Zobacz pełną wersję : pomóżcie wybrać bezlusterkowiec
raszejka
07-12-2018, 14:08
Miałam okazję chwilę pobawić się sony a7 (niestety nie pamiętam, która to była wersja) i chciałabym go przetestować nieco dłużej. Na początku miałam go wypożyczyć, ale kompletnie się to nie opłaca więc zostało mi kupienie używki i ewentualna sprzedaż dalej, jeśli się nie spodoba.
Tu pojawia się pytanie do Was- na którą wersję polować? Wersja I jest w bardzo przyjaznych cenach, ale czy to już nie przeżytek? Na co zwrócić uwagę przy zakupie, żeby nie trafić na bubel?
A może inne systemy oferują coś lepszego niż sony? O ile w kwestii lustrzanek z małą pomocą internetu potrafiłam skompletować swój sprzęt, tak tutaj jestem kompletnie zielona i liczę na Wasze dobre rady. :)
cybulski
07-12-2018, 14:23
W kwestii A7 i która wersja to pozostawiam Szacownej Ekipie spod znaku "psioniczno-nostalgicznego" działu :)
Natomiast z mojej strony mogę śmiało na pierwsze bezlustro polecać coś ze stajni Fuji. Powiedz coś bliżej czego oczekujesz, co fotografujesz albo chciałabyś fotografować, itp więcej o samych założeniach z Twojej strony potrzeba.
raszejka
07-12-2018, 14:57
Co mnie w sonym na pierwszy rzut oka urzekło to to, że na ekranie widać dokładnie taki obrazek, który dostaniemy (uwzględnia zmiany parametrów) nie wiem, czy to jego bajer czy wszystkie bezlustra tak mają :P
Mam pełen zestaw z lustrzanką (d7100, 3 szkła i lampę). Fotografuję trochę repo, portrety, sesje rodzinne itd.
O sonym myślałam głównie w kwestii wprowadzenia czegoś nowego do reporterki- można go używać bez lampy, bdb radzi sobie w słabym świetle no i gdyby się dobrze sprawował to za jakiś czas zamiast kupować pełnoklatkową lustrzankę pomyślałabym o przejściu całkiem na bezlusterkowce (ich waga i gabaryty też zachęcają).
- - - - kolejny post - - - - - -
No i kwestia ceny- fajnie by było się zmieścić z jakimś używanym ale w bdb stanie body i obiektywem w 5k (ale mogę też dołożyć, gdyby w tej kwocie nie było nic sensownego).
cybulski
07-12-2018, 16:05
Repo, portrety, sesje rodzinne - amatorsko czy zawodowo ?
raszejka
07-12-2018, 16:39
Zależy, gdzie kończy się "amatorsko" a zaczyna "zawodowo".
Współpracuję ze studio ślubnym i na imprezach (wesela, studniówki) jestem jako drugi fotograf jeśli ktoś sobie życzy. Robię czasami plenery foto albo jakieś sesje rodzinne narzeczeńskie- to już zależy, samodzielnie albo też dla klientów studio.
Jeśli współpracuję z nimi to dostaję ich sprzęt ale na przyszły sezon mam też kilka własnych zleceń na reportaże. Jednak robię to tylko "z doskoku" i na co dzień zajmuję się zupełnie czymś innym.
cybulski
07-12-2018, 17:04
Więc można powiedzieć, że X-T2 plus wybrane szkła z nawiązką spokojnie powinny dać radę.
Nie jestem przekonany czy wybierając bezlusterkową pełną klatkę zyskujemy aż tak dużo na zmniejszeniu gabarytów i wagi jak się ogólnie sądzi.
Szkieł nie daje się zminimalizować a porównując wagę zestawu też nie bardzo jesteśmy do przodu.
raszejka
07-12-2018, 17:55
A jak w tym Fuji wygląda kwestia podkręcania iso do bardzo wysokich wartości?
cybulski
07-12-2018, 18:08
To zależy, generalnie jest dobrze ale na pełnej klatce w A7II lub A7III powinno być lepiej.
W tej kwestii testy w mojej ocenie są mało przydatne, ponieważ wygląd szumu dużo zależy od tego czy jest ciemniej czy jaśniej. Najlepiej jest sprawdzić osobiście czy to co daje matryca odpowiada czy też nie, poprzez np. wypożyczenie.
A jak w tym Fuji wygląda kwestia podkręcania iso do bardzo wysokich wartości?
Tak jak we wszystkich aparatach: klikasz przycisk ISO, podkręcasz, wyrzucasz zdjęcie do kosza ;)
cybulski
07-12-2018, 18:29
Tak jak we wszystkich aparatach: klikasz przycisk ISO, podkręcasz, wyrzucasz zdjęcie do kosza ;)
Kolega epicure żarty sobie robi i łapie "nową" za słówka :mrgreen:
raszejka
07-12-2018, 18:30
Kwestię wypożyczenia omówiłam wyżej. Koszt body sonya7 i obiektywu na 1 dzień to ponad 300 zł. * 2 aparaty do porównania daje ponad pół tysiąca- mniej stracę jak kupię i miesiąc później sprzedam (choć wolałabym kupić lepszą opcję i nie musieć sprzedawać :P)
cybulski
07-12-2018, 18:36
Nie o taki wypożyczeniu mówię. Trzeba mieć znajomego co podrzuci sprzęt do testu.
