Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Eizo 24 Cs 2420 VS Nec 27 EA275 UHD- Do ślubów i amatorskiego zastosowania.

kurczeblade
28-11-2018, 11:27
Jak wszyscy wiemy, fotografia jest tak powszechna że aż boli głowa. W mojej rodzinie pojawiła się kolejna osoba która zakupiła lustrzankę i worek obiektywów. Kuzyn wraz z żoną wkręcili się w fotografie, oczywiście powszechnie znana historia, pojawiło się dziecko, żona kuzyna na macierzyńskim znudzona, wymyśliła sobie zajęcie, zaczęła się wkręcać w focenie dzieci... ale oczywiście w końcu stwierdzili razem że zaczną się zajmować w przyszłości fotografią ślubną. Typowy przypadek... żona kuzyna po macierzyńskim nie chce wracać do pracy, idą po dotacje i będą fotografować śluby :D Śmieszna historia, bo często się ona powiela, chyba z 10x w moim środowisku powtarza się ta historia. Sąsiadka na macierzyńskim to samo, rozkręca się od miesięcy do fotografii ślubnej, zablokowałem ją na tablicy FB, bo codziennie spamowała po 2-3 ogłoszenia promocji sesji dla dzieci po 100zł i chęć zrobienia komuś darmowych zdjęć ślubnych. :D

Dobra, przejdźmy do konkretów. Kuzyn z żoną, męczą mnie pytaniami. Aparat i obiektywy mają, i to dość dobry sprzęt. Teraz zaczęli szukać monitora. Ja im poleciłem Nec 27 EA275 UHD, ale oni naczytali się w necie "EIZO EIZO EIZO" Generalnie monitor potrzebują do zastosowań domowych, biuro, gry komputerowe, internet, ale chcą zacząć też zabawę w obróbkę. Na początku monitora nie będą kalibrować, moim zdaniem lepiej żeby kupili większego NEC'a bo jeśli nie wyjdzie nic im z fotografii to zawsze zostanie im większy monitor, na którym "też" coś tam można zrobić.

Napiszcie proszę, swoje ZA i PRZECIW - Co do tych monitorów, ja się nie zagłębiam aż tak w tematy techniczne monitorów, a męczą mi bułę z tym monitorem, i w sumie chcę im trochę pomóc.

badtorro
28-11-2018, 12:24
Nie kojarzę już tych modeli nec-a. Jeśli dobrze rozumiem to jest monitor 4K czy coś w okolicach. Ogólnie internetowy konsensus jest taki, że UI w Windows skaluje się słabo do takich rozdzielczości i o ile zdjęcie wyglada świetnie, to już trafienie kursorem w ikonkę lub przeczytanie pozycji w menu jest problematyczne. 1440p jest rozsądniejsze.

Ostatnio kupiłem EIZO CS2730 i jestem wmiare zadowolony. To jest monitor 27” z rozdzielczością właśnie 1440p. Jedyne zastrzeżenie jakie mam to spodziewałem się idealnie równomiernego podświetlenia, ale zupełnie idealnie to nie jest.

Jurek Ż
28-11-2018, 13:08
Wybrałem Eizo CS 2420, bo od zawsze korzystam z monitorów tej marki. Nigdy nie miałem żadnych problemów, a te najstarsze ciągle świetnie funkcjonują.

kurczeblade
28-11-2018, 13:18
Ja też mm CS 24 i dobrze mi z nim :) Tylko pytanie czy dla amatora który nie będzie robił kalibracji, będzie to dobry wybór.

Tom01
29-11-2018, 20:02
Pod względem jakości obrazu NEC EA275UHD COLOR (ew ColorTuned) wygrywa z EIZO CS2420 z dość sporą przewagą, a pod względem wygody pracy jest przepaść. Już przesiadka na zwykłe 27" jest ogromnym przeskokiem a po przejściu na UHD użytkownikowi z reguły drętwieje szczęka od rozdziawionej japy. Problemu ze skalowaniem nie ma w tej chwili żadnego istotnego. Nawet Windows od wersji 10 kompliacja 1703 lub nowsza wygląda poprawnie. Jakość jest natomiast wyraźnie lepsza, bo cały interfejs użytkownika jest rysowany z 4x większej ilości pikseli niż na 24".

kurczeblade
29-11-2018, 23:06
Tom01 czyli w skrócie, do amatorskiego zastosowania fotograficznego Nec 27 to lepszy wybór od Eizo 24 CS?

