc tak bezpośrednio o oświetleniu które zastosowałem konkretnie do tej sesji, porównując do tego co i czym byś Ty zrobił ? (pomijam kwestie, że chyba dalej nie dotarło że ciągle pisałeś o bs, zamiast o sesji)
Szczerze mówiąc sam mam mieszane uczucia, już kilka razy powiedziałem sobie, że przestaję tutaj wrzucać swoje zdjęcia, ale z drugiej nieraz konstruktywne i merytoryczne komentarze bardzo mi pomogły i doprowadziły do korekt, które przyniosły dobry efekt. Natomiast doskonale rozumiem kurczeblade - mimo, że nie do końca akceptuję ton jego wypowiedzi - ale ma on bardzo dużo racji. Każdy autor ma prawo do swojej wizji i warto, aby komentujący także to uszanowali. I świętym prawem autora jest bronić swojej wizji, tłumaczyć ją - nawet, jeśli innym wydaje się nie do końca trafiona, albo "oni zrobiliby to inaczej". Nie mam takiej alergii na to stwierdzenie jak Kurczak, ale spotkałem się ostatnio z komentarzami, po których też ręce mi opadły. Bo ktoś nie potrafił zrozumieć, że cień na twarzy był moim zamierzeniem, a nie - jak usilnie paru komentujących mi usiłowało udowodnić - mojego niechlujstwa, niedbalstwa i tego, że miałem czas i mogłem zrobić "porządne" zdjęcia, a nie zrobiłem i w zasadzie to do kosza, bo zdjęcia się zupełnie nie bronią. Akurat jest jakieś grono osób - w tym i Kurczeblade - które przykładają się do sesji, wkładają w to dużo wysiłku i zaangażowania i to po prostu widać na zdjęciach, że reprezentują pewien poziom - a to, czy efekt się podoba czy nie - to już może być przedmiotem dyskusji. Natomiast popularne jest narzucanie innym swojego zdania - a gdy autor śmie zaprotestować i bronić swojego pomysłu - jest odbierane jako nieskromność, brak pokory i oczekiwanie tylko i wyłącznie na zachwyty - i standardowym tekstem jest to, że jak nie potrafisz przyjąć krytyki to idź po lajki na FB. I często wyjeżdżają z takimi tekstami osoby o dorobku fotograficznym - także na tym forum - bardzo skromnym delikatnie mówiąc. Może jak nie wrzucasz zdjęć to uszanuj przynajmniej tych, którzy mają odwagę i chęć swoje prace zaprezentować i doceń już samo to. Bardzo cenię komentarze fafniak, Wujot czy bombel, dlatego, że są po prostu - często do bólu, ale - merytoryczne i naprawdę można z nich skorzystać. Natomiast prawem autora jest samodzielnie podjąć decyzję, czy wskazówki przyjmie i zastosuje, czy nie - i wydaje mi się, że odsądzanie go od czci i wiary za to, że jednak chce pozostać przy swojej koncepcji jest po prostu słabe.
kurczeblade
21-12-2018, 00:52
To nie pierwszy temat w którym na krytykę reagujesz pianą. W sumie to wygląda tak, za pokazanie się z samym aparatem nic by nie zapłacili więc zabrałeś dwa speedlighty - i jest na bogato.
Zadałem Ci grzecznie pytania, bo chciałem żebyś się odniósł do tego co napisałeś, a Ty:
"Kopanie z koniem"
"reagujesz pianą"
"Nic by nie zapłacili"
"i jest na bogato"
"zabrałeś dwa speedlighty"
"To moja sprawa"
Zdebik czy Ty czytasz to co piszesz ? Zieje od Ciebie zawiść, proponuję wziąć dwa głębokie wdechy, i się uspokoić przed kolejnym dotknięciem klawiatury, przy którym wciąż mam nadzieję że jednak odpowiesz mi na pytania które wcześniej zadałem, ale już bez takich zaczepek personalnych w moją stronę.
Nie, stary, wygląda na to, że ty kompletnie nie wiesz do czego służy i jak się posługiwać światłem błyskowym i że popisujesz się tutaj swoja kompletną ignorancją.
No to odpowiadam:
Nie możesz wiedzieć czy zapala czy nie zapala całej parasolki, bo tego nie ma nigdzie pokazanego
było i pokazałem
czy światło leci na modelkę czy w kosmos, więc nie wiem skąd ta opinia.
Parasol odbija dużą część światła za siebie - no chyba, ze w galaktyce Andromedy jest inaczej.
Tym bardziej nie możesz wiedzieć jaki zoom był ustawiony na lampach, i jakie lampy miały ustawienia.
widać było jak świeciły ile razy mogę to powtarzać, a ściema potem było lepiej....
ps. zoom na fleshu, nie musi zapalać całej parasolki, jeśli chcesz bardziej skupić światło i nie zamierzasz rozpraszać po bokach.
No spoko ale w takim razie po co targać tam parasol :).
Ciekawa teoria, kto ma Nikona i czyta fora w internetach, ten nie musi świecić - wytłumaczysz to ?
Przecież najlepsiejsze matryce ma sony i nikon, canon zdjęć nie robi.
kurczeblade proponuję jednak skorzystać z porad kolegów. Ciągle nie pozwalasz sobie nic powiedzieć i popełniasz te same błędy. Wiele umiesz i chociaż same zdjęcia w większości poprawne technicznie to kadrowanie i kompozycja nie są Twoją mocną stroną. Tzw. modelka na większości zdjęć jest przygarbiona, a pozowanie jak się okazuje, wcale nie jest tak łatwe. Więcej pokory, bo nawet dobre zdjęcie, można zrobić lepiej.:shock:
też polecam, ale nie, to była Twoja wizja ;)
kurczeblade
21-12-2018, 01:48
Wiesz co Zdebik nie liczę już że odpowiesz merytorycznie na moje pytania, bo nawet nie czytasz ze zrozumieniem tego co Ci kilkakrotnie napisałem, wątpię w to żebyś zrozumiał nawet jakbym to dużymi literami napisał, i jednak powstrzymam się od dalszego pisania z Tobą, bo lubię nazywać rzeczy po imieniu, i po tym co teraz przeczytałem, mógłbym powiedzieć coś mało stosowanego... a jednak wolę zostawić to dla siebie.
Zdebik i zwracam się z kolejną prośbą, żebyś usunął moje zdjęcia, które tutaj użyłeś pod nazwą swojego użytkownika. Ja się na to nie zgodziłem.
W zasadzie nie miałem zamiaru się tutaj wypowiadać. Choćby z tego powodu, że Autor tego nie oczekiwał a i nie należy do osób łatwo przyjmujących krytykę. Sruba wspominając o mnie trochę sprowokował mnie do wypowiedzi bo jest parę spraw, które umykają oglądającym a być może też Autorowi.
1. Pierwsza jest taka, że na modówkę należy patrzeć jako pracę zbiorową. Ktoś zatwierdza modelkę, ktoś robi wizaż, klient klepie plenery i ogólną koncepcję, fotograf niby odpowiada za wynik ale często ma mocno związane ręce. To był zresztą jeden z powodów dla których niezbyt mnie ta gałąź interesowała.
