PDA

Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 183 DOGRYWKA - GŁOSOWANIE

crusiek
04-12-2018, 22:48
Dobry wieczór :)

Jak widzicie TUTAJ (http://forum.nikoniarze.pl/threads/293315-Zabawa-w-RAWki-183-GŁOSOWANIE) mamy dogrywkę :)

Po zakończonym głosowaniu 183 edycji zabawy pierwsze miejsce zajmują 2 prace, głosujemy na swojego faworyta.

Głosujemy tylko na jedną pracę.

Głosowanie w dogrywce kończy się jutro około 21:48

1

17970

2

17971

Dex
05-12-2018, 11:09
Głosować :-P

OjTam
05-12-2018, 17:58
Ja zapytam tak. Która koesh'a? :p

crusiek
05-12-2018, 18:04

Hahhahaha, skąd ten pomysł ;)

OjTam
05-12-2018, 18:05
Bom ciekaw, czy hat-tricka ustrzeli. ;)
Głośnięte.

crusiek
05-12-2018, 18:08
Wychodzę popstrykać świąteczny Gdańsk, jak wrócę pewnie będzie już trzeba podsumowanie pisać i wtedy się okaże :D

siemalysy
05-12-2018, 18:36
crusiek ile mogę oddać głosów? :-P :twisted:

OjTam
05-12-2018, 18:39
Tyle ile trzeba. :mrgreen:

siemalysy
05-12-2018, 18:45
Akurat trzeba było dwa :-P

OjTam
05-12-2018, 18:47
To rzuć monetą. Albo entliczek-pentliczek. :)

siemalysy
05-12-2018, 19:05
Postanowiłem nie losować. Zagłosowałem na obie prace :-P

*taki mały żarcik

ksh
05-12-2018, 19:15
Jak będzie remis to rzut monetą czy liczba bramek ? :)

OjTam
05-12-2018, 19:26

To jadem nad morze, wiążem Krecika do ściany, bierzem Dex, 0.7, dwie czarne opaski i kilka noży. Jak trafi w Krecika parzysta ilość, to wygrywa nr2. Jak nieparzysta to, odpowiednio, nr1. :mrgreen:

Dex
05-12-2018, 19:31
Potem pójdą na kolejna flaszke i zapomną o Kreciku który sobie zgnije, na świeżym powietrzu. I sie wtedy zrobi protokół zniszczenia :mrgreen:

ksh
05-12-2018, 19:33
W pewnym dość wąskim gronie wyspecjalizowanych specjalistów wyliczanki robi się na wybijanych zębach :)

siemalysy
05-12-2018, 19:36

Bramki, to brzmi sensownie. Oczywiście gol strzelony na wyjeździe liczy się podwójnie :-P

OjTam
05-12-2018, 19:42
W pewnym dość wąskim gronie wyspecjalizowanych specjalistów wyliczanki robi się na wybijanych zębach :)

Crescendo piąchowo-szczękowe mówisz?
Niee, pomysł z nożami chyba lepszy, nie sądzisz Dex?

Dex
05-12-2018, 20:32
OjTam szkoda, że kusza u nas nielegalna :( tu by była frajda ;) Wilhelm Dex i OjTam Tell :mrgreen: ale może być OjTam Hood i Robin Dex :D

OjTam
05-12-2018, 21:07
Z łuku mówisz, zamiast noży? Hm, coś w tym jest. :mrgreen:

Dex
05-12-2018, 21:36
https://www.youtube.com/watch?v=JEmklTvAkbM

:mrgreen:

crusiek
05-12-2018, 21:41
Chwilę człowieka nie ma a Wy już go uśmiercacie, po raz wtóry [emoji846]
No i co ja mam z Wami zrobić killerzy?[emoji846]

Dex
05-12-2018, 21:45
Stac i sie za bardzo nie ruszać bo po tych wszystkich flaszach możemy mieć problem by Cie trafić :mrgreen:

crusiek
05-12-2018, 22:56
PODSUMOWANIE (http://forum.nikoniarze.pl/threads/293315-Zabawa-w-RAWki-183-G%C5%81OSOWANIE?p=4011975&viewfull=1#post4011975)

- - - - kolejny post - - - - - -

Teraz już wiesz która :)

ksh
05-12-2018, 23:07
Dzięki za głosy, zaraz podeśle rawka.