Tom01
29-11-2018, 23:09
Zdecydowanie lepszy jest NEC, ale koniecznie w wersji EA275UHD COLOR.

Jurek Ż
29-11-2018, 23:50
Dziękuję i jeśli mogę prosić to powiedz jak się ma ten NEC do Eizo CG 2420 .

Tom01
30-11-2018, 00:34
Szersze porównanie: https://mva.pl/viewtopic.php?f=27&t=3751&p=52555#p52555

Jurek Ż
30-11-2018, 00:48
Przepraszam ale prosiłem o porównanie z Eizo CG 2420.

Tom01
30-11-2018, 01:43
Proszę bardzo: https://mva.pl/viewtopic.php?f=27&t=3752

Jurek Ż
30-11-2018, 02:16
Dziękuję.
Zastanawiam się nad kolejnym monitorem i Twoje uwagi są dla mnie bardzo przydatne.

Tom01
30-11-2018, 02:47
Proszę pamiętać, że w linkach jakie podałem jest tylko część informacji i bardzo silny kontekst "konkurenta".

kurczeblade
30-11-2018, 09:04
Dzięki za informacje, czym się dokładnie te modele Neca różnią? Chodzi o wersję Colour.

Aeon88
30-11-2018, 14:30
To tak w skrócie:

Dylemat byłby inny, gdyby z EIZO porównywać seryjną odmianę NEC EA275UHD, a to ze względu na różnice gwarancyjne w tym gwarancję na piksele. Stąd, bardziej właściwym jest zestawić model EA w wariancie COLOR, jako bliższy odpowiednik EIZO.
...
Niebagatelną różnicą, charakterystyczną w odmianie COLOR, jest bardzo wszechstronne przygotowanie prekalibracyjne. Dzięki temu, w wielu zastosowaniach nie jest wymagana indywidualna kalibracja.

Umbra
04-01-2019, 16:26
Czyli wychodzi na to, że Eizo tańsze i z lepszym kolorem, a Nec droższy, kolor gorszy, ale wystarczający do sRGB i z 4k?

Tom01
04-01-2019, 16:43
Skąd taki wniosek? Szeroki gamut wcale nie oznacza, że jest lepiej. Najczęściej jest odwrotnie.

Kyle
16-01-2019, 17:33
Ogólnie internetowy konsensus jest taki, że UI w Windows skaluje się słabo do takich rozdzielczości i o ile zdjęcie wyglada świetnie, to już trafienie kursorem w ikonkę lub przeczytanie pozycji w menu jest problematyczne. 1440p jest rozsądniejsze.jest.Jeśli nadal siedzisz na Windows 3.11 to spróbuj Windows 10 - nie ma tam problemów o których piszesz (jeśli aplikacja jest poprawnie napisana, bo wiadomo, że bubla można trafić). No i słyszałem, że na kilku ekranach z różnym skalowaniem jest problem - nie używam kilku ekranów, więc nic o tym nie wiem.

Skąd taki wniosek? Szeroki gamut wcale nie oznacza, że jest lepiej. Najczęściej jest odwrotnie.Wąski gamut (sRGB) się do zdjęć nie nadaje - taki mój wniosek po zobaczeniu zdjęcia wody w basenie (w gamucie AdobeRGB i po przycięciu do sRGB).

Umbra
23-01-2019, 16:43
Tom01, czym się różni wersja Color od Color Tuned?

Wąski gamut (sRGB) się do zdjęć nie nadaje - taki mój wniosek po zobaczeniu zdjęcia wody w basenie (w gamucie AdobeRGB i po przycięciu do sRGB).

Myślę, że to zależy. Przede wszystkim sieć to sRGB, więc jak ktoś obrabia pod sieć, nie ma sensu działać w szerszym gamucie. Firmy robiące albumy ślubne chyba też działają tylko w sRGB. No to po co to aRGB? Chyba dla nielicznych wybrańców, robiących jakieś banery, czy może drukujących w pismach (też nie wiem, czy wykorzystują aRGB).
Ewentualnie dla własnej satysfakcji i produkcji do szuflady.

Tom01
23-01-2019, 18:36
ColorTuned

Powstaje na bazie seryjnego modelu serii EA. Jest włączany, sprawdzany czy nie ma krytycznych błędów wyświetlania, stabilizowany przez ok 30min do godziny i ma programowaną liniowość w „elektronice” monitora.

