PDA

Zobacz pełną wersję : Profil dla Epsona SC-P600 i papieru Sihl Masterclass Smooth Matt Cotton Paper 320

StD
10-12-2018, 21:51
Może ktoś drukował na Epsonie SC-P600 i papierze Sihl Smooth Matt Cotton Paper 320? Próbowałem z profilem ze strony producenta i wyszedł bardzo głęboki żółty zafarb. Nie mam kłopotu z papierami Epsona, Fomei (maty) i Tecco. Niekiedy trzeba modyfikować kolor, ale nieznacznie. Z tym papierem Sihla jest problem. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z tym papierem, może dysponuje dobrym profilem ICC?

axik
12-12-2018, 10:30
Cieszę się, że napisałeś w tej sprawie do dystrybutora. Generalnie, zawsze polecam zacząć od przeczytania instrukcji, sprawdzenia wszystkich ustawień 3 razy i w razie dalszych trudności - kontakt ze wsparciem dystrybutora lub producenta. Papier Sihl Smooth Matt Cotton Paper 320 ma dokładnie tę samą bazę co odrobinę cieńszy Fomei Collection Cotton Smooth 240 (https://sklep.medikon.pl/fomei-collection-cotton-smooth-240gsm-arkusze) więc będzie pracował dobrze z generycznym profilem ICC dla papieru Fomei, do pobrania ze strony: http://icc.fomei.pl

StD
12-12-2018, 21:48
Cieszę się, że napisałeś w tej sprawie do dystrybutora. Generalnie, zawsze polecam zacząć od przeczytania instrukcji, sprawdzenia wszystkich ustawień 3 razy i w razie dalszych trudności - kontakt ze wsparciem dystrybutora lub producenta. Papier Sihl Smooth Matt Cotton Paper 320 ma dokładnie tę samą bazę co odrobinę cieńszy Fomei Collection Cotton Smooth 240 (https://sklep.medikon.pl/fomei-collection-cotton-smooth-240gsm-arkusze) więc będzie pracował dobrze z generycznym profilem ICC dla papieru Fomei, do pobrania ze strony: http://icc.fomei.pl

Pobrałem profil. Będę robił eksperymenty w weekend i podzielę się rezultatami testów. A przy okazji, ciekawy jestem, dlaczego na stronie Medikon można pobrać profile ICC dla wszystkich papierów Fomei i Sihl dla drukarki Epson SC-P800, zaś dla SC-P600 jest ich znacznie mniej? I drugie pytanie do eksperta. Czy można się spodziewać dobrych rezultatów po profilu ICC wykonanym korespondencyjnie dla konkretnego egzemplarza drukarki i wybranego papieru. Znalazłem kilka ofert, ale zupełnie nie wiem, czy warto zamówić, czy jest to niepewny interes?

axik
12-12-2018, 22:51
A przy okazji, ciekawy jestem, dlaczego na stronie Medikon można pobrać profile ICC dla wszystkich papierów Fomei i Sihl dla drukarki Epson SC-P800, zaś dla SC-P600 jest ich znacznie mniej? I drugie pytanie do eksperta. Czy można się spodziewać dobrych rezultatów po profilu ICC wykonanym korespondencyjnie dla konkretnego egzemplarza drukarki i wybranego papieru. Znalazłem kilka ofert, ale zupełnie nie wiem, czy warto zamówić, czy jest to niepewny interes?

Z tego co wiem, to profile do P600 były tworzone wcześniej, jeszcze zanim powstało centrum pobierania profili ICC dla papierów Fomei i dlatego jest ich znacznie mniej. Jeśli szukasz profili do papierów Fomei i nie ma ich na liście, jest szansa, że mamy jakieś alternatywy nie powieszone na stronie - zawsze warto zapytać.

Co do profilu indywidualnego - temat rzeka. Jakość profilu zależy od wielu czynników - papier, tusz, drukarka, stan drukarki, ustawienia, spektrofotometr, soft do profilowania, człowiek który drukuje próby, człowiek który mierzy próby i tworzy profil, i innych... Zlecanie wykonania profilu, a tym bardziej tworzenie profilu zdalnie, to zawsze jest jakaś loteria. Jak trafisz na kogoś kto się zna, ma dobry sprzęt i umie go używać, a sam wydrukujesz poprawnie tablice pomiarowe, to może wyjść z tego dobry profil. Robiłem tak wiele razy. Jednak jeśli któreś z ogniw całego łańcucha nie zadziała tak jak powinno, to profil się nie uda.

