Zobacz pełną wersję : Capture One 12
Już jest:
https://www.phaseone.com/
"Dzięki Preset Converter będziesz mógł używać presetów z Lightrooma w programie Capture One"
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/programy-graficzne-i-upgrade-sprzetu/31415-dzieki-preset-converter-bedziesz-mogl-uzywac-presetow-z-lightrooma-w-programie-capture-one
PS. Czy moglibyśmy zmienić tytuł tego wątku na "Capture One (wszystkie wersje)" i mieć jeden wątek zamiast robić nowy wątek dla każdej wersji? Nie ma aż tylu postów w tych wątkach a przez takie rozdrabniania trudniej znaleźć informacje.
cybulski
01-12-2018, 12:46
"Dzięki Preset Converter będziesz mógł używać presetów z Lightrooma w programie Capture One"
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/programy-graficzne-i-upgrade-sprzetu/31415-dzieki-preset-converter-bedziesz-mogl-uzywac-presetow-z-lightrooma-w-programie-capture-one
Nie wiem tylko czy ma to sens ciągnąć z gorszego programu do lepszego ustawienia suwaczków. C1 to trochę inaczej działające suwaczki.
cybulski
01-12-2018, 17:39
W jakim sensie? Pytam poważnie jaki jest sens kupować wtyczkę za 60usd aby skonwertować z LR skoro piszą że nie będzie to samo tylko podobnie. Nie rozumiem tej magii presetow z LR i chciałbym zrozumieć po co?
W sensie wspaniałości C1 i beznadziejności LR.
cybulski
01-12-2018, 22:29
Przecież C1 ma lepszy silnik do raf Fuji niż LR.
cybulski
23-12-2018, 00:21
Rozsyłają mailem. Do 7 stycznia 2 licencje do wygrania.
"Want to win a Capture One license? We want to see your work on Instagram!
Show us your amazing photos and get a chance to win a Capture One Pro license.
How to enter
1. Follow CaptureOnepro on Instagram
2. Tag your amazing photos with #captureone #win
3. We will pick 2 lucky winners by January 7th, 2019"
Może się komuś przyda:
https://xritephoto.com/CameraICC?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=captureone_beta
Może się komuś przyda:
https://xritephoto.com/CameraICC?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=captureone_beta
W końcu!
Czy ktoś z Was próbował tej wtyczki/oprogramowania?
Panowie czy jest mozliwosc oznaczenia kolorem zdjec za pomaca skrotu klawiszowego?
Posiadam wersje 11
Panowie czy jest mozliwosc oznaczenia kolorem zdjec za pomaca skrotu klawiszowego?
Posiadam wersje 11
https://learn.phaseone.com/capture-one/11/utility-asset-management/rating-tagging-filtering-co11/
There are two default keyboard shortcuts for applying color tags; green [+] and red [-].*
* Additional keyboard shortcuts can be set by going to ‘Edit Keyboard Shortcuts…’
Menu edytuj -> Skróty klawiaturowe -> Polecenie -> Filtry -> Przełącz filtry tagów koloru
Dostalem wiadomosci o rabacie o 50% na C1 12 Pro do Fuji i do Sony
Just a quick note, a huge discount is available on the premier RAW imaging software for Fujifilm!
Expires on Monday, March 4 (https://forum.nikoniarze.pl/x-apple-data-detectors://0), but we're not sure the exact time of day it expires, so act quickly!
Normally $219, you save $109.50 using coupon code 'ivy50'
Note that this is only for the perpetual license, not the subscription (also available for Sony.)
Here is the link: http://bit.ly/captureone50
Coming soon: we're gearing up for another photo contest with some great prizes!
All the best from your friends at fujix-forum.com (http://fujix-forum.com/)
Dostalem wiadomosci o rabacie o 50% na C1 12 Pro do Fuji i do Sony
Kupon działa, dzięki za info. Ale... wciąż się waham czy nie poczekać na podobne promo dla pełnej wersji Capture One Pro.
To niby tylko ~550 zł, ale Capture One Express for Fuji jest jednak darmowy...
175 EUR za wersję bez tego durnego ograniczenia do konkretnej marki dałbym bez zastanowienia.
Orientujecie się czy istnieje możliwość przeniesienia panelu z narzędziami na prawą stronę pulpitu? Jakoś nie mogę się przyzwyczaić do suwaczków po lewej :-(
Orientujecie się czy istnieje możliwość przeniesienia panelu z narzędziami na prawą stronę pulpitu? Jakoś nie mogę się przyzwyczaić do suwaczków po lewej :-(
Wejdz u gory w widok
i umiesc narzedzia po prawej stronie
albo Ctrl+Shift+T
Wejdz u gory w widok
i umiesc narzedzia po prawej stronie
albo Ctrl+Shift+T
Dzięki :)
Jest mozliwosc nalozyc logo na zdjecia?
Zrobilem znak wodny, widac go na zdjeciach w programie, ale jak exportuje to juz sa bez znaku wodnego.
Cos robie zle? czy sie nie da?
Jest mozliwosc nalozyc logo na zdjecia?
Zrobilem znak wodny, widac go na zdjeciach w programie, ale jak exportuje to juz sa bez znaku wodnego.
Cos robie zle? czy sie nie da?
Hmm, SOA#1 (dziwne, u mnie działa).
Edit: sprawdź czy aktywną (tzn. tą, w której dodajesz znak wodny) formułę masz "zaptaszkowaną" z lewej strony.
Juz dziala. Po prostu inaczej exportowalem.
Dzieki za naprowadzenie
Da sie wybrac np 30 zdjec i za jednym klikiem zaznaczyc wszystkie np na fioletowo?
Da sie wybrac np 30 zdjec i za jednym klikiem zaznaczyc wszystkie np na fioletowo?
Da się, po uprzednim skonfigurowaniu skrótu klawiaturowego dla koloru fioletowego.
Właśnie zauważyłem, że poprzednio podałem ci niewłaściwą lokalizację tego skrótu.
Powinno być:
Menu edytuj -> Skróty klawiaturowe -> Polecenie -> Dopasowania -> Tag koloru -> Fioletowy
Ale uwaga: nie da się modyfikować domyślnych skrótów klawiaturowych, więc najpierw należy stworzyć sobie własny zestaw (np. poprzez zduplikowanie domyślnego).
22109
- - - - kolejny post - - - - - -
Da się, po uprzednim skonfigurowaniu skrótu klawiaturowego dla koloru fioletowego.
A jeśli pytasz jak to zrobić bez skrótów klawiaturowych, to po zaznaczeniu interesującej cię ilości zdjęć wciśnij nad dowolnym z nich PPM i wybierz Tag koloru -> Fioletowy.
Zrobilem skrot klawiszowy. Dziala, ale tylko na jedno zdjecie
W momencie jak zaznacze wiecej zdjec i uzyje skrotu klawiszowego oznacza tylko jedno zdjecie
W momencie jak zaznacze wiecej zdjec i uzyje skrotu klawiszowego oznacza tylko jedno zdjecie
U mnie działa. Dobrze pamiętam, że masz Capture One Pro 11 (na tej wersji sprawdzałem)?
Jesteś w stanie nagrać filmik z tego w jaki sposób to robisz?
Tylko w przypadku zmiany tagu koloru z zakładki Metadane robi to dla jednego zdjęcia.
Zarówno skrótem klawiaturowym jak i z menu pod PPM zmienia dla wszystkich...
OK, już wiem co prawdopodobnie robisz nie tak:
Masz wybraną edycję tylko wariantu podstawowego, powinieneś zaznaczyć jak poniżej:
22110
Tak jest. To bylo to :)
Dzieki :)
Orientuje się ktoś kiedy pojawi się nowa wersja Capture One 13 ?
W jakim czasie wydają nową wersje ?
Orientuje się ktoś kiedy pojawi się nowa wersja Capture One 13 ?
W jakim czasie wydają nową wersje ?
Version history
Portrait One, Portrait One Executive, Portrait One Lite, Portrait One Sales.
Lightphase Capture 2 (changed name to "Capture One" from version 2.7)
Capture One PRO, Capture One DB, Capture One LE
Capture One 3
Capture One 4 – Capture One 4 PRO, Capture One 4 DB, Capture One 4. – first in December 2007[5] and in October 2008 for the PRO version,[6]
Capture One 5 – October 2009 Capture One 5 PRO, Capture One 5 DB, Capture One 5.[7]
Capture One 6 – December 2010[8]
Capture One 7 – implements features such as catalogs, advanced OpenCL
Capture One 8 – September 2014 – Improved image quality, repair layers, film grain, local white balance, improved user interface.[9]
Capture One 9 – November 2015 – Improved DNG color treatment, Luma curves and local curves, revised contrast algorithms and asset management tools.[10]
Capture One 10 – December 2016 – New Camera Focus tool, new Filter for orientation of images, more Apple Script properties, Optimized for Jpeg Output, LCC for 100MP, move folders in catalogs, compressed raw support, auto masking and openCL default. New lens and camera body support.[11]
Capture One 11 – November 2017 – New Annotations tool, Layers integration and Masking versatility.
