Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : żywotność baterii...

thor88
16-06-2007, 19:53
Tak apropos tych wszystkich postów o prądożerności D200 chciałbym się podzielić tym, że dziś po sesji i zrobieniu 1200 zdjęć (bez lampy bo oczywiście dopalałem zewnętrzną), pracy na ISO od 400 do 800 i przy włączonym podglądzie zdjęć z histogramem RGB (nie wpatrywałem się w pojedyncze piksele tylko wyrywkowo około co 20 zdjęcie czy aparat dobrze ostrzy), do tego wszystkie foty przy użyciu śrubokręta (Tamron 17-50 i Nikkor 80-200 ED)
Otóż po zrobieniu 1200 zdjęć aparat mi pokazuje, że zostało mi jeszcze 20% akku (oczywiście oryginał)
Stwierdzam więc, że problemy z prądożernością są spowodowane zbyt długim wpatrywaniem się w LCD w poszukiwaniu szumów, deadów, hotów i czego tam jeszcze szukają niektórzy... :)
Z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że NIKON D200 nie jest strasznie prądożerny i należy to włożyć między mity i legendy. Dziękuję za wysłuchanie mojego wynurzenia :twisted: AMEN :) :) :twisted:

sprocket
16-06-2007, 22:42
Od siebie dodam jeszcze ze kazdy zaraz po kupnie i ladowaniu nowej baterii to zauwaza, poczekajcie troszke az bateryjka sie uformuje tak po 10 ladowaniu bedzie znacznie lepiej ;)

Zbigniew
17-06-2007, 00:07
Stwierdzam więc, że problemy z prądożernością są spowodowane zbyt długim wpatrywaniem się w LCD w poszukiwaniu szumów, deadów, hotów i czego tam jeszcze szukają niektórzy... :)

Dlatego do d-dwusetki nie domontowali z tyłu konsoli PSP ... :mrgreen: Wtedy byłby już kombajnem zupełnie nie do pobicia :)

Seeker
17-06-2007, 00:09
"Z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że NIKON D200 nie jest strasznie prądożerny i należy to włożyć między mity i legendy."

Tylko do jesieni ;)

Archangel
17-06-2007, 01:20
no i trzeba napisać ze nie wył i wł. aparatu [sesja wkońcu]
a to straasznie zżera baterie

!AGresT
17-06-2007, 02:20
Jak na razie s5 pro też wytrzymuje ponad 1000 klatek/baterię (staaaare obiektywy). Oczywiście poczekamy do zimy :)
Sądze, że dużo zależy od poprawnego sformatowania nowej baterii (ja siedizłem i błyskałem lampą, żeby rozładować całkowicie przed kolejnym ładowaniem :)

Łukasz F.
17-06-2007, 02:24
No coz... w ubieglym tyg kupilem sobie D200 i dzisiaj trafila sie okazja, aby go przetestowac. Bateryjke naladowalem wczoraj. Dzisiaj robilem fotki na ISO 640 - 800, jakies 140 sztuk. Info bateryjne pokazuje, ze zostalo jeszcze jakies 23% mocy. Ponad to chcialbym dodac, ze wszystkis zbedne *******y byly wylaczone (beep, wyswietlacz, itp.).
W porownaniu z D70 200 jest diabelnie pradozerna... czas pomyslec o BP;)

ALF
17-06-2007, 06:09
wczoraj zrobiłem ponad 900 + 27% zostało, ale waliłem seriami...jak robię po kilkadziesiąt, potem dzień przerwy, i znowu, to już tak różowo nie jest...najmniej na 1 aku (do padaczki) udało mi się zrobić 297, a najwięcej 1194...w obu przypadkach sprawdziłem aku na D50...w pierwszym zrobiłem jeszcze 56, a w drugim 77 zdjęć :D

wlopis
17-06-2007, 07:14
Jak na razie s5 pro też wytrzymuje ponad 1000 klatek/baterię (staaaare obiektywy). Oczywiście poczekamy do zimy :)
Sądze, że dużo zależy od poprawnego sformatowania nowej baterii (ja siedizłem i błyskałem lampą, żeby rozładować całkowicie przed kolejnym ładowaniem :)

Na temat baterii do D200 i D80 był wątek, stwierdzono w nim że nie posiadają one efektu pamięciowego i nie wymagają formowanie, więc jak to jest ?
Osobiście nie stosuję procesu rozładowywania aku do końca, poprostu doładowywuję wedle potrzeb, żeby nie być zaskoczonym w "plenerze".

gragerr
17-06-2007, 12:57
Tak apropos tych wszystkich postów o prądożerności D200 chciałbym się podzielić tym, że dziś po sesji i zrobieniu 1200 zdjęć (bez lampy bo oczywiście dopalałem zewnętrzną), pracy na ISO od 400 do 800 i przy włączonym podglądzie zdjęć z histogramem RGB (nie wpatrywałem się w pojedyncze piksele tylko wyrywkowo około co 20 zdjęcie czy aparat dobrze ostrzy), do tego wszystkie foty przy użyciu śrubokręta (Tamron 17-50 i Nikkor 80-200 ED)
Otóż po zrobieniu 1200 zdjęć aparat mi pokazuje, że zostało mi jeszcze 20% akku (oczywiście oryginał)
Z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że NIKON D200 nie jest strasznie prądożerny i należy to włożyć między mity i legendy. Dziękuję za wysłuchanie mojego wynurzenia :twisted: AMEN :) :) :twisted:

A czy ktoś zapisał więcej niż 3 GB na kartach albo zrobił z MB200 z 1 baterią 1000 zdjęć na RAW-ach ?? :-?

milo_ja
17-06-2007, 17:41
Od siebie dodam jeszcze ze kazdy zaraz po kupnie i ladowaniu nowej baterii to zauwaza, poczekajcie troszke az bateryjka sie uformuje tak po 10 ladowaniu bedzie znacznie lepiej ;)

Też zauważyłem, że "im dalej w las" tym bataria dłużej wytrzymuje. :)

Jacek_Z
17-06-2007, 21:01
A ja nie potwierdzam. Mam d200 ponad rok.
zauważam jednak regułę - zużycie zależy najbardziej od stylu pracy.
Przy reporterce - idzie zrobic dużo zdjęć (szczególnie jak sie robi seriami) - ja 2x przekroczyłem 500 i to sa moje rekordy. Przy spokojnej fotografii gdzie mam czas i do zdjęcia się przymierzam (jak by to był średni format) - robię w okolicach 300 zdj. Jesli to mi się rozkłada na kilka dni - to nawet mogę nie dojść do 300.

ALF
18-06-2007, 12:21
dokładnie tak...to styl pracy determinuje możliwość większej lub mniejszej ilości zdjęć :)

milo_ja
18-06-2007, 14:54
Może to jest to. Ostatio robię więcej zdjęć "na raz". :)

ictus
18-06-2007, 18:36
ja powiem tak... moj rekord to prawie 1200 ale 700 z tego strzelilem w niecala godzine... to bylo w czasie zawodow w drifcie na treningach gdzie samochody jezdzily non stop... natomiast w czasie rajdu gdzie zawodnik jedzie co minute-dwie wynik juz bardziej zbizal sie do 500... ale kazda fotke trzeba powiekszyc i zobaczyc czy ostra...

Robert_P
20-06-2007, 13:50
Waląc seriami spokojnie ponad tysiąc wyciągam :mrgreen: , w normalnym uzytkowaniu ok 700 :) . Więc z MB nie jest tak żle.