Najtańszy sposób praktykowany tutaj przez wielu z nas to kupienie używanego sprzętu, przetestowanie. Gdy pasuje zostaje a gdy nie pasuje odsprzedajesz.
Kolega epicure żarty sobie robi i łapie "nową" za słówka :mrgreen:
Tylko częściowo żarty :) Ostatni etap podkręcania to już jednak jak najbardziej na poważnie :)
cybulski
07-12-2018, 19:44
raszejka (http://forum.nikoniarze.pl/members/83435-raszejka) - a czy ze zdjęć robisz jakieś większe wydruki ?
darekw1967r
07-12-2018, 20:45
Co mnie w sonym na pierwszy rzut oka urzekło to to, że na ekranie widać dokładnie taki obrazek, który dostaniemy (uwzględnia zmiany parametrów) nie wiem, czy to jego bajer czy wszystkie bezlustra tak mają :P
Mam pełen zestaw z lustrzanką (d7100, 3 szkła i lampę). Fotografuję trochę repo, portrety, sesje rodzinne itd.
O sonym myślałam głównie w kwestii wprowadzenia czegoś nowego do reporterki- można go używać bez lampy, bdb radzi sobie w słabym świetle no i gdyby się dobrze sprawował to za jakiś czas zamiast kupować pełnoklatkową lustrzankę pomyślałabym o przejściu całkiem na bezlusterkowce (ich waga i gabaryty też zachęcają).
No i kwestia ceny- fajnie by było się zmieścić z jakimś używanym ale w bdb stanie body i obiektywem w 5k (ale mogę też dołożyć, gdyby w tej kwocie nie było nic sensownego).
Proponuje pozostac przy d7100, 3 szkla + lampa chyba ze sprzet nie jest sprawny to bierz inne body od Nikona.
Zależy, gdzie kończy się "amatorsko" a zaczyna "zawodowo".
Współpracuję ze studio ślubnym i na imprezach (wesela, studniówki) jestem jako drugi fotograf jeśli ktoś sobie życzy. Robię czasami plenery foto albo jakieś sesje rodzinne narzeczeńskie- to już zależy, samodzielnie albo też dla klientów studio.
Jeśli współpracuję z nimi to dostaję ich sprzęt ale na przyszły sezon mam też kilka własnych zleceń na reportaże. Jednak robię to tylko "z doskoku" i na co dzień zajmuję się zupełnie czymś innym.
no to zmienia postać rzeczy bo jeśli chcesz wesela, studniówki itp. to niestety bezlustrkowce takie jak A7 czy A7II czy podobne to sobie od razu podaruj,
zdecydowanie lepsze rozwiązanie to system lustrzanek od Canona lub Nikona a i obiektywy też będą tańsze, a jeśli masz już D7100 i chcesz pełną klatkę to polecam dozbierać do D750.
Poza tym masz niezawodny system lamp błyskowych do DSLR.
Jak już tak chwalą psioniczno-nostalgicznych, to wpadnij, raszejka, do Rzeszowa. Popstrykamy ;)
A7II ma się rozumieć :P
No ale edyta dodaje, że Kolega maxwawa ma rację. A7 i jego pociotki są dla nawiedzonych nieszczęśników w czarnych płaszczach robiących nieostre zdjęcia w świetle zastanym, którymi później brandzlują się w swoim TWA. Też w świetle zastanym :mrgreen:
nikoniarz
07-12-2018, 21:55
Owain, we uj pomogłeś...
Owain, we uj pomogłeś...
No co? Koleżanka z Sanoka, to do mnie na spróbę daleko nie ma, a maxwawa dobrze napisał, te asiódemki do 'szybkich' zdjęć to się nadają tak średnio. A słoiki droogie, panie, drooogie!
Kolekcjoner
07-12-2018, 22:21
Ja bym tylko pierwszej wersji alfy już teraz nie kupował. Wiem że cena kusi ale jest jednak zbyt dużo niedomogów bezluster wieku niemowlęcego.
Pomysł z Fuji bardzo dobry - chyba najlepszy.
Jeśli chodzi o wysokie iso to tu masz porównanie Sony -Fuji poklikaj, oceń.
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=sony_a7&attr13_1=sony_a7r&attr13_2=fujifilm_xt2&attr13_3=fujifilm_xt3&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=6400&attr16_1=6400&attr16_2=6400&attr16_3=6400&normalization=compare&widget=49&x=0.008706610150074309&y=0.7767429938482572
raszejka
07-12-2018, 23:59
Nie o taki wypożyczeniu mówię. Trzeba mieć znajomego co podrzuci sprzęt do testu.
Najtańszy sposób praktykowany tutaj przez wielu z nas to kupienie używanego sprzętu, przetestowanie. Gdy pasuje zostaje a gdy nie pasuje odsprzedajesz.
