Zobacz pełną wersję : Modernizacja kompa, co dorzucić ?
kurczeblade
25-11-2018, 21:42
Pytanie do posiadaczy "dużych" matryc. Sprzęt do obróbki. Przesiadłem się z 24mpx na 46mpx. Rozmiar rawow zrobił się 2x większy, i obrabianie zaczyna troszeczkę zamulać. Oczywiście muszę zmienić wszystkie dyski + zapasy. Ale to możemy pominąć, bo wiem że musi być sporo GB ;) generalnie, jak ktoś posiada matryce z taką ilością MP to prosiłbym o informacje, co zmieniliście w PC żeby zaczęło wszystko ładnie chodzić, jaki procek, ile minimum ramu? Itp. Komp do obrabiania dużej ilości RAW'ów w Ligtroomie, i retuszu przy zdjęciach portretowych w PS'ie.
Obecnie i5 4590 3.3GHz (śmiga na 3.6)
2x 4GB ram Kingstone CL9 1600
SSD 250GB
W planach mam dorzucić SSD 1TB
Tylko nie wiem czy sprzedawać te 2x4GB i kupić 4x8, czy dorzucić do tych 4GB dwie 8GB i będzie łącznie 24GB. Tutaj siada kolejne pytanie, czy inwestować w szybsze ramy, czy zostawić te 1600 ?
No i w przyszłości procesor, ale myślę że ta i5 na razie sobie radzi.
Wymiana procka na i7 4790K to ponad 50% większa wydajność, a nie musisz wymieniać płyty. Ram 24gb styknie bez pracy na wielu warstwach, mi styka 16GB, robię rawy 36mpix. Dokup narazie 2x8. Jak braknie sprzedasz czwórki i dokupisz kolejne 2x8.
Raczej nie odczujesz wielkiej poprawy tym bardziej adekwatnej do tego ile wydasz, nie warto zmieniać na tego i7 4xxx.
1. Zegar procesora, jak najwyższy, może być i5/i7 najnowszy czyli 9xxx w wersji K.
2. Pamięć 16GB to spory zapas nawet do Ps ale warto brać szybką min 3000MHz.
3. SSD ma PCIe coś w stylu Samsung 970 Evo na złączu M.2
4. Karta graficzna z największą ilością jednostek obliczeniowych i z szeroką magistralą, minimum zwykła nvidia 1060 3GB lub ciut lepsza może być AMD RX570 4GB.
Sprzedając używkę i5 i kupując używkę i7 4790K ile dołoży? Parę stówek, a dostanie ok 50% wydajności więcej. Czy to się opłaca? Jasne, biorąc pod uwagę że przesiadka na i7 8-9 gen to gruba kasa (wymiana płyta procek ram) a dostanie procka 2x wydajniejszego, jak ma kase niech wymienia na nowe gen, jak nie ma to wymiana na 4790k ma jak najbardziej sens, różnicę oczywiście że odczuje.
Bardziej odczuje wymianę procka niż ssd sata na nvme. GTX1060 do zdjęć? Wystarczy dużo słabsza obsługiwana przez jego wersję PS żeby rysowanie było płynne, Lr/Ps to głównie procek i ram. Nawet przy zdjęciach 46mpix. Szczególnie przy takich.
eche... 50% więcej wydajności w Ps/Lr po wymianie procesora jaki podajesz :)
Tej wymiany nawet nie odczuje, może w jakimś syntetycznym teście będzie wzrost.
Co do SSD to nie sugeruj się tylko NVMe, ma to być szybki dysk na PCIe.
kurczeblade
25-11-2018, 22:57
Kartę graficzną z tego co pamiętam mam Gigabyte Radeon R9 280 3GB:)
później jeszcze sprawdzę
eche... 50% więcej wydajności w Ps/Lr po wymianie procesora jaki podajesz :)
Przeczysz sam sobie, bo idąc tym tokiem rozumowania po co mu to:
Raczej nie odczujesz wielkiej poprawy tym bardziej adekwatnej do tego ile wydasz, nie warto zmieniać na tego i7 4xxx.
1. Zegar procesora, jak najwyższy, może być i5/i7 najnowszy czyli 9xxx w wersji K.
Tyle kasy na wymianę procek płyta ram tylko po to żeby odczuł różnicę w syntetycznym teście? Bo widzisz, i7 9700K jest o tyle % szybszy od i7 4790K co i7 4790K jest szybszy od i5 4590....
Co do SSD to nie sugeruj się tylko NVMe, ma to być szybki dysk na PCIe.
Wiem po co się kupuje ssd nvme. Sugerowałem się tym że przy obróbce pojedynczych ślubniaków 46mpix w Lr ssd sata 500MB/s nie będzie wąskim gardłem. A ty czym się sugerujesz proponując do tego celu nvme? Jakieś potwierdzenie tezy że odczuje różnicę w Lr/PS między SSD sata a SSD nvme obrabiając ślubniaki? To istotne, bo to nie będą PSD po kilka GB każdy... Więc pomyśl, poszukaj potwierdzenia i zapodaj link.
PS. Jeszcze jedno..
Odczuje, dlatego że obecnie na i5 4gen Lr mu muli. Gdyby nie mulił mógłby kupić najdroższy i7 na planecie i różnicy by nie odczuł.
nikoniarz
25-11-2018, 23:24
2. Pamięć 16GB to spory zapas nawet do Ps ale warto brać szybką min 3000MHz.
Nawet przy niewielkiej obróbce masowej (powyżej 20-30 zdjęć) jest to zdecydowanie za mało. A jak człowiek pracuje na pojedynczych plikach to i 8GB styknie.
Bardziej odczuje wymianę procka niż ssd sata na nvme. GTX1060 do zdjęć? Wystarczy dużo słabsza obsługiwana przez jego wersję PS żeby rysowanie było płynne, Lr/Ps to głównie procek i ram. Nawet przy zdjęciach 46mpix. Szczególnie przy takich.
Otóż to. Ciężko się z tym nie zgodzić.
kurczeblade
25-11-2018, 23:36
i7 4790K rozumiem że jak nie będę podkręcał procka, to spokojnie mogę szukać bez K tego modelu?
Słuchajcie, a co myślicie o kupowaniu używanego procka, ramu ?
nikoniarz
25-11-2018, 23:42
Myślę że warto zaczekać aż fundusze pozwolą na modernizację kompa do obecnych w czasie modernizacji standardów. Wszelkie polsrodki i tak odbija się czkawką oraz kolejnymi inwestycjami.
