Zobacz pełną wersję : Filtry UV, stosujecie?
spiritus
03-12-2018, 12:56
Zapraszam do ankiety :)
Z racji tego, że pojawiają się głosy na "tak" i "czasami" muszę zapytać... po co?
Ja stosuję tylko w obiektywach makro jako ochronę przedniej soczewki.
Stosuję we wszystkich obiektywach, do których można je zamocować. Chroni soczewkę bez wpływu na jakość zdjęć.
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
madebyzosiek
03-12-2018, 14:57
Nie stosuję i nie widzę najmniejszego sensu wydawania na nie pieniędzy...
nikoniarz
03-12-2018, 15:08
Jak wyżej- nigdy nie używałem i nie używam. Uważam to na chwilę obecną za stratę kasy. A czy będę używał? Nie wiem, nie planuje... Może jak kiedyś znajdę sensowne powody...
jurkarol
03-12-2018, 15:16
bezproduktywny temat. i tyle razy było przy różnych okazjach. i argumenty, że chroni albo nie lub szkodzi. a wniosek taki, że filtr uv się stosuje albo nie, co kto lubi
Stosuję we wszystkich obiektywach, do których można je zamocować. Chroni soczewkę bez wpływu na jakość zdjęć.
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
na jakość zdjęć - może przyjdzie taki czas, że ta wypowiedź jest optymizmem, gorzej, jeśli fotek już nie da się uratować
na jakość zdjęć - może przyjdzie taki czas, że ta wypowiedź jest optymizmem, gorzej, jeśli fotek już nie da się uratowaćMożna prosić nieco jaśniej? Bo nie rozumiem co dokładnie chciałeś napisać [emoji848]
filtr to dodatkowe szkło w układzie optycznym, które w pewnych warunkach może namieszać w obrazku
cybulski
03-12-2018, 19:12
Faktycznie tani filtr to szyba okienna przed obiektywem.
Filtry powinny mieć transmisję 99.8% przepuszczalność światła aby nie wpływały negatywnie na obrazek. W tańszych po prostu nie podaje się tego parametru a zamiast tego ile UV redukuje.
No a co to krem do opalania że ma redukować światło ? :)
Mnie kiedyś uświadomił kolega fotograf (z wieloletnim doświadczeniem), że na tanie filltry szkoda kasy. A gdy obiektyw jest drogi to musi być super filtr aby było zabezpieczenie i bez utraty jakości.
Ja jednak stosuję filtry wyłącznie B+W xs-pro nano digital. Do tańszych nie podchodzę. Szkoda mi przednich soczewek bo nie zakładam często dekli na obiektyw po porstu gdy noszę. Po przyjściu do domu zawsze mam pobrudzony filtr, który przecieram. Wolę tak.
filtr to dodatkowe szkło w układzie optycznym, które w pewnych warunkach może namieszać w obrazku
dobrze, a robiles sobie kiedys jakies porownanie jak wygladaja twoje zdjecia z i bez filtra? tak zeby wiedziec ile dokladnie moze zepsuc UV i w jakich warunkach?
mam na mysli jakis test praktyczny, nie powtarzanie wiedzy internetowej
- - - - kolejny post - - - - - -
Ja jednak stosuję filtry wyłącznie B+W xs-pro nano digital. Do tańszych nie podchodzę. Szkoda mi przednich soczewek bo nie zakładam często dekli na obiektyw po porstu gdy noszę. Po przyjściu do domu zawsze mam pobrudzony filtr, który przecieram. Wolę tak.
a jestes pewny, ze to czego uzywasz to naprawde oryginalne B+W?
bo mi sie zdarzyl filtr na ktorym bardzo ladnie pisalo B+W MRC. powyzej 200mm robil takie mydlo, jak jakas 10-letnia Hama...
B+W to akurat jedne z najczesciej podrabianych filtrow (i Hoya), wbrew pozorom nie tak trudno naciac sie na optyczna mizerie za grube pieniadze
cybulski
03-12-2018, 19:24
Niby kupowałem w cyfrowe.pl wszystko
A to mnie zaskoczyłeś.
Nie widzę sensu w wydawaniu kasy na filtry uv jako zabezpieczenie soczewki w obiektywie, nie na marne ktoś ma super fabryki do robienia soczewek żeby potem zakładać jakieś szkiełka i psuć tor optyczny czy jak tam to inaczej nazwiemy.
Tulipan lub okrągła osłona robi swoje, a rozbicie filtra może bardziej narozrabiać niż takie samo uderzenie w soczewkę.