2. Zacznę od wątpliwości. Modelka wygląda jak kawałek plastiku, ma jedną minę i stoi jak klocek. Za wrażenie plastiku odpowiada malowanie przypominające te z wystaw. Reszta to już modelka. Teraz pytanie czy ta plastikowość jest dobra czy zła? Rzecz gustu - jeśli potraktujemy, że to manekin, wieszak na ciuch to dobra. A jeślibyśmy chcieli do ciuchów dodać trochę emocji to zła. Co do choreografii to jednak uważam, że jej tu nie ma i jest to (dla mnie) minus.
3. Kompozycja o której było tutaj trochę mówione. W ogóle nie ma sensu tutaj jej analizować. Nie znamy formatu i sposobu przedstawienia prac. Jeśliby to był np kwadratowy katalog z łamaniem w 1/3 zdjęcia to część kompozycji będzie tu znakomicie siedzieć. Pionowe kompozycje centralne sprawdzą się przy A4 (w pionie). Najogólniej każda z zrobionych prac w ręku grafika będzie dobrze wyglądała. Jedyny zarzut jako zawodowiec jaki mam to, że kadry są czasem zbyt ciasne. W zasadzie nawet mając intencję zrobienia pionu i tak warto machnąć go w poziomie (z marginesami). Piszę to jako projektant - "niepotrzebny" margines to kopalnia miejsca na typo, grafikę , tekst itd.
4. Plenery - handlowy, peryferyjny i biurowy. Największą wątpliwość mam co do tego złomu. I to na dwóch poziomach - raz, że nic tej laluni z nim nie łączy (a mogłoby - choćby oparcie na zderzaku). A dwa, że to auto małe jest i słabe. Nie chce mi się zresztą kontynuować analizy tej części sesji.
5. Stylizacja - słabo się na tym znam (dlatego biorę stylistki). Ale na moje (niewielkie) obycie z tematem to mam trochę wątpliwości. Nie wiem czy ułożenie spódnicy w 3 dobrze pokazuje ciuch, w sesji z autem słabo pokazana jest torebka (a to nie jest problem aby to zrobić). Ale ogólnie ze stylizacją jest chyba całkiem dobrze.
6. Zasadniczy powód dla którego postanowiłem napisać te parę słów to zdjęcie z flarą. Pierwszy odruch - pomyłka. Widać, że nie jest to "naturalny" składnik pejzażu. Gdyby była ciut wyżej byłby to jakiś zabłąkany odblask słoneczny w szybie. A tak masz babo placek bo od razu widzę fałsz. Ale czy ten fałsz jest zły? Może to świadomy (lub nie) dysonans co skupia naszą uwagę. Jakaś zadra. Lalunia plastikowa do bólu i oświetlenie też fałszywe. Do tego fajna perspektywa, świetna paleta barwna, cudowne trawy. Klient doceni super pokazanie ciucha (te kokardy), torebka też jest. Grafik zrobi z tego wiele - piękny pion, kwadrat i klasyczny poziom (ale billboardu z tego nie wytniesz - zbyt ciasny kadr!). Razem bardzo ładne i niebanalne (przez flarę).
Wiem, że gdyby tę analizę zrobiło grono redakcyjne to znalazłoby stado mniejszych lub większych minusów. To jest masakra jak się to dogłębnie ogląda i jakie czynniki decydują co pójdzie a co nie. Jest stado fajnych fot a idzie takie se...
pozdro
Wiesiek
kurczeblade
21-12-2018, 02:13
Wujot takie opinie się docenia. Dzięki. ;) Kilka słów, bo już raczej łóżko czeka i więcej nie mogę napisać. Stylistka była podczas sesji, a projektantką jest pewna Wrocławska firma odzieżowa (nie będę tu zdradzał) Przy gracie z całej serii, zdjęcia najbardziej się podobają klientowi i ekipie która pomagała, miał być taki koncept trochę "brudnej" sesji. Wszystko na "wieszak" i raczej bez większych emocji, modelka mogła uśmiechać się tylko poza sesja i na BS ;) ... i odniose się do pracy zbiorowej, tak dokładnie było. Generalnie z serii jest więcej zdjęć, są jeszcze 3 różne stylizacje, ale niestety więcej nie mogę pokazać bo ubrania jeszcze nie są oficjalnie dostępne. Jest cała seria i jest około 50 zdjęć. W ubraniach nie mogła się opierać o samochód, bo nie mogliśmy zniszczyć ubrań, torebka nie jest istotna.
Zdebik i zwracam się z kolejną prośbą, żebyś usunął moje zdjęcia, które tutaj użyłeś pod nazwą swojego użytkownika. Ja się na to nie zgodziłem.
A ja pisze kolejny raz, pisz do admina, ja postów edytować nie mogę!
Dariusz Breś
21-12-2018, 03:10
Pierwszy raz skomentuję cudze foty tutaj, normalnie tego nie robię.
Ale ci co krytykują tę sesję zapominają że to fashion/edytorial dla klienta.
Wujot w punkcie 3 bardzo ładnie to opisał.
To nie jest TFP jakich pełno wszędzie.
Pokazany ciuch ładnie i estetycznie, aż dziw bierze że cała twarz jest bo teraz tniemy tuż pod nosem już :)
Ja jestem na tak. Te przy aucie podoba mi się fryzura. Te przy budynku będą ładnie wyglądały na rozkładówkach z tekstem na rozmytym tle.
Nie rozumiem też tych tekstów mógł zrobić tak, albo siak. To jest przedstawienie swojej wizji a przecież nie to chodzi żeby kurczeblade robił zdjęcia jak pan iksińki.
Ja bym modelinę wsadził do metra i na ulicy pośród szarych ludzi w ruchu patrzącą się wszędzie byle nie w kadr. Ale to tylko moja wizja, dla kurczeblade może być beznadziejna, kapujecie panowie?
No nie bardzo kapuje.
Moje pierwsze pytanie bylo: po co brać modelkę w jakieś miejsce i tego nie pokazać na zdjęciach.
Mówię teraz tak ogolnie, żeby nie było że się czepiam tych zdjęć.
Dariusz po co miałbyś brać modelkę do metra jakby tego metra później nie było widać?? Przecież wtedy można modelce robić zdjęcia gdziekolwiek.
RATunku !!!!
Bo do pewnych zdjęć liczy się interesujące tło, nudne tło, linie, plamy barwne itp.
Bo Klient chciał w tle fragment industrialu, bo chciał syf w tle, bo sro bo pstro
Nadal jest tutaj bardzo mało osób które wiedzą co to znaczy robic zdjęcia dla klienta
Sam kurczak ze 3-4 lata temu podobne zarzuty miał w stosunku do niektórych moich zdjęć - widać coś się już zmieniło ;)
Świecenie frgamentem parasolki też sie stosuje - kwestia tego że trzeba wiedzieć po co, ale bez doświadczenia pisze się takie dyrdymały jakie zaprezentował zdebik
A tak ogólnie... jakiś czas temu pokazywałem różnice przy świeceniu gołą lampą (fresnel)i lampą na której był nałożony dyfuzor. Komentarze forowiczów były bezcenne.