Nie bierz bez K bo 4790 ma zegar 3.6GHz (4.0 z turbo) a 4790K ma 4.0GHz (4.4 w turbo), K to nie tylko podkręcanie, to też wyższy zegar bazowy per rdzeń. Co do używek kwestia szczęścia, mi przez parenaście lat nie padł żaden używany procek, padła jedna kość 2gb ramu w starym macbooku. Czy Tobie padnie, cholera wie ;P
Tyle kasy na wymianę procek płyta ram tylko po to żeby odczuł różnicę w syntetycznym teście? Bo widzisz, i7 9700K jest o tyle % szybszy od i7 4790K co i7 4790K jest szybszy od i5 4590....
Przeskok między starym 4xxx, a nowym 9xxx jest bardzo duży w programach użytkowych, tu intel zrobił sporo dobrego po pojawieniu się konkurencji, do serii 8xxx były śmieszne 3-5% zysku.
Wiem po co się kupuje ssd nvme.
Chodzi mi o to żeby nie wprowadzać zamieszania bo sam protokół komunikacji NVMe zastąpił AHCI i wiele nie wnosi do tego czy mu będzie szybciej sie obrabiać czy nie, SATAIII ma swoje ograniczenia i dlatego bierze się dyski PCIe najczęściej na osobnej karcie albo taniej i wygodniej w formacie M.2
Odczuje, dlatego że obecnie na i5 4gen Lr mu muli.
I będzie muliło jeśli wymieni tylko na ten cpu co polecasz.
Karta pomaga i to sporo w Ps, nie upraszczajmy sprawy tylko do zdjęć w Lr bo tam nie warto ale jeśli zakładamy że 16GB za mało czyli dość wymagająca obróbka będzie, więc i gpu się przyda zwłaszcza przy przeciętnym cpu.
A tak ogólnie to nie wiem skąd ta agresja u ciebie.
koesh, kompletnie nie ma u mnie agresji. Jeśli tak to odebrałeś to sorry, po prostu kompletnie się z Tobą nie zgadzałem, to wszystko. I kolejny raz się nie zgodzę, bo przeskok wydajności był między 7 a 8gen (7700K vs 8700K). Między 8gen a 9gen różnica jest znowu na poziomie około 10% w PS mimo 2 rdzeni więcej:
https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Photoshop-CC-2018-Core-i7-9700K-i9-9900K-Performance-1248/#BenchmarkResults
Co do wcześniejszej wypowiedzi, i7 4790K będzie o połowę wydajniejszy od i5 4590. Wymiana to parę stówek. i7 9700k czy 8700k to wydajność lekko ponad x2, ale do wydania znacznie więcej, bo musi wymienić procka płyte i ram, więc conajmniej 2k pln w plecy. Kwestia czy po przesiadce na i7 4790K Lr/Ps przestanie mu mulić - tego najstarsi górale nie wiedzą, najlepiej jak by zapytał kogoś kto pracuje na dużych rawach na tym procku czy coś muli czy nie. Ja bym tak zrobił przed przesiadką, bo o ile cena/wydajność opłaca się i7 4790K to wymiana na szybszy ale nadal mulący nie ma sensu i to kolega będzie musiał sprawdzić przed decyzją.
Każda nowa płyta ma slot nvme m2. W razie potrzeby wepnie dysk. Chodziło mi o to, że teraz, do zdjęć ze ślubów, potrzeby takiej nie ma. SSD SataIII są tańsze od PCIe NVME. Więc jak zostanie na tej płycie co ma SSD styknie. Wymieni płytę będzie miał nvme ale nadal SSD na sata mu styknie.
Gdzie zakładamy że 16GB ramu to mało? Bez dłubania na warstwach w kilkusetMB czy kilkuGB PSD nie będzie mało. Co do GPU - też się nie zgadzam, wspomaga niewiele:
https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Photoshop-CC-2018-NVIDIA-GeForce-GPU-Performance-1139/#BenchmarkResults
sokolnik
26-11-2018, 01:08
Ja miałem kiedyś i7 4770K, ssd sata, 16gb RAM... Miałem już wtrdy D750 i 24mln pix nefy,bez karty graficznej. Czy LR zamulał? Troche tak... Ale to było 3 lata temu. Może teraz ten sprzęt w nowszej wersji LR by nie zamulał? Oczywiście to moje subiektywne wrażenie, bo ja lubię jak komp jest szybki i nie ma mulenia :)
Zmieniłem na i7 6700K, też 16 GB RAM, nowa płyta, ssd sata został, dokupilem ssd NVMe, kartę graficzną... Teraz jest już dobrze :) co nie znaczy że nie mogłoby byc lepiej. Procek delikatnie podkrecilem na 4,5 GHz bo więcej moja płyta i chłodzenie nie pozwalają, nie walczę o każde 100hz za wszelka cene.
Pliki 45 mln pix to już spore obciążenie dla kompa.
Oczywiście każdy ma inna tolerancję zamulania... Ale moim zdaniem seria i7 4*** i tak będzie za słaba na pliki 5l46mln pix... Chyba że LR jakoś super extra zoptymalizowali w co wątpię.
A co do używek, ja nie kupuje ale prawie 3 lata temu sprzedałem CPU ram, płytę główne i chłodzenie procesora, i gość był zadowolony :)
sokolnik
Ja miałem kiedyś i7 4770K, ssd sata, 16gb RAM... Miałem już wtrdy D750 i 24mln pix nefy,bez karty graficznej. Czy LR zamulał? Troche tak... Ale to było 3 lata temu. Może teraz ten sprzęt w nowszej wersji LR by nie zamulał? Oczywiście to moje subiektywne wrażenie, bo ja lubię jak komp jest szybki i nie ma mulenia :)
Zmieniłem na i7 6700K, też 16 GB RAM, nowa płyta, ssd sata został, dokupilem ssd NVMe, kartę graficzną... Teraz jest już dobrze :) co nie znaczy że nie mogłoby byc lepiej. Procek delikatnie podkrecilem na 4,5 GHz bo więcej moja płyta i chłodzenie nie pozwalają, nie walczę o każde 100hz za wszelka cene.
Pliki 45 mln pix to już spore obciążenie dla kompa.
Oczywiście każdy ma inna tolerancję zamulania... Ale moim zdaniem seria i7 4*** i tak będzie za słaba na pliki 5l46mln pix... Chyba że LR jakoś super extra zoptymalizowali w co wątpię.
A co do używek, ja nie kupuje ale prawie 3 lata temu sprzedałem CPU ram, płytę główne i chłodzenie procesora, i gość był zadowolony :)
Czy próbowałeś na tym kompie działać ze zintegrowaną w LR? Jeśli tak, czy jest znacząca różnica? I jaką masz grafikę? Ja ciągle na zintegrowanej i nie wiem, czy dokupować, bo były swego czasu różne opinie, że nie ma super wzrostu przy LR6.
