Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] System błysku w Fuji
Przymierzam się do x-t3 i mam lampę sb 800. Będą współpracowały?
Wydzieliłem ci ten watek. Po to jest to forum by zakładać osobne wątki.
Nie sądzę by system błysku TTL był kompatybilny.
SB800 będzie działała ze wszystkimi aparatami, ale pracując w trybach M oraz A. W trybie A działa całkiem dobrze, ale nie można się zagapić przestawiając przysłonę w aparacie :)
cybulski
04-12-2018, 17:07
Mogę podpiąć w domu wieczorem swoją sabinkę 900 do Fuji aby zobaczyć czy błyska dobrze ale z tego co pamiętam to manual działa bez problemu.
Podobne pytanie, fuji x-t2 z dołączoną lampą plus lampa Yongnuo YN-685 (do nikona).
Da się jakoś to ze sobą połączyć? Bo ta wbudowana wali tylko do przodu...
Ma ktoś może namiar na radiowy wyzwalacz migawki do fuji X-t3?
Uściślę. Chciałbym lampę Quadralite Stroboss 60 posadzić na sankach x-t3 i radiowo odpalić migawkę.
Ze smartfona odpalisz migawkę.
W manualu musi działać.
A to może mi ktoś powie: XT-20, manualne ustawienia studyjne - 1/200 f6,3 iso 200, cztery lamy bowensa w okolicy. Dzisiaj chciałem sprawdzić jak sobie Fuji poradzi i poległem, a nie miałem czasu się zastanawiać. A mianowicie - jak ostrzyć? Podgląd na ekranie - czarna plama... w wizjerze oczywiście też kicha.
Cornelson
16-02-2019, 20:10
A to może mi ktoś powie: XT-20, manualne ustawienia studyjne - 1/200 f6,3 iso 200, cztery lamy bowensa w okolicy. Dzisiaj chciałem sprawdzić jak sobie Fuji poradzi i poległem, a nie miałem czasu się zastanawiać. A mianowicie - jak ostrzyć? Podgląd na ekranie - czarna plama... w wizjerze oczywiście też kicha.
Wyłącz podgląd ekspozycji.
Znalazłem rozwiązanie. Działa dużo lepiej niż wyzwalanie ze smartfona. Kupiłem radiowy wyzwalacz + listwę z sankami. Lampę daję na aparat a odbiornik na sanki. Bezbłędnie odpala lampa, a migawka czy włączenie nagrywania filmu działa bez zarzutu. Miałem tylko kłopot ze znalezieniem gniazda do podpięcia sterowania. Jest nad slotami kart pamięci.
vanilla.fraise
15-06-2019, 12:51
Mam XT-20. Jeżeli dokupię lampę, załóżmy Quadralite Stroboss 36 F, i będę chciała zdjąć ja z sanek i odpalić zdalnie, czy mogę to zrobić za pomocą lampy wbudowanej w aparat (tak jak można w Nikonie) czy tez muszę dokupić Quadralite Navigator X. I czy Quadralite Navigator X da radę w małym studio (góra 2 lampy studyjne, bądź 1 studyjna, 1 reporterska)?
Dasz radę strobossa odpalić przez lampę wbudowaną, ale jest to bardzo przypadkowe i ma bardzo mały zasięg i tego rozwiązania nie polecam. Dokup Nawigator X i ciesz się życiem/błyskiem :-P
vanilla.fraise
15-06-2019, 20:28
Dasz radę strobossa odpalić przez lampę wbudowaną, ale jest to bardzo przypadkowe i ma bardzo mały zasięg i tego rozwiązania nie polecam. Dokup Nawigator X i ciesz się życiem/błyskiem :-P
Dokupię, ale nie od razu, tylko stopniowo: najpierw muszę się wyzbyć gratów Nikona :) Dlatego właśnie zastanawiałam się, czy do okazjonalnego błyskania muszę koniecznie go kupić na (re)starcie z Fuji.
Jeśli myślę o jakiejś małej lampce do mojego Fujika (waga i rozmiar dosyć istotne wszak X-T20 to maleństwo) z TTL, bez dodatkowych udziwnień, żeby czasem dopalić w pomieszczeniu to raczej ten Stroboss 36 ? Czy są jakieś inne sensowne alternatywy ? Yongnuo jest spora.
cybulski
05-12-2019, 14:15
Strobos 36 lub 60 i nie ma po co szukać czegoś innego, do tego navigaotr x (tak ten starszy wystarczy). Alternatywy może i są ale po co na siłę szukać.
Strobos 36 lub 60 i nie ma po co szukać czegoś innego, do tego navigaotr x (tak ten starszy wystarczy). Alternatywy może i są ale po co na siłę szukać.
Także polecam Strobos 36 działa bardzo poprawnie , chociaż lepsza jest 60 , tyle że z malutkim XT20 może dziwnie wyglądać :-)
O, dzięki, dopiszę do listy zakupów. Wyzwalacza nie potrzebuję. Mam do Nikona i praktycznie nie używałem.