COLOR

Powstaje na bazie seryjnego modelu serii EA. Jest włączany, sprawdzany czy nie ma krytycznych błędów wyświetlania a następnie trafia do szafy z stabilnymi warunkami na okres 100-120h. Szczegółowa procedura jest opisana tutaj: https://mva.pl/viewtopic.php?f=53&t=3031 Po stabilizacji weryfikowane są wady pikseli i trafia na stanowisko pomiarowe, gdzie oprócz korekcji liniowości, programowanych jest kilkanaście scenariuszy prekalibracyjnych. Scenariusze prekalibracyjne są podzielone na kilka rodzajów zastosowań i odmian warunków oświetleniowych.

Umbra
23-01-2019, 19:11
A co z tymi gamutami?

Jurek Ż
23-01-2019, 20:20
To może inaczej. Nie wszyscy wiedzą, że NEC jest robiony w Chinach a o serwisie napisano wiele.:lol:

Umbra
23-01-2019, 20:57
Co wy tak półgębkiem? :P Rozpiszcie się jak coś, bo stoję przed poważną decyzją! :D

Tom01
23-01-2019, 21:42
A co z tymi gamutami?

Nie ma większego znaczenia. Różnica pomiędzy najbardziej nasyconymi walorami sRGB a AdobeRGB wizualnie jest to raptem kilka tonów. W praktyce i tak w fotografii prawie nigdy nie występujące.

Umbra
24-01-2019, 15:55
To może inaczej. Nie wszyscy wiedzą, że NEC jest robiony w Chinach a o serwisie napisano wiele.:lol:

Możesz coś więcej na ten temat napisać?

Kyle
30-01-2019, 09:48
Nie ma większego znaczenia. Różnica pomiędzy najbardziej nasyconymi walorami sRGB a AdobeRGB wizualnie jest to raptem kilka tonów. W praktyce i tak w fotografii prawie nigdy nie występujące.
Jak ktoś nie widzi różnicy między najpodlejszym TN firmy krzak, a najlepszym EIZO na IPS jaki wyprodukowano, to moze i masz rację. W przeciwnym wypadku:
https://ufile.io/ce67x

(zdjęcia oczywiście oglądać na szeroko-gamutowym ekranie i profilującym oprogramowaniu)

Tom01
Myślę, że to zależy. Przede wszystkim sieć to sRGB, ... bo ludzie maja podejście "udaję, że nie ma różnicy" :) Oglądają później zdjecia sRGB na laptopach 65% sRGB (oczywiście bez profilowania "bo sieć to tylko sRGB) i wydaje im się, że jest git. Tak, czy inaczej firefox sobie radzi dobrze z profilowaniem zdjęć na stronach www, a że 99,99% ludzi zacofana i nawet o optymalizacji stron do HiDPI nie słyszała, to inny problem, ale jestem w stanie to zrozumieć. Nie rozumiem tylko braku najmniejszych chęci ruszenia postępu do przodu, przez większość z tych pozostałych 0,01%. No nic, może za kilkadziesiat lat odkryją, że sRGB to kicha i się najwyżej do kolorowania znaków w exelu nadaje :]

Umbra
30-01-2019, 14:24
Musi być chęć ze strony producentów oprogramowania i albumów ślubnych. Wydaje mi się, że na ten moment aRGB ma średni sens.

... bo ludzie maja podejście "udaję, że nie ma różnicy" Oglądają później zdjecia sRGB na laptopach 65% sRGB (oczywiście bez profilowania "bo sieć to tylko sRGB) i wydaje im się, że jest git. Tak, czy inaczej firefox sobie radzi dobrze z profilowaniem zdjęć na stronach www, a że 99,99% ludzi zacofana i nawet o optymalizacji stron do HiDPI nie słyszała, to inny problem, ale jestem w stanie to zrozumieć. Nie rozumiem tylko braku najmniejszych chęci ruszenia postępu do przodu, przez większość z tych pozostałych 0,01%. No nic, może za kilkadziesiat lat odkryją, że sRGB to kicha i się najwyżej do kolorowania znaków w exelu nadaje :]

Ludzie przede wszystkim o tym nie wiedzą. Sam dowiedziałem się o problemie jakieś 3-4 lata temu, a fotografią zajmowałem się amatorsko od 2010 roku. Liczba osób, która wie o tym, że Windows to kupa pod względem zarządzania barwą i że przeglądarki to też kupa, jest mega mała. Koszt monitorów z szerokim gamutem jest za wysoki, żeby coś się zmieniło.