Ja miałem kiedyś i7 4770K, ssd sata, 16gb RAM... Miałem już wtrdy D750 i 24mln pix nefy,bez karty graficznej. Czy LR zamulał? Troche tak... Ale to było 3 lata temu. Może teraz ten sprzęt w nowszej wersji LR by nie zamulał?
...
Oczywiście każdy ma inna tolerancję zamulania... Ale moim zdaniem seria i7 4*** i tak będzie za słaba na pliki 46mln pix... Chyba że LR jakoś super extra zoptymalizowali w co wątpię.
PS/Lr czym nowszy tym wolniejszy. Mam D700 (12mpix) i D800 (36mpix), na PS CS5.5 i Lr3 które zakupiłem pudełkowe wszystko śmigało bez zamuły (bez czekania na efekt kręcąc suwakami) przy procku i7 3770 (bez K). Przesiadłem się na PS CC 2019 i najnowszy LR CC Classic, pliki z D700 nadal łyka bez zamuły ale te z D800 już nie, odczułem spore zwolnienie i już nie jest wszystko "klik i masz". GTX 1060 cały czas siedział w budzie, więc tu karta nic nie pomogła, procek już nie wyrabia.
Carloco, jeśli karta ma CI cokolwiek przyśpieszyć (upłynnić) to styknie jakakolwiek GF/Radeon obsługiwana przez Twojego PS/Lr. Nie musisz pchać ciul wie czego, proc i ram to podstawa. Grafika pomaga przy rysowaniu OpenGL. Np na integrze jak powiększam/przesuwam obraz w PS to działa to skokowo, nie muli, po prostu klik i powiększa odrazu/przesuwa odrazu, przy GF płynnie się to dzieje - tak samo szybko, po prostu odczucie płynności jest w odbiorze lepsze i to jest największa różnica jaką odczujesz, dlatego ludzie piszą że grafika w ciul daje bo na to patrzą i dla nich to ważne, inni piszą że nic nie daje bo patrzą na to ile PS mieli obraz np przy exporcie. Ci i Ci mają rację. Pożycz od kogoś grafikę to zobaczysz co i jak przed zakupem. Co do szybkości w pracy podałem link wyżej, zobaczysz ile daje karta graficzna, tam wszystko jest.
PS/Lr czym nowszy tym wolniejszy. Mam D700 (12mpix) i D800 (36mpix), na PS CS5.5 i Lr3 które zakupiłem pudełkowe wszystko śmigało bez zamuły (bez czekania na efekt kręcąc suwakami) przy procku i7 3770 (bez K). Przesiadłem się na PS CC 2019 i najnowszy LR CC Classic, pliki z D700 nadal łyka bez zamuły ale te z D800 już nie, odczułem spore zwolnienie i już nie jest wszystko "klik i masz". GTX 1060 cały czas siedział w budzie, więc tu karta nic nie pomogła, procek już nie wyrabia.
Carloco, jeśli karta ma CI cokolwiek przyśpieszyć (upłynnić) to styknie jakakolwiek GF/Radeon obsługiwana przez Twojego PS/Lr. Nie musisz pchać ciul wie czego, proc i ram to podstawa. Grafika pomaga przy rysowaniu OpenGL. Np na integrze jak powiększam/przesuwam obraz w PS to działa to skokowo, nie muli, po prostu klik i powiększa odrazu/przesuwa odrazu, przy GF płynnie się to dzieje - tak samo szybko, po prostu odczucie płynności jest w odbiorze lepsze i to jest największa różnica jaką odczujesz, dlatego ludzie piszą że grafika w ciul daje bo na to patrzą i dla nich to ważne, inni piszą że nic nie daje bo patrzą na to ile PS mieli obraz np przy exporcie. Ci i Ci mają rację. Pożycz od kogoś grafikę to zobaczysz co i jak przed zakupem. Co do szybkości w pracy podałem link wyżej, zobaczysz ile daje karta graficzna, tam wszystko jest.
Aeon88 chyba faktycznie najlepiej będzie pożyczyć kartę i po prostu sprawdzić. Używam PS Elements i LR 6.14. Dzięki za rozjaśnienie problemu.
sokolnik
27-11-2018, 19:03
sokolnik
Czy próbowałeś na tym kompie działać ze zintegrowaną w LR? Jeśli tak, czy jest znacząca różnica? I jaką masz grafikę? Ja ciągle na zintegrowanej i nie wiem, czy dokupować, bo były swego czasu różne opinie, że nie ma super wzrostu przy LR6.
tak, 4 lata nie miałem karty graficznej... tzn. nie licząc czasów studiów i moich 2óch laptopów... to ostatnią kartę graficzną kupowałem 15 lat temu pewnie :) kupiłem miesiąc temu MSI 1070 Ti.
LR z kartą graficzną nie przyspieszył :)
PS tak samo...
przyspieszył eksport/render filmów.
Wiesiek 3 śmiga pięknie na UBER z włączonym hairworks na max :)
GPU wystarczy Ci 1050 nawet, nie zobaczysz różnicy między 1050 a 1080Ti :)
kurczeblade
26-12-2018, 11:50
K.g mam ze starego kompa GIGABYTE R9 280 WindForce 3X O.
Ale myślałem jednak o AMD, widzę że ciekawą budżetową propozycją jest Ryzen 5 2600 + jakąś dobrą płytę główną, płyta w przyszłości styknie mi na jakiegoś większego, nowszego Ryzena. Jeszcze zastanawiam się nad Ryzenem 7 2700X.
Z intela i5-9600K, Hexa Core
Może w styczniu zmienię całą stacje.
sokolnik
26-12-2018, 12:02
Ale myślałem jednak o AMD, widzę że ciekawą budżetową propozycją jest Ryzen 5 2600 + jakąś dobrą płytę główną, płyta w przyszłości styknie mi na jakiegoś większego, nowszego Ryzena. Jeszcze zastanawiam się nad Ryzenem 7 2700X.
Może w styczniu zmienię całą stacje.Z Intela na AMD? Ty się zastanów co czynisz :)
Może w styczniu zmienię całą stacje.
