Zobacz pełną wersję : Zmiana puszki z D90 na D3000 + Sigma 70-300mm
Zastanawiam się czy się nie rozczaruję? Nikon D90 jest już niestety niekompatybilny z większością obiektywów. Mam okazję kupić D3000 mało używany w dobrej cenie wraz z w/w obiektywem.
Dodam, że robię zdjęcia głównie moim trzem psom totalnie amatorsko od prawie 13 lat.
tomasz2706
26-11-2018, 16:59
Zastanawiam się czy się nie rozczaruję? Nikon D90 jest już niestety niekompatybilny z większością obiektywów. Mam okazję kupić D3000 mało używany w dobrej cenie wraz z w/w obiektywem.
Dodam, że robię zdjęcia głównie moim trzem psom totalnie amatorsko od prawie 13 lat.
Jeżeli ma to być aparat kompatybilny z obiektywami serii AF-P to potrzeba minimum D3300 lub nowsze.
Bardzo zły pomysł. D3000 jest jeszcze bardziej niekompatybilny. Nie zadziałają obiektywy AF. W dodatku jest tam matryca z D80, czyli jeszcze starsza od D90.
Ale to znaczy, że ten obiektyw nie jest kompatybilny z D3000?
poniżej zdjecia obiektywu z ogłoszenia:
17547
17548
Kurcze to może jeśii by mi się udało kupić ten sam tylko obiektyw to może doradzicie jaka puszka była by do niego sensowniejsza niz ten D3000?
A co chcesz zyskać zmieniając nowszy mimo wszystko aparat na starszy? D3000 to matryca CCD, starsza technologicznie niż CMOS z d90, gorsza ergonomia... S70-300, zapewne jakaś stara wersja, to jeden z gorszych obiektywów w tym zakresie. Za ok.800 zł kupisz używanego Tamrona 70-300 USD, lub Nikkora 55-300, trochę drożej Nikkora 70-300 af-s. Wszystkie będą lepsze z d90 niż ten "nowy" ;) zestaw.
Dobra czyli reasumując, lepiej kupić do D90 tego nawet używanego Tamrona 70-300 USD niż pchać się w ten nowy "niby zestaw"? Tak?
Ta Sigma będzie na pewno działała z D90, ale niekoniecznie z D3000 (były różne wersje). Jest to jednak bardzo przeciętny obiektyw.
Zdecydowanie lepsze są obiektywy wymienione przez poste.
No dobrze to w takim razie skupię się na szukaniu tych w/w obiektywów a puszki nie zmieniam :)
Dziękuję za rady! Jesteście nieocenieni :)
Oczywiście są lepsze szkła, te są po prostu tanie, ale oferują przyzwoitą jakość.
MarcinSt
26-11-2018, 18:49
i słusznie bo D90 to dobra pucha :)
i słusznie bo D90 to dobra pucha :)
Oj tak, ja jestem mega zadowolona z D90. spisuje się bez zarzutu od tylu już lat, tylko właśnie z tymi obiektywami trochę kłopot, żeby to było kompatybilne.
Finalnie wybrałam na Allegro obiektyw używany Tamron SP 70-300mm f/4-5.6 XR Di VC USD. Zobaczymy :)
Do wczoraj używałam do niego obiektywu SIGMA DC 18-200 mm 1:3,5-6,3 II HSM, ale moi modele mnie staranowały... i uszkodziły obiektyw....
A to owi winni całego zamieszania...
17556
17558
MarcinSt
27-11-2018, 01:18
off topic
1 zdjęcie ładne - piękny model
Witaj w klubie muzealnych D90 :)
krzysztofz24
27-11-2018, 01:32
Oj tak, ja jestem mega zadowolona z D90. spisuje się bez zarzutu od tylu już lat, tylko właśnie z tymi obiektywami trochę kłopot, żeby to było kompatybilne.
Finalnie wybrałam na Allegro obiektyw używany Tamron SP 70-300mm f/4-5.6 XR Di VC USD.
Cos masz jakies zle informacje, ze tak piszesz z ta kompatybilnoscia.
D90 nie ma AF tylko ze szklami AF-P ktorych jest stosunkowo malo jeszcze.
A ty bez problemu mozesz uzywac AF-S i AF-D czylio napedzanych srubokretem, ktory masz w body-ktorych jest multum;-).
I bardzo dobrze wybralas, ten obiektyw Tamrona chwalony jest.
off topic
1 zdjęcie ładne - piękny model
Witaj w klubie muzealnych D90 :)
off topic cd. :)
Psy to moja podstawowa pasja, której następstwem jest amatorska fotografia :) Psy w ruchu to zawsze wyzwanie ale i potem spora satysfakcja jak oglądam poszczeg. klatki i widzę miny, których nie byłabym w stanie wyłapać tylko po prostu patrząc jak one się bawią.. a tak klateczka po klateczce i czasem takie cudeńka się uda pstryknąć aż miło popatrzeć... no ale przez to robienie seriami w 3 miesiące pstrykam około 40 tyś zdjęć... i potem weź to ogarnij... :D teraz robię mniej pstryków bo mamy bardzo słabe światło (co widać na powyższych zdjęciach),za dnia i szybko się robi ciemno (uroki mieszkania w Norwegii). Czekamy aż spadnie śnieg i zaświeci słońce.
Jest wielgachny psi wątek w cafe, tam weź wrzucaj zdjęcia futrzaków bo fajne są ;) szczególnie owczarek