Keszelski
03-12-2018, 19:43
dobrze, a robiles sobie kiedys jakies porownanie jak wygladaja twoje zdjecia z i bez filtra? tak zeby wiedziec ile dokladnie moze zepsuc UV i w jakich warunkach?
ja robiłem, może nie nazwałbym tego testem, ale zrobiłem serię zdjęć w górach ze zdjętym filtrem UV, tzn. część wycieczki byłą z filtrem, druga część bez. Nie zauważyłem żadnej różnicy, a filtr mam z b.tanich. Filtra używam tylko jako ochronę przed przypadkowym dotknięciem, zabrudzeniem.
nikoniarz
03-12-2018, 19:46
Wydaje mi się, że cała dyskusja sprowadza się nie do tego czy jest różnica czy nie, ale czy ktoś ją zauważa czy nie zauważa :)
Filtra używam tylko jako ochronę przed przypadkowym dotknięciem, zabrudzeniem.ooo... i jeszcze mi sie przypomniało że tak samo dawno temu myślałem ale okazało się że filtr uv gorzej się czyści z przypadkowego palucha niż soczewkę, dodatkowo filtr łatwiej upaćkać niż soczewkę, która często jest głębiej w obiektywie, a tym bardziej jak jest tulipan oryginalny, kombinacje filtr uv i nakręcany tulipan to jak oklejanie fona albo trzymanie pilota w woreczku :)
madebyzosiek
03-12-2018, 19:51
Taki dylemat, jak to czy herbatę lepiej mieszać w prawo, czy w lewo... :) Wyznawcy UV i prorektorów je kupują i nakręcają, dzięki temu czują się bezpieczniej. Ja na przykład nie mam takiej potrzeby i wcale się nie czuję bardziej zagrożony czy gorszy... Ot każdy po swojemu :)
Keszelski
03-12-2018, 20:06
Jak się ma za modela takiego małego człowieczka, który ciekawy świata, wyciąga łapki, żeby sprawdzić wszystko samemu co jest w zasięgu (w szczególności smartfony, aparaty), i jak te łapki chwilę wcześniej trzymały jakieś ciastko, ugotowana marchewkę, lub coś innego smolistego, to wolę jednak mieć taką osłonę
Wydaje mi się, że cała dyskusja sprowadza się nie do tego czy jest różnica czy nie, ale czy ktoś ją zauważa czy nie zauważa :)
no, mnie osobiscie zdarza sie focic w deszczu. a w tym kraju wektor padania nie jest zawsze pionowy (zdarza sie i prawie poziomy :D :D :D ).
i filtr jest latwiej odkrecic i wyczyscic niz soczewke. i to nie jest zauwazania lub niezauwazania roznica "mania filtra" :)
A to mnie zaskoczyłeś.
pociesze cie... jesli to nie jest na teleobiektyw i nie focisz pod swiatlo, to jeden pikus co to tak naprawde jest :)
nie powtarzam wiedzy internetowej !!! - zdarzyło się już wyrzucić cały dzień zdjęciowy, jak również bawić się w likwidację flar
jurkarol
05-12-2018, 23:33
nie powtarzam wiedzy internetowej !!! - zdarzyło się już wyrzucić cały dzień zdjęciowy, jak również bawić się w likwidację flar
flary wyjątkowo paskudne z filtrem uv wyszły mi na nikkorze 50mm 1.8D. myślałem że coś z obiektywem nie v tak
Czyli kupiles kiepski filtr i nie sprawdziles przed powaznym foceniem czy wszystko z nim w porzadku?!
No i jak tam z tymi filtrami ? Wykopałem temat bo znajoma wróciła z włoskich gór i stwierdziła że dzięki temu że miała nakręcony UV ma tak ładne zdjęcia, moje zanegowanie tej teorii spowodowało prawie kłótnie ;)
Bardzo jestem ciekaw czy jest jakiś faktycznie minimalny wpływ na jakość zdjęć załóżmy w ekstremalnych warunkach gdzie promieniowanie UV jest faktycznie zwieszone ?
Moim zdaniem matryce nie rejestrują UV ( nie wiem czy przez konstrukcje czy przez własne filtry ) ale czy jest to oczywista oczywistość ?
Fajny wątek, niech nauka przemówi:
https://www.lensrentals.com/blog/2017/06/the-comprehensive-ranking-of-the-major-uv-filters-on-the-market/
Kiedyś podczas fotografowania jakiejś zadymy na ulicy zarwałem kawałkiem tortu w obiektyw. Na szczęście miałem filtr UV. Od tej pory mam zawsze. Najdroższy, z górnej półki. Nie wiem czy da się wyczyścić bez problemu soczewkę z resztek słodziutkiego, kremowego ciasta. Inna sprawa, że gdybym robił krajobraz albo inne spokojne rzeczy, szkoda byłoby wydawać pieniądze. Zostałbym przy dekielku podczas transportu.
cybulski
28-04-2019, 17:03
Ja też zawsze używam filtry z górnej półki i nie noszę dekielków. A jak filtr się porysuje lub zniszczy to wyrzucam i biorę nowy. Nie certole się. Zawsze biorę B+W mrc nano lub hoya z 99.8% transmisją.
Obecnie u mnie to wygląda tak, że w ciągu dnia mam zawsze filtry założone, ale na nocne fotografowanie zawsze zdejmuję.
Kilkakrotnie przy nocnych zdjęciach filtr mi nieco popsuł zdjęcie albo tak sobie wmawiam [emoji39], przy foceniu w ciągu dnia nie zauważyłem różnicy.
Prawda jest taka, że w torze optycznym mamy dodatkowy element ( przeszkodę ). Im mniej tym lepiej.