Bardzo dobry procesor, możesz się szarpnąć na wersje X, płytę bierz ASRock B450 Pro4, do tego poluj na pamięci jakieś 3000MHz CL15 bo można wyrwać tanio obecnie na rożnych wyprzedażach.
kurczeblade
26-12-2018, 13:36
Z Intela na AMD? Ty się zastanów co czynisz :)
Czemu ? :)
koesh mówisz o tym Ryzenie 2600?
sokolnik
26-12-2018, 13:58
Czemu ? :)
koesh mówisz o tym Ryzenie 2600?Bierz 2700X i daj znać jak tam programy do obróbki zdjęć sobie dają radę :)
W Ryzen podobno bardzo ważne/dużo dają szybkie pamięci RAM. 3200mhz nawet można brać.
Odnośnie płyty głównej się nie wypowiadam bo się nie znam aż tak bardzo, obejrzyj testy na YT poczytaj jakieś recenzje i komentarze, ważne by pamięci ram i płyta główna się polubiły :)
kurczeblade
26-12-2018, 14:05
2700 jednak nie wezmę, bo żona zaczyna marudzić. Ale jeszcze negocjuję. ;)
sokolnik
26-12-2018, 14:43
2700 jednak nie wezmę, bo żona zaczyna marudzić. Ale jeszcze negocjuję. ;)Żonie nie mów co kupujesz i ile kosztuje... Mów że jest promocja i że warto kupić akurat ten procesor :) że to zakup na lata, co najmniej 10 :)
Powiedz, że sprzedaż obecny komputer i że wszytko wyjdzie dużo taniej tak na prawdę :)
Ja jak coś modernizuje w komputerze to stare rzeczy zawsze sprzedaje na OLX i powiem Ci że zawsze sprzedaje hehe aktualnie sprzedaje swoja obudowę do komputera za 150 zł i tego samego dnia moje ogłoszenie obserwowalo 5 osób :)
Chłodzenie CPU sprzedałem za 50 :) później coś żonie kupię i ona cała zadowolona z wymiany sprzętu w kompie :)
Nie pchaj się w wyższe modele jak Ryzen 2600 i 2600X, nie ma to sensu, nic nie zyskasz usprawiedliwiającego wyższe ceny.
Płyty główne nie trzeba kupować jak do intela, spokojnie można brać najniższe modele byle miały co trzeba, ta ASRock B450 Pro4 co podałem jest optymalna, można na niej podkręcić procesor ( zresztą można na każdej bo nie ma blokady ).
Pamięci 3000MHz CL15 ponieważ szybsze nie wnoszą już takiego skoku wydajności, a cena boli.
Wersja BOX ma całkiem dobre chłodzenie, nie musisz kupować nic lepszego.
sokolnik
26-12-2018, 16:53
Wersja BOX ma całkiem dobre chłodzenie, nie musisz kupować nic lepszego.
Bierz Dark Rock 4 Pro :) polecam :)
kurczeblade
26-12-2018, 20:58
sokolnik to sobie wypracowałeś widzę :)
koesh tak samo myślę, dlatego chcę wziąć tego Ryzena 2600, on kosztuje 700zł, a stosunku do mojego i5 4590 to mega skok do przodu. AMD na tyle fajne, że później procka sprzedać i zmienić na wyższy model.
Taki setup sobie przygotowałem wstępnie.
Procek: Ryzen 5 2600 - ale zastanawiam się jeszcze nad wersją X, ale to około 300zł więcej od zwykłego 2600 i niektórzy piszą że mała różnica.
Ram: Pamięć G.Skill DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL 16
K.G MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Płyta główna MSI B450 TOMAHAWK
Zasilacz ze starego kompa. Thermaltake Smart SE 530W
Dyski ze starego kompa.
Nad grafiką się jeszcze zastanawiam, ale jest zima, więc pewnie w jakąś gierkę bym pyknął sobie od czasu do czasu - jak za starych dawnych lat, ale z drugiej strony obawiam się, że jednak zlekceważę geiming i będzie to niepotrzebny wydatek.
sokolnik
26-12-2018, 22:57
sokolnik to sobie wypracowałeś widzę :)
koesh tak samo myślę, dlatego chcę wziąć tego Ryzena 2600, on kosztuje 700zł, a stosunku do mojego i5 4590 to mega skok do przodu. AMD na tyle fajne, że później procka sprzedać i zmienić na wyższy model.
Taki setup sobie przygotowałem wstępnie.
Procek: Ryzen 5 2600 - ale zastanawiam się jeszcze nad wersją X, ale to około 300zł więcej od zwykłego 2600 i niektórzy piszą że mała różnica.
Ram: Pamięć G.Skill DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL 16
K.G MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Płyta główna MSI B450 TOMAHAWK
Zasilacz ze starego kompa. Thermaltake Smart SE 530W
Dyski ze starego kompa.
Nad grafiką się jeszcze zastanawiam, ale jest zima, więc pewnie w jakąś gierkę bym pyknął sobie od czasu do czasu - jak za starych dawnych lat, ale z drugiej strony obawiam się, że jednak zlekceważę geiming i będzie to niepotrzebny wydatek.Karta graficzna 1060 obecnie jest w bardzo dobrych cenach ale zapasy magazynowe gtx się kończą... Niektóre emodele już nie produkowane. Decyduj się szybko na kartę graficzną typu 1060 lub odpuść sobie zakup ale pamiętaj, że później nVidia wprowadzi budżetowe RTX które nie będą pewnie po 1000-1300 zł :)
Zobacz nowa kartę, niby odgrzewany kotlet 580 czy 590... Teraz była premiera, wydaniejsza od 1060 i w bardzo dobrej cenie.
Twój zasilacz ile ma lat? Mój ma jakieś 4 lata przeszło ale do tej pory pracował może na 20% swoich możliwości, teraz po zakupie karty graficznej pracuje troche ciężej :) ale też zasilacz nie będzie wieczny... :)
kurczeblade
27-12-2018, 01:31
Zamówiłem zestaw z prockiem w wersji X
ram zmieniłem na patriota.
ale się ceny zmieniają na morele... kartę grafiki wrzuciłem popołudniu do koszyka i była za 1350zł, przed chwilą chciałem potwierdzić zakup i wskoczyła na 1500zł :)
https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-1060-gaming-x-6gb-gddr5-192-bit-3xdp-hdmi-dvi-d-box-gtx-1060-gaming-x-6g-774554 na szczęście poszła do góry tylko na morele, w innym sklepie udało mi się wyrwać po "normalnej" cenie.
Zasilacz daje radę, pracował jakieś 3 lata :)
sokolnik
27-12-2018, 01:41
Zamówiłem zestaw z prockiem w wersji X
ram zmieniłem na patriota.
ale się ceny zmieniają na morele... kartę grafiki wrzuciłem popołudniu do koszyka i była za 1350zł, przed chwilą chciałem potwierdzić zakup i wskoczyła na 1500zł :)
https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-1060-gaming-x-6gb-gddr5-192-bit-3xdp-hdmi-dvi-d-box-gtx-1060-gaming-x-6g-774554 na szczęście poszła do góry tylko na morele, w innym sklepie udało mi się wyrwać po "normalnej" cenie.