To chyba była moja ostatnia próba pokazywania różnic w oświetleniu. Kopać sie z koniem nie mam sił.
A tak ogólnie... jakiś czas temu pokazywałem różnice przy świeceniu gołą lampą (fresnel)i lampą na której był nałożony dyfuzor.
Można prosić o link? Dziękuję.
kurczeblade
21-12-2018, 10:47
A ja pisze kolejny raz, pisz do admina, ja postów edytować nie mogę!
Wrzuciłeś świadomie moje zdjęcia, ja nie będę za Ciebie tego robić, wystarczy moja informacja że nie pozwoliłem Ci tego nigdzie rozpowszechniać, polecialy dwie prośby żebyś to usunął, nie obchodzi w jaki sposob to zrobisz i że nie możesz edytować posta, moje prace mają zniknąć z Twojego posta.
kurczeblade rób ss i leć do prawnika.
kurczeblade
21-12-2018, 10:57
Pokazany ciuch ładnie i estetycznie, aż dziw bierze że cała twarz jest bo teraz tniemy tuż pod nosem już :)
Ja jestem na tak. Te przy aucie podoba mi się fryzura. Te przy budynku będą ładnie wyglądały na rozkładówkach z tekstem na rozmytym tle.
Nie rozumiem też tych tekstów mógł zrobić tak, albo siak. To jest przedstawienie swojej wizji a przecież nie to chodzi żeby kurczeblade robił zdjęcia jak pan iksińki.
Ja bym modelinę wsadził do metra i na ulicy pośród szarych ludzi w ruchu patrzącą się wszędzie byle nie w kadr. Ale to tylko moja wizja, dla kurczeblade może być beznadziejna, kapujecie panowie?
Dzięki Dariusz.
Można prosić o link? Dziękuję.
obawiam się ze czyszczenie pbase skutecznie sprawiło że sam wątek na tym forum jest bezużyteczny
Wrzuciłeś świadomie moje zdjęcia, ja nie będę za Ciebie tego robić, wystarczy moja informacja że nie pozwoliłem Ci tego nigdzie rozpowszechniać, polecialy dwie prośby żebyś to usunął, nie obchodzi w jaki sposob to zrobisz i że nie możesz edytować posta, moje prace mają zniknąć z Twojego posta.
Nie masz racji w swoim żądaniu - reguluje to tzw prawo cytatu w myśl którego możliwe jest "cytowanie" czyjejś twórczości np w celu krytyki, omówienia itd. Opublikowałeś utwór w przestrzeni publicznej, od tego momentu Twoje prawa monopolu twórcy są prawnie ograniczone. Tłumaczy się to choćby zachowaniem ciągłości kultury. Jako zawodowiec powinieneś to wiedzieć.
Najogólniej uważam, że Zdebik nie przekroczył nadmiernie swojego prawa do krytyki, jakkolwiek akurat się z nim nie zgadzam i nawet chciałem coś a'propos napisać. Jednak jako Autor wysuwając takie żądania wobec dyskutantów skutecznie zniechęcasz do zabierania głosu. Ja w każdym razie 10x się zastanowię czy w Twoich wątkach się udzielać.
Pozdro
Wiesiek
kurczeblade
21-12-2018, 12:19
Tak już dla czystej ciekawości, bo zdjęcia zostały usunięte. Więc nie ma tematu. Ale nie popieram ściągania cudzych prac i wrzucania do sieci, dlatego odpiszę :)
W żadnym wypadku, cudzego się nie rusza, mógł cytować i wskazać zdjęcia opisując o które chodzi (tym bardziej że ja opisywałem o które zdjęcia chodzi słownie, nie chcąc ich tu udostępniać), a nie ściągać z oficjalnej strony i rzucać po internecie. Nie godzę się na takie zachowanie, nawet gdyby to nie dotyczyło mnie trzeba piętnować takie zachowanie. W każdym razie, dotyczyło to mnie i również ludzi którzy przy tej sesji pracowali, tak jak marki odzieżowej dla której te zdjęcia były zrobione, nikt tam się nie zgodził żeby te zdjęcia latały po obcych rękach.
Jeszcze raz powtórzę. Ściągnął zdjęcia z mojej strony, i tutaj je rozpowszechnił - nawet nie informując mnie wcześniej o tym. Wujot wg. Twojej teorii, każdy sobie może wchodzić do woli na oficjalne strony i rzucać cudzymi pracami na lewo i na prawo po całym forum internetowym, twierdząc że sobie robi cytaty i screeny - z ciekawości, kontaktowałem się z moim prawnikiem, i w tej kwestii ma odmienne zdanie w tym temacie.. Zdebik dostał kolejna prośbę tym razem prw z uzasadnieniem żeby usunąć zdjęcia, dalej nie ma sensu poruszać tego tematu.
Pomijając już jakieś kwestie prawne i jakieś personalne wytykanie, ktoś kto zajmuję się fotografią, powinien wiedzieć że to niestosowne ściągać kogoś zdjęcia i wrzucać do sieci od tak.
Dla mnie to koniec tematu, nie chcę się dalej tutaj wspierać, wojny z forumowymi użytkownikami tutaj się nie wygra, jestem przekonany że niektórzy wrócą jak bummerangi z podwojoną siłą, będą mówić że już więcej się nie odezwą, ale jeszcze tu wrócą żeby dodać swoje 3 grosze. Bardzo przykre jest to że tutaj niektórzy zrobili tylko miejsce dla siebie, a wszystko co inne dla nich, nie ma prawa bytu tutaj.
Chciałem nic nie pisać, mimo że kurczeblade wraca do tekstu jaki napisałem. Ale zeszło na temat tego co z komentowaniem zdjęć, a to sprawa juz natury administracyjnej.
Zdjęcia jakie zacytował zdebik usunąłem.
kurczeblade z tego co widzę, jest fotografem, wie co robi i wydaje mi się, że nie wstawił tutaj zdjęć do oceny i wytknięcia błędów. Bo gdyby taki miał zamiar to by o tym napisał.
To jest właśnie pojęcie forum fotograficznego, jak ktoś wstawił to oczekuje oceny i krytyki ? A może jednak nie do końca tak jest. Może po prostu chce pokazać co zrobił ostatnio, jaki ma styl jak pracuje, itp.
Zauważyłem, że autorytety, zawodowcy sami się wycinają na tym forum. Jeden wycina drugiego, obrażacie się po tym nawzajem i co jakiś czas któryś wyfruwa a zdjęć coraz mniej.
Kurcze jak Wam to wytłumaczyć, że to nie o to biega. I nie ma obowiązku krytykowania i udzielania rad bo to forum fotograficzne. Sami doprowadzacie się do spięć, kłótni. Każdy z Was robi dobre zdjęcia, każdy inaczej i jest OK.