StD
13-12-2018, 21:08
Pobrałem profil. Będę robił eksperymenty w weekend i podzielę się rezultatami testów. A przy okazji, ciekawy jestem, dlaczego na stronie Medikon można pobrać profile ICC dla wszystkich papierów Fomei i Sihl dla drukarki Epson SC-P800, zaś dla SC-P600 jest ich znacznie mniej? I drugie pytanie do eksperta. Czy można się spodziewać dobrych rezultatów po profilu ICC wykonanym korespondencyjnie dla konkretnego egzemplarza drukarki i wybranego papieru. Znalazłem kilka ofert, ale zupełnie nie wiem, czy warto zamówić, czy jest to niepewny interes?

Wydrukowałem na papierze Sihl z profilem Fomei, który zaleciłeś. Jeszcze większa żółtaczka. Teraz z domieszką magenty. Robię testowe wydruki mojej nowej drukarki SC-P600, wcześniej drukowałem 4 lata na Epsonie L800. Do testów wybrałem 4 różnorodne zdjęcia. Tak, jak wcześniej pisałem, nie mam problemu z papierami Epsona, Fomei Portrait Matt 230 (trochę trzeba korygować kolor w kierunku żółtego) i Tecco. Tylko wydruki na Sihlu nie idą. Chyba wyrzuciłem pieniądze w błoto. Papier wychodzi ok. 5zł za arkusz A4.

axik
14-12-2018, 01:21
Wydrukowałem na papierze Sihl z profilem Fomei, który zaleciłeś. Jeszcze większa żółtaczka. Teraz z domieszką magenty. Robię testowe wydruki mojej nowej drukarki SC-P600, wcześniej drukowałem 4 lata na Epsonie L800. Do testów wybrałem 4 różnorodne zdjęcia. Tak, jak wcześniej pisałem, nie mam problemu z papierami Epsona, Fomei Portrait Matt 230 (trochę trzeba korygować kolor w kierunku żółtego) i Tecco. Tylko wydruki na Sihlu nie idą. Chyba wyrzuciłem pieniądze w błoto. Papier wychodzi ok. 5zł za arkusz A4.

Temat wygląda na bardziej złożony. Jestem pewien tych profili ICC, zarówno Sihl i Fomei - używałem ich 2-3 lata temu na P600 i działały prawidłowo. Papiery są te same. Możliwe, że zmieniło się coś w drukarkach, sterownikach drukarek lub zarządzaniu barwą na linii: adobe - system operacyjny - sterownik drukarki - drukarka, zakładając oczywiście, że wszystkie pozostałe czynniki, w tym ustawienia druku, są prawidłowe. Temat do sprawdzenia. W międzyczasie, dla pewności wrzuć proszę tutaj, albo bezpośrednio do mnie na mail info na temat ustawień druku, najlepiej ze zrzutami ekranu z okien ustawień zarządzania barwą i druku: pliku, który drukujesz + programu, z którego drukujesz + sterownika drukarki.

unesco
15-12-2018, 08:12
Może ktoś drukował na Epsonie SC-P600 i papierze Sihl Smooth Matt Cotton Paper 320? Próbowałem z profilem ze strony producenta i wyszedł bardzo głęboki żółty zafarb. Nie mam kłopotu z papierami Epsona, Fomei (maty) i Tecco. Niekiedy trzeba modyfikować kolor, ale nieznacznie. Z tym papierem Sihla jest problem. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z tym papierem, może dysponuje dobrym profilem ICC?

Ja dużo używam tego papieru, piękna bawełna, zwłaszcza pod cz.b. zdjęcia, tylko na P800. Sihl generalnie nie ma za dobrych profili generycznych. Być może żółty zafarb wynika z faktu, że jest to papier bez wybielaczy optycznych generalnie z ciepłym odcieniem bieli, więc zdjęcia nie zawsze będą takie, jakie widzisz na monitorze, czy drukujesz na standardowych papierach foto.

Co do zamawianych profili, ja dość często używam, jeśli nie mam jakieś większe wymagania, których nie jestem sam w stanie zapewnić przez własny profil Color Munkim. Zazwyczaj studia drukujące na dużo na dużych ploterach mają też usługę profilowania, więc warto zamawiać u nich.