Capture One 12 — November 2018 — New User Interface, Luminosity Mask, Linear Gradient Mask, Radial Gradient Mask, Plug-in Capabilities, Fujifilm Film Simulations
Dzięki Merde
Własnie dostałem ofertę na -50% wiec chyba nie będę się zastanawiał dłużej.
Jakieś tutoriale ma ktoś zapisane od czego zacząć bo z tego co widzę to jest zupełnie co innego jak PS czy LR.
Jak można dostać ofertę na 50%? Też bym chciał.
cybulski
04-06-2019, 10:09
Jak można dostać ofertę na 50%? Też bym chciał.
Ja np otrzymałem na -50% ale tylko na wersję Fuji (https://www.captureone.com/en/store/pro-fujifilm?utm_source=marketo&utm_medium=email&utm_content=express-fuji-email09&utm_campaign=c1-1903-spring-campaign-sony-fuji&mkt_tok=eyJpIjoiWVdFMk1XRXpPREppWVdRNSIsInQiOiJPUm h1NmE3NWZ4T2JXT3RLWEhhV1BaU3pCaHQwaEl2TGM3OW92OXdK ZkZnRzVWR1U0YUg2b0xxdHp2c3pWWDhcL3d3WWRvNldEbWpKcz hWK0RPMk92TElVSERseTdLVzNHUTc4XC9ydlwvYzBickxWTnhw Nnpqbmk2eW1EU1g0NU9ZTSJ9) więc nie wiem czy ten link nadal działa. Tam jest napisane że tylko dla nowych Klientów. Dla mnie wystarcza wersja free i nie zamierzam kupować. C1 jest ok ale interfejs jest przedpotopowy albo taki którego zupełnie nie jestem w stanie skumać logicznie :)
Mi wystarczała nawet okrojona wersja 7, którą miałem za darmo z jakiejś gazety czy coś. Niestety nie działa na High Sierra, który muszę mieć z uwagi na inne programy. LR mnie męczy, nie mogę się przyzwyczaić po prostu i dalej liczę na jakąś okazję czy promocję na C1. Bo cena jest kosmiczna moim zdaniem.
cybulski
04-06-2019, 11:02
Mi wystarczała nawet okrojona wersja 7, którą miałem za darmo z jakiejś gazety czy coś. Niestety nie działa na High Sierra, który muszę mieć z uwagi na inne programy. LR mnie męczy, nie mogę się przyzwyczaić po prostu i dalej liczę na jakąś okazję czy promocję na C1. Bo cena jest kosmiczna moim zdaniem.
Do rawów Nikona moim zdaniem bardzo fajny jest dxo. DXO daje czasem gifty na poprzednie wersje i mamy wtedy za free program niższy o numer. Chyba wystarczy zapisać się na ich listę mailingową i w końcu jakaś promka przyjdzie. Bardzo lubię DXO i w zasadzie szybkie edycje tylko tym robię gdy nie mam czasu ani ochoty na długie grzebanie sie w rawach.
Hmm, mam jakąś wersję DXO, właśnie starszą i free. U mnie to jest głownie kwestia silnego przyzwyczajenia do C1, zobaczę jak to DXO.
cybulski
04-06-2019, 11:33
Hmm, mam jakąś wersję DXO, właśnie starszą i free. U mnie to jest głownie kwestia silnego przyzwyczajenia do C1, zobaczę jak to DXO.
Kiedyś czytałem jakiś ranking w necie wg tego rankingu C1 i dxo dawały najlepsze pliki wynikowe z dostępnych wołarek na rynku. LR był chyba na trzecim miejscu albo nawet dalej. Nie pamiętam na przykładzie jakich rawów to było porównanie robione. Na dziś jednak Adobe chyba mocno poprawił swoje algorytmy, konkurencja mu się zrobiła duża więc nie mogą sobie pozwalać na dalszą taką popelinę jaka była :) i to za tak duże pieniążki.
Byłem zapisany i co pewien czas dostawałem jakieś oferty, stąd 50% z tego co piszą mi w ofercie to Capture One 12 pro. Miałem kiedyś przetestować ten program, ale jak zwykle brak czasu i wołałem rawy w PS i LR.
Interfejs troszkę mnie przeraża, w porównaniu do LR i PS no ale trzeba będzie sobie z tym jakoś poradzić i nauczyć się wszystkiego od nowa. Z tego co na szybko widzę jest znacznie mniej poradników od PS i LR albo słabo szukam, bo z tego co widzę jest trochę tutoriali do portretu, natomiast ja głownie krajobraz, zdjęcia lotnicze i body Nikona.
Co do jakości to moja dziewczyna testowała z puszką Nikona triała w wersji 10 i 11 i była bardzo zadowolona z tego co uzyskiwała z tego programu.
Opinie w necie są różne, ale przeważają bardzo dobre, co do DXO wręcz trafiłem na kilka takich którzy odradzają ten program bo niby najsłabszy, zależy pewnie od źródła i kto co lubi.
Brałem pod uwagę min. materiał naszego kolegi biegly wprawdzie to starsza wersja programu ale jakieś porównanie jest.
https://www.youtube.com/watch?v=qulo_fb8dm8
O Capture One słyszałem już dawno zachwyty no ale zobaczymy.
Jak ktoś ma jakieś poradniki to poproszę, spróbuje poszperać więcej jak czas pozwoli. I jeszcze jedno interfejs Capture 10 i najnowszej wersji 12 jest identyczny ? mogę uczyć się na podstawie starszych materiałów obsługi tego programu ?
cybulski
04-06-2019, 12:44
Ja C1 testowałem głównie z powodu plików Fuji. Niestety nie ma takiej rewelacji jak wszyscy pieją. Są w plikach wynikowych z Fuji artefakty z C1 tak samo jak z programów Adobe. Jedyna rzecz lepsza do odszumianie ale to nie problem jeśli ma się NIK do PS lub inne rozwiązania. U mnie C1 odpadł bo dałem sobie spokój z rafami Fuji. Za dużo zachodu jest aby z tym sie bawić. Ok. zarządzanie kolorem jest lepsze na C1 w pełnej wersji na pewno ale nie jest to dla mnie powód aby uczyć się tego pokracznego interfejsu :) oraz aby zajmować sie niedopracowanymi plikami raf. Takie mam zdanie, szkoda mi czasu na te wynalazki Fuji, gdzie nie są dobrze oprogramowane algorytmy w trzech najlepszych programach na rynku. DXO nawet nie ma obsługi do dzis plików raf a C1 widać też nie do końca sobie dobrze z tym radzi. Soryy Fuji przykro mi ale nie. W fuji na ten moment bawię się tylko jpgami. Rawy z innych puszek jesli potrzeba.
Ja pamiętam jak miałem jakiś czas Fuji, to nie dało się tego obrabiać w C1, albo nie potrafiłem. Ale Nikon to inna sprawa, moim zdaniem nie ma nic lepszego. Gdzie trzeba się zapisać żeby dostawać te oferty?
Ja pamiętam jak miałem jakiś czas Fuji, to nie dało się tego obrabiać w C1, albo nie potrafiłem. Ale Nikon to inna sprawa, moim zdaniem nie ma nic lepszego. Gdzie trzeba się zapisać żeby dostawać te oferty?
Dostałem to z tego adresu
[email protected]
Już nie pamiętam gdzie się zapisywałem. Pisza tylko ze to dla wybranych osób te 50%
cybulski
04-06-2019, 13:27
Chyba trzeba pobrac triala, założyć konto i podać maila wyrażając zgodę na mailing. I wtedy jest się tym "wybranym" Klientem który otrzymuje oferty, dopóki nie kupisz pełnej wersji.
Chyba mam, w takim razie czekam bo nie mam jeszcze pełnej wersji, tylko tą 7 z gazety.
cybulski
04-06-2019, 13:59
Chyba mam, w takim razie czekam bo nie mam jeszcze pełnej wersji, tylko tą 7 z gazety.
Myślę że pobierz teraz triala i na nic nie czekaj bo się nie doczekasz :)
Pobrany. Zastanawiam się jeszcze czy nie da się jakoś ominąć tego systemu. Tzn. uruchomić starszą wersję programu na nowym systemie. W drugą stronę to działa, firma Apple wprowadza sztuczne ograniczenia czasami.
I jeszcze jedno interfejs Capture 10 i najnowszej wersji 12 jest identyczny ?