Zasilacz daje radę, pracował jakieś 3 lata :)Kupiłeś 2700X? Uuu to nieźle, daj znać jak obróbka foto na nowym sprzęcie wygląda.
kurczeblade
27-12-2018, 02:58
2600x ;)
Zamówiłem dopiero. Ale dałeś mi do myślenia z tą kartą g i rx590
Bo ten 1060 co zamówiłem to 1350zł
A RX 590 w wersji nitro + 1260
https://www.komputronik.pl/product/584864/sapphire-radeon-rx-590-nitro-8gb-gddr5.html?utm_source=Ceneo&utm_medium=link&utm_campaign=NiePromo
Podobno ten RX 590 lepszy jest. Ale sam nie wiem. Jeszcze mogę zmienić.
https://www.amazon.de/dp/B01I5O5AP2
RAM lepiej 3000MHz ale CL15
Płyty nie znam, podałem ci najlepszą z możliwych w cenie do 400zł.
sokolnik
27-12-2018, 11:31
2600x ;)
Zamówiłem dopiero. Ale dałeś mi do myślenia z tą kartą g i rx590
Bo ten 1060 co zamówiłem to 1350zł
A RX 590 w wersji nitro + 1260
https://www.komputronik.pl/product/584864/sapphire-radeon-rx-590-nitro-8gb-gddr5.html?utm_source=Ceneo&utm_medium=link&utm_campaign=NiePromo
Podobno ten RX 590 lepszy jest. Ale sam nie wiem. Jeszcze mogę zmienić.Rx590 jest lepszy, zobacz sobie na YT testy porównania. Chyba więcej prądu bierze niż 1060. I pytanie, czy będziesz korzystać z oprogramowania który lubi zielonych. Jeśli tylko zwykłe gierki bez jakiś super funkcji to Rx590 niby będzie lepszy od 1060.
sokolnik
27-12-2018, 12:02
https://youtu.be/AdCgltpfyxM
https://youtu.be/JqluWftz-fg
https://youtu.be/W2zAHch9OEY
FIlmiki tych twórców oglądam i mogę powiedzieć że znają się na robocie i są w miarę obiektywni. Na testach się znają.
kurczeblade
27-12-2018, 12:04
Panowie dzięki za pomoc 8-) sokolnik dobrze że mi dałeś namiar na 590, faktycznie 590 jest tak 10-15% wydajniejszy od 1060. Bierze faktycznie więcej prądu od 1060, ale najwyżej żonie ograniczę czas oglądania telewizora i się wyrówna :D :D
Ostatecznie tak będzie wyglądał zestaw.
CPU: Ryzen 5 2600x
P.G: MSI B450 Tomahawk AM4
GPU: Radeon RX 590 Nitro+ 8GB GDDR5
Ram: Patriot DDR4, 16GB, 3200MHz, CL16
Zasilacz Thermaltake Smart SE 530W - zostaje z poprzedniego kompa.
sokolnik
27-12-2018, 12:07
Panowie dzięki za pomoc 8-) sokolnik dobrze że mi dałeś namiar na 590, faktycznie 590 jest tak 10-15% wydajniejszy od 1060. Bierze faktycznie więcej prądu od 1060, ale najwyżej żonie ograniczę czas oglądania telewizora i się wyrówna :D :D
Zasilacz Thermaltake Smart SE 530W - zostaje z poprzedniego kompa.Jeszcze coś tam by można było zmienić... A ten RAM NIE DA RADY 3200 CL 15? Ile za ten swój tam płacisz?
Panowie.... narobiliście mi niesamowitego smaku ….. na otarcie łez póki co zrobię sobie czyszczenie w budzie i wymianę pasty :)
sokolnik
27-12-2018, 12:33
Panowie.... narobiliście mi niesamowitego smaku ….. na otarcie łez póki co zrobię sobie czyszczenie w budzie i wymianę pasty :)Jaka pastę nałożysz? Zrób fotki z wymiany pasty :)
Jaka pastę nałożysz? Zrób fotki z wymiany pasty :)
Haha :D Mam tu jakąś na pędzelek revolteca, powinna starczyć :)
sokolnik
27-12-2018, 13:05
Haha :D Mam tu jakąś na pędzelek revolteca, powinna starczyć :)Coo? :) kup porządna pastę, np. Thermal Grizlly Kryonout :)
Zasilacz Thermaltake Smart SE 530W - zostaje z poprzedniego kompa.
Ja mimo że lubię AMD to odradzam tą kartę, kup 1060 6GB teraz na amazonie tego na pęczki poniżej 1000zł, a 1070 kupisz za 1400-1500zł.
Płytę polecam tą co podałem.
Pamięci bierz 3000MHz CL15, chyba że masz dobra cenę na 3200 CL15.
https://www.amazon.de/dp/B01I5O5AP2/ref=cm_sw_r_cp_api_6LZgCb7F8B3FS
sokolnik
27-12-2018, 13:54
3200 MHz CL15 za 699 zł w x-kom. To chyba dobra cena jak na obecne czasy?
https://www.x-kom.pl/p/427810-pamiec-ram-ddr4-g-skill-16gb-3200mhz-ripjaws-v-cl15-red-2x8gb.html
Ale to masz 2x4GB, nie warto i cena wysoka.
Takie https://www.x-kom.pl/p/258004-pamiec-ram-ddr4-corsair-16gb-3000mhz-vengeance-lpx-black-cl15-2x8gb.html
Można polować na 3000/3200MHz CL14 bo pojawia się czasami coś na amazonie w bardzo dobrych cenach.
Przed zakupem pamięci warto upewnić się po forach czy dane kostki działają poprawnie z AMD bo tu nie ma 100% pewności, a szkoda potem zwracać itd.
sokolnik
27-12-2018, 16:31
Ale to masz 2x4GB, nie warto i cena wysoka.
Takie https://www.x-kom.pl/p/258004-pamiec-ram-ddr4-corsair-16gb-3000mhz-vengeance-lpx-black-cl15-2x8gb.html
Można polować na 3000/3200MHz CL14 bo pojawia się czasami coś na amazonie w bardzo dobrych cenach.
Przed zakupem pamięci warto upewnić się po forach czy dane kostki działają poprawnie z AMD bo tu nie ma 100% pewności, a szkoda potem zwracać itd.
