Zobacz pełną wersję : Paski na ekranie monitora
W nowym poskładanym PC po 1,5 -miesięcznym używaniu od czasu do czasu pojawiają się przy załączaniu na monitorze (też nowym) pionowe paski jak na załączonym obrazku i system się nie załącza.
17765.
Po wyłączeniu PC i ponownym załączeniu wszystko jest OK.
Czy ktoś miał może z takim czymś do czynienia.
Uszkodzenie karty graficznej.
Mam grafikę zintegrowaną (AMD Ryzen 3 2200G 3,5 GHz). Czy wymieniać procesor na gwarancji, czy dokupić kartę graficzną i olać tą zintegrowaną ?. Czy ta wadliwa zintegrowana nie wpłynie w późniejszym czasie na pracę procesora?.
Chyba to nie wina grafiki, bo założyłem nową kartę graficzną plus nowe sterowniki, podłączyłem do niej monitor i paski się znowu pojawiły.
Kabel sprawdzony ?
Sam monitor podpinałeś do innego kompa/laptopa ?
Sprawdziłem już takie kombinacje sprzętu:
-nowy PC (grafika zintegrowana) ---kabel HDMI --- nowy NEC = paski,
-nowy PC (grafika zintegrowana) --- kabel VGA ----- stary DELL = paski,
-nowy PC z kartą graficzna ---- kabel HDMI ----- nowy NEC = paski,
W/g powyższego to chyba nie wina monitora.
Paski pojawiają się, jak już pisałem wyłącznie przy załączaniu PC i to co jakiś czas, np. w zeszłym tygodniu 2 razy.
hmm... przywróć domyślne ustawienia w bios, a potem na wszelki wypadek zrobiłbym jeszcze update bios w płycie żeby mieć pewność przed reklamowaniem płyty lub cpu.
OK. Dziękuję, ale to już musi zrobić osoba, która mi PC poskładała.
Możesz sam zrobić bo to banalnie proste przecież, trudniej ustawia się wifi w fonie :)