StD
16-12-2018, 10:39
Dzięki za wyjaśnienia w sprawie papieru Sihl. Ale mój problem wygląda na sprawę techniczną. Zdjęcie na tym papierze z profilem producenta wygląda dramatycznie inaczej od zdjęcia wydrukowanego na gładkim macie, np. na Fomei portrait DUO 230. Na Fomei rezultat jest prawie identyczny, jak na macie Epsona. Zdjęcie na Sihlu jest żółte na potęgę. To nie jest ciepły klimat, tylko kolor zabijający wszystkie pozostałe. W sprawie ustawień drukarki i sterowników napiszę do axika, który czuje się jako ekspert Medikona odpowiedzialny za profilowanie Sihla, a któremu również dziękuję za zainteresowanie tym problemem.

axik
17-12-2018, 10:01
Dzięki za wyjaśnienia w sprawie papieru Sihl. Ale mój problem wygląda na sprawę techniczną. Zdjęcie na tym papierze z profilem producenta wygląda dramatycznie inaczej od zdjęcia wydrukowanego na gładkim macie, np. na Fomei portrait DUO 230. Na Fomei rezultat jest prawie identyczny, jak na macie Epsona. Zdjęcie na Sihlu jest żółte na potęgę. To nie jest ciepły klimat, tylko kolor zabijający wszystkie pozostałe. W sprawie ustawień drukarki i sterowników napiszę do axika, który czuje się jako ekspert Medikona odpowiedzialny za profilowanie Sihla, a któremu również dziękuję za zainteresowanie tym problemem.

Zwykle tego typu problemy wynikają z jakiegoś banalnego błędu w ustawieniach. Bardzo rzadko, ale zdarza się, ze powodem jest wada lub uszkodzenie sprzętu i/lub materiałów eksploatacyjnych. Czekam na mail.

unesco
17-12-2018, 21:29
zdarza się też skopany profil, jak na przykład Ilford miał kiedyś dla kombinacji swojego Smooth Pearl'a i jednej z drukarek profil z wciętą połową żółcieni, albo ja dostałem profil indywidualny od jednego z dostawców takich profili z pokaźną dziura w zieleniach. zapewne był jakiś błąd w pomiarze niektórych pól pomiarowych.
Sihl tez miewał profile wyglądające jak zęby piły tarczowej z tartaku, aczkolwiek były to nieliniowości lub braki, nie spotkałem się z totalnym zafarbem

mzj
18-12-2018, 17:29

Odezwij się na prv to Ci zrobię profil, zobaczysz, czy będzie dobrze. Pamiętać trzeba, że profil robi się dla konkretnego egzemplarza drukarki, sterownika, jego ustawień, atramentów i papieru. Innymi słowy: uniwersalny profil to jak uczciwy polityk - nie istnieje. Zwłaszcza dla drukarek o jakimś tam przebiegu.

