PDA

Zobacz pełną wersję : [ Motoryzacja ] F30 sprzedażowo

spiritus
10-12-2018, 15:03
Pierwsze takie zlecenie. Podsyłam do oceny aby wiedzieć co dobrze a co do poprawy.

18453

18454

18455

18456

18457

18458

18459

18460

18461

18462

...sprzeda się? :confused:

wojtekd3
10-12-2018, 15:52
Panie, widać, ze biti, szpachlowani i na każdich dźwiach inny lakier, panie. :-)
Moim zdaniem do ogłoszenia jest bardzo dobrze. Można oczywiście było poczekać na lepszą pogodę i zrobić fotki przy nisko świecącym słonku.
Ty napisz, czy się sprzedało. :-)

Dho'ine
10-12-2018, 16:52
Ja bym zamiótł ten beton/asfalt najpierw. Reszta bardzo fajna.

bejcman
10-12-2018, 16:55
Na 2 fotce przednie drzwi wygladaja jakby mialy inny odcien. To kwestia odbicia czy naprawy?
Na przedostatnim joy wyglada na zmeczony, przydaloby sie troche detailingu.
Poza tym rewelacja, biorę:)

poste
10-12-2018, 17:54
No właśnie, otoczenie. Niby BMW, zwłaszcza czarne, kojarzy się z wywożeniem do lasu :grin: ale ja bym raczej dał jakieś zdjęcia przy jakimś pałacyku, ładnej bramie, czy nowoczesnym budynku. Ale nie wiem kto kupuje Beemki, może masz rację z tym lasem... :)

spiritus
10-12-2018, 19:00
Moim zdaniem do ogłoszenia jest bardzo dobrze. Można oczywiście było poczekać na lepszą pogodę i zrobić fotki przy nisko świecącym słonku.
Ty napisz, czy się sprzedało. :-)

Nie było czasu aby czekać. Chciałem to ogarnąć w poprzednim tygodniu ale lało jeszcze gorzej. Dzisiejszy poranek był ostatni ponieważ zszedłem z nocki a od jutra urlop zaczynam i nie będzie mnie w Lubaczowie ponad tygodnia.

Ja bym zamiótł ten beton/asfalt najpierw. Reszta bardzo fajna.

Miałem taki pomysł ale czas gonił. Byłem umówiony w innym mieście na 12-13.

Na 2 fotce przednie drzwi wygladaja jakby mialy inny odcien. To kwestia odbicia czy naprawy?

Odbicia. Co chwilę światło się zmieniało. Raz ostrzejsze a raz słabsze.

No właśnie, otoczenie. Niby BMW, zwłaszcza czarne, kojarzy się z wywożeniem do lasu :grin: ale ja bym raczej dał jakieś zdjęcia przy jakimś pałacyku, ładnej bramie, czy nowoczesnym budynku. Ale nie wiem kto kupuje Beemki, może masz rację z tym lasem... :)

Las był najbliżej.
Nie ma tam pałacyków w okolicy :D

- - - - kolejny post - - - - - -

Czyli jak to się mówi... od biedy będzie? :D
Poczekam jeszcze na inne komentarze.

Miałem pomysł aby wnętrze zrobić gdzieś w nocy przy podświetleniu jedynie lampki i kokpitu.

cybulski
10-12-2018, 19:15
Zdjęcia pierwsza klasa, klient powinien być zadowolony, naturalnie ładnie wyszło.

Wrzucę stary joke....
- Czy wiecie jak zrobić siekane buraki ?

.....

- Wrzucić granat do beemki

Ale żeby nie było, że kogoś obrażam, jeżdżę tą marką od lat i Żona też :)

tbogdanowicz
10-12-2018, 19:21
Łeee...
Spodziewałem się lepszego samochodu:
https://www.google.pl/search?q=f30+ferrari&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjtg8e74pXfAhXFCOwKHREaAasQsAR6BAgEEAE&biw=1280&bih=723&dpr=1.5

:p:p:p

spiritus
10-12-2018, 19:24
Łeee...
Spodziewałem się lepszego samochodu:
https://www.google.pl/search?q=f30+ferrari&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjtg8e74pXfAhXFCOwKHREaAasQsAR6BAgEEAE&biw=1280&bih=723&dpr=1.5

Chwyt marketingowy :D

Nbogdan
10-12-2018, 22:41
Mi tam ogólnie się podoba.
Jedyne „ale” to trochę ciasne kadrowanie ujęć całego samochodu.

spiritus
12-12-2018, 21:12
Mi tam ogólnie się podoba.
Jedyne „ale” to trochę ciasne kadrowanie ujęć całego samochodu.

Dzięki :)
Faktycznie... mogłem porobić kilka zdjęć z szerszej perspektywy.

Czyli ogólnie to podszedłem dobrze do tematu?
Git. Dzięki za opinie :)

Myślałem, że będę linczowany za coś :D

krzysztofz24
12-12-2018, 23:11
Minimalnie troche mocniej z wyostrzaniem.
Robisz te zdjecia do netu do sprzedazy a nie na forum do podziwiania;-). A ludzie przyzwyczajeni do mocnego i sztucznego wyostrzania i wywalonego kontrastu.

Brakuje zdjecia drugiego boku i wnetrza z perspektywy otwartych drzwi kierowcy.