Nie znam nikogo, kto chciałby mi pożyczyć bezstekowca a o kupieniu używki pisałam wcześniej, jednak przecież kliku aparatów nie kupię.
raszejka (http://forum.nikoniarze.pl/members/83435-raszejka) - a czy ze zdjęć robisz jakieś większe wydruki ?
nie robię
no to zmienia postać rzeczy bo jeśli chcesz wesela, studniówki itp. to niestety bezlustrkowce takie jak A7 czy A7II czy podobne to sobie od razu podaruj,
zdecydowanie lepsze rozwiązanie to system lustrzanek od Canona lub Nikona a i obiektywy też będą tańsze, a jeśli masz już D7100 i chcesz pełną klatkę to polecam dozbierać do D750.
Poza tym masz niezawodny system lamp błyskowych do DSLR.
Dlaczego są lepsze? W kwestii kręcenia filmów śmiało mogę powiedzieć, że więcej osób widziałam z Sony niż z Canonami (które jeszcze 2-3 lata temu były "jedyną słuszną opcją". Dlaczego więc nie nadają się do zdjęć?
cybulski
08-12-2018, 00:22
W zasadzie sprawę testu A7ii masz rozwiązaną jeśli skorzystasz z propozycji kolegi Owain. Jeśli chodzi Ci po głowie Sony to nie ma co szukać czegoś innego.
W zasadzie sprawę testu A7ii masz rozwiązaną jeśli skorzystasz z propozycji kolegi Owain. Jeśli chodzi Ci po głowie Sony to nie ma co szukać czegoś innego.
Odmieniajmy, kolego Cybulski, odmieniajmy... ;)
Ja swojego bezstekowca też bym wolał nie pożyczać, pobawić się dać mogę dać. Z kolei ze stekowców to już chyba tylko kolczatka i dziobak. No ale jak koleżanka myśli o wysokim iso, to może A7s? Tylko drooogo, panie, droogo. No a co do kręcenia filmów to zgoda, Sony zostawia Canona w pyle i kurzu. Nie wiedziałch tylko, że to reporterskie filmy mają być. Bo do reporterskich zdjęć to szybki i niezawodny AF by sie przydał, a w Sonym to tak średnio. Choć można i reporterkę z manualami, ale to wychodzi tylko po pijaku.
Dlaczego więc nie nadają się do zdjęć?
Nadają się jak najbardziej, ale te starsze modele mają niedoskonały AF. Dopiero te najnowsze modele mogę pod tym względem konkurować z lustrzankami.
A jeśli chodzi o wideo, to lustra już dawno gryzą kurz.
raszejka
08-12-2018, 01:07
Wątpię, żeby kolega dał mi aparat chociaż na 3 dni (oczywiście- nic dziwnego :P) więc dalej zostajemy i tak przy zakupie czegoś. I Dalej mamy Fuji vs Sony.
Odmieniajmy, kolego Cybulski, odmieniajmy... ;)
Ja swojego bezstekowca też bym wolał nie pożyczać, pobawić się dać mogę dać. Z kolei ze stekowców to już chyba tylko kolczatka i dziobak. No ale jak koleżanka myśli o wysokim iso, to może A7s? Tylko drooogo, panie, droogo. No a co do kręcenia filmów to zgoda, Sony zostawia Canona w pyle i kurzu. Nie wiedziałch tylko, że to reporterskie filmy mają być. Bo do reporterskich zdjęć to szybki i niezawodny AF by sie przydał, a w Sonym to tak średnio. Choć można i reporterkę z manualami, ale to wychodzi tylko po pijaku.
Nie mają być filmy. Po prostu założyłam, że skoro przy filmach sprawdzają się bdb to dlaczego przy zdjęciach miałyby być gorsze od takiego d7100. Proszę nie odbierać tego jako złośliwość- dopiero teraz napisałeś o AF i to już jakiś argument na -. Chociaż kolega epicure pisze, że to problem starszych modeli (tylko od którego momentu zaczynają się te nowe, bo rozumiem, że a7 I odpada, a a7II?)
No i w sonym widzę jakieś oznaczenia A7S, A7R- ktoś coś wyjaśni? A7 to kolejna wersja czy tylko uproszczenie?
Jako posiadacz A7II powiem, że AF też d... nie urywa, choć to zależy z jakim szkłem, w jakich warunkach. Może nawet głównie od tego.
A7R - duża rozdzielczość, duża cena, A7S mała rozdzielczość, małe szumy.
Jak chcesz małe, bierz apsc Fuji. Tym bardziej jak filmy, choć tu Sony chyba lepsze, ale i apsc by wystarczył. Jak kiepskie warunki oświetleniowe i duże iso, weź A7II. Jak szybka akcja przy tym ważna, weź lustro ff.
Edyta dopowiada, że A7II nie jest ani małe ani lekkie ani obiektywy af do niej nie są małe i lekkie i tanie.
cybulski
08-12-2018, 01:48
Fuji xt2 załatwi wszystkie Twoje potrzeby z nawiązką, szybki af, poza potrzebą posiadania pełnej klatki. Ale jak to ktoś powiedział pełna klatka to plus 20 pkt do skila.