Jesteście tu długo na tym forum i jeszcze nie wyciągnęliście wniosków ? A potem zdziwienie, że ktoś woli swoje wypociny wieszać gdzie indziej. Czasy się zmieniają. Świat idzie w kierunku “be nice”. Nie musicie udowadniać na każdym kroku swojej racji. Ja widzę że sami bez niczyjej pomocy podcinacie gałąź.Oj, większość chce uwag i po to wstawia zdjęcia tutaj.
Jesli ktoś nie chce to niech zaznaczy i już, po sprawie. Domyślnie, bez takiego dopisku to zdjęcia będa oceniane i komentowane.
to jest walka z tutejszymi wiatrakami, ciężko niektórym wybić się poza swoją bańkę i ciężko niektórym pojąć, że inni mogą robić coś innego niż oni robią, albo coś innego niż przeczytali w książkach o podstawach fotografii. Dlatego często tutaj powtarza się tekst "ja bym tak to zrobił" i cytaty o złotych punktach z linkami do matematycznych wzorów, według których Twoja fotografia ma się wzorować tak i uj, bo nie może być inaczej ! :) Kurczak, zejdź z tego tematu, bo inaczej będa musiał pisać nie o zdjeciach, a o stanie Twojej (nie) wiedzy.
aha - takie zdjęcia to właśnie moja bańka.
Wujot takie opinie się docenia. Dzięki. ;) Ja też wolę analizy, ale zaraz dojdziemy do absurdu, że na forum żeby cos napisac to musimy wskazać plusy, minusy, a post będzie musiał miec minimum 1000 znaków.
Następny razem w pierwszym poście napisz czego oczekujesz w komentarzach. Bo niektórzy pokazują wady i zaczyna się bezsensowna pisanina. Jesteś genialny i wszystko robisz idealnie.
Co z tego, że edytorial. Wiem o tym. I dlatego pisałem o niespójności. Jaką ma wizję - jego sprawa, ale jeśli wizja jest widoczna, a ma luki to można mu to napisać czy jest jakiś zakaz? Jak ktoś oświetli super, albo oświetli żle to wolno napisać, czy nie? Bo zaraz wyjdzie na to, że na forum nie wolno dawac porad. Zresztą wychodzi na to, że zaawansowanym fotografom tych porad faktycznie nie można dawać, bo oni są boscy.
Wujot świetnie opisał co należy przewidzieć przy kadrowaniu. Pytanie brzmi, czy jeśli się daje szeroki kadr by grafik mógł to jakoś ułożyc na stronie to na forum też dać taki szeroki kadr czy skadrować? Skoro zdjęć jest więcej to może na forum dac inne zdjęcia niż dla klienta? Ja nie widzę, by kadry były szerokie, więc niech się kurczak uczy od Wujota, że dla klienta powinien dac lużniej. Więc pytanie czy to sa kadry jakie dostał klient, czy kadry "skrojone" pod samodzielną publikacje? Nie oczekuję odpowiedzi na te pytania. Dla mnie to sa pytania retoryczne, dla innych - do przemyślenia.
Wolałbym juz nie musieć tu nic pisać, nie widzę sensu.
kurczeblade
21-12-2018, 12:58
Ale Ty Jacek nie dajesz porad, Ty rozkazujesz i nakazujesz. Wmawiasz że czarne jest białe.
Nawet w kwestii sprzętu, jesteś tak agresywną merytorycznie osobą, że nawet jak ktoś zdecyduje się na kupno innego sprzętu niż Ty mu nakazałeś, to robisz później tej osobie wyrzuty. Nie rozumiem tego, bo jesteś administratorem i powinieneś obiektywnie podchodzić. Zobacz podejście Zośka, zawsze potrafi być obiektywy.
Tak już dla czystej ciekawości, bo zdjęcia zostały usunięte. Więc nie ma tematu. Ale nie popieram ściągania cudzych prac i wrzucania do sieci, dlatego odpiszę :)
W żadnym wypadku, cudzego się nie rusza, mógł cytować i wskazać zdjęcia opisując o które chodzi (tym bardziej że ja opisywałem o które zdjęcia chodzi słownie, nie chcąc ich tu udostępniać), a nie ściągać z oficjalnej strony i rzucać po internecie. Nie godzę się na takie zachowanie, nawet gdyby to nie dotyczyło mnie trzeba piętnować takie zachowanie. W każdym razie, dotyczyło to mnie i również ludzi którzy przy tej sesji pracowali, tak jak marki odzieżowej dla której te zdjęcia były zrobione, nikt tam się nie zgodził żeby te zdjęcia latały po obcych rękach.
Jeszcze raz powtórzę. Ściągnął zdjęcia z mojej strony, i tutaj je rozpowszechnił - nawet nie informując mnie wcześniej o tym. Wujot wg. Twojej teorii, każdy sobie może wchodzić do woli na oficjalne strony i rzucać cudzymi pracami na lewo i na prawo po całym forum internetowym, twierdząc że sobie robi cytaty i screeny - z ciekawości, kontaktowałem się z moim prawnikiem, i w tej kwestii ma odmienne zdanie w tym temacie.. Zdebik dostał kolejna prośbę tym razem prw z uzasadnieniem żeby usunąć zdjęcia, dalej nie ma sensu poruszać tego tematu.
Pomijając już jakieś kwestie prawne i jakieś personalne wytykanie, ktoś kto zajmuję się fotografią, powinien wiedzieć że to niestosowne ściągać kogoś zdjęcia i wrzucać do sieci od tak.
Dla mnie to koniec tematu, nie chcę się dalej tutaj wspierać, wojny z forumowymi użytkownikami tutaj się nie wygra, jestem przekonany że niektórzy wrócą jak bummerangi z podwojoną siłą, będą mówić że już więcej się nie odezwą, ale jeszcze tu wrócą żeby dodać swoje 3 grosze. Bardzo przykre jest to że tutaj niektórzy zrobili tylko miejsce dla siebie, a wszystko co inne dla nich, nie ma prawa bytu tutaj.
Proponuję abyś przeczytał
http://techlaw.pl/prawo-cytatu/
To czego Zdebik nie dopełnił to podania źródła skąd go zaczerpnął. traktując jednak, że utworem jest cała polemika to ta informacja została tam wcześniej podana. Poza tym jest to wprost idealny przykład możliwości cytowania a Zdebik podał cytat tylko i wyłącznie w celu polemiki (a nie innych korzyści). Wytłumacz swojemu prawnikowi dokładnie sytuację to pewnie potwierdzi to co napisałem.