Pierwsze najlepsze mz. A jeszcze jakbys zapalil ringi to juz bylby szal:-).

spiritus
13-12-2018, 00:19
krzysztofz24 skoro mówisz, że Ci ringów brakuje to dorzucę :D
Do tego jeszcze kilka innych kadrów... drugiego boku nie wrzucałem bo mi niebo nie pasuje. 100% zachmurzenie :/

18595

18596

18597

18598

18599

krzysztofz24
13-12-2018, 00:43
To za ile Panie ta Beemka do wziecia:mrgreen:?

spiritus
13-12-2018, 00:59
Hehe :D
Dobry, zart :D

Jak cos to na PW sluze pomoca :D

black70
13-12-2018, 18:51
Jeśli mogę coś doradzić, a kilka aut na sprzedaż już zrobiłem ;)
Akurat w przypadku czarnego koloru nie zalecałbym podbijania kontrastu, bo robi się jedna brzydka czarna plama. Tu kontrast nawet na lekkim minusie. Dlatego pierwsza wersja ostatniej fotki zdecydowanie moim zdaniem lepiej wygląda. ( szkoda, że nie ponumerowałeś fotek) Pozostając przy tym samym zdjęciu, to wydaje się być najmniej korzystne uchwycenie bryły auta z całego setu, (który jest oczywiście świetny) oraz poprzez zastosowanie szerszego kąta. Widać, że miałeś dookoła dużo miejsca, więc bez większego problemu mogłeś wszystkie foty z zewnątrz trzaskać na 50mm, robiąc 3-4 kroki w tył. Analogicznie jak w przypadku portretów, przy samochodach również szeroki kąt przy bliskim podejściu nie wygląda korzystnie. Nie wspomnę o ładniejszym rozmyciu tła na dłuższej ogniskowej.
Co do warunków pogodowych i miejsca, to raczej nie mamy na to wpływu. Jeśli klient chce focić u siebie przed chałupą, to nici z odseparowanego tła. Ty zapewne miałeś ten komfort, bo to auto znajomego i mogłeś wybrać miejscówkę. No i fajnie wyszło. A że niebo wyprane? Naprawdę, nie patrz na to, bo nie jest to głównym tematem zdjęcia.
Była uwaga, że ciasno. Moim zdaniem jest OK, bo focimy auto na sprzedaż, a nie pejzaż okolicy. Ale to oczywiście kwestia indywidualna. Na koniec jeszcze o wysokości trzymania aparatu. W wielu przypadkach najkorzystniej wypada z wysokości lusterek samochodu, ale widzę, że Ty doskonale o tym wiesz :) Polecam poeksperymentować i samemu się przekonać. No oczywiście dla pokazania np. podwójnego wydechu jakieś exta fury, to nawet z gleby ;) Aha, jeszcze filtr polaryzacyjny. Czasami się przydaje.
Nie wszystkie moje spostrzeżenia kierowane są do Ciebie, ale być może komuś przyda się takie info. Jak na pierwszy raz, to wyszło naprawdę świetnie. Ale o tym już chyba wcześniej wspomniałem :)

spiritus
13-12-2018, 20:17
Dzięki black70
O fotografowaniu z pozycji lusterek nie wiedziałem jak widać po zdjęciach (są z niższej pozycji nawet). Jednak tak mi się lepiej widziało fotografować niż stojąc. Odnośnie dystansu i fotografowaniu na 50mm wiedziałem od początku. Nawet z takim zamiarem pojechałem w to miejsce. Jednak... zapomniałem o tym pamiętać podczas sesji :D
Polar? Mam. Nawet użyłem do tych zdjęć parę razy. Jednak bawiłem się z nim po raz pierwszy i pewnie nawet efektów nie widać... trzeba będzie kiedyś w słoneczny dzień spróbować pobawić się z własnym autem.

black70
13-12-2018, 20:24
Oj, tylko nie w słoneczny. Słońca do takich sesji należy unikać. Za duże kontrasty i odbicia na karoserii. Dużo lepiej w pochmurny dzień. Chmury robią wtedy za dyfuzor ;)

spiritus
13-12-2018, 20:37
Znaczy w słoneczny ale w godzinach bardziej wieczornych :D
Tylko aby niebo było widoczne :)

bejcman
13-12-2018, 23:37
Wybaczcie moją niewiedzę i ignorancję, dlaczego akurat na 50mm?

spiritus
13-12-2018, 23:43
bejcman aby nie rozciągało auta po bokach z bliskiej odległości.

bejcman
13-12-2018, 23:49
Aaaa, rozumiem;) dzieki! ;-)

PM.M
14-12-2018, 00:00
50 mm (czyli na cropie/DX tak w zasadzie 35 mm) jest przyjmowana za standardową ogniskową, bo to co fotografujemy przez niego jest zbliżone do tego, jak widzi człowiek. Mniejsze ogniskowe powodują rozciągnięcie i przerysowanie bliższych obiektów, dłuższe z kolei powodują spłaszczenie i wizualne zbliżenie obiektów, które są w różnych odległościach.

bejcman
14-12-2018, 00:14
PM.M, dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie

Ale czy 50mm na cropie to nie będzie 35mm na FX?

black70
14-12-2018, 10:11
Dajcie już sobie spokój z tym przeliczaniem. Nie ważne, czy FX, czy DX. 50mm zawsze będzie 50mm.
Już wiele razy wałkowane to było.

OjTam
14-12-2018, 11:04
A żeby śmieszniej było.
Spiryt ma DX, więc to 50 to już krótkie tele.[emoji6]

Wysłane gołompem przy użyciu katapulty [emoji23]

spl
31-03-2019, 21:25
Na 4. trochę rażą drzewa wychodzące z dachu

L0K0
09-11-2019, 13:13
Fajne zdjęcia i obrobione w dobry sposób, tak że obrobka nie razi od razu po oczach.
Na 4 tylko nie zrobił bym kadru tak centralnie, a ciaśniej z lewej szerzej z prawej, bo jest dynamicznie i auto kieruje się w prawo a tam koniec foty.
Do sprzedaży fajnie pokazane detale,, które sa plusami, ładne wnętrze i czysty silnik.