Druga sprawa to cena. A więc jesli sprzedasz 7100 z tym co masz i dolozysz 5tys to może starczy na jakiś zestaw bezlusterkowy body plus ze dwa dobre szkła biorąc pod uwagę rynek wtórny. Ale raczej łatwiej to będzie w Fuji niż w ff Sony.
raszejka
08-12-2018, 01:59
Nie chcę niczego sprzedawać, chcę drugi aparat body+ jedno szkło :)
cybulski
08-12-2018, 02:03
W 5tys mozna się zmieścić w używanych np. xt2 i 23/2. Lepiej mieć 1.4 ale to trochę inny budżet.
cybulski
08-12-2018, 02:47
Z innej beczki - ceny luster tak zjeżdzają, pęd do bezluster za wszelką cenę :), że można aktualnie kupić pełną klatkę Canona 6d z małym przebiegiem i szkiełko 50/1.4 w cenie ok 3.7k co też właśnie uczyniłem ... skoro to +20 do skila :mrgreen: Body stan jak ze sklepu, zero jakichkolwiek śladów używania - czy to możliwe ?
Na tym tle ceny za wieloletnie d700 są jak z kosmosu i te przebiegi. Jakby nie patrzeć matryca d700 to dzisiaj ..... ale wiem jest wielu fanów "tej magicznej 700setki" ... realna jej wartość w granicach gdzieś 1,5 tys
O sonym myślałam głównie w kwestii wprowadzenia czegoś nowego do reporterki- można go używać bez lampy, bdb radzi sobie w słabym świetle
Nie bardzo. Chyba ktoś Cię wprowadził w błąd.
Światło przechodzi przez obiektyw i jest rzutowane na matrycę. Nie ma znaczania, czy po drodze jest podniesione lustro, czy go brak. Ile ma wpaść światła na nośnik, tyle wpada. A bez światła zapomnij o dobrej fotografii, żadne zaklinanie ISO nie pomoże.
cz4rnuch
08-12-2018, 10:02
Ja miałem przez kilka lat D7100, używałem przez chwilę A7II a ogólnie to cykam zwykłą A7. Co do ISO to w stosunku do D7100 zyskasz mniej więcej jedną działkę, ale też nie ma też dziwnych zafarbów, które zdarzały mi się w D7100 i jest dużo mniejsza szansa na zaobserwowanie bandingu przy wyciąganiu z cieni. A co do AFu w ciemnicy to niestety przy A7 i moim zdaniem również przy A7II (choć tu aż tak dużego doświadczenia nie mam) nie zyskasz nic. D7100 jest lepszy. Nie zyskasz też na rozłożeniu fazowych punków AFu bo te w A7 i A7II znajdują się, podobnie jak w lustrzankach, w centrum kadru. Z kolei przy lepszym światełku nawet AF A7 daje radę, dla mnie lepiej niż w przypadku D7100, bo aparat rzadziej się myli. Osobiście mając te 5 tysi do wydania, przy założeniu, że sprzęt ma być typowo kuchenny, do smażenia kotletów, skusiłbym się na promocję na D750. W tej chwili trwają zarówno promocja cashback jak i rabat i np w sklepie abfoto po tych wszystkich zabiegach kupisz D750 za 5655 pln. Nie pamiętam jakie masz szkła, ale jeśli kryją one pełną klatkę to na body wydatki się skończą. A D750 to do niedawna był król sali weselnej (może nadal nim jest) więc w tej cenie chyba nic lepszego nie kupisz.
cybulski
08-12-2018, 10:36
AF w D750 podobno wymiata. Warto pooglądać testy z rzeczywistego strzelania na YouTube np w porównaniu D750 z XT2 czy A7ii lub a7iii.
Faktycznie ceny lustrzanek ostatnio lecą ostro w dół, szczególnie używek.
W sprawie reporterki to nawet nie ma co porównywać A7 czy A7II do nawet D600 nie mówiąc już o D750
chodzi głównie o słabsze i mieszane warunki oświetleniowe gdzie bezlusterkowce nie dają rady.
Jak masz zbędne kilkanaście tysięcy zł i uparłaś się na Sony to wystarczy ci na a7 III + bieda ciemny zoom :)
Najlepsza opcja dla ciebie to D750 i szukając używki można za około 3500 zł kupić bardzo dobry egzemplarz ostatnio był taki z przebiegiem 12 tyś zdjęć.
A7II spokojnie radzi sobie w podobnych warunkach jak D600 z małymi zaletami sony co do działania wszystkich punktów af i śledzenia w af-c.
Jak ktoś chce nowy sprzęt i nie bierze pod uwagę używki to jest to dobry aparat ale jak może być używka to nie widzę konkurencji obecnie dla D750 zwłaszcza potem odnośnie obiektywów.
A7II spokojnie radzi sobie w podobnych warunkach jak D600 z małymi zaletami sony co do działania wszystkich punktów af i śledzenia w af-c.
z jakimi szkłami robiłeś porównanie A7 II i D600? w jakich warunkach itd?