Co do obróbki to przyznam że liczyłem na coś fajnego B&W, mi przyszło do głowy żeby pozbyć się złota w złocie :) który jakoś tak monotonnie wygląda.

crusiek
05-12-2018, 23:16
Ja osobiście nie miałem dobrego pomysłu na pracę i nie miałem też pomysłu na światło od okna.... z drugiej strony nie chciałem ciąć obrazów i jakoś tak zgasiłem kolory za mocno chyba, cóż, muszę popracować nad złotem i światłem :)

paparapa
06-12-2018, 01:06
Dzięki za głosy na moją pracę. Faktycznie był problem ze złotem i nietypowym kadrem :)

6868
06-12-2018, 14:22
Czy moge peosic o xmp zdjecia nr. 1?

crusiek
06-12-2018, 16:02
Czy moge peosic o xmp zdjecia nr. 1?

Trzeba kolegę koesh poprosić. U mnie wylądował sam jpg.

6868
06-12-2018, 16:09
To w takim razie prosze ;-)

ksh
06-12-2018, 17:24
No to podeślij mi na pm emaila.

6868
06-12-2018, 17:42
ok, wyslalem

Nie chce byc nadgorliwy, ale czy regulamin zabawy nie jest dosc jasny? Pkt. 2.4 pisze cos o exif i xmp Link (http://forum.nikoniarze.pl/threads/217031-Regulamin-zabawy-w-RAWki)
Jezeli cos sie zmienilo to przepraszam za zawracanie dupska ;-)

crusiek
06-12-2018, 18:12
6868 faktem jest, że należy zostawiać dane exif w jpg, ale nie czepiam się jeśli ich nie ma, uważam, że jeśli są jakieś podejrzenia to wtedy poproszę o to co potrzeba.
Natomiast w samym głosowaniu usuwane są dane exif z wszystkich zdjęć, właśnie dlatego, żeby było jak najbardziej anonimowe.
W jpgach koesha generalnie nie ma oryginalnie exifów, często też u innych użytkowników jego brak, tak samo często jak zapominanie o prawidłowym rozmiarze. Nie robię z tego problemu, chyba, że bym coś przyuważył :)

PS. Dość łatwo można zmienić dane exif kilkoma kliknięciami, więc tak czy inaczej nie trzymam się tutaj tego kurczowo.

ksh
06-12-2018, 18:18
Ja teraz się zastanawiam jak uzyskać plik xml w Lr jeśli pracuję nie na oryginalnym raw tylko na kilku wirtualnych kopiach, przykładowo teraz sprawdzałem i w xml mam wersje B&W, która jest trzecią z czterech kopi rawka.

crusiek
06-12-2018, 20:32
Ja z kolei zaraz sprawdzę jak to jest z exportem xmp w nowych LR [emoji846] Bo z tego co pamiętam nie daje się, prawda? Nowy format xmp służy do zapisywania presetów a zmiany tylko w katalogu są?

6868
07-12-2018, 11:12
Ja teraz się zastanawiam jak uzyskać plik xml w Lr jeśli pracuję nie na oryginalnym raw tylko na kilku wirtualnych kopiach, przykładowo teraz sprawdzałem i w xml mam wersje B&W, która jest trzecią z czterech kopi rawka. to w takim razie poprosze o xmp wszystkich wirtualnych kopi, ktore przyczynily sie do powstania tego, koncowego zdjecia.

6868 faktem jest, że należy zostawiać dane exif w jpg, ale nie czepiam się jeśli ich nie ma, uważam, że jeśli są jakieś podejrzenia to wtedy poproszę o to co potrzeba.
Natomiast w samym głosowaniu usuwane są dane exif z wszystkich zdjęć, właśnie dlatego, żeby było jak najbardziej anonimowe.
W jpgach koesha generalnie nie ma oryginalnie exifów, często też u innych użytkowników jego brak, tak samo często jak zapominanie o prawidłowym rozmiarze. Nie robię z tego problemu, chyba, że bym coś przyuważył :)

PS. Dość łatwo można zmienić dane exif kilkoma kliknięciami, więc tak czy inaczej nie trzymam się tutaj tego kurczowo.to jak to tak? trzymamy sie pewnych zasad czy olewamy je?

ksh
07-12-2018, 12:20
Z mojej strony nie ma problemu z plikami, jak jest rawek czyjś to ściągam zawsze dng, jak jest mój to pracuje na źródłowym raw, mogę podsyłać gotowy dng albo plik, nic do ukrycia nie mam, zawsze też pozwalałem na publikacje, a teraz widze że już afera się robi, więc żeby nie komplikować to wgląd do dng lub xmp tylko dla prowadzącego zabawę i nie będę publikował.

