Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Doktor Plaga
Flowerart
28-11-2018, 14:52
DOktor Plaga maska robiona z papieru i pomalowana czarnym spreyem calosc to autoportret
Mam maly problem a mianowicie czy ktos odpowie mi co to za defekt obok plomyka to jakas koma ? nie mam pojecia jak sobie z tym poradzic na wszystkich zdjeciach ze swieca albo z ledami mam to samo jak to ewentualnie usunac w LR ?17684
beduin17
02-12-2018, 16:28
Podoba mi się. Trochę mi się kojarzy z doktor śmierć (?) z Wonder Woman
Nachzehrer
28-01-2020, 20:44
Taka na czasie teraz foteczka ;) :D
2pompony
28-01-2020, 22:20
Mam maly problem a mianowicie czy ktos odpowie mi co to za defekt obok plomyka to jakas koma ? nie mam pojecia jak sobie z tym poradzic na wszystkich zdjeciach ze swieca albo z ledami mam to samo jak to ewentualnie usunac w LR ?
To stanowczo nie koma - komę można zobaczyć najłatwiej na zdjęciu nocnego, rozgwieżdżonego nieba. Jeśłi występuje koma, to wtedy na skraju kadru zamiast jasnych kropek gwiazdy zaczynają wyglądać jak rysunek kropelki: taka łezka o cieńszym końcu z jednej strony i grubszym brzuszku z drugiej, przy czym ten grubszy brzuszek jest ciemniejszy niż cieńszy koniec. Tutaj to takie zwykłe halo, nie weim tylko czemu w jednym kierunku - może taka optyka, może taki filtr, a może taki zmaz od tłustego palucha na przedniej soczewce...
Jak to usunąć w LR? Zależy w którym, w ostatnich wersjach dość prosto: użyć filtra radialnego z maską jasności (usuwa halo, ale i przygasza płomień), więc potem użyć pędzla, żeby temu płomieniowi przywrócić jasność. Od Twojej pieczołowitości i włożonego czasu pracy zależy, czy usuniesz to bardziej dokładnie czy tak 'mniej-więcej', mnie tak wyszło po jakiejś minutce czy dwóch.
Ale szczerze - to uważam, że zupełnie nie potrzeba tego robić - co prawda halo znika, ale nie wiem, czy nastrój przy okazji też nie zniknie...
To 256-cio kolorowy gif, na RAWie czy jpgu lepiej to wygląda
35932
To operatorzy stosują anamorficzne szkła żeby „podobne” efekty uzyskać a tutaj ....