StD
22-12-2018, 10:52
Problem został rozwiązany. Profil papieru Sihl Smooth Matt Cotton Paper 320 pobrany ze strony producenta działa prawidłowo. Rzeczywiście rzecz wynikała z banalnego błędu w ustawieniach sterownika drukarki. Ulotka dołączona do pudełka papieru Sihl zawiera tabelkę, w której dla różnych drukarek podany jest rodzaj papieru, który należy ustawić w sterowniku. Zgodnie z tabelką ustawiłem Epson Velvet Fine Art Paper. Opis dołączony do ICC Sihla zaleca ustawienie Epson Archival Matte. Różnica w druku jest dramatyczna! Trzeba ustawiać zawsze zgodnie z profilem. Chciałbym podziękować Axikowi i firmie Medikon za zajęcie się sprawą i poświęcenie czasu dla klienta. Lubię matowe papiery Fomei i tym bardziej chętnie będę korzystał z usług Medikona. Zacytuję jeszcze fragmenty korespondencji z Axikiem, bo zawierają trochę cennych informacji, które mogą się przydać innym amatorom drukowania.
Axik:
Profile używanych przez Pana papierów, zarówno Sihl jak i Fomei, były tworzone na ustawieniu sterownika Epson Archival Matte Paper. Wynika to instrukcji, w których producenci sugerują ustawienie takiego właśnie typu medium w sterowniku drukarki. W załączonych zrzutach ustawień wygląda, że Pan ustawia Epson Velvet Fine Art Paper, co jest niezgodne z zaleceniami i moim zdaniem powoduje wspomniane przez Pana rezultaty w postaci za żółtej tonacji wydruków.
StD:
Bardzo dziękuję za analizę. Zastanawiałem się nad takim ustawieniem, ale postąpiłem inaczej z dwu powodów:
(1) Ustawienie Epson Velvet Fine Art Paper zaleca Sihl w ulotce załączonej do pudełka papieru.
(2) Epson Archival Matte jest papierem cieńszym i ładuje się go z automatycznego podajnika, zaś Epson Velvet Fine Art Paper ładuje się z przodu, z podajnika papieru artystycznego. Poza tym znacznie różnią się grubości tych papierów.
Sądziłem, może jestem w błędzie, że podanie rodzaju papieru w sterowniku drukarki nie ma wpływu na kolory skoro zarządza nimi Photoshop! Ma zaś wpływ na ustawienie grubości i sposób ładowania strony do drukarki.
Axik:
Podajnik Fine Art ma zastosowanie gdy drukujemy na podłożach nie tyle grubych co sztywnych. Drukowanie z ładowaniem od frontu przesuwa zagięcie papieru podczas druku w tylnej części drukarki odrobinę dalej i sprawia, że sztywny papier ma płaską powierzchnię w miejscu gdzie przesuwa się głowica w trakcie druku. Tak więc dopóki papier jest gruby ale elastyczny, nie powinno być problemu z ładowaniem i drukowaniem z głównego podajnika.
Ręczne ustawianie grubości papieru jest jak najbardziej wskazane, szczególnie, jeśli na wydrukach pojawiają się smugi po zbyt niskim przesuwie głowicy.

- - - - kolejny post - - - - - -

Problem został rozwiązany. Profil papieru Sihl Smooth Matt Cotton Paper 320 pobrany ze strony producenta działa prawidłowo. Rzeczywiście rzecz wynikała z banalnego błędu w ustawieniach sterownika drukarki. Ulotka dołączona do pudełka papieru Sihl zawiera tabelkę, w której dla różnych drukarek podany jest rodzaj papieru, który należy ustawić w sterowniku. Zgodnie z tabelką ustawiłem Epson Velvet Fine Art Paper. Opis dołączony do ICC Sihla zaleca ustawienie Epson Archival Matte. Różnica w druku jest dramatyczna! Trzeba ustawiać zawsze zgodnie z profilem. Chciałbym podziękować Axikowi i firmie Medikon za zajęcie się sprawą i poświęcenie czasu dla klienta. Lubię matowe papiery Fomei i tym bardziej chętnie będę korzystał z usług Medikona. Zacytuję jeszcze fragmenty korespondencji z Axikiem, bo zawierają trochę cennych informacji, które mogą się przydać innym amatorom drukowania.
Axik:
Profile używanych przez Pana papierów, zarówno Sihl jak i Fomei, były tworzone na ustawieniu sterownika Epson Archival Matte Paper. Wynika to instrukcji, w których producenci sugerują ustawienie takiego właśnie typu medium w sterowniku drukarki. W załączonych zrzutach ustawień wygląda, że Pan ustawia Epson Velvet Fine Art Paper, co jest niezgodne z zaleceniami i moim zdaniem powoduje wspomniane przez Pana rezultaty w postaci za żółtej tonacji wydruków.
StD:
Bardzo dziękuję za analizę. Zastanawiałem się nad takim ustawieniem, ale postąpiłem inaczej z dwu powodów:
(1) Ustawienie Epson Velvet Fine Art Paper zaleca Sihl w ulotce załączonej do pudełka papieru.
(2) Epson Archival Matte jest papierem cieńszym i ładuje się go z automatycznego podajnika, zaś Epson Velvet Fine Art Paper ładuje się z przodu, z podajnika papieru artystycznego. Poza tym znacznie różnią się grubości tych papierów.
Sądziłem, może jestem w błędzie, że podanie rodzaju papieru w sterowniku drukarki nie ma wpływu na kolory skoro zarządza nimi Photoshop! Ma zaś wpływ na ustawienie grubości i sposób ładowania strony do drukarki.
Axik:
Podajnik Fine Art ma zastosowanie gdy drukujemy na podłożach nie tyle grubych co sztywnych. Drukowanie z ładowaniem od frontu przesuwa zagięcie papieru podczas druku w tylnej części drukarki odrobinę dalej i sprawia, że sztywny papier ma płaską powierzchnię w miejscu gdzie przesuwa się głowica w trakcie druku. Tak więc dopóki papier jest gruby ale elastyczny, nie powinno być problemu z ładowaniem i drukowaniem z głównego podajnika.
Ręczne ustawianie grubości papieru jest jak najbardziej wskazane, szczególnie, jeśli na wydrukach pojawiają się smugi po zbyt niskim przesuwie głowicy.

