Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Pierwsze mewy za płoty!
HollowTec
25-11-2018, 22:38
Czołem, tak wyglądają moje debiuty z fotografią ptactwa.
Zdjęcia wykonane nad pobliskim jeziorem na obrzeżach Londynu aparatem Nikon D500 ze szkłem Nikkor AF-S 80-200 2.8 bez stabilizacji. Kadry nie zachwycają wiem, są to zdjęcia robione w ramach praktyki i samodoskonalenia.
Szczególnie interesują mnie opinie o ekspozycji oraz "poprawności" w kwestii technicznej bo jestem samoukiem w dodatku początkującym.
1. 17532
2. 17533
3. 17534
Co do kadrowania to zbyt centralnie - to pełne kadry czy wycinki? Odnośnie ekspozycji to u mnie na monitorze sam ptak jest miejscami prześwietlony.
Na jedynce przeszkadza rozmyta budowla, a na trójce tło jak dla mnie jest za mało rozmyte i przez to psuje odbiór - także warto zwracać uwagę na to co dzieje się poza pierwszym planem.
Poprzeglądaj sobie zdjęcia w dziale przyroda tu na forum to zobaczysz o co chodzi, a jest tu kilku ptasiarzy ze zdjęciami na naprawdę wysokim poziomie.
Obróbka to masakra.
Brak detalu, jakieś obwódki, paskudnie i nieumiejętnie wyostrzone.
Ptak wygląda jak plastikowy i w dodatku wklejony z innego zdjęcia.
Na ogół mniej znaczy lepiej, w tym wypadku obróbka stanowczo przesadzona.
A dlaczego przymykasz ten obiektyw do f/4.5?
Taki słaby, czy o co chodzi?
HollowTec
26-11-2018, 13:53
Dzieki za opinie! Wiem dokładnie o czym mowa błędy dopiero dostrzegłem juz po fakcie i bede starał sie z kazda sesja je poprawiac!
Nbogdan z fotografia zaczalem stosunkowo nie dawno wiec wiedza nadal nie ta, a w dodatku moja pieta achillesowa to obrobka w tym wyostrzanie, korekcja ekspozycji ktorej nigdy nie jestem.pewnt oraz zachowanie w tym wszystkim umiaru.
Co do szkla to jest to egzemplarz z 2000 roku z wlasnych obserwacji przymykalem go do wartosci f/4.5 poniewaz na nizszych wartościach ostrosc oraz detal jeszcze gorszy.