Nie robiłem porównań specjalnie, to raczej wynik odczuć podczas użytkowania, w D600/D750 używałem głównie sigma 1.8/20, N18-35G, N1.8/50G, T24-75G1, T70-200LD, T70-300USD, N 4/24-120, a w Sony Samyang 24, kit 28-70, Sony 1.8/50, Sony 4/24-105 i Sony 24-240.
raszejka
08-12-2018, 17:04
Ja miałem przez kilka lat D7100, używałem przez chwilę A7II a ogólnie to cykam zwykłą A7. Co do ISO to w stosunku do D7100 zyskasz mniej więcej jedną działkę, ale też nie ma też dziwnych zafarbów, które zdarzały mi się w D7100 i jest dużo mniejsza szansa na zaobserwowanie bandingu przy wyciąganiu z cieni. A co do AFu w ciemnicy to niestety przy A7 i moim zdaniem również przy A7II (choć tu aż tak dużego doświadczenia nie mam) nie zyskasz nic. D7100 jest lepszy. Nie zyskasz też na rozłożeniu fazowych punków AFu bo te w A7 i A7II znajdują się, podobnie jak w lustrzankach, w centrum kadru. Z kolei przy lepszym światełku nawet AF A7 daje radę, dla mnie lepiej niż w przypadku D7100, bo aparat rzadziej się myli. Osobiście mając te 5 tysi do wydania, przy założeniu, że sprzęt ma być typowo kuchenny, do smażenia kotletów, skusiłbym się na promocję na D750. W tej chwili trwają zarówno promocja cashback jak i rabat i np w sklepie abfoto po tych wszystkich zabiegach kupisz D750 za 5655 pln. Nie pamiętam jakie masz szkła, ale jeśli kryją one pełną klatkę to na body wydatki się skończą. A D750 to do niedawna był król sali weselnej (może nadal nim jest) więc w tej cenie chyba nic lepszego nie kupisz.
moim ulubieńcem jest sigma 18-35 więc już w tym momencie po przejściu na pełną a wcześniej sprzedaży d7100 zostaje mi wymienić wszystko, nie chciałabym się w to na razie pchać.
tym bardziej, że sigma jest, moim skromnym zdaniem, świetna i nie ma żadnego odpowiednika na pełną klatkę.
cybulski
08-12-2018, 17:18
W kwocie 2.9tys podobno można kupić aktualnie nowe d7200, może więc w tą stronę warto pójść jednak ? Skoro 18-35 jest podstawowym szkłem to nie szukaj innego systemu. Ciężko byłoby to zastąpić a zapewne nie tanio.
cz4rnuch
08-12-2018, 17:21
No to może poprzestań na tym co masz? Sony A7 I i II służą raczej do niespiesznego focenia i w repo mogą nie spełnić Twoich oczekiwań a taki dajmy na to X-T2 nie da Ci dużo lepszego obrazka a dodatkowo trudno Ci będzie w tym systemie znaleźć obiektyw, który sprawdzi się lepiej niż Sigma 18-35.
nie ma żadnego odpowiednika na pełną klatkę. W lustrzance jest Sigma A 24-35 mm f/2.0 DG HSM ciut mniejszy zakres ale i głębia mniejsza jeszcze do uzyskania, a ostrość i działanie af nawet skrajnych punktów wydawała mi się pewniejsza ale to było kilka testowych zdjęć tylko, w sony trzeba by w stałki jednak iść.
raszejka
09-12-2018, 16:44
Za waszymi radami rezygnuję z tego bezlusterkowca. Za to przeglądam oferty sprzedaży d750- myślicie, że 4000 za aparat z przebiegiem 13k to dobra cena?
Nikkor 50 1.8 G podchodzi pod pełną klatkę, tak?
cybulski
09-12-2018, 16:50
Bym brał tego d750 :)
50 1.8G to pełnoklatkowy, dobry, ostry jak trzeba.
raszejka
09-12-2018, 17:13
Wymyśliłam, że jeśli wezmę 750 to zostawię na razie 7100 z sigmą podpiętą na stałe a do 750 będę podpinać 50, którą mam i może dokupię jeszcze jedną stałkę jak znajdę coś ciekawego.
Chociaż bardzo boję się kupować używany sprzęt, zawsze wszystko miałam ze sklepu.
cybulski
09-12-2018, 17:23
Tutaj raczej nikt Ciebie nie oszuka na giełdzie, nie ma w tym żadnego interesu. Ja praktykuje sprzęt używany od 2005 ;)
raszejka
09-12-2018, 17:32
To nie z waszej giełdy tylko allegro.
No właśnie- na forumowej giełdzie d750 z większym przebiegiem ktoś sprzedaje za 4800 (z tym, że ten jest na gwarancji, "mój" nie co też obniża jego wartość).
cybulski
09-12-2018, 17:43
Giełda forumowa to tylko oferta cenowa. Do każdego możesz napisać osobiście i przedyskutować ofertę. Nawiązując rozmowę dowiadujesz się od kogo kupujesz sprzęt, czy ma dobrą "karmę" bo przecież przejmiesz po nim to cudo za ponad cztery klocki więc lepiej niech taki d750 jest pozytywnie nastawiony i niezestresowany, powiedziałbym chowany ekologicznie. No trochę żartuję ale jest to dobra okazja też do poznawania nas tutaj.
raszejka
09-12-2018, 17:49
Giełda forumowa to tylko oferta cenowa. Do każdego możesz napisać osobiście i przedyskutować ofertę. Nawiązując rozmowę dowiadujesz się od kogo kupujesz sprzęt, czy ma dobrą "karmę" bo przecież przejmiesz po nim to cudo za ponad cztery klocki więc lepiej niech taki d750 jest pozytywnie nastawiony i niezestresowany, powiedziałbym chowany ekologicznie. No trochę żartuję ale jest to dobra okazja też do poznawania nas tutaj.