Pozdro
Wiesiek
Nawet w kwestii sprzętu, jesteś tak agresywną merytorycznie osobą, że nawet jak ktoś zdecyduje się na kupno innego sprzętu niż Ty mu nakazałeś, to robisz później tej osobie wyrzuty..Nieprawda to raz, a dwa dlaczego ci trzeba tłumaczyć coś kilka razy? Jesli ty odpisujesz to ja sie poczuwam do odpowiedzi, o ile napisałeś cos nie tak, a .. niestety piszesz. Piszesz o swoich założeniach (np dobry AF ale tych cech by;o więcej), a potem wskazujesz sprzęt gorszy, ale tańszy. Na koniec te D850 kupujesz (oj, miałem racje?). Pare lat wcześniej to samo, tylko wtedy o D750. Zauważ, że ja sie z rozmowy wycofałem widząc bezsens dyskusji, kontynuowali ją inni. Nie wyłapałeś tego. I może gdybym ja ta dalej pisał to byś D850 nie kupił, bo zawsze musisz się ze mna nie zgadzać. Potrzebujesz czasu na przetrawienie a potem robisz ... to co sugeruję. Rób co chcesz, ja teraz tylko chcę skończyć pisać w Twoim wątku, co się stanie jak mi dasz spokój. Postanowienie na 2019 - nie komentować kurczeblade.
cybulski
21-12-2018, 13:20
Postanowienie na 2019 - nie komentować kurczeblade.
Słyszałem, że jest takie coś na forum do ignorowania. Nie działa jednak :) ?
kurczeblade
21-12-2018, 13:23
Proponuję abyś przeczytał
To czego Zdebik nie dopełnił to podania źródła skąd go zaczerpnął. traktując jednak, że utworem jest cała polemika to ta informacja została tam wcześniej podana. Poza tym jest to wprost idealny przykład możliwości cytowania a Zdebik podał cytat tylko i wyłącznie w celu polemiki (a nie innych korzyści). Wytłumacz swojemu prawnikowi dokładnie sytuację to pewnie potwierdzi to co napisałem.
Pozdro
Wiesiek
Nie korzystam z internetowych ziutkow prawnych.
Ten prawnik nie potrzebuje googlowej wiedzy, na codzien zajmuje się takimi sprawami, i raz już kto rzucał swoimi googlowyni "racjami" opierając swoją wiedzę na Neostradzie, skończyło się to tak, że nawet z domu nie musiałem wychodzić żeby dostać odszkodowanie i oficjalne przeprosimy.
Jacek, wybacz, nie chce mi się o sprzęcie tutaj pisać. Nie potrafisz skończyć, zrobię to za Ciebie, może wrócę do tematu, bo łatwo nie popuszczam i w takich kwestiach jestem asertywny, ale czas jednak realizować obowiązki świąteczne. W każdym razie, wesołych świąt ;)
cz4rnuch
21-12-2018, 13:27
Ale to o czym pisze wujot jest powszechnie znane i stosowane w całym internecie. Jeśli twój prawnik uważa inaczej to być może się nie zrozumieliście. Sam z prawa cytatu korzystasz za każdym razem gdy w dyskusji wklejasz recenzje, sample czy klipy video innych osób. Przecież nie pytałeś się ich o zdanie gdy to robiłeś :)
kurczeblade
21-12-2018, 13:38
Czarnuch, jakie cytaty o czym Ty mówisz. Te zdjęcia obecnie są własnością firmy dla której robiłem. wiąże nas pewna umowa, ja jestem autorem, Zdebik wszedł na moją stronę, ściągnął je bez mojej wiedzy, bez wiedzy właściela zdjęć i rozpowszechnił. Przekazałem prawnikowi link do rozmowy, i to co zrobił Zdebik nie ma niczego wspólnego z cytowaniem,świadomie ściągnął kogoś pracę z oficjalne strony, wrzucił tu, ja go prosiłem o to żeby usunął , a on twierdził że tego nie zrobi.
Żadnego cytatu nie było, ja tych konkretnych zdjęć tutaj nie wrzucałem,nie chciałem żeby te konkretne zdjęcia pojawiły się na tym forum.
...kupuję
pozdro
Wiesiek
kurczeblade
21-12-2018, 13:44
...kupuję
pozdro
Wiesiek
Mogę się założyć o 4 paka, że wróci, zawsze wraca ze swoimi mi rozkazami ;)
Wesołyvh Świat ;)
cz4rnuch
21-12-2018, 13:49
Wrzucanie na forum filmów z youtuba, sampli z różnych stron, recenzji to jest, jak mi się wydaje, taka sama sytuacja. Twierdzisz, że nigdy tego nie zrobiłeś? Pytałeś kogoś o pozwolenie? Bądźmy poważni, bo mnie nie chodzi o to by się z Tobą kłócić. Chcę Ci pokazać, że sam korzystasz z prawa cytatu. Te testy, sample, klipy to też jest czyjaś własność. Ale umieszczając je w przestrzeni publicznej ludzie godzą się na to, że inni mogą z tego korzystać, oczywiście w ramach prawa. Tak samo Ty zrobiłeś. Z tego co czytam (bo nie sprawdzałem) umieściłeś fotki w miejscu gdzie możemy je sobie obejrzeć bez włamywania się na Twoje konto lub domowe serwery więc i możemy się do tego odnieść. Również w taki sposób jak to zrobił zdebik. Jedyne do czego można się przyczepić, zgodnie z tym co napisał kolega bardziej obeznany, należało podać źródło czego chyba kolega nie uczynił. Można się spierać czy po tym jak go poprosiłeś o usunięcie nie powinien się do Twojej prośby przychylić, ale prawa wklejając twoje zdjęcia nie złamał (sam się pod nimi nie podpisał, z rozmowy również wynika, że to twoje zdjęcia).
PS Nie wiem czy w tej kwestii czegoś nie zmienią przepisy ACTA 2, bo nie śledziłem tego zbyt uważnie, ale słyszałem, że po tym internet już nie będzie taki sam więc być może tak.
Czy on wrzucił linka czy fizycznie plik?
Mogę się założyć o 4 paka, że wróci, zawsze wraca ze swoimi mi rozkazami ;)
Wesołyvh Świat ;)
Za Jacka nie będę się odpowiadał ale... chętnie się założę, że ja nie wrócę :)
Tłustego gwiazdora i dużo fajnych zleceń w 2019 roku.
Czy on wrzucił linka czy fizycznie plik?
Forum samo kopiuje z adresu URL (a pewnie to podał zdebik). Ale to jest bez znaczenia bo można pracę reprodukować (np dzieła sztuki).
Pozdro
Wiesiek
...kupuję
pozdro
Wiesiek
To macie jeszcze 10 dni na komentowanie, nie zmarnujcie ich.
kurczeblade
21-12-2018, 14:06
Wiesiek zaraz wejdę na Twoją stronę, i rozrzuce Twoje prace po całym forum i Internecie, zdjęcia z modelkami wrzucę na fora z anonsami, twierdząc że tylko linkuje sobie i że cytuję sobie. Ciekaw jestem co na to Twoi klienci powiedzą, że jakiś user sobie rzuca Twoimi zdjęciami po necie, bez Waszej zgody i wiedzy ;) wracacie jak bommerangi, chociaż w konsekwencji rozmowy strzelacie focha tupiąc noga o podłogę mówiąc że nie wrócicie ;) ja czekam, aż Jacek wymyśli kolejne rozkazy, i wróci do tego posta, a jeśli nie to jestem pewien że będzie mi to wytykał przez następne lata w innych postach,jak już straci wszelkie argumenty, tak jak został tu wytknięty temat o d750 sprzed jakiś 4 lat ;)))
Pozdro
kurczeblade - zadałeś pytanie i dostałeś odpowiedź. Pokazałem palcem gdzie popełniłeś błąd pisząc w Twoim wątku o Tobie i warsztacie jaki reprezentujesz. Tu nie chodzi o prawo cytatu lecz podważenie Twojego ego.