Ja dałem linka do 2x 8gb 3200 MHz CL15 za 699 zł G.SKILLa. G.skille maja bardzo dobre opinie, kości często Samsunga z potencjałem OC a co najważniejsze, stabilnie działają. Ja mam wolny ram 2133 cl14, swój ram chce podkręcić może pójdą na 2400 może 2600 i to by mi starczyło.
Z nowym CPU i mobo kupię jakieś szybkie pamięci RAM. Chociaż mam dylemat, skoro ceny są dosyć dobre obecnie RAMu, to jakbym swoje sprzedał 16gb za 300 zł... To za 400 zł miałbym szybkie nowe pamięci 3200 CL15. Co może się okazać za rok czy dwa że ram będzie dużo droższy... Ale może się też okazać że wejdzie DDR5...i co tu robic? [emoji23] Coś tam modyfikuje stopniowo, co mogę, u siebie w kompie... Teraz przyszedł czas na obudowę bo to co mam to jakiś badziew haha
Zawsze można kupić ram przez internet i w ciągu 14 dni oddać towar, w razie problemów z kompatybilnością.
kurczeblade
27-12-2018, 17:49
Dopiero teraz ogarnąłem to że warto ramy dobrać do płyty i do tego ryzena. Obecne zamówiłem bo mi się podobały i mają dobre opinie. ;) Generalnie do tych gskilow musiałbym dorzucić 100zł. Ale jak będę miał pewność że będą dobrze hulać z moja płyta i ryzenem to nie będzie problemu.
Darek czekać aż coś wyjdzie nie ma sensu, bo czekać można wieczność, później będą ddr6 itp ;)
U mnie stery komp pójdzie tak za 1000-1200zł.
Darek jaka obudowę masz upatrzoną ?
sokolnik
27-12-2018, 18:00
Dopiero teraz ogarnąłem to że warto ramy dobrać do płyty i do tego ryzena. Obecne zamówiłem bo mi się podobały i mają dobre opinie. ;) Generalnie do tych gskilow musiałbym dorzucić 100zł. Ale jak będę miał pewność że będą dobrze hulać z moja płyta i ryzenem to nie będzie problemu.
Darek czekać aż coś wyjdzie nie ma sensu, bo czekać można wieczność, później będą ddr6 itp ;)
U mnie stery komp pójdzie tak za 1000-1200zł.
Darek jaka obudowę masz upatrzoną ?Zamówiłem Dark Base 700 plus dodatkowy wentylator Silent Wings 3 140mm.
Jutro odbieram i pewnie w sb będę robił przeprowadzkę podzespołów :)
kurczeblade
27-12-2018, 20:05
Gdzie znajdę liste z ramami które współpracują z Ryzenemi ?
Gdzie znajdę liste z ramami które współpracują z Ryzenemi ?
Nie ma takiej, czytaj fora "podkręcaczy", u nas na pclab i benchamark coś tam zawsze znajdziesz.
Ja dałem linka do 2x 8gb 3200 MHz CL15 za 699 zł G.SKILLa.
Aha coś mi się linki powaliły, tak warto brać ten zestaw.
swój ram chce podkręcić może pójdą na 2400 może 2600 i to by mi starczyło.
To są tak mizerne wzorsty wydajności że nie warto, a zapewne będziesz musiał dac CL15 co wyjdzie finalnie jeszcze gorzej.
Intel ogólnie słabo się skaluje z MHz ram zwłaszcza poniżej 3000MHz.
Ale może się też okazać że wejdzie DDR5...i co tu robic?
Spokojnie, Intel na początek musi wprowadzić nową architekturę pod koniec 2019 roku, jak zacznie zarabiać to dogada się z producentami pamięci, którzy dopiero w 2018 roku zaczęli dużą produkcje w nowych fab DDR4, więc przed 2020 nie będzie raczej nowego ram wprowadzanego.
kurczeblade
27-12-2018, 22:02
Nie ma tych G.Skilów CL15 na supporcie płyty, ale są tylko w wersji CL 16 https://www.msi.com/Motherboard/support/B450-TOMAHAWK#support-mem-12
Myślicie że będzie hulało wszystko?
płyty już nie mogę zmienić :)
sokolnik
27-12-2018, 23:05
Nie ma takiej, czytaj fora "podkręcaczy", u nas na pclab i benchamark coś tam zawsze znajdziesz.
Aha coś mi się linki powaliły, tak warto brać ten zestaw.
To są tak mizerne wzorsty wydajności że nie warto, a zapewne będziesz musiał dac CL15 co wyjdzie finalnie jeszcze gorzej.
Intel ogólnie słabo się skaluje z MHz ram zwłaszcza poniżej 3000MHz.
Spokojnie, Intel na początek musi wprowadzić nową architekturę pod koniec 2019 roku, jak zacznie zarabiać to dogada się z producentami pamięci, którzy dopiero w 2018 roku zaczęli dużą produkcje w nowych fab DDR4, więc przed 2020 nie będzie raczej nowego ram wprowadzanego.
Czyli co? Teraz mam HyperX Fury 2133 Mhz CL 14.
Czyli podkręcanie w moim przypadku (CPU Intela) nie wiele mi da?
Jeśli powyższe (2400 lub 2600) nic nie da, to co mi da, wymiana moich obecnych pamięci RAM na 3200 MHz CL15... ?
Nie ma tych G.Skilów CL15 na supporcie płyty, ale są tylko w wersji CL 16 https://www.msi.com/Motherboard/support/B450-TOMAHAWK#support-mem-12
Myślicie że będzie hulało wszystko?
płyty już nie mogę zmienić :)
A tego to Ci nikt nie powie... :)
Ja mam ten sam problem, trzeba ryzykować, sprawdzać, testować... u mnie jest o tyle fajnie, że mogę kupić sobie szybkie 2 x 8 GB i robić testy przez 2 tyg... najwyżej oddam/wymienię na inne a cały czas mam w domu zapas w postaci starych pamięci 2133 MHz...
Czyli co? Teraz mam HyperX Fury 2133 Mhz CL 14.
Czyli podkręcanie w moim przypadku (CPU Intela) nie wiele mi da?
Jeśli powyższe (2400 lub 2600) nic nie da, to co mi da, wymiana moich obecnych pamięci RAM na 3200 MHz CL15... ?
Coś tam ci wyjdzie w suchych testach na plus ale przy tak słabych pamięciach zapewne będziesz musiał podnieść na CL15 co zniweluje zysk na MHz.
Ogólnie z tym zestawem co masz ( cpu+mb+ram ) nie zawracałbym sobie głowy kręceniem, póki co zyskałeś 100MHz, na ram będzie też jakieś grosiki, a zestaw będzie chodził w większych temperaturach z większym poborem prądu.