A co do monitora, to ja wziąłem tego 275UHD w wersji Color Tuned (czyli niby wyselekcjonowanej i skalibrowanej). Pierwsze wrażenie jest takie, że dupy nie urywa. Ani to 4k, ani kolory, ale więcej będę mógł powiedzieć dopiero po obrobieniu zestawu zdjęć i zleceniu zrobienia albumu.

Tom01
30-01-2019, 15:00
Żaden monitor lepszej klasy dupy nie urywa, a już profesjonalne to w ogóle obraz nędzy i rozpaczy. Szare, brudne, wyprane z koloru. Ale takie właśnie mają być, NEUTRALNE a nie oczojebne.

Do co 4K UHD to nie rozumiem. Ostrość jest nieporównywalnie lepsza od zwykłego zagęszczenia pikseli. Prawie nie widać pikseli gołym okiem. Osobiście czekałem na taki obraz prawie 25 lat.

PS. ColorTuned nie jest ani wyselekcjonowany ani skalibrowany.

Umbra
30-01-2019, 15:19
A ja dostałem certyfikat kalibracji.

Na twojej stronie:

W skład wersji ColorTuned wchodzi nastepujący zakres wyposażenia i właściwości:

Sprawdzenie egzemplarza monitora pod kątem rozrzutu fabrycznego.
Stabilizacja panelu LCD przed pomiarami.
Prekalibracja kolorymetryczna uwzględniająca parametry: 80nitów, γ2.2, x=0.313 y=0.329, kontrast natywny, gamut natywny.
Załączony indywidualny certyfikat pomiarowy.
Wzornik barwny do oceny kalibracji, kontroli monitora i poprawności oświetlenia.
Oprogramowanie do samodzielnej kalibracji NEC SpectraView II.
Gwarancja rozszerzona do 5 lat.
Stosowne oznaczenia ColorTuned na monitorze i opakowaniu.

Skoro są sprawdzone, to rozumiem, że te gorsze są odrzucane - wygląda mi to na selekcję.

Tu też jest informacja o selekcji i kalibracji:
https://graficzne.pl/p15399,monitor-nec-multisync-ea275uhd-bk-colortuned-skalibrowany.html

Właśnie z tym szałem chodzi o to, że kolory aż tak bardzo się nie różnią. Wydaje mi się, że różnicę robi kalibracja - stary monitor miałem ustawiony pod gry, więc na nowym jest... ciemniej. Ma równiejsze podświetlenie, ale to akurat dla mnie nie ma aż takiego znaczenia. Ale zobaczymy jak będzie po zamówieniu albumu.

poste
30-01-2019, 15:38
Chodzi o to, że prekalibracja to nie kalibracja. Ale prekalibracja jest lepsza niż jej brak, mnie póki co wystarcza (ale jasność też zmieniłem).

Umbra
30-01-2019, 16:21
Prekalibracja to kalibracja do wzorca? A kalibracja to kalibracja u mnie w domu, biorąc poprawkę na kolory ścian i światło? U mnie światło się zmienia w ciągu dnia, a kolory ścian też nie są optymalne, więc nie wiem, czy by to coś dało.

Tom01
30-01-2019, 17:48
Skoro są sprawdzone, to rozumiem, że te gorsze są odrzucane - wygląda mi to na selekcję.

Sprawdzane są pod kątem krytycznych wad, czyli w praktyce, czy się włączają. Selekcja to jest całkiem inna bajka i Twój dostawca tego nie oferuje. Opis usługi: https://monitory.mastiff.pl/selekcja-monitora-wygrzewanie.html

Prekalibracja to kalibracja do wzorca? A kalibracja to kalibracja u mnie w domu, biorąc poprawkę na kolory ścian i światło? U mnie światło się zmienia w ciągu dnia, a kolory ścian też nie są optymalne, więc nie wiem, czy by to coś dało.

Formalnie, prekalibracja i kalibracja to doprowadzenie urządzenia do żądanego stanu. Praktycznie jednak w grę wchodzą uwarunkowania środowiskowe i samego użytkownika. Tą samą biel ekranu jeden będzie widział jako białą, ale ktoś inny powie, że leci w czerwonkawy. Kalibracja w znaczeniu praktycznym uwzględnia te niuanse. I również, Twój dostawca nie oferuje takiej usługi. Sprzedawane są byle jak ustawione sprzęty na jedno kopyto, z etykietką "skalibrowany". To jest na granicy ściemy.

robanto
30-01-2019, 20:38
Umbra, czekam na twoje wnioski zaraz po tym jak dotrze do Ciebie album.

Jurek Ż
30-01-2019, 22:27
To znany monitor i sadzę, że wart swojej ceny.