Prawnik to, tam to - a co miał powiedzieć, z tego żyje. Fortuny by nie zarobił, ale za list skasowałby stówkę dwie.
ps. pisz do moda niech nada Ci specjalna rangę, na CB jest kolo który w swoich postach nie chce krytyki i nawet ma wątek w którym są tylko zachwyty.
To macie jeszcze 10 dni na komentowanie, nie zmarnujcie ich.Edytoriał może tłumaczyć, ale nie usprawiedliwiać tych centralnych kadrów.
Jesteśmy na forum foto. Ocenia się fotografie przedstawione tu i teraz.
Jestem na forum kilka lat i zawsze ta sama pyskowka: tak miało być, klientowi się podobało(xD) itp
Ta niereformowalnosc skutkuje wciąż takimi samymi technicznie poprawnymi zdjęciami z tymi samymi podstawowymi błędami w kadrowaniu.
Autor stoi w miejscu, tak postanowił i stąd jego agresywne reakcje. Bo ile lat można odpowiadać na to samo?
cybulski
21-12-2018, 14:58
matbe kiedy ostatnio miałeś w ręku jakieś pismo modowe albo katalog z ciuchami ??
Piszesz jakbyś tego nigdy nie widział na oczy :mrgreen:
kurczeblade
21-12-2018, 15:39
Zdebik wyrzuć już tą zawiść i zazdrość z siebie, rób dalej zdjęcia, może Ci się kiedyś trafi jakiś edytorial, zrozumiesz co nieco, wtedy będziesz mógł do woli ciągnąć na swoich zdjęciach miliony EV, bez używania lamp. Co do prawnika, sprawa zamknięta, szkoda że nie chciałeś usunąć zdjęć jak prosiłem grzecznie i robiłeś do samego końca z siebie cwaniaka, a dopiero zmiękły nogi, kiedy wysłałem stosowną prywatna wiadomość i zdjęcia zostały usunięte.
Wszystkiego dobrego i udanych kadrów z ciągnięciem po 5ev z cienia, bez kreowania światłem.
matbe kiedy ostatnio miałeś w ręku jakieś pismo modowe albo katalog z ciuchami ??
Piszesz jakbyś tego nigdy nie widział na oczy :mrgreen:
Sugerujesz, że prace kogoś, kto foci na potrzeby mało znanego producenta ciuchów należy tylko podziwiać.:D
kurczeblade
21-12-2018, 15:45
@metbe zdjęcia idą do katalogu, takie kadrowanie tam jest mile widziane, nie jakaś kompozycja w złotych punktach, po nowym roku wrzuocę ten katalog w pdfie.
Jurek w tym rzecz że to nie jest mało znany producent, lecz marka dość dobrze znana, więc proszę Cię nie bądź kolejnym który tworzy tu swoje historie.
Kończę , bo rodzina czeka , tak jak obowiązki. A to co tu się dzieje nie jest warte poświęcania takiego czasu.
Mam PM, kurcze nawet nie wiedziałem. Zaraz zrobie kawę i biorę się do czytania.
Ps. Zdjęć nie kasowałem (nie mam uprawnień), oraz o to nie prosiłem.
cybulski
21-12-2018, 15:50
Sugerujesz, że prace kogoś, kto foci na potrzeby mało znanego producenta ciuchów należy tylko podziwiać.:D
Jeśli autor wrzucił set i nie napisał, że oczekuje uwag, co poprawić, zmienić to po prostu tego nie oczekuje.
Nie ma po co prowadzić krucjat.
Dariusz Breś dobrze to napisał krótko wprost a Wujot w dłuższej wypowiedzi.
kurczeblade
21-12-2018, 15:53
Mam PM, kurcze nawet nie wiedziałem. Zaraz zrobie kawę i biorę się do czytania.
Zrób sobie kawę i wracaj do photoshoa wyciągać z cienia swoje edytoriale. ;)
Zrób sobie kawę i lepiej wróć do photoshoa ciągnąć z cienia swoje edytoriale. ;)Nie mogę, matryca wali fioletem i bandingiem.
cybulski
21-12-2018, 16:04
Jeśli autor wrzucił set i nie napisał, że oczekuje uwag, co poprawić, zmienić to po prostu tego nie oczekuje.
Nie ma po co prowadzić krucjat.
Dariusz Breś dobrze to napisał krótko wprost a Wujot w dłuższej wypowiedzi.
Nadal nie kapiszi :) ??
- - - - kolejny post - - - - - -
We wcześniejszym wpisie wspominałem o tym https://fotoblogia.pl/11835,okladka-pierwszego-polskiego-wydania-vogue-wywoluje-skandal-wsrod-internautow
i cytaty :
"Krzywy kadr na okładce największego i najbardziej poważanego magazynu o modzie na świecie — o zgrozo! To chyba nie powinno mieć miejsca. Kolejna rzecz, która ukłuła mnie w oczy, to kolor. Modelki są strasznie żółte, co zupełnie gryzie się z zimowym tłem. Chyba przy postprodukcji poszło coś nie tak, jak trzeba. Urody pań nie będę komentował — obie są znane i doceniane w świecie mody."
"Według mnie prezentowanie czegoś takiego na okładce pierwszego wydania polskiego Vogue to brak poszanowania dla polskiej historii i kultury."
Ten gość z fotoblogii, jesli pisał na poważnie, jest tak samo śmieszny jak co poniektóre krucjaty tutaj :) Rozumiem że przytaczał tylko opinie starszych ludzi a nie swoje, co go trochę tłumaczy ale z tym brakiem poszanowania historii to wyskoczył jak Filip z konopii :)
Forum samo kopiuje z adresu URL (a pewnie to podał zdebik). Ale to jest bez znaczenia
Ma to znaczenie o tyle, że w razie czego to nie zdebik zrobił coś niezgodnego z prawem, tylko forum. Chyba, że jest opcja wyłączenia kopiowania linków przy wrzucaniu linka.
madebyzosiek
21-12-2018, 16:23
Do zdjęć się nie odnoszę, bo są poprawne, zapewne zgodne z wizją zamawiającego, którą kurczeblade zrealizował dobrze. Patrząc na zdjęcia autora przez ostatnie lata widać postęp, o czym zresztą świadczy fakt życia z tego zajęcia. Ale Łukaszu z Tobą się ciężko dyskutuje. Ja rozumiem, że Ty bronisz swojej wizji, masz prawo, ale robisz to zawsze atakiem, który powoduje kontratak, i tak to się ciągnie. Nawet jeżeli nie masz ochoty wyciągać wniosków z krytyki, która nie jest zaskakująca, przecież to forum fotograficzne, to możesz komentarz olać, albo napisać "dzięki, nie skorzystam, wiem lepiej". Ty natomiast często wpadasz w szał atakowania i nakręca się tutaj kilka stron o niczym... I tak jest z Twoimi zdjęciami, wyborem sprzętu, czy techniką pracy. Każdy tu ma jakieś doświadczenie, większe lub mniejsze, zgodne z Twoim sposobem pracy lub całkiem inne. Często warto posłuchać co ktoś ma do powiedzenia, bo można coś udoskonalić, poprawić, albo zobaczyć, że ktoś też tak pracuje. Powodujesz, że w wątkach z Twoim udziałem rozmowy spadają na merytoryczne dno. A szkoda, bo wielokrotnie mówiłem, że Ty masz dobry warsztat i sporo doświadcza, którym można się wymieniać z innymi, a nie obrzucać jak błotem...