Dobrego cpu na tą płytę też nie wciśniesz bo intel to zablokował, dopłacanie do lepszego ram też nie ma sensu.
Zobacz jak wygląda sprawa w tańszej obecnie konfiguracji na AMD, możesz kupić na jakiś wyprzedażach pierwsze płyty za ~200zł, do tego pierwsze jakieś 1600X za 500zł, możesz delikatnie nawet podkręcić i jeszcze szybki RAM da sporego kopa.
Oczywiście intel w grach zjada takie amd ale jeśli przeliczymy koszty-wydajność w użytkowych to wygląda to bardzo ciekawie, a nie wiele drożej obecnie kupisz nowsze płyty i procesor Ryzen 2xxx, teraz jesteśmy przed premierą Ryzen 3xxx, wiec ceny 2xxx jeszcze spadną.
sokolnik
28-12-2018, 11:33
Coś tam ci wyjdzie w suchych testach na plus ale przy tak słabych pamięciach zapewne będziesz musiał podnieść na CL15 co zniweluje zysk na MHz.
Ogólnie z tym zestawem co masz ( cpu+mb+ram ) nie zawracałbym sobie głowy kręceniem, póki co zyskałeś 100MHz, na ram będzie też jakieś grosiki, a zestaw będzie chodził w większych temperaturach z większym poborem prądu.
Dobrego cpu na tą płytę też nie wciśniesz bo intel to zablokował, dopłacanie do lepszego ram też nie ma sensu.
To powiedz mi czemu ludzie w Intelach montuja tamy 3200 CL15 i wszystko im działa i hula? :)
Procesor podkrecilem o 400mhz, kiedyś faktycznie miałem podkrecony na 4,5 ale temp byly wysokie. Potem aktualizowałem bios i nie podkrecilem CPU... Tak zostało do zakupu DR4 Pro, podkręcilem na 4,6 z zadowalającyki temp CPU.
O kulturze pracy nie wspominam :)
Bo chodzi o to, że mają na stanie dziś w sklepie te pamięci :) 3200 CL15 za 699 zł... Ale chyba faktycznie nie warto.
Chociaż nasz forumowy Robin z Podlasia się upiera mi na tu na priv że szybki ram dużo daje w obróbce zdjęć i żeby podkrecał swój ram albo kupił nowy szybki ram... Zamiast obudowy :)
Rozdarty jestem haha
Szybki ram daje dużo przy obróbce ?
Przecież przy obróbce masz czynności wykonywane przez ciebie, a nie że coś ci przyspieszy, więc sprzęt czeka na ciebie, a nie ty na to co on wykonuje, jak przekroczysz pewien poziom sprzętowy dający komfort pracy gdzie nie ma zamulania, nie przycinania, nie ma czekania na podgląd itd to nic więcej nie da sprzęt, a taki poziom uzyskuje się na sprzęcie sprzed kilku lat bez kręcenia, no chyba że istotne jest załadowanie paczki np tysiąca zdjęć w trzy minuty zamiast w cztery.
Kręcenie ma sens ale w normalnym użytkowaniu nie zauważysz różnic, dla długotrwałych operacji jak rendering, praca na materiale 3D z podglądem itd. każde MHz są ważne, szybsze gpu, więcej cuda itd.
To czy procesor podkręcisz o kolejne 100MHz czy pamięć dasz o 333MHz więcej to nie ma wpływu na np Lr, oglądniesz wyniki benchamarków, ucieszysz się jak fajnie i tyle.
Ja wiem że kręcenie i rozbudowa to też zabawa i cieszą takie rzeczy, sam zabawę zaczynałem z PC od pierwszych w PRL XT/AT i do tej pory to lubię ale przeszło mi już dawno ściganie się na fps w gierkach czy na podniecanie się wynikami benchmarków.
sokolnik
28-12-2018, 13:06
Czyli dobrze robię z obudową, to się przynajmniej zobaczy, odczuje realnie kulturę pracy, wygodę, wygląd oraz temp powinny spaść całych podzespołów w komputerze. Do tego dobre ofiltrowanie powinno zredukować kurz w środku, a szyba z hartowanego szkła ucieszy oko :) w sensie widok podzespołów ha :) chociaż ja nie mam RGB he także będzie tam mało widać chyba że dam jakiś pasek LED :)
hehe... no można i tak ale to troszkę kiczowate z tymi światełkami w komputerze :)
Dla mnie obudowa jest bardzo ważna,ma to być stabilny szkielet, wygląd minimalistyczny najlepiej z przednimi drzwiami, istotne to miejsce na przednie dwa wiatraki, możliwość zamknięcia górnych, dolnych i bocznych otworów jeśli takie są, zasilacz całkowicie oddzielony od reszty albo jeśli zestaw bardzo zimny jest to możliwość ustawienia zasilania do wyciągania resztek ciepła spod gpu.
Ja bym na twoim miejscu sprzedał cpu+mb+ram, ceny są obecnie bardzo dobre na takie używki, kupiłbym najnowsze i5 K ( nie wiele tracisz w stosunku do i7 w najnowszych intelach jeśli kręcisz ), do tego płytę dobrą do oc, ram wspomniany i miałbyś zestaw myślę satysfakcjonujący pod kątem kręcenia, chłodzenie już masz :)
- - - - kolejny post - - - - - -
i5-9600K 3.7GHz kręcisz na powietrzu bez ekstremalnych wyczynów na 5GHz plus zysk z nowej architektury i zysk z sześciu rdzeni jeśli taki będzie.
sokolnik
28-12-2018, 14:47
hehe... no można i tak ale to troszkę kiczowate z tymi światełkami w komputerze :)
Dla mnie obudowa jest bardzo ważna,ma to być stabilny szkielet, wygląd minimalistyczny najlepiej z przednimi drzwiami, istotne to miejsce na przednie dwa wiatraki, możliwość zamknięcia górnych, dolnych i bocznych otworów jeśli takie są, zasilacz całkowicie oddzielony od reszty albo jeśli zestaw bardzo zimny jest to możliwość ustawienia zasilania do wyciągania resztek ciepła spod gpu.