6868
07-12-2018, 12:35
Nie widze powodu zebys oskarzal mnie o robienie afery. Zaglosowalem i chcialbym tylko (moze) czegos sie nauczyc.Wiec w czym problem?

crusiek
07-12-2018, 12:38
Z mojej strony nie ma problemu z plikami, jak jest rawek czyjś to ściągam zawsze dng, jak jest mój to pracuje na źródłowym raw, mogę podsyłać gotowy dng albo plik, nic do ukrycia nie mam, zawsze też pozwalałem na publikacje, a teraz widze że już afera się robi, więc żeby nie komplikować to wgląd do dng lub xmp tylko dla prowadzącego zabawę i nie będę publikował.
koesh, myślę, że 6868 chciałby po prostu zobaczyć suwaki, podejrzeć jak dotarłeś do punktu w którym zrobiłeś eksport z chęci zdobycia wiedzy, nie widzę, aby robił aferę. Dyskutujemy. To normalne, wątpliwości są zawsze i dzięki temu dążymy do jakiejś tam perfekcji w tym co robimy.

to jak to tak? trzymamy sie pewnych zasad czy olewamy je?

Jest w mojej chorej głowie coś takiego jak "common sense". Owszem zasady są po to by je przestrzegać, jednakowoż zasady zabawy (zabawy - podkreślam), które obecnie nie mają większego wpływu na wołanie rawka i ocenę jego prawidłowości ponieważ nie są w stanie jednoznacznie potwierdzić naturalności wołacza czy też wywoływacza nie są dla mnie krytycznym punktem odrzucającym daną pracę. Jako kierownik decyduję o tym czy praca się nadaje czy nie kierując się regulaminem, ale również zdrowym rozsądkiem.

W mojej opinii niektóre zasady nie wpływają na ocenę prawidłowości wywołania rawka na tyle, żebym pracę odrzucił. Patrząc na RAWka, porównując, widzę normalne wołanie więc nie widzę powodu, żebym miał prosić o dane dodatkowe.
Tak na dobrą sprawę, zapis o exif i xmp będę chciał usunąć, albo pozostawić jedynie jako zalecenie. Większa część prac i tak jest robiona na DNGach. a to czy ktoś prześle mi exifa, nie robi dla mnie żadnej różnicy.

Ten wątek jedynie utwierdził mnie w przekonaniu, żeby zrobić to wcześniej, nie później. Generalnie już długo nosiłem się z uproszczeniem regulaminu.

Dlaczego? Ponieważ zastanawiałem się...co jest w exifie takiego, co powoduje, że jest takim ważnym czynnikiem?
Nazwa programu edytującego? Możesz to zmienić jednym ruchem - dla chcącego nic trudnego.

XMP podobnie, czy importując ten plik zobaczysz historię akcji?, tylko większą część suwaków poustawianą, czy w związku z tym jesteś w stanie sprawdzić czy autor pracy używa np. komercyjnych presetów, choć jego wołanie miało być własną pracą ?
Choć tutaj fakt, że po zawołaniu xmp i exporcie mogę porównać, czy praca była dodatkowo edytowana poza. Być może zapis o XMP ma swoje uzasadnienie. Jednak jest też kwestia, która mówi, że autor pracy nie musi wyrazić zgody na jego udostępnianie. Jedynie ja mogę tą pracę zweryfikować. Mam jednego, czasem dwóch uczestników, którzy się na to permanentnie nie zgadzają, wyrywkowo sprawdzam xmp przesłane i do tej pory nie widzę różnicy.

Nie mniej jednak przyznaję Tobie rację, być może zbyt luźno traktuję tą zabawę, jeżeli czujesz, że regulamin nic nie znaczy to moja w tym wina i postaram się doprowadzić jak najszybciej jednocześnie do edycji regulaminu, którego zapisy są powiedzmy … przestarzałe oraz przyłożę się bardziej do restrykcji w nim zawartych.