Ma to znaczenie o tyle, że w razie czego to nie zdebik zrobił coś niezgodnego z prawem, tylko forum. Chyba, że jest opcja wyłączenia kopiowania linków przy wrzucaniu linka.
Oczywiście, że jest taka opcja.
W kwestiach administracyjnych. Zdebik lub kurczeblade powinni wysyłać raport, że chca usunięcia zdjęć. Nie zrobili tego. PW do/od zdebik nic nie daje, bo on nie może edytowac postu tyle czasu wstecz.
No to jak zniknęły zdjęcia?
Czytałem wątek, zobaczyłem wpis zdebika ze zdjeciami i poniżej wpisy kurczeblade, że tego nie chce. Więc bez żadnego wniosku kurczeblade czy zdebika usunąłem zdjęcia. To była samodzielnie podjęta moja decyzja, zanim zaczęto o tym goręcej tu dyskutować. Niepotrzebnie, bo zdjęć juz od pewnego czasu nie było.
Ktoś pytał jak były zamieszczone. Niestety były zassane i wrzucone na nasz serwer. Nie jako link.
Jeśli autor wrzucił set i nie napisał, że oczekuje uwag, co poprawić, zmienić to po prostu tego nie oczekuje. ??? to zaprzecza idei forum i tradycji tego miejsca. Powinna co najwyżej zaistnieć sytuacja odwrotna. Autor powinien napisać, że nie oczekuje komentowania zdjęć. Albo jeszcze bardzej hardcorowo - by nie pisać krytycznie o jego zdjęciach. Nie bardzo to sobie wyobrażam, bo forumowicze nagminnie będa pytali po co tu w takim razie ktoś wrzuca zdjęcia.
Zdjęcia są komentowane, sa zgłaszane uwagi, a główne uwagi jesli chodzi o funkcjonowanie forum dotyczą tego, że za mało się komentuje zdjęcia. I będziemy robili wszystko by promowac komentowanie.
Piszesz cos pod prąd, nie wiem dlaczego. Dawno zarejestrowany, ale z dużą wyrwą w pisaniu na forum. Ale przecież tu zawsze się komentowało zdjęcia! Główny powód wrzucania zdjeć na forum to chęć nauki. Dla lajków jest fejsbuk.
kurczeblade
21-12-2018, 17:15
Mówiłem że wrócisz , wygrałem 4 pak ;)
Nie mówię o krytyce, bo krytykować można, nigdzie nie napisałem że nie można, tylko trzeba umieć krytykować! Mówię o tym bełkocie tutaj, który niektorzy nazywają krytyką. Jacku mówienie komuś "ja bym to zrobił inaczej" to bełkot nie mający niczego wspólnego z krytyką. Jak na ten bełkot odpowiadam, "to idź i zrób inaczej" to lada moment ktoś się rzuca do gardła, wali focha jak skrzywdzona dziewczynka i próbuje trybem nakazującym, kłaniac się w pas na każde słowo wmawiając komuś że brakuje mu pokory - tak samo jak Ty Jacku, na siłę próbowałeś mi zmienić koncept sesji, wrzucając jakieś linki z filmami, gdzie pokazują matematyczne wzory, a na końcu robiąc mi jakieś wyrzuty ze sprzętem fotograficznym , próbując mi wjechać na sumienie, jakimiś prehistorycznymi postami o sprzęcie- gdzie tu krytyka he?
Jak sobie poczytacie cytaty, które wyciągnąłem z komentarzy od zdebika, to przecież widać jak na dłoni że to totalnie zawistne komentarze.Zawistne wiadro pomyj to nie krytyka i warto przed takim czymś się bronić.
Masz rację, można krytykować, ale można też odpowiedzieć na ta krytykę, osoba krytykując, powinna wiedzieć że autor może odpowiedzieć. A na tym forum, działa to tylko w jedną stronę, można krytykować, można wylewać wiadro pomyj na kogoś zdjęcia, a autor powinien dziękować i kłaniać się w pas. Ty Jacku jesteś administratorem, i sam uczestniczysz w tych incydentach, zamiast siedzieć i pisać kolejnego posta tutaj , mógłbyś spożytkować czas na zmianę w regulaminie, wstawić definicje krytyki, i dać możliwość obrony tym którzy chcieliby tutaj wystawiać swoje prace, a przestali cokolwiek tu pokazywać bo bezustannie rzucał w nich z wiadra pomyj, ale wolisz jednak dorzucać swoje 3 grosze do tego absurdalnego kółka wzajemnego lizania sobie 4 liter, stałych bywalców forumowych, którzy jedynie co potrafią kpić i szydzić ze zdjęć wystawianych tutaj, gdzie wylewanie wiadra pomyj na kogoś zostaje nazwane krytyką. I wiesz w czym Jacku jest problem tego działu? W tym że właśnie pozwalacie na wiadra pomyj, i nigdy bojkotujcie często tych samych użytkowników, którzy wyładowują się swoim brakiem umiejętności na innych tutaj, bo często to osoby z tandetym PF (ciągle te same osoby)potrafią wejść do kogoś z ********ym warsztatem i pojechać mu zdjęcia, do takiego stopnia że następnym razem już tutaj sie nie pokazuja żadnych prac. To właśnie dlatego coraz mniej
"Ja bym to zrobił tak "
"Kopanie z koniem"
"reagujesz pianą"
"Nic by nie zapłacili"
"i jest na bogato"
"zabrałeś dwa speedlighty"
"To moja sprawa"
To jest ta Wasza krytyka ?
WTF ?
Powiem Wam, że kurczeblade ma charakterek i wie czego chce. Życzę mu samych sukcesów.
cybulski
21-12-2018, 17:41
Piszesz cos pod prąd, nie wiem dlaczego. Dawno zarejestrowany, ale z dużą wyrwą w pisaniu na forum. Ale przecież tu zawsze się komentowało zdjęcia! Główny powód wrzucania zdjeć na forum to chęć nauki. Dla lajków jest fejsbuk.
Czy ja wiem czy rzeczywiście pod prąd ?
Może być tak, że “prąd na naszym forum” jest niezgodny z aktualnym nurtem głównym i co wtedy ?
Czasy się zmieniają, zmieniają się oczekiwania.