Ja bym na twoim miejscu sprzedał cpu+mb+ram, ceny są obecnie bardzo dobre na takie używki, kupiłbym najnowsze i5 K ( nie wiele tracisz w stosunku do i7 w najnowszych intelach jeśli kręcisz ), do tego płytę dobrą do oc, ram wspomniany i miałbyś zestaw myślę satysfakcjonujący pod kątem kręcenia, chłodzenie już masz :)
i5-9600K 3.7GHz kręcisz na powietrzu bez ekstremalnych wyczynów na 5GHz plus zysk z nowej architektury i zysk z sześciu rdzeni jeśli taki będzie.Nie kupię i5... Najmniej i7 9600K :)
Nic nie sprzedaje, nic nie kupuje, zestaw mam dobry na jeszcze kilka lat, dwa trzy spokojnie. Poczekam na i10 :)
Jadę zaraz po nowa budę także wieczorkiem poprzerzucam podzespoły :)
Ja ci tylko zasugerowałem że jak sie wciągasz w podkręcanie to ma sens zakup tego w/w cpu, a ten nowy i5 i tak lepszy od starego i7, podobnie jest ze starymi i5 bo teraz nowe i3 lepsze i to nawet do kręcenia.
Jak coś masz jeszcze np i9-9900K 5.0GHz ;)
sokolnik
29-12-2018, 11:27
Ja ci tylko zasugerowałem że jak sie wciągasz w podkręcanie to ma sens zakup tego w/w cpu, a ten nowy i5 i tak lepszy od starego i7, podobnie jest ze starymi i5 bo teraz nowe i3 lepsze i to nawet do kręcenia.
Jak coś masz jeszcze np i9-9900K 5.0GHz ;)Chciałbym tylko powiedzieć, napisać, że nie ma lepszego procesora od mojej podkreconej i7 6700K :) a już na pewno żadna i5 nie jest lepsza od mojej podkreconej i7 [emoji14] nie jest i nie będzie!
Dziękuję za uwagę :)
No nie wiem, mój i5-4570 też jest super :)
Tak sobie zerkam na fakturę i jakie były ceny sprzętu pięć lat temu, procesor 550zł, płyta 290zł, 2x8 ram 390zł, gtx960 550zł... ale nas skubią teraz.
sokolnik
29-12-2018, 12:22
No nie wiem, mój i5-4570 też jest super :)
Tak sobie zerkam na fakturę i jakie były ceny sprzętu pięć lat temu, procesor 550zł, płyta 290zł, 2x8 ram 390zł, gtx960 550zł... ale nas skubią teraz.
sprawdź ceny nowych RTX 2080, szczególnie wersji Ti - niektóre przekraczają 6 000,00 PLN :)
procesor, dobra i7 od Intela to 2 000 zł :) płyta 1 000, ram 1 000 :) zasilacz 700, obudowa też 700 he :)
A tak serio, to ceny są kosmiczne, moim zdaniem Intel i Nvidia się dogadali i trzymają zaporowe ceny, niby świetna nowa technologia RT - 40 klatek w FullHD :D oczywiście, ceny 1060 6gb mocno spadły (1000-1300 zł) ale zaraz tych kart nie będzie i człowiek skazany będzie na RTX. Obawiam się że ceny tych budżetowych RTX też nie będą niskie...
Oczywiście jest jeszcze AMD, na szczęście. Można złożyć przyzwoity zestaw w dobrych pieniądzach. W intelu też można złożyć zestaw z i5, zwykłą płytą za 450 zł, ram nie najszybszy za 500-600 (16 gb), zasilacz za 300 zł. Taniej obudowy nie polecę nawet do taniego zestawu najgorszemu wrogowi :) Chociaż i za 300 zł można w 2018 wybrać coś sensownego, nie to co kiedyś... jakieś ZALMANY ciasne małe z wyglądem jak Transformers :D
Chciałbym tylko powiedzieć, napisać, że nie ma lepszego procesora od mojej podkreconej i7 6700K :) a już na pewno żadna i5 nie jest lepsza od mojej podkreconej i7 [emoji14] nie jest i nie będzie!
Dziękuję za uwagę :)
Nowe i5 mają 6 jaj, i7 - 8 fizycznych rdzeni. - pozdrawiam ;)
sprawdź ceny nowych RTX 2080, szczególnie wersji Ti - niektóre przekraczają 6 000,00 PLN :)
procesor, dobra i7 od Intela to 2 000 zł :) płyta 1 000, ram 1 000 :) zasilacz 700, obudowa też 700 he :)
A tak serio, to ceny są kosmiczne, moim zdaniem Intel i Nvidia się dogadali i trzymają zaporowe ceny, niby świetna nowa technologia RT - 40 klatek w FullHD :D oczywiście, ceny 1060 6gb mocno spadły (1000-1300 zł) ale zaraz tych kart nie będzie i człowiek skazany będzie na RTX. Obawiam się że ceny tych budżetowych RTX też nie będą niskie...
Oczywiście jest jeszcze AMD, na szczęście. Można złożyć przyzwoity zestaw w dobrych pieniądzach. W intelu też można złożyć zestaw z i5, zwykłą płytą za 450 zł, ram nie najszybszy za 500-600 (16 gb), zasilacz za 300 zł. Taniej obudowy nie polecę nawet do taniego zestawu najgorszemu wrogowi :) Chociaż i za 300 zł można w 2018 wybrać coś sensownego, nie to co kiedyś... jakieś ZALMANY ciasne małe z wyglądem jak Transformers :D
Jest sporo tanich bardzo dobrych obudów do 200zł, tu chodzi o sztywny szkielet, a to czy ma kolorowe zatrzaski i "unikatowy system szybkiego mocowania" to mnie nie interesuje bo kompa składa sie na lata.
U mnie paru znajomych, którzy uważali od zawsze że granie to tylko na PC teraz bawi się na konsolach, które kosztują mniej niż budżetowa karta graficzna :)
nikoniarz
29-12-2018, 14:03
Ceny poszły do góry, ale i zarobki poszły do góry. I wydajność. Summa summarum- wcale nas tak nie skubią ;)
...ale i zarobki poszły do góry. ...
No to teraz pojechałeś- od kilku miesięcy śledzę rynek, bo szukam roboty i jakoś nie zauważyłem ;) sorry za offtop- czytam, bo sam potrzebuje zmian w sprzęcie.
nikoniarz
29-12-2018, 14:32
No to teraz pojechałeś- od kilku miesięcy śledzę rynek, bo szukam roboty i jakoś nie zauważyłem ;) sorry za offtop- czytam, bo sam potrzebuje zmian w sprzęcie.
Czytaj uważnie- mowa o tym co było 5 lat temu, a Ty piszesz, że śledzisz od kilku miesięcy :)
EDIT:
Mój błąd, że wcześniej nie zacytowałem:
No nie wiem, mój i5-4570 też jest super :smile:
Ceny poszły do góry, ale i zarobki poszły do góry. I wydajność. Summa summarum- wcale nas tak nie skubią ;)
Zgadza się z zarobkami ale tym można