Dex
07-12-2018, 12:58
Eeeeee no nie kłoćcie się :)

O ile koesh ma pojęcie o suwakach i wie co zrobić tak w moim przypadku jak tu raz mi się zdarzyło wygrać :mrgreen: to nawet bym nie powiedział co i jak robiłem bo robie na czuja :mrgreen: bez ładu składu i innych wynalazków :D

6868
07-12-2018, 12:59
Dziekuje Kierowniku za ta obszerna odpowiedz.
Tak jak zauwazyles, chcialem tylko poznac ruchy suwakow, ktore doprowadzily do tego a nie innego wygladu wygranej pracy.
Co do regulaminy, zabawa jest zabawa, ale musimy sie czegos trzymac. Jestem tez za tym, zeby zniesc te ograniczeni dot. obrobki plikow raw, ale na dzien dzisiejszy trzymajmy sie moze regulaminu.
pozdrawiam

siemalysy
07-12-2018, 16:50
...

Nie mniej jednak przyznaję Tobie rację, być może zbyt luźno traktuję tą zabawę, jeżeli czujesz, że regulamin nic nie znaczy to moja w tym wina i postaram się doprowadzić jak najszybciej jednocześnie do edycji regulaminu, którego zapisy są powiedzmy … przestarzałe oraz przyłożę się bardziej do restrykcji w nim zawartych.
crusiek a jak masz traktować? Tylko i wyłącznie na luzie. To jest zabawa. ZABAWA! W każdym razie jeżeli widzisz potrzeby zmian regulaminu, czyń to ;-) Prawda jest taka, że co drugą edycję, może nawet w każdej edycji musiałbyś odrzucać prace gdzie rozmiar jest niezgodny z regulaminem. Trzymam kciuki żebyś miał jak najspokojniejszą głowę :-) Bo nie wiadomo kiedy znów chmurka zniknie i nastąpi tąpnięcie, i wytoczone zostaną działa :-D Kończę, bo mogę się rozkręcić i ktoś będzie mnie musiał na czerwono oznaczyć :-)

Życzę wszystkim miłego popołudnia ;-)
Pozdrowionka

6868
07-12-2018, 18:05
Dla mnie jest to rowniez tylko zabawa i byloby mi obojetne kto i w czym obrabia rawki, gdyby nie fakt, ze w kazdej nowej zabawie kierownik podaje linka do regulaminu a nastepnie ... jest jak jest ;-)

OjTam
07-12-2018, 18:08
Krecik, jak Ci pasuje wyedytować regulamin, to na co czekasz? Ja prowadzę "miesiączki" (pozdro ten, kto to wymyślił, siemalysy?) od kwietnia, a regulamin modyfikowałem ze 3 czy 4 razy. :mrgreen:
Ciekawe, co madebyzosiek na to? :lol:

siemalysy
07-12-2018, 18:12
OjTam Ja nic nie wymyślałem.
6868 szanuję Twoje zdanie.

OjTam
07-12-2018, 18:13
To nie Ty mi tymi "miesiączkami" w ramach zemsty za Kierownika Zaczeskę rzuciłeś? Hm... SKS mnie bierze? :lol:

crusiek
07-12-2018, 18:19
Dlatego też wprowadzamy zmiany.
Zapraszam do dyskusji -> O TUTAJ (forum.nikoniarze.pl/threads/293448-Zabawa-w-Rawki-Dyskusja-o-zasadach-i-funkcji-zabawy)

ksh
07-12-2018, 20:09
Co do samej obróbki to bardzo często efekt finalny jest przypadkiem, nie ma u mnie przy takiej zabawie jakiś schematów, a często jak zerknę na historie to śmiesznie wygląda powracanie do ustawień jakie wcześniej zmieniałem już parę razy albo jedne zmiany niwelują poprzednie, raczej robię na czuja i co mi się podoba ale biorąc pod uwagę że to jest jednak pod tą zabawę czyli nie zawsze idealna poprawność wywoływania ma sens, tak samo jak demolowanie zdjęcia, które raczej zostawiam na specjalną edycje :)

madebyzosiek
09-12-2018, 15:25
Krecik, jak Ci pasuje wyedytować regulamin, to na co czekasz? Ja prowadzę "miesiączki" (pozdro ten, kto to wymyślił, siemalysy?) od kwietnia, a regulamin modyfikowałem ze 3 czy 4 razy. :mrgreen:
Ciekawe, co madebyzosiek na to? :lol:

Ufam w pełni temu, kogo wyznaczyłem na swego następcę :) Jak najbardziej te zabawy żyją dzięki osobom które je prowadzą i w nich uczestniczą. Jeżeli widzicie potrzebę zmian, to śmiało. Ja na ojcowskim się wyłączyłem prawie z wszystkiego i dziś nawet nie wiem czy trzeba coś zmieniać, czy nie. Wy z pewnością wiecie, jesteście na bieżąco :)