unesco
23-12-2018, 09:22

Tak dla ścisłości, ustawienie grubości papieru w sterowniku nie ma wpływu na wysokość zawieszenia głowicy nad papierem. Jeśli pojawiają się smugi związane z przesuwem głowicy po papierze, należy zmienić ustawienie Platten Gap ze "standard" na "wide". Starsze drukarki miały tutaj kilka poziomów, nowsze (SC-Px00) mają dwa. Opcja "wide" daje trochę gorszą jakość wydruku i nie można drukować w trybie bi-directional (hi speed), ale umożliwia czyste wydrukowanie na grubym/zagiętym papierze, zwłaszcza sztywne baryty czy fine arty z rolki, które bez podsysu papieru jaki mają większe plotery powiiny być drukowane na P600/P800 w "wide".

StD
16-01-2019, 22:31
Odezwij się na prv to Ci zrobię profil, zobaczysz, czy będzie dobrze. Pamiętać trzeba, że profil robi się dla konkretnego egzemplarza drukarki, sterownika, jego ustawień, atramentów i papieru. Innymi słowy: uniwersalny profil to jak uczciwy polityk - nie istnieje. Zwłaszcza dla drukarek o jakimś tam przebiegu.

mzj zrobił dla mnie profil na bazie 8 TIFF A4 zawierających pola kontrolne, które wydrukowałem bez zarządzania kolorami. Pliki dostałem od mzj, a wydruki potem odesłałem. Wyszło świetnie. Zdjęcie wydrukowane przy użyciu tego profilu wygląda tak, jak oglądane na skalibrowanym monitorze. Porównałem wyniki z wydrukiem z profilem fabrycznym i choć ten Sihla nie jest zły, to nie umywa się do profilu mzj. Do prób użyłem zdjęcia portretowego. Porównywałem kolor skóry i kontrast w obrębie twarzy. Tylko profil mzj oddał dokładnie to, co zawierał obraz. Na kolory i kontrast na twarzy nasze oczy są bardzo uwrażliwione i nie dają się oszukać. Chciałbym to napisać na forum, żeby upewnić tych, którzy zastanawiają się, czy warto robić profile indywidualnie dla swoich drukarek, tuszy i papierów, że jest to właściwa droga. Oczywiście pod warunkiem, że profil zrobi im osoba, która się na tym zna.

unesco
27-01-2019, 09:27
gratulacje, dla Was obu, że klient zadowolony i że autor profilu stanął na wysokości zadania :-) !

ja od dawna piszę i mówię, że od samej technologii drukarki ważniejsze są dopracowane profile (lub krzywe dla druku B&W), zrobione przez doświadczonego operatora. profile fabryczne są różne, czasami bardzo dobre (rzadko), jak np. amerykańskie wersje dla Hot/Cold Press'a, zazwyczaj przeciętne, a czasami beznadziejne. często punkt bieli papieru nie zostaje zapisany w profilu, profil ma dziury albo jest bardzo nieliniowy, ma przesunięcie błękitów w magentę itd

jak byś chciał być bardzo aptekarski, to P600 i P800 można (i powinno się) najpierw przed zrobieniem profilu zlinearyzować przy pomocy Epson ColorBase2 (potrzebny spectrofotometr, może być Munki). teoretycznie z fabryki powinna wyjść dobra, ale moja np. nie była idealna. na zlinearyzowaną drukarkę robi się profil. ale to już zabawa dla detalistów. jeśli masz dobry, dokładny profil, to on już poprawnie skorygował ew. błędy liniowości drukarki w sobie, jeśli nie były duże.

miłego drukowania na bawełnie Sihl'a :-) !