To może lepiej kupić coś z przebiegiem 200k, co z niejednego wesela reportaż robiło? :P Może z aparatem przyjdą jakieś nowe umiejętności :P
cybulski
09-12-2018, 17:53
Gdyby tylko było to takie proste z tym przechodzeniem umiejętności to tylko brać ... :)
mariariesz
09-12-2018, 18:50
Miałem panasonica gx8 przez 4 dni i oddałem bez straty.
W ten sposób wyleczyłem się z myśli o użytkowaniu bezlusterkowca.
cybulski
09-12-2018, 18:52
No to nie zdążyłeś się uzaleznić, za krótko było :)
Wielu tak ma że po początkowej euforii przychodzi chęć powrotu do lustrzanki zwłaszcza jak się żongluje bateriami, wkurza elektroniczny wizjer zwłaszcza w kiepskich warunkach, a portfel świeci pustkami po ostatnim zakupie jednego obiektywu w cenie całego zestawu do lustrzanki :)
Kojocisko
09-12-2018, 19:04
Ja miałem kilka miesięcy XT-10 jako drugi aparat. I póki co nie chcę aparatu tej klasy, mimo jego wielu zalet.
Jeśli już, to bym może rozważył Z6.
raszejka
09-12-2018, 20:14
upatrzony 750 nie ma paragonu, pudełka, papierów... to już się domyślam, czemu tak tanio :(
Uważam, że D750 to dobry wybór. Zachęcam Cię jednak do zakupu sprzętu nowego. Weź pod uwagę obecne promocje, jakieś zerowe raty, nieoczekiwany spadek. Myślę, że dasz radę. :smile:
Można też jeszcze przed zakupem być przekonanym o wspaniałości swojego wyboru. Wtedy nawet jak będą wady to będziemy zadowoleni ;)
raszejka
09-12-2018, 22:11
Uważam, że D750 to dobry wybór. Zachęcam Cię jednak do zakupu sprzętu nowego. Weź pod uwagę obecne promocje, jakieś zerowe raty, nieoczekiwany spadek. Myślę, że dasz radę. :smile:
Na raty mam już wzięty sprzęt i i tak już sporo co miesiąc muszę oddawać a sprzedając taki aparat sporo stracę. Przy zakupie używki przy odrobinie szczęścia wyjdę na 0 po sprzedaży np. za pól roku.
Sprzedawać wszystkiego, co mam obecnie też nie chcę, bo to si kompletnie nie opłaca. Wyjdę z 2k w plecy.
Znałem się z D750 przez dwa lata. Przez kilka dni z Sony A7III a obecnie pracuję na D850. :smile: Uważam, że D750 jeszcze długo nie będzie miał powodów do wstydu.
cybulski
09-12-2018, 22:25
Znałem się z D750 przez dwa lata. Przez kilka dni z Sony A7III a obecnie pracuję na D850. :smile: Uważam, że D750 jeszcze długo nie będzie miał powodów do wstydu.
Rozumiem, że A7III nie dorównuje D750 (np. szybkość AF) ?
AF w A7III z całą pewnością jest lepszy od tego w Nikonie D750.
cybulski
09-12-2018, 22:32
Bawiłem się w sklepie tylko A7II ze szkłem 50/1.8, miał problem czasem ze złapaniem. Ogólnie nie podobał się. Trójki nie miałem okazji.
Kolekcjoner
09-12-2018, 22:36
Bawiłem się w sklepie tylko A7II ze szkłem 50/1.8, miał problem czasem ze złapaniem. Ogólnie nie podobał się. Trójki nie miałem okazji.
Pomiędzy III i II jest spora różnica w af.
Wzruszająca jest ta historia 8).
cz4rnuch
09-12-2018, 22:44
Bawiłem się w sklepie tylko A7II ze szkłem 50/1.8, miał problem czasem ze złapaniem. Ogólnie nie podobał się. Trójki nie miałem okazji.50/1.8 FE nawet z A7VII nie zaszaleje :)
Moim zdaniem A7III jest naprawdę świetna. AF, pomiar światła i jakość uzyskanego obrazka doskonała. Pewnie bym się zdecydował gdyby nie Nikon D850.:smile:
cybulski
09-12-2018, 22:47
50/1.8 FE nawet z A7VII nie zaszaleje :)
Kolega już testuje wersję beta VII :)?
cz4rnuch
09-12-2018, 22:52
Nie, ale miałem 50/1.8. Tam jest zamontowany stary silniczek typu DC i nie ma (i nie będzie) takiego AFu, który by z niego wykrzesał choćby trochę życia.
Sony A7III używałem z obiektywem Sony 24-70 2.8 GM. Całość świetnie współpracuje.
