Zobacz pełną wersję : Program do selekcji RAW-ów
MarcinSt
27-11-2018, 20:25
Witam,
Potrzebuję darmowy / niskobudżetowy soft do tzw wstępnej selekcji raw-ów.
Przykładowo mam z imprezy ok 200-250 rawów i chciałbym je podczas pierwszego oglądania w jakiś sposób oznaczyć / tagować.
Np udane ujęcia, średnie, do bani.
Tak by za miesiąc czasu gdy znajdę chwilę czasu na obróbkę w pierwszej kolejności posortować je wg oceny czyli na te najlepsze idą pod obróbkę w pierwszej kolejności.
Jakich funkcji potrzebuję?
W zasadzie podgląd RAW, możliwość powiększenia 1:1 i otagowania.
Jeżeli przewinęło się to już przez forum to proszę o nakierowanie - ja nie znalazłem.
Capture One ma taką możliwość. Jeśli masz Sony lub Fuji, jest darmowy (dla zdjęć z Sony/Fuji).
- - - - kolejny post - - - - - -
Ewentualnie można go kupić - zależy jak rozumieć "niskobudżetowy". Nie wiem ile teraz kosztuje.
nikoniarz
27-11-2018, 20:59
Zależy od korpusu. Jeśli to Nikon, to masz świetne darmowe narzędzie do selekcji w postaci View NX-i...
MarcinSt
27-11-2018, 21:13
Zależy od korpusu. Jeśli to Nikon, to masz świetne darmowe narzędzie do selekcji w postaci View NX-i...
Dziękować, już zasysam :)
Fast Stone.
Zdjęcie oznaczasz '\', potem możesz wybrać z menu 'Pokaż tylko oznaczone' itp.
Co do powiększenia - po naciśnięciu myszką powiększa się chwilowo fragment zdjęcia. Jeżeli jesteś w pełnoekranowym podglądzie to trzymasz klawisz myszy i strzałkami zmieniasz zdjęcia. W ten sposób możesz jechać cały czas na powiększeniu.
Też polecam FastStone, szybki i bezpłatny. Nikon View NX-i ma więcej opcji segregowania.
Vertidonar
28-11-2018, 11:35
FastStone jest bezpłatny ale tylko do użytku domowego!
MarcinSt
28-11-2018, 19:19
Fast Stone.
Zdjęcie oznaczasz '\', potem możesz wybrać z menu 'Pokaż tylko oznaczone' itp.
Co do powiększenia - po naciśnięciu myszką powiększa się chwilowo fragment zdjęcia. Jeżeli jesteś w pełnoekranowym podglądzie to trzymasz klawisz myszy i strzałkami zmieniasz zdjęcia. W ten sposób możesz jechać cały czas na powiększeniu.
Dzięki dużo bardziej przypadł mi do gustu niż View NX-i
Adobe Bridge. Jest darmowy (po utworzeniu u nich konta).
MarcinSt
30-11-2018, 00:43
Adobe Bridge. Jest darmowy (po utworzeniu u nich konta).
Dostałem go razem z PS (ma fajną opcję wyświetlania na zdjęciu punktu AF) ale podobnie jak View NX to trochę za "dużo" jak potrzebuje.
Poklikałem Fast Stone i urzekł mnie swą prostotą ;)
Ja używam od wielu lat XnView i jestem bardzo zadowolony https://www.xnview.com/en/xnview/