Skoro coraz mniej ludzi wrzuca tu swoje zdjęcia a za to wrzuacją na 500px, 35photo, flikr, fb czy instagram to właśnie może już nie chcą “nauki” a wolą pochwały i lajki lub po prostu brak negatywnych komentarzy ?
kurczeblade ma charakterek
Właśnie. A różnica między charakterkiem a charakterem jest ogromna.
Beznadzieja.
Wkurza mnie, że chcecie wygonić z forum kolejnego fotografa.
Jak się ktoś nie mieści w waszym TWA to tak dlugo go gnębicie, że odchodzi. Nie zgadzam się na takie rzeczy!!
Na końcu na forum zostanie jeden artysta
I to nie do końca, bo raz już się obraził i usunął wszystkie zdjęcia.
Beznadzieja.
Wkurza mnie, że chcecie wygonić z forum kolejnego fotografa.
Jak się ktoś nie mieści w waszym TWA to tak dlugo go gnębicie, że odchodzi. Nie zgadzam się na takie rzeczy!!
Na końcu na forum zostanie jeden artysta
I to nie do końca, bo raz już się obraził i usunął wszystkie zdjęcia.
Wszyscy Cię kochamy. Za kilka dni święta.
Wiesiek zaraz wejdę na Twoją stronę, i rozrzuce Twoje prace po całym forum i Internecie, zdjęcia z modelkami wrzucę na fora z anonsami, twierdząc że tylko linkuje sobie i że cytuję sobie. Ciekaw jestem co na to Twoi klienci powiedzą, że jakiś user sobie rzuca Twoimi zdjęciami po necie, bez Waszej zgody i wiedzy ;) wracacie jak bommerangi, chociaż w konsekwencji rozmowy strzelacie focha tupiąc noga o podłogę mówiąc że nie wrócicie ;) ja czekam, aż Jacek wymyśli kolejne rozkazy, i wróci do tego posta, a jeśli nie to jestem pewien że będzie mi to wytykał przez następne lata w innych postach,jak już straci wszelkie argumenty, tak jak został tu wytknięty temat o d750 sprzed jakiś 4 lat ;)))
Pozdro
To jest naprawdę fatalne, że nie próbujesz doczytać na co Ci prawo pozwala a no co nie. W linku dokładnie jest opisanych parę warunków pod którymi można to robić. Jeśli zrobisz to w taki sposób jaki opisałeś to podam Cię do sądu i wygram. A jeśli w taki jak Zdebik to możesz to robić. Zanim coś napiszesz to sprawdź, źródła. Szczególnie, że jest niezwykle prawdopodobne, że autor blogu ma wiedzę głębszą od "Twojego" doradcy.
Więc jeszcze raz - zanim coś napiszesz to zbierz informacje. Bzdury, którymi tu częstujesz zostaną na tym forum a jak za 4 lata Ci je wyciągniemy to pewnie oświadczysz: to stary temat.
Pozdro
Wiesiek
Być moze na serio...
Ja biorę to jednak za dobrą monetę - być moze facet naprawdę chce by forum tworzone było przez jakąś rozsądną grupę ludzi. by tworzyło jakiś sensowny byt.
Kurczak jest jaki jest - nie chce by mu wytłumaczyc pewne sprawy. Za rok, dwa trzy przekona się ze moze być jednak inaczej niż dotąd myslał.
Z każdym z nas tak jest :)
nikoniarz
21-12-2018, 19:26
Być moze na serio...
Ja biorę to jednak za dobrą monetę - być moze facet naprawdę chce by forum tworzone było przez jakąś rozsądną grupę ludzi. by tworzyło jakiś sensowny byt.
Kurczak jest jaki jest - nie chce by mu wytłumaczyc pewne sprawy. Za rok, dwa trzy przekona się ze moze być jednak inaczej niż dotąd myslał.
Z każdym z nas tak jest :)
Pomimo pewnej swojej zgryźliwości Jurek Ż akurat jest osobą należącą do tych najmniej "psujących" forum.
kurczeblade
21-12-2018, 21:34
Wujot, jeszcze raz napiszę, zdjęcia które tu wrzucił, nie były z serii które tu udostępniłem. Sciągnął zupełnie inne zdjęcia, z mojej strony. Rozumiem, gdyby posłużył się zdjęciami które tutaj wrzuciłem, ale tak nie było. wg. Twojej teorii(tak pol żartem, pół serio)mogę ściągnąć każde zdjęcie z Twojej strony, i wrzucać tutaj opierając się że mam prawo do cytatu. Mogę wrzucić Twoje zdjęcie ze strony na jakiegoś redtuba, i powiedzieć wrzucam na podstawie prawa do cytatu, bo chce pokazać jakie oświetlenie ma być na masturbujacej się modelce z filmu ;))))))) dla mnie koniec tenatu. Zdjęcia zostały usunięte. Możemy się tak przepychać, ja raz spróbowałem zrobić taki pozew, człowiekowi który upierał się że może udostępniać moje zdjęcia, też mi wysyłał linki z internetu i różne paragrafy z internetu, śmiejąc się prosto w twarz, ja palcem nie kiwnąłem, prawnik to wziął od ręki, gość przestał być taki uradowany, kiedy sprawa się zakończyła. ;) Także ten.
Jurek był o niewłaściwej godzinie, i niewłaściwym czasie, i naciął się na cios ;) Panowie, myślę że to czas wyluzować trochę, coraz bliżej święta, ogrom obowiązków mi się dostało od żony chodzę z telefonem przy nosie ;)
nikoniarz
21-12-2018, 21:46
Idziesz w skrajności porównując redtube z publikacją w wątku w którym toczy się dyskusja o Twoich zdjęciach w Twoim wątku. Wyżej wytłumaczono Ci szczegóły które nie do końca rozumiesz.
kurczeblade
21-12-2018, 21:49
nikoniarz Przeczytaj jeszcze raz. Zdjęcia które zostały tu wklejone, nie były zdjęciami z tego wątku.
Chyba to oczywiste, że tych konkretnie zdjęć nie wstawiłem tu, bo nie chciałem żeby były tematem dyskusji. Więc tym bardziej nie chciałem żeby ktoś obcy je tu wstawiał. Mowicie o prawach autorskich, a są tez prawa wizerunkowe, ja mam zgodę modelki na udostępnianie jej wizerunku, czy zdebik miał taką umowę z moją modelka ?
Tak samo autorskimi projektami są ubrania które były fotografowane. Na które żeby je pokazać też mam zgodę projektantki.
Wszystkie formalności były przygotowane u prawnika,do którego dzwoniłem, myślicie że sie mylił ?
nikoniarz
21-12-2018, 21:51
@nikoniarz (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65070) Przeczytaj jeszcze raz. Zdjęcia które zostały tu wklejone, nie były zdjęciami z tego wątku.
Ale ja to doskonale wiem. Nie muszę czytać kolejny raz.
nikoniarz
21-12-2018, 22:36
kurczeblade, również pobierasz zdjęcia bez zgody i publikujesz.