Między dwójka i trójką wcale tak wielkiej różnicy nie ma, jak podepniesz tego nędznego 1.8/50 to oba będą działały jak nikon w trybie lv :)
Dobry obiektyw może pokazać zalety trójki ale różnice raczej nadają się na zachwyty w testach youtubowych niż realnej pracy.
raszejka
10-12-2018, 21:53
Koledzy, mam kolejne pytanie- jak to jest z cashback, obowiązuje na zakupy w każdym sklepie?
bo w regulaminie piszą o produkcie z określoną nalepką na opakowaniu, a później podają listę sklepów- to lista sklepów, w których na pewno można kupić produkty objęte promocją czy lista sklepów, w których wyłącznie można kupić produkt, żeby dostać zwrot?
W każdym sklepie podanym w regulaminie plus ich firmy córki z allegro itp, trzeba pytać zawsze jeśli firma inna niż właśnie w regulaminie.
raszejka
12-12-2018, 15:33
Pomęczę Was tutaj jeszcze chwilę, zanim coś kupię. Grażyna biznesu musi rozważyć wszystkie możliwe opcje straty i zysku :P
Zakładając, że kupiłabym nowe d750, zrobiła <10k zdjęć i po roku sprzedała, ile mógłby być wtedy wart? Zakładając, że stan idealny i rok gwarancji producenta.
darekw1967r
12-12-2018, 15:59
Pomęczę Was tutaj jeszcze chwilę, zanim coś kupię. Grażyna biznesu musi rozważyć wszystkie możliwe opcje straty i zysku :P
Zakładając, że kupiłabym nowe d750, zrobiła <10k zdjęć i po roku sprzedała, ile mógłby być wtedy wart? Zakładając, że stan idealny i rok gwarancji producenta.
Od kogos kogo nie znam to za okolo 40% wartosci ceny nowego ;)
Wazna uwaga ! Za rok cena nowego bedzie inna.
Dlatego jak duzo focisz i cos tam zarabiasz nie warto brac drogich puszek tym bardziej jak mozesz zrobic to samo 2x tanszym sprzetem :)
raszejka
12-12-2018, 16:10
Pytam o realne ceny, bo za 40% nawet trupa teraz nie kupisz. Aktualnie sklepie d750 kosztuje 6500-7000 a używki stoją po 3000-4800. Z tym, że za 3000 mają ponad 100k przebiegu i są w użytku od ponad 3 lat.
cybulski
12-12-2018, 17:37
Zakładając, że .... czyli jak w szkoleniach sprzedażowych Sandlera ;)
10k przebieg niby niewielki ale należy liczyć się z tym, że utrata będzie minimum 30%. Drożej zapewne będzie ciężko.
Oczywiście są do sprzedaży wystawiane "prawie nówki" drożej niestety zapewne trzeba długo wozić się ze sprzedażą.
I weź pod uwagę żę 30% zdejmujesz z aktualnie obowiązującej ceny a nie z Twoje ceny zakupu. Sprzęt generalnie "zjeżdża" w dół, poza przypadkami gdy producent podnosi trochę pod cashback ale i tak wszyscy umieją policzyć cenę końcową.
darekw1967r
13-12-2018, 11:08
Pytam o realne ceny, bo za 40% nawet trupa teraz nie kupisz. Aktualnie sklepie d750 kosztuje 6500-7000 a używki stoją po 3000-4800. Z tym, że za 3000 mają ponad 100k przebiegu i są w użytku od ponad 3 lat.
Problem w tym ze im drozsza puszka tym wiecej na tym przy sprzedazy tracisz.
Jak mialbym kupowac uzywke 3000-4800 zl wole kupic inny aparat ale "nowy" w tej cenie.
Zaawansowane i profesjonalne używane puchy trzymały wysoki poziom cen, teraz widzę że jakaś dziwna panika jest i sporo takiego sprzętu trafia na ogłoszenia, a to musi spowodować spadek cen, ja teraz poluje na D600/610 bo z małym przebiegiem można już za 2000zł kupić, czyli cena niedawno jeszcze D7100 używanego :)
D750 też traci na wartości szybko i sporo aukcji jest przeceniana co chwilę żeby się pozbyć sprzętu.
Ciekawe jak z obiektywami będzie bo ogłoszenia z wyprzedawaniem kilku obiektywów też pojawiają się w dużej ilości.
Nie przypuszczałem że Z6 tak namiesza.
cybulski
13-12-2018, 12:39
Ja z ciekawości właśnie na tej przecenie złapałem prawie nówke 6d z 50 1.4. W sumie do zabawy. Zawsze mnie interesowała jedna Ela i może sobie kupię :)
Mały OT - ceny lustrzanek faktycznie ostro spadają, jak nigdy.
Miałem wrócić do D600 ale miniaturyzacja bezluster wygrała.
Zakupiłem X-T20 (nawet nie wiedziałem że jest aż tak mały i lekki) a po kilku tygodniach użytkowania uważam te body za świetny sprzęt i byłem mocno zaskoczony jak AF daję sobie radę nawet z podstawowym zoomem 50-230 na zawodach sportowych (robiłem większość na ISO 6400- poziom obrazka praktycznie jak z D600)
Ergonomia Fuji pokrętła, nastawy itd.- po tylu systemach które "przeorałem" - bez wątpienia jest najlepsza.
Nadal jednak do zawodowej pracy,zleceń itp. to jednak wybrałbym lustro.
Ale często euforia i entuzjazm przemawia w takich porównaniach co potem powoduje też nakręcanie się całej histerii wychodzenia z lustrzanek bo bezlustra nagle takie wspaniałe, to mnie dziwi że sensowne modele bezluster sa na rynku już od 5-6 lat, a teraz nagle och ach.
Wszystko zależy od konkretnych zastosowań.
Czyli dochodzimy do tego samego co miliony ludzi, którzy wolą robić zdjęcia fonami :)
cybulski
13-12-2018, 15:27
Ale często euforia i entuzjazm przemawia w takich porównaniach co potem powoduje też nakręcanie się całej histerii wychodzenia z lustrzanek bo bezlustra nagle takie wspaniałe, to mnie dziwi że sensowne modele bezluster sa na rynku już od 5-6 lat, a teraz nagle och ach.
Może w mniemaniu niektórych zatwardziałych użytkowników luster, dopiero teraz te nowe modele Z i R coś zmieniają. Ciężko to zrozumieć. Ale można wykorzystać ten run na bezlustra, w korzystny sposób dla siebie oczywiście.
darekw1967r
14-12-2018, 11:47
Marketing nakreca potrzebe posiadania bezlustra i ludzie daja sie w to wkrecac ;)
Firmy produkujace bezlustra maja wiele korzysci z tego (tansza konstrukcja, wieksza niezawodnosc, wysoka cena).
Może w mniemaniu niektórych zatwardziałych użytkowników luster, dopiero teraz te nowe modele Z i R coś zmieniają. Ciężko to zrozumieć. Ale można wykorzystać ten run na bezlustra, w korzystny sposób dla siebie oczywiście.
Wielu uzytkownikow luster pozostanie przy tym co dobre i sprawdzone w bojach...
cybulski
14-12-2018, 11:53
Wielu uzytkownikow luster pozostanie przy tym co dobre i sprawdzone w bojach...
Pisalem tutaj bardziej o sobie jako amatorze, który jako "nikoniarz od zawsze" chciał sprawdzić jakiegoś Canona ale ceny były nieprzystępne albo atrakcyjne ale sprzęt tak zjechany że aż żal było patrzeć :)
Oczywiście to tylko dobrze świadczy o tej marce (może tylko dla mnie) że np. taki zjechany model, ćwierć miliona na liczniku i pewnie zrobi drugie tyle.
Przeważnie to obecne smartfony naprawdę dają dobre rezultaty nawet w starciu z A7 III
https://youtu.be/R8Tlw4IQZ2I
Ja w tym teście wybralem fotki z rezultatem 9:2 dla ...iPhona.
nikoniarz
14-12-2018, 23:44
Przeważnie to obecne smartfony naprawdę dają dobre rezultaty nawet w starciu z A7 III
Jest to bardzo daleko idące uproszczenie z tym "przeważnie"...
Kurde! Nawet dają "lepszą" separację i bokeh i lepiej "memłają"- uwielbiam takie testy :-D
cybulski
15-12-2018, 08:53
Gdy jesteśmy na wyjeździe, Żona robi foty telefonem i lumixem 4/3. Na ekranikach podglądu czasem faktycznie z telefonu widać,że jest chyba dobrze a nawet lepiej. To jest ten tzw medżik.
Po powrocie z wycieczki, gdy już fotki są na notbuczku, okazuje się, że nie jest już tak zadowolona ze zdjeć z telefonu. Tak, ma tego XSa i zdjecia z lx100 sobie umie porównać na notebuczku.
No dobrze ale w drugą stronę zadam pytanie. - to A7iii jest takie słabe ?
raszejka
15-12-2018, 15:41
W USA coraz śmielej na rynek wchodzi usługa fotografowania ślubów iphonami :P
A co do spadku cen lustrzanek to niestety macie rację- myślałam nad sprzedażą swojego d7100 ale teraz to jak oddanie go komuś za darmo...
Z drugiej strony co lepsze egzemplarze d750 są niemal w sklepowej cenie...
cybulski
15-12-2018, 16:10
No ale naprawdę potrzebujesz tej pełnej klatki? Żeby to miało sens trzeba mieć hajs na szkła. Sprzęt tanieje każdy, na tym nie da się wyjść na zero przy zmianach, a używki trzeba umieć wyjąć dobre, wyczekać na okazję.
raszejka
15-12-2018, 16:19
Dlatego właśnie szukam okazji.
Chcę popróbować różnych sprzętów i konfiguracji dopóki mogę sobie pozwolić na rozwalanie kasy na "zachcianki" i albo pójść w to na większą skalę, albo sprzedać wszystko i się wycofać z focenia.
cybulski
15-12-2018, 16:30
Kup przechodzony d800/d810. FX i dx w jednym w sensownej rozdzielczości i tyle. Szkła masz do dx, do ff dokupisz cos. Sigma art i ff za bardzo nie zmienia kogokolwiek w fotografa - tak bym rzekł.
spiritus
17-12-2018, 00:18
Wyczyscilem zbedna rozmowe.
Kazdy nastepny OT rowniez zostanie wyciety.