Identyczny być nie może, bo przecież musi uwzględniać nowe opcje. Ale różnice nie są na tyle znaczące, by ktoś obeznany z wcześniejszymi wersjami C1 się pogubił...
Dla osób przechodzących z Lightrooma przygotowano obszar roboczy "migracja", więc jednym kliknięciem można sobie C1 upodobnić (na tyle, na ile to możliwe rzecz jasna) do Lr.
Wszedlem teraz na strone C1 i nie trzeba byc wybranym. Wszystko jest przecenione. Wszystko oprocz wlasnie wersji 12 Pro :)
https://www.captureone.com/de-DE/store
Ja odkad zaczalem wywolywac w Capture One juz nie chce LR.
Identyczny być nie może, bo przecież musi uwzględniać nowe opcje. Ale różnice nie są na tyle znaczące, by ktoś obeznany z wcześniejszymi wersjami C1 się pogubił...
Dla osób przechodzących z Lightrooma przygotowano obszar roboczy "migracja", więc jednym kliknięciem można sobie C1 upodobnić (na tyle, na ile to możliwe rzecz jasna) do Lr.
Merde Dzięki, taka informacja była mi potrzebna, bo z tego co widzę jest trochę na You Tube tutoriali ale do starszych wersji.
Szukając informacji dotarłem do oficjalnej strony i widzę że tam jest dopiero to co szukam, samouczki, podręcznik użytkowania i inne.
Wszedlem teraz na strone C1 i nie trzeba byc wybranym. Wszystko jest przecenione. Wszystko oprocz wlasnie wersji 12 Pro :)
https://www.captureone.com/de-DE/store
Ja odkad zaczalem wywolywac w Capture One juz nie chce LR.
myrele Trzeba jednak być wybranym :) Otwiera mi się C1 w wersji angielskiej i owszem są obniżki ale bez rewelacji, ja dostałem specjalny kod który wpisuje przy zakupie i dzięki temu dostaje 50% rabatu, jedyna informacja taka abym się pospieszył bo to oferta ograniczona w czasie :) Pisze tu o Capture One 12 Pro, sprawdzałem po Twojej wiadomości raz jeszcze czy przypadkiem nie strzeliłem jakiegoś niedopatrzenia.
Ciekawy jestem czy ktoś z Was używał zestawów filtrów, preserów z C1 ? widzę że są dodatkowo płatne. To chyba coś podobnego jak presety LR ?
Ciekawy jestem czy ktoś z Was używał zestawów filtrów, preserów z C1 ? widzę że są dodatkowo płatne. To chyba coś podobnego jak presety LR ?
Tak to jest cos podobnego do presetow. Brakuje mi tylko ze nie mozesz zjechac troche z efektem jak opacity w PS.
Jest tez do C1 konwerter czy jak to sie nazywa i mozesz presety z LR uzywac w C1, ale nie wiem jak to sie spisuje.
Merde Dzięki, taka informacja była mi potrzebna, bo z tego co widzę jest trochę na You Tube tutoriali ale do starszych wersji.
Szukając informacji dotarłem do oficjalnej strony i widzę że tam jest dopiero to co szukam, samouczki, podręcznik użytkowania i inne.
Pewnie masz na myśli to?: https://learn.captureone.com
myrele Trzeba jednak być wybranym :) Otwiera mi się C1 w wersji angielskiej i owszem są obniżki ale bez rewelacji, ja dostałem specjalny kod który wpisuje przy zakupie i dzięki temu dostaje 50% rabatu, jedyna informacja taka abym się pospieszył bo to oferta ograniczona w czasie :) Pisze tu o Capture One 12 Pro
Szczęściarz. Ja takiej oferty nie dostałem, choć celowałem w C1 Pro bez tego wrednego ograniczenia do jednego producenta.
175 EUR za pełną wersję to jest dobra cena i moim zdaniem nie ma się co zastanawiać.
Lightroom może jest prostszy i bardziej intuicyjny w użytkowaniu (bo to trzeba uczciwie przyznać), ale C1 daje moim zdaniem sporo lepszy obrazek.
Nie tęsknię do Lightrooma wcale.
Tak, to działa jak presety, tj. w zasadzie to samo możesz osiągnąć suwaczkami. Niestety, potrafią swoje kosztować. Takie RNI to 164 dolary!
Tak to jest cos podobnego do presetow. Brakuje mi tylko ze nie mozesz zjechac troche z efektem jak opacity w PS.
W zasadzie możesz (wykorzystując warstwy), ale nie wszystkie ustawienia da się zastosować do warstwy (np. podstawowe parametry, edytor kolorów, ziarnistość błony filmowej).
Jak dla mnie C1 w wersji 7 był wystarczający, obsługa prosta, efekty super. Teraz to faktycznie nie wiem jak to obsłużyć, ale obrazek wciąż jest dużo lepszy niż w LR. Natomiast cena 350 Euro to kosmos, za ile można tak realnie kupić?
Merde Tak, to ta strona co w linku przesłałeś.
Kiedyś zarejestrowałem się i nawet nie pamiętałem kiedy, myślę ze dwa lub trzy lata temu, ale wiadomości co pewien czas przychodziły.
Po uruchomieniu linka który mi wysłali cena po obniżce 499 euro za C1 Pro 12 plus 6 pakietów stylów bo tylko taką opcje mogłem wybrać, licencja wieczysta. Po wpisaniu kodu cena 250 Euro i już produkt kupiłem i zarejestrowałem. Napisali mi ze oszczędzam aż 69% bo właściwa cena przed promocjami była 803Euro.
Z kąta ściągnęli mi 1068zł i co ciekawe dziele to jeszcze na pól z kobietą, bo muszę dodać ze mamy wspólne zainteresowania fotografią i nie mamy problemu razem jechać wschód wstając czasem nawet i o 2 w nocy :)
Pisza o licencji na jednego użytkownika, ale czy mógłbym C1 zainstalować na dwóch komputerach, na dwa stanowiska ?
Jak dla mnie C1 w wersji 7 był wystarczający, obsługa prosta, efekty super. Teraz to faktycznie nie wiem jak to obsłużyć, ale obrazek wciąż jest dużo lepszy niż w LR. Natomiast cena 350 Euro to kosmos, za ile można tak realnie kupić?
Jedyna aktualnie opcja by "przycebulić" (jeśli nie masz takiego szczęścia jak myrele) to zakup C1 Pro dla Fuji lub Sony (124 EUR) i upgrade do wersji bez ograniczenia do jednej marki (dodatkowe 119 EUR). Daje to mniej więcej -30% od pełnej ceny.
Pisza o licencji na jednego użytkownika, ale czy mógłbym C1 zainstalować na dwóch komputerach, na dwa stanowiska ?
C1 Pro można aktywować na trzech różnych komputerach, a C1 Pro Fuji/Sony - na dwóch.
Jedyna aktualnie opcja by "przycebulić" (jeśli nie masz takiego szczęścia jak myrele) to zakup C1 Pro dla Fuji lub Sony (124 EUR) i upgrade do wersji bez ograniczenia do jednej marki (dodatkowe 119 EUR). Daje to mniej więcej -30% od pełnej ceny.
C1 Pro można aktywować na trzech różnych komputerach, a C1 Pro Fuji/Sony - na dwóch.
Plus podanie NIP PL..... i wychodzi 196,80e:).
NIP PL to dodatkowa deklaracja VAT UE + zapłacony VAT w PL czyli nieco więcej niż bez PL.
NIP PL to dodatkowa deklaracja VAT UE + zapłacony VAT w PL czyli nieco więcej niż bez PL.
Na Amazonie tak działa (BTW musisz mieć zatwierdzony własny NIP) a na captureone.com wpisujesz 1234567891 i obniża cenę produktu własnie o stawkę VAT.
No i fakt że jak zakup na firmę to i obowiązek zapłaty VAT.
Ukrasć ze sklepu też możesz. Przecież to co proponujesz to oszustwo.
Ukrasć ze sklepu też możesz. Przecież to co proponujesz to oszustwo.
taa:) sciagajac z torrentow.
Tak samo działają zakupy z USA - placisz bez VAT i 90% kupujacych liczy na szczescie ze UC nie będzie kontrolował paczki a co za tym idzie nie naliczy cła ani VAT.
i jeszcze kilka faktów dla przedsiębiorców:
Polski przedsiębiorca do kosztów w KPiR może zaliczyć zakup towaru z kraju trzeciego (spoza UE) na podstawie faktury, rachunku lub umowy kupna-sprzedaży. Otrzymana faktura nie zawiera podatku VAT więc w pełnej wartości może być uwzględniona w kosztach uzyskania przychodu. Zakup towarów podatnik uwzględnia w kolumnie 10 KPiR.
W przypadku rozliczenia VAT podstawą do jego zaksięgowania jest otrzymany dokument celny SAD lub PZC, w którym wskazana jest podstawa opodatkowania i naliczony VAT. Podstawa opodatkowania wyliczana jest na podstawie przepisów celnych, do której dodawana jest również wartość cła. Czynny podatnik VAT może dokonać odliczenia podatku VAT od zakupu, pod warunkiem, że zakup towaru związany jest z prowadzoną przez niego działalnością opodatkowaną. W przypadku podatnika zwolnionego z VAT rozliczenie podatku VAT przy imporcie towaru leży w gestii nabywcy. Pomimo kwestii związanych z zapłatą podatku VAT nievatowiec nie ma obowiązku rejestracji do VAT-u. W dalszym ciągu może on korzystać ze zwolnienia z VAT.
goodcolor
15-07-2019, 10:01
Pomóżcie, bo nie ogarniam ;(
Pliki wyeksportowane do JPEG różnią się od tego co widzę w Capture One.
W Adobe Bridge używam opcji: "Ustawienia programistyczne" >> "Wyczyść ustawienia" i wówczas jest ok.
Drażni to jednak, a nie na każdym komputerze mam Bridga, czy można jakoś to ustawić w Capture One, żeby eksportował JPEG bez tych "efektów"?
Jakich "efektów"?
Może chodzi o profil ICC przy eksporcie.
goodcolor
15-07-2019, 18:51
"Efektów" polegających na tym, że to co widzę np. podglądzie obrazu znacząco różni się od tego co mam w Capture One.
Plik JPEG wyświetla po eksporcie zupełnie inne kolory, zmienia się kadrowanie, rozmiar zdjęcia.
ICC by takie numery powodowało? Hmm.
Tak, jak pisałem nie chce mi się za każdym razem usuwać tego Bridgem.
"Efektów" polegających na tym, że to co widzę np. podglądzie obrazu znacząco różni się od tego co mam w Capture One.
Plik JPEG wyświetla po eksporcie zupełnie inne kolory, zmienia się kadrowanie, rozmiar zdjęcia.
ICC by takie numery powodowało? Hmm.
Tak, jak pisałem nie chce mi się za każdym razem usuwać tego Bridgem.
Pokaż zawartość zakładki z formułami wywoływania, zdjęcie w podglądzie C1 i po eksporcie.
Otwieram dzisiaj C1 i nagle, na podglądzie pojawiają się takie jakby znaki wodne "krzyżyki w kółeczku". Trzy w rzędzie na dole i trzy na górze, wiecie o co chodzi?
28003
Otwieram dzisiaj C1 i nagle, na podglądzie pojawiają się takie jakby znaki wodne "krzyżyki w kółeczku". Trzy w rzędzie na dole i trzy na górze, wiecie o co chodzi?
Strzelam - plik ze zdjęciem usunięty poza C1, miniaturka cały czas w cache.
Chyba nie, mam tak na wszystkich plikach. Nic nie zmieniałem w folderach i bibliotece.
Nie wiem co to było, dzisiaj już nie mam tych znaków :shock:
goodcolor
23-07-2019, 02:19
Kilka dni temu kończyłem obróbkę zdjęć, super.
Dzisiaj uruchamiam C1 i katalog, a tam zdjęcia wyglądają jak gdyby przed momentem były zaimportowane - zero śladów opracowania.
Macie pomysł co jest źle?
Proszę wytłumaczcie mi jak działa katalog w C1. O co chodzi z generowaniem podglądów? Dlaczego to generowanie uruchamia się po każdej (jakiejkolwiek) ingerencji w zdjęcia? Przy niewielkiej liczbie zdjęć w katalogu to nie jest uciążliwe, ale przy kilku tysiącach zdjęć te podglądy generują się do kilku godzin. Czy to tak ma działać???
C1 fuji, gdzie znaleźć profile aparatu? :/
C1 fuji, gdzie znaleźć profile aparatu? :/
Domyślnie: c:\Program Files\Phase One\Capture One 12\Color Profiles\DSLR
Testuje wlaśnie Capture One Pro i zauważyłem, że program sam dodaje jakiś efekt albo coś zmienia bez wiedzy użytkownika. Test polegał na otworzeniu zwykłego Rawu bez poprawek i zapisania ta samą czynność wykonałem w camera RAW i porównując zdjęcia w Bridge są zupełnie inne. Co jest grane? Oby dwa ustawione na Adobe RGB.
bomkallo
03-10-2019, 10:55
Capture one ma calkowicie inne profile do analizy rawa, nawet jak sie ustawi profil na adobe (chociaz o ile niedawno to sprwdzalem, nie pamietam zeby byl tam adobe rgb), sa profile, ktore probuja to symulowac, ale ostatecznie zaden profil z capture nie zblizy sie np. do tego, co wypluje LR na adobe. W przypadku LR i 'camera standard' jest juz sporo blizej, ale zaleznie od zdjecia takze moze wyjsc rozjazd. Grane zapewne jest to, ze camera raw takze po swojemu odczytuje rawa :)
Czyli mam rozumieć, że wywołując Rawa w capture a w camera RAW nie uzyskamy tego samego zdjęcia ponieważ każdy program odczytuje inaczej? Przeciez RAW powinien pokazać 100% tego co wykonało lustro wiec oczekuje, poprawnego odwzorowania, które jest poprawne ?:)
Napisałem już w innym wątku, ale tu też mogę napisać Capture NX-D.
Pozdrawiam
Przeciez RAW powinien pokazać 100% tego co wykonało lustro
Raw niczego nie pokazuje, bo nie jest obrazem RGB. ;)
Natomiast prawdą jest, że Raw zawiera (prawie) 100% danych zebranych przez aparat - dlatego warto go stosować. Ale... wywołane zdjęcie będzie zawsze intepretacją tych danych. Interpretacją, którą wykonujesz Ty oraz oprogramowanie.
Podczas "wywoływania" wybierana jest część informacji z Rawa, które będą stanowić 1/3 wyjściowego zdjęcia. Do tych danych dopisuje się (dosłownie) pozostałe 2/3 danych w procesie demozaikowania. Ponadto stosuje się profil przetwarzania (plus inne parametry, np. WB). Dopiero wtedy powstaje "prawdziwy" obrazek RGB.
Żeby zobaczyć zdjęcie zapisane w RAW - za każdym razem RAW musi być wywołany. Dlatego każdy wyjściowy obraz to nie dane RAW, tylko ich interpretacja (dosłownie).
(Oglądanie "surowych" danych raw jest możliwe, przypomina nieco oglądanie analogowego negatywu. Taka opcja jest dostępna np. w Raw Therapee, gdy wybierzesz opcję "bez demozaikowania".)
wiec oczekuje, poprawnego odwzorowania, które jest poprawne ?:)
Każde odwzorowanie jest poprawne o ile odzwierciedla intencje twórcy, a właściwie twórców, bo oprócz osoby wywołującej do twórców zaliczyłbym też twórców oprogramowania.
edit:
Napisałem już w innym wątku, ale tu też mogę napisać Capture NX-D.
Odwzorowanie Capture NX-D moim zdaniem jest równoprawne z innymi. Zgodnie z tym, co napisałem powyżej, jest to wizja programistów Nikona jak powinien wyglądać jpeg. Ja lubię kolory nikonowskie, ale czasem wolę np. neutralne profile z DXO Optics Pro. Dla wielu osób ideałem jest LR. A udowadnianie "lepszości" któregoś przetwarzania moim zdaniem raczej nie ma sensu.
Tak, zgadza się, że Capture NX-D, tylko on będzie odczytywał dodatki nikonowskie tak jak view NX ktorego używam jako przeglądarki czyli Picture Control itd. Nie mam porównania z LR bo nie używam cały czas korzystam z View, camera RAW i PS. Nie sądziłem, że Capture pokaże mi to w innej barwie myślałem, że po to są profile kolorów żeby do takich sytuacji nie dochodziło. W Camera zdjęcie jest bledsze a w Capture delikatnie upiększone. (Zależy jak to ktoś interpretuje. ) Czyli rozumiem, że w każdym innym programie widzimy co innego jest normalnym zjawiskiem ?
bomkallo
03-10-2019, 17:32
Tak, stad kiedys zakladalem watek i w koncu otworzylem oba programy i doczytalem o zastosowanych softach. Dlatego czesto jak ktos pyta o LR dodaje sie uwage, zeby wylaczyc ADL i cala reszte dodatkow, bo potem i tak nie biora udzialu.
Jedyna rzecz, ktorej nie sprawdzilem to jak sie ma obraz z LCD (tj. preview z jpg wbite w rawa) do tego co potem wychodzi w LR/capture w profilu domyslnym nikona.
Przy okazji, captrue one domyslnie ma dosc wysokie wyostrzanie (sharpening) i zaleznie od warunkow w jakich bylo zrobione zdjecie lubi zgrzac WB :P Ale to kwestia ogarniecia aplikacji, wartosci domyslnych, wlasnych profili/presetow etc.
PS: capture rowniez ma luminacje w redukcji szumu na 50, wiec tez warto rzucic okiem:)
Dlatego czesto jak ktos pyta o LR dodaje sie uwage, zeby wylaczyc ADL i cala reszte dodatkow, bo potem i tak nie biora udzialu.Możesz rozwinąć? Nie znam skrótu ADL i o jakich dodatkach piszesz?
bomkallo
03-10-2019, 17:43
active d-lighting i picture control bez znaczenia
OK, teraz rozumiem. Chodzi o funkcje w korpusie a myślałem że to coś w LR. ;-)
2pompony
03-10-2019, 18:02
Możesz rozwinąć? Nie znam skrótu ADL i o jakich dodatkach piszesz?
Kolega bomkallo pomylił dwie rzeczy, więć warto to wyprostować...
ADL to Active D-Lighting (słówko Active w nazwie ma duże znaczenie) - jego działanie wpływa na pomiar ekspozycji, dlatego będzie miało znaczenie przy wywoływaniu RAWa w jakimkolwiek programie: skoro ekspozycja jest jakaś inna, to i efekt na zdjęćiu będzie inny niż bez włączonej tej funkcji.
D-Lighting (bez słówka Active) jest dodatkiem, który można wykorzystać jedynie w Nikonowskim programie - i o tym myślał bomkallo, że w LRz e nie będzie widać jego działania. Podobnie zresztą jak innych dodatków - np. Picture Control - które wpływają tylko na działanie programu nikonowskiego, a w innych jak np. LR są kompletnie bez znaczenia.
Bardzo ładnie można o tym poczytać np tutaj (po ang., ale prostym językiem) (https://www.amateurphotographer.co.uk/technique/camera_skills/master-your-camera-how-to-get-the-best-out-of-nikon-active-d-lighting-56395).
Warto podkreślić następujące zdanie:
Don’t be fooled by the similarity of their names – Active D-Lighting and D-Lighting are two very different things.
Nikon Active D-Lighting is applied at the point of exposure and therefore takes account of camera settings to produce the final image. D-Lighting is applied after an image is taken, and does not use information from the camera’s exposure to apply the correction.
Próbuję usilnie wstawić literę L jako skrót do liniowej maski gradientowej. Zapisuję te ustawienia jako Moje skróty. Gdy ponownie uruchamiam program oznaczenie literką L tego skrótu znika. Ki pieron? pomoże ktoś z tym fantem
Wojteksw
29-11-2019, 10:37
Dziś super promocja na 12 z możliwością uaktualnienia do wersji 20
Syn przed chwilą wykupił.
Dziś super promocja na 12 z możliwością uaktualnienia do wersji 20
Syn przed chwilą wykupił.
Jaka ta super promocja ?
Chodzi Ci o rabat 30% na aktualizacje w przedsprzedaży do wersji C1 20 ? Wyświetla mi cenę 159 Euro.
Wojteksw
30-11-2019, 20:52
Jaka ta super promocja ?
Chodzi Ci o rabat 30% na aktualizacje w przedsprzedaży do wersji C1 20 ? Wyświetla mi cenę 159 Euro.
Synowi wyświetliła się kwota 531 zł i tyle zapłacił, myślę, że to dobra cena za aktualizację.
PS.
Po kliknięciu na Buy now klikamy Enter Promotional Code i wpisujemy: BLACK-FRIDAY-19 i cena zostaje obniżona w upgradzie programu.
34233
Prawie standardowa cena za aktualizację, według mnie. Ja zacząłem od darmowej v8 i kupuję aktualizacje za ok 120€. Tym razem jest trochę drożej.
Tego nie wie nikt. Można się zapisać do bety. Jedyne, co wpadło mi w oko, to dwa suwaki dodatkowe w higlights i shadows. Więcej nie zauważyłem :)
Panowie czy mogę Capture One zainstalować oprócz tej na PC również na laptopie? Korzystalbym albo z pc albo z laptopa. Nie z dwóch na raz.
Kravietz
02-12-2019, 21:29
Panowie czy mogę Capture One zainstalować oprócz tej na PC również na laptopie? Korzystalbym albo z pc albo z laptopa. Nie z dwóch na raz.
Licencja jest na 2 albo 3 urządzenia, więc tak.
Wojteksw
04-12-2019, 14:59
Jest już dostępna finalna wersja 20, można pobierać.
Prawie 700 zł za aktualizację. Jeszcze piszą że wysłuchali komentarzy fotografów aby ulepszyć program bo sami nie mieli pojęcia co można zrobić :-) Dziękuję po stoję.
To jest bardzo drogi program. Używałem wersji 7 wersji lite albo coś takiego, w każdym razie to był prezent więc za darmo. I jak dla mnie rewelacja, niestety musiałem zrobić aktualizację Maca, z uwagi na inne programy i C1 już nie działa i nie da się chyba w żaden sposób tego zmienić, a chętne bym do niej wrócił. Testowałem wszystkie wersje, które wychodziły i jak dla mnie porażka jeśli chodzi o obsługę, a za te pieniądze to już całkiem. Także czekam na jakąś wersję okrojoną, nawet nie musi być darmowa ale żeby była prosta bo mi taki kombajn nie leży.
Widzisz ten program jak dla mnie od pewnego czasu bo byłem na 6 a teraz na 12 jest po protu genialny. Ale tyle za dwa dodatkowe narzędzia nie dam. Ściągnę trial i sprawdzę czy i jak się to zmieniło.
Prawie 700 zł za aktualizację. Jeszcze piszą że wysłuchali komentarzy fotografów aby ulepszyć program bo sami nie mieli pojęcia co można zrobić :-) Dziękuję po stoję.
Ja dałem trochę mniej - 114 EUR za upgrade z C1 Pro Fuji 12 do C1 Pro 20, ale coś spieprzyli i kod na upgrade nie wchodzi.
Może jutro poprawią, zobaczymy.
Ja dałem trochę mniej - 114 EUR za upgrade z C1 Pro Fuji 12 do C1 Pro 20, ale coś spieprzyli i kod na upgrade nie wchodzi.
Może jutro poprawią, zobaczymy.
Uff, chyba mi się trochę udało.
Generalnie pierwsza odpowiedź z supportu była negatywna:
Please note that Capture One Pro 20 - Pre-order can upgrade only Capture One Pro 12 license. This means that the current pre-order will not work for your Fujifilm license. See more on the topic here:
Capture One 20 FAQIf you wish to switch to the full version, you can do so upgrading your current license here:
https://www.captureone.com/en/store/upgrade
Your pre-order code will not work in this case and we can simply cancel and refund it.As a second option, you can turn your pre-order for Capture One 20 into an annual subscription - with no payment required for the first year.Please select the version that you pre-ordered below:
Przy czym przy preorderze nie było na ten temat słowa.
Jako że C1 Pro Fuji kupiłem raptem parę miesięcy temu, nie zamierzałem robić upgrade'u z wersji 12 Fuji na 20 Fuji.
Opcja z subskrypcją odpadała tym bardziej, więc wybrałem jedyne sensowne rozwiązanie - zwrot kasy.
Dwa dni później dostałem kolejnego maila o treści:
Please follow these instructions: How to use your Capture One 20 pre-order code?
Your code should work now.
I teraz wreszcie działa 8)
Po przeanalizowaniu 20 tki nie mam parcia aby 12 tkę zmieniać na 20 tkę :-)
Mam takie pytanie- czy w porównaniu do LR działa szybciej, jest mniej wymagający dla kompa ?
PS: da się ściągnąć triala bez zakładania konta ?
Z strony Phase One nie dasz rady bez zakładania konta.
bomkallo
12-12-2019, 23:46
Capture dziala znaczaco szybciej od najnowszego LR w edycji etc, exportow nigdy nie mierzylem. W 20stce lekko mieszali przy odszumianiu, do tego dorzucili suwaki white/black oraz zmienili skale highlights i shadows na ujemno-dodatnia. Zatem - przejscie z LR jest juz chyba totalnie naturalne, poniewaz poprzednio trzeba bylo troche doogarnac :P Jak ktos silnie lubi jakis preset to jest i konwerter, ktory tez na trialu przerobi bodaj do 3 pod cp.
krispike
24-01-2020, 09:35
Czy w C1 w20 trial są jakieś ograniczenia poza tym, że działa 30 dni?
Czy ktoś się orientuje, czy można oficjalnie sprzedać, przekazać, zarejestrować na nowego maila licencję na C1 12 PRO FUJI?
Czy ktoś się orientuje, czy można oficjalnie sprzedać, przekazać, zarejestrować na nowego maila licencję na C1 12 PRO FUJI?
Z tego co widzę w profilu można zmienić wszystkie dane, łącznie z e-mailem na który zarejestrowany jest Capture One, więc technicznie powinno to być do ogarnięcia.
Co do zgodności z licencją - zapytam i dam znać jeśli odpowiedzą.
Z tego co widzę w profilu można zmienić wszystkie dane, łącznie z e-mailem na który zarejestrowany jest Capture One, więc technicznie powinno to być do ogarnięcia.
Co do zgodności z licencją - zapytam i dam znać jeśli odpowiedzą.
Odpowiedź:
36090
Bardzo dziękuję. A może ktoś chce przejąć wersję 12 pro fuji?
To dobra informacja. Ja też bym chętnie nabył ostatnią wersję, która pójdzie pod High Sierra, chyba 10.2.1 już działa. Te ostatnie wersje mi nie pasują, o cenach już nie wspomnę.
To dobra informacja. Ja też bym chętnie nabył ostatnią wersję, która pójdzie pod High Sierra, chyba 10.2.1 już działa. Te ostatnie wersje mi nie pasują, o cenach już nie wspomnę.
A co takiego ci nie pasuje w nowych wersjach (oprócz cen)?
Zasadniczo cena. Ale ogólnie to są coraz bardziej rozbudowane te programy, mi najbardziej pasowały te całkiem stare wersje, które kiedyś nazywały się express czy jakoś tak. Miałem taką wersję 7 i w życiu bym jej nie zmienił ale musiałem mac os zaktualizować z uwagi na inne programy i przestała działać. Do dzisiaj nie mogę przeboleć funkcji "levels".
Stare wersje to padaki. Warstwy, pędzel, możliwość kopiowania ustawień ze zdjęcia na zdjęcie z warstwami oraz praca na klawiaturze jak dla mnie bezcenne.
A mi właśnie nie jest potrzebne aż tyle funkcji i chciałbym żeby wyszła jakaś wersje lite lub express. Kopiowanie ustawień jest.
To skopiuj z dwóch różnych puszek.
Tego nie musiałem nigdy robić, natomiast brak funkcji levels w innych programach jest dla mnie sporym problemem. Lubiłem tą funkcję...
2pompony
13-02-2020, 22:49
Nie wiem jak są rozwiązane krzywe w C1, ale jeśli tak, jak widzę na starych screenach, to okno i suwaczki krzywych jakby zawierają w sobie levelsy. To znaczy masz wszystkie skrajne suwaczki jakie są w levelsach PLUS do tego możliwość użycia samej krzywej jako środkowego suwaczka.
Jeśli tak być spojrzał, okaże się że razem z krzywymi masz jakby levelsy+. :)
Być może jest to kwestia przyzwyczajenia, w C1 jest to dla mnie bardzo łatwe, intuicyjne i dobrze znane. W LR tego nie mogę zrozumieć :)
2pompony
14-02-2020, 11:23
Może pomoże informacja, że LR ma dwa - i to dwa różne - implementacje, czy też modele krzywych.
Jeden, prostszy model ma tradycyjny wykres krzywych i do tego pod spodem 4 suwaczki: od highlights do shadows; ruszając każdym suwaczkiem widzimy, jak program modeluje krzywą dla poszczególnych zakresów - tzn. odpowiednio dla highlights, lights, darks i shadows. Na pierwszy rzut oka wydaje się mętne, ale zaręczam, że jest super wygodne, w codziennej pracy nad dobrze naświetlonymi klatkami. Oczywiście można też ciągnąć za krzywą na wykresie, a w zależności od tego, gdzie się chwyci program ustali czy chcesz modelować światła, czy cienie.
Super wygodne.
Drugim modelem są krzywe podane w sposób tradycyjny: bez podpowiedzi, bez suwaczków poniżej, z możliwością dodawania punktów na wykresie, łapania za krzywą i ciągnięcia w górę/dół, czy dowolnej manipulacji samą krzywą - jak w mnóstwie innych programów. Można wybrać albo kanał RGB, albo poszczególne składowe.
Wygodne w ten sam sposób, co inne krzywe w innych programach.
Jest też mały diamencik: klikając w cyngiel można zmienić kursor w odpowiedni wskaźnik i wtedy można regulować krzywą klikając w punkt na obrazku i ciągnąc go w górę (rozjaśniamy) lub w dół (przyciemniamy). Tym sposobem regulujemy krzywą w ogóle jej nie dotykając, tylko rozjaśniając/przyciemniając interesujące nas fragmenty na samym obrazku. Nie wiem, czy jest bardziej intuicyjny sposób, pomijając telepatię. :)
Spróbuję i odpowiem na to ostatnie pytanie :) Dzięki
2pompony
14-02-2020, 11:32
PS
Dla dociekliwych (zapomniałem dodać) - w pierwszym, suwaczkowym modelu jeśłi się chce, można regulować co LR ma rozumieć pod pojęciem highlihts, a co darks, shadows, itd. Są oczywiście nastawienia defaultowe i nie ma konieczności, żeby je zmieniać, ale jeśli się chce i wie co chce zrobić to samemu można zdecydować o zakresie świateł, cieni, itd...
Nie wiem jak są rozwiązane krzywe w C1, ale jeśli tak, jak widzę na starych screenach, to okno i suwaczki krzywych jakby zawierają w sobie levelsy. To znaczy masz wszystkie skrajne suwaczki jakie są w levelsach PLUS do tego możliwość użycia samej krzywej jako środkowego suwaczka.
Jeśli tak być spojrzał, okaże się że razem z krzywymi masz jakby levelsy+. :)
Ja tam widzę normalne krzywe i poziomy w C1 (20):
36386
2pompony
14-02-2020, 14:03
Ja nie pracuję w tym programie, to kolega koniksk mówił, że brakuje mu funkcji levels - więc mu powiedziałem że mając krzywe ma coś więcej... Nie wnikałem, czy i gdzie tych levelsów nie ma, czy nie widzi.
Nie potrafię zrobić tak jakbym chciał. Rozjaśnia mi ciemne miejsca i robi je na szaro :) Czym jaśniejsze miejsca tym mniej coś się dzieje. W C1 suwaczek tak jakby rozjaśnia całe zdjęcie. Nie wiem jak to wytłumaczyć :)
2pompony
17-02-2020, 12:46
Są dwa modele podejścia do Twojego bolesnego problemu.
Jeden jest taki, że dopuszcza myśl, że można się nowego narzędzia jakoś nauczyć i przemóc przyzwyczajenia z tego, co już przeminęło - licząc na to, że nowe narzędzie jest jeśli nie lepsze, to może przynajmniej takie samo dobre jak stare, tylko troszkę inaczej zorganizowane, tzn. ma inny trzonek, inny kolor guzików, inną czułość suwania, czy co tam...
Drugi model podejścia polega na tym, żeby się możliwie silnie zawziąć w sobie, obrazić i powiedzieć sobie, że to nowe ustrojstwo jest tak strasznie do d.py, że nic już z tego nie będzie.
Obiecuję, że się nie poddam :) Do C1 już chyba nie ma powrotu.
2pompony
17-02-2020, 15:25
Jeśli idzie o LRa, służę pomocą na ile będę wiedzieć - ale Twoich przyzwyczajeń nie zmienię. :)
A jeśli mowa konkretnie o krzywych w LRze, wypróbuj oba zaimplementowane modele; przełączanie pomiędzy nimi następuje poprzez klinięcie w malutki kwadratowy guziczek leżący po prawej stronie z ostatniej linijce zakładki 'Tone Curve'. Jak nei spodoba Ci się jeden model, może drugi spodoba się bardziej?
Nie wiem jak to wytłumaczyć :)
Ja tam prosty chłop jestem, ale spróbowałbym na konkretnym przykładzie.
Chyba mam to :) Jak tak będzie , wtedy chyba porzucę poszukiwania innego softu :) Dzięki 2pompony
Mozna w C1 obrobic zdjecie na kilka sposobow, cos jak wirtualna kopia w LR ?
Musisz zrobić kopie/warianty. O każdy obrabiasz jak chcesz.
No tak. Proste i w sumie logiczne, a ja szukalem nie wiadomo gdzie :)
Dzieki
Mam problem ze znakiem wodnym w Capture One 12. Dodaje znak wodny który jest widoczny na zdjęciu w programie i problem pojawia się wtedy, gdy zapisuje zdjęcie i otwieram w innym programie lub chce wygenerować zdjęcie do internetu i okazuje się że znaku nie ma. W czym może być problem ? Po każdorazowym odpaleniu Capture znak jest na zdjęciu, tylko jakby nie zapisywał tego znaku.
Mam problem ze znakiem wodnym w Capture One 12. Dodaje znak wodny który jest widoczny na zdjęciu w programie i problem pojawia się wtedy, gdy zapisuje zdjęcie i otwieram w innym programie lub chce wygenerować zdjęcie do internetu i okazuje się że znaku nie ma. W czym może być problem ? Po każdorazowym odpaleniu Capture znak jest na zdjęciu, tylko jakby nie zapisywał tego znaku.
Eksportujesz strzałką w górę (lewy górny róg), zamiast przez zakładkę "wywoływanie" (zębatka), prawda?
Eksportujesz strzałką w górę (lewy górny róg), zamiast przez zakładkę "wywoływanie" (zębatka), prawda?
Otwieram zdjęcie dokonuje obróbki, po czym klikam na zębatkę, dalej Formuła Wywołania i Znak Wodny, w miejscu Tekst dodaje opis, ustawiam Krycie, Skala, Poziomy i znak wodny który widzę na zdjęciu jaki wybrałem.
Zapisuje tak: Plik, Eksportuj Obrazy następnie Warianty i tam zmniejszam zdjęcie i zapisuje do jpeg na końcu Eksport. Znaku wodnego brak, jak chce dodać do internetu czy otwieram w Irfan View czy innym programie.
Po lewej stronie w górnym rogu najeżdżam kursorem i tam mam Importuj Obrazy, ale u mnie jest strzałka w dół z podkreśleniem, wiec nie wiem czy o tym samym myślimy i nie widzę tam Eksportuj do docelowego katalogu, być może robię coś nie tak, wiec proszę o podpowiedz.
Jeszce jedno, teraz zauważyłem gdy otwieram każde nowe zdjęcie to znak wodny jest na w programie Capure One, natomiast dalej brakuje gdy zapisuje.
Otwieram zdjęcie dokonuje obróbki, po czym klikam na zębatkę, dalej Formuła Wywołania i Znak Wodny, w miejscu Tekst dodaje opis, ustawiam Krycie, Skala, Poziomy i znak wodny który widzę na zdjęciu jaki wybrałem.
Zapisuje tak: Plik, Eksportuj Obrazy następnie Warianty i tam zmniejszam zdjęcie i zapisuje do jpeg na końcu Eksport. Znaku wodnego brak, jak chce dodać do internetu czy otwieram w Irfan View czy innym programie.
Po lewej stronie w górnym rogu najeżdżam kursorem i tam mam Importuj Obrazy, ale u mnie jest strzałka w dół z podkreśleniem, wiec nie wiem czy o tym samym myślimy i nie widzę tam Eksportuj do docelowego katalogu, być może robię coś nie tak, wiec proszę o podpowiedz.
Jak na printscreenie - przy eksporcie jak zaznaczyłem przez 1 - nie ma znaku wodnego. Jak dam "Przetwórz" (2), to znak wodny jest. Ty pewnie robisz ekwiwalent "1", tylko z menu.
Nie wiem czy to bug, czy feature, w każdym razie powinno rozwiązać twój problem.
37770
Merde Wielkie dzięki, teraz jest bez problemu, według Twojego sposobu zadziałało :)
Witam
Mam zrobione katalogi w C1 20 tylko foldery ze zdjęciami znajdują się teraz na innym dysku. W jaki sposób mogę wskazać w programie gdzie znajdują się zdjęcia do danego katalogu?
Witam
Mam zrobione katalogi w C1 20 tylko foldery ze zdjęciami znajdują się teraz na innym dysku. W jaki sposób mogę wskazać w programie gdzie znajdują się zdjęcia do danego katalogu?
Prawy przycisk na katalogu -> zlokalizuj.
Dzieki Merde
Klikajac na katalog zlokalizuj jest nieaktywne.
Moge tak zrobic, ale tylko z pojedynczym zdjeciem. Nie moge zaznaczyc i zlokalizowac wszystkich na raz
A zwykłe importuj obrazy z i zaimportuj obrazy do nie działa?
Dzieki Merde
Klikajac na katalog zlokalizuj jest nieaktywne.
Dziwne, u mnie jest aktywne:
38380
Pokaż jak to u ciebie wygląda.
markB Importuj obrazy dziala Merde w tym miejscu co pokazales jest jednak aktywne tylko po zlokalizowaniu nic sie nie zmienia.
Troche zle przedstawilem problem
Dam rade zaimportowac zdjecia do katalogu z nowej lokalizacji tylko nie mam wtedy oznaczen gwiazdkami i kolorami jak mialem wczesniej, a na tym mi zalezalo.
Cos robie zle.
Poradzilem sobie w inny sposob. Te zdjecia ktore nie byly skonczone zapisalem sobie i zrobilem katalogi od nowa.
Wszystkie inne sa juz dawno skonczone i moge te wszystkie katalogi spokojnie pokasowac.
Dziekuje wam za pomoc
Coś chodzą ploty, jakoby C1 miał dostać wersję dedykowaną dla Nikona (https://nikonrumors.com/2020/05/15/capture-one-rumored-to-release-a-new-dedicated-version-for-nikon-users.aspx/), jak wcześniej do Fuji czy Sony.
Mi się marzy wersja lite, tak jak kiedyś była express :)
Patryk845
18-05-2020, 16:32
Coś chodzą ploty, jakoby C1 miał dostać wersję dedykowaną dla Nikona (https://nikonrumors.com/2020/05/15/capture-one-rumored-to-release-a-new-dedicated-version-for-nikon-users.aspx/), jak wcześniej do Fuji czy Sony.
Już nie ploty ;)
https://www.captureone.com/en/products-plans/single-user/capture-one-for-nikon
W czym ta wersja jest lepsza od ogólnej?
w sensie użytkowym niczym po za tym że obsługuje tylko .nef, ale za to o połowę tańsza.
SAcha jak się robi tylko nikonem to tak ale jak masz inny aparat np do filmowania to wtedy jest zagwozdka :-)
w sensie użytkowym niczym po za tym że obsługuje tylko .nef, ale za to o połowę tańsza.
Jest jeszcze jedna różnica, która dla niektórych użytkowników może mieć duże znaczenie - C1 Fuji/Sony/Nikon można aktywować na dwóch komputerach, a wersję "zwykłą" na trzech.
Nieśmiało nadmienię, że jest także bezpłatna wersja Capture One Express Nikon.
No właśnie ta bezpłatna wersja Express jest tym o co mi chodziło od dawna :)
david555
19-05-2020, 08:00
Jest dostępna subskrypcja wersji 13.1.0 skierowana tylko do srzętu Nikona za 11 $ miesięcznie.
Jak dla mnie to express troszkę za bardzo okrojony ale do podstawowej edycji jak najbardziej, po prostu przyzwyczaiłem się do luksusu ;) jakim jest pędzel lokalny,warstwy,korekta pozioma i pionowa czy praca na uwięzi.
- porównanie wersji (https://support.captureone.com/hc/en-us/articles/360003502857-Capture-One-Pro-Fujifilm-for-Sony-vs-Capture-One-Express-features)
Jest dostępna subskrypcja wersji 13.1.0 skierowana tylko do srzętu Nikona za 11 $ miesięcznie.
Zachęcasz czy wręcz przeciwnie?
david555
19-05-2020, 15:39
Zachęcasz czy wręcz przeciwnie?
Wolę wersje pudełkowe, ale z drugiej strony 90 $ na rok, to niedużo: https://www.captureone.com/en/explore-features/nikon .
Na fotoblogii wyczytałem:"Programiści stworzyli profile kolorystyczne specjalnie dla rożnych Nikonów, dzięki czemu wiernie można odwzorować style, które zaimplementowane są w samym korpusie. Innymi słowy – na ekranie komputera zobaczycie dokładnie to samo, co na wyświetlaczu aparatu."
Gdyby to była prawda...
Wolę wersje pudełkowe, ale z drugiej strony 90 $ na rok, to niedużo: https://www.captureone.com/en/explore-features/nikon .Ale przecież zainteresowany może kupić również wersję płatną jednorazowo – za 149 €. https://www.captureone.com/en/products-plans/single-user/capture-one-for-nikon
Na fotoblogii wyczytałem:"Programiści stworzyli profile kolorystyczne specjalnie dla rożnych Nikonów, dzięki czemu wiernie można odwzorować style, które zaimplementowane są w samym korpusie. Innymi słowy – na ekranie komputera zobaczycie dokładnie to samo, co na wyświetlaczu aparatu."
Gdyby to była prawda...
Według mnie fotoblogia to taki Pudelek tudzież inny Plotek fotografii. Nie należy brać jej poważnie.
david555
20-05-2020, 08:36
Ale przecież zainteresowany może kupić również wersję płatną jednorazowo – za 149 €. https://www.captureone.com/en/products-plans/single-user/capture-one-for-nikon
To prawda, ciekaw jestem tylko jak to działa, wersja dla Nikona edytuje tylko NEFy, czy są i jakieś inne ograniczenia w stosunku do wersji pełnej ?
Jakieś style są, u mnie wyświetla różne z Nikon D750 w nazwie. Całkiem możliwe, że przy robieniu zdjęcia i ustawieniu picture Control w aparacie. Po wczytaniu raw w CP1 i wybraniu tego samego stylu, wynik będzie podobny/taki sam.
Coś podpbnego on1 w PhotoRAW ma, oni to jako AI reklamują. Przebadali ileś zdjęć z różnymi ustawieniami PC i tak dobrali obliczenia w programie żeby wyszło podobnie. Ale w on1 dzieje się to automagicznie po kliknięciu AI Auto.
Sam nie sprawdzałem, bo nie używam PC (chyba ;) )
To prawda, ciekaw jestem tylko jak to działa, wersja dla Nikona edytuje tylko NEFy, czy są i jakieś inne ograniczenia w stosunku do wersji pełnej ?
Wersja pełna do Nikona obsługuje tylko Nikona bez dodatkowych ograniczeń w funkcjach ( może poza ilościa licencji). Tylko wersja express jest ograniczona. Jesli dobrze pamietam.
david555
20-05-2020, 08:44
Według mnie fotoblogia to taki Pudelek tudzież inny Plotek fotografii. Nie należy brać jej poważnie.
Tym bardziej, że kol. red. nacz. zapatrzony jest siebie niczym Narcyz, a wszelka krytyka spływa po nim, jak woda po ptactwie wodnym.
Od dawna już omijam portal wp.pl, bo tam znacznie więcej podobnych "kfiatków".
Wersja pełna do Nikona obsługuje tylko Nikona bez dodatkowych ograniczeń w funkcjach ( może poza ilościa licencji). Tylko wersja express jest ograniczona. Jesli dobrze pamietam.
To dobra wiadomość i prezent dla nas, bo z tego wynika, że wersje pod konkretne marki, można nabyć za pół ceny.
Postanowiłem wypróbować tego Capture One i niestety nie działa mi wsparcie sprzętowe OpenCL. :roll: Wypróbowałem już wszystkie "metody naprawy problemu" jakie udało mi się znaleźć w internecie i nadal bez pozytywnego rezultatu. Moja karta to Radeon R7 250X. Może ktoś miał już taki problem i udało mu się go rozwiązać?
Na ........... wyczytałem:"Programiści stworzyli profile kolorystyczne specjalnie dla rożnych Nikonów, dzięki czemu wiernie można odwzorować style, które zaimplementowane są w samym korpusie. Innymi słowy – na ekranie komputera zobaczycie dokładnie to samo, co na wyświetlaczu aparatu."
Gdyby to była prawda...
https://support.captureone.com/hc/en-us/articles/360007388658-Nikon-ICC-profiles
Witam,
czy ktoś z was kupował coś w sklepie Vebo, jak z ich wiarygodnością?
Mają dzisiej promocję na C1:
https://www.vebo.pl/capture-one-pro-nikon
ZbyszekS
04-07-2020, 17:28
Witam,
czy ktoś z was kupował coś w sklepie Vebo, jak z ich wiarygodnością?
Mają dzisiej promocję na C1:
https://www.vebo.pl/capture-one-pro-nikon
A nie myślałeś o: https://www.captureone.com/en/products-plans/single-user/capture-one-for-nikon?JR6B za 67 euro w ten weekend?
A nie myślałeś o: https://www.captureone.com/en/products-plans/single-user/capture-one-for-nikon?JR6B za 67 euro w ten weekend?
Dzięki wielkie - to faktycznie jest promocja!
Jestem w trakcie zakupu i mam pewne wątpliwości. Prowadzę dzielność na książce przychodów i rozchodów. Mogę zastosować tzw. VAT ID? Chcą ode mnie mniej pieniędzy. Czy tak mogę?
Jestem w trakcie zakupu i mam pewne wątpliwości. Prowadzę dzielność na książce przychodów i rozchodów. Mogę zastosować tzw. VAT ID? Chcą ode mnie mniej pieniędzy. Czy tak mogę?
Jeśli masz zarejestrowany NIP UE - tak. Jeśli nie - trwa to około tygodnia (w US).
Wklepałem NIP i cena w dół. To chyba ma zarejestrowany...
Wklepałem NIP i cena w dół. To chyba ma zarejestrowany...
Jak telefon do księgowej nie działa, to https://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=PL
Postanowiłem wypróbować tego Capture One i niestety nie działa mi wsparcie sprzętowe OpenCL.
Na komputerze mam równolegle i C1 (12) i C1 (20) pod nikona. Na tym drugim mysz się tnie, podczas rysowania masek pojawia się komunikat "obliczanie maski automatycznej"...
A masz w obu włączone auto mask?
Na komputerze mam równolegle i C1 (12) i C1 (20) pod nikona. Na tym drugim mysz się tnie, podczas rysowania masek pojawia się komunikat "obliczanie maski automatycznej"...
Znalazłem już przyczynę dlaczego mi nie działało wsparcie sprzętowe OpenCL. Łatwe to nie było i trochę potrwało (między innymi zmieniłem kartę graficzną) a winny był zasilacz awaryjny (UPS). :twisted:
Niemniej pomimo że wsparcie OpenCL zaczęło działać a nowa karta graficzna jest znacznie wydajniejsza od starej to poprawa wydajności nie jest jakaś spektakularna. Znacznie więcej poprzez zmianę karty graficznej zyskałem na po poprawie wydajności LR6 i wobec tego na razie przy nim zostanę. Dodatkowo Capture One nie przekonał mnie swoją funkcjonalnością.
Znalazłem już przyczynę dlaczego mi nie działało wsparcie sprzętowe OpenCL. Łatwe to nie było i trochę potrwało (między innymi zmieniłem kartę graficzną) a winny był zasilacz awaryjny (UPS). :twisted:
Niemniej pomimo że wsparcie OpenCL zaczęło działać a nowa karta graficzna jest znacznie wydajniejsza od starej to poprawa wydajności nie jest jakaś spektakularna. Znacznie więcej poprzez zmianę karty graficznej zyskałem na po poprawie wydajności LR6 i wobec tego na razie przy nim zostanę. Dodatkowo Capture One nie przekonał mnie swoją funkcjonalnością.
Możesz napisać jaka to wina w UPS była? za słaby w stosunku do potrzeb komputera?
A masz w obu włączone auto mask?
Tak. Ten nowszy C1 może jakiś niedopracowany...
Możesz napisać jaka to wina w UPS była? za słaby w stosunku do potrzeb komputera?
W zasadzie słowo "winny" powinienem napisać w cudzysłowie. :wink: Ten UPS ma wystarczającą moc ale moc nie ma tutaj nic do rzeczy. Ma on port USB do podłączenia do kompa żeby można było monitorować jego stan i sterować automatyczną hibernacją. I gdy ten port był podłączony i zainstalowane do niego sterowniki to "gryzły się" one ze sterownikami karty graficznej. Dokładnie nie wiem co jest winne i tak na prawdę wcale to nie musi być UPS. Podejrzanym jest też sam Windows. Przypuszczam że coś nie współdziała poprawnie między zarządzaniem energią przez system dla karty graficznej gdy UPS jest wykryty przez system. Ze starą kartą graficzną nie pokazywało konfliktów sprzętowych ale nie działał OpenCL. Sterowników do nowej karty graficznej nie dało się zainstalować. Odłączyłem kabel USB od UPS-a i wszystko jest OK. UPS działa ale bez automatycznej hibernacji i bez monitorowania stanu przez Windowsa lub aplikację w Windowsie.
Właśnie sobie przypomniałem, że u mnie też pojawiał się ten komunikat, ale wyłączałem Auto Mask i już. Denerwował mnie, bo gdy tylko puściłem przycisk myszy albo oderwałem piórko od tabletu to C1 się zastanawiał.
Nie pamietam jak to było w 12, ale faktycznie w 20 jest to denerwujące.
W C1 (12) nie było takich problemów z auto mask. Czy może mieć to z wiązek z tym, ze na komputerze są równolegle zainstalowane wersje 12 i 20?
Raczej nie, ja mam tylko v20 i też to mam. Ciekawa rzecz, że w betach tego nie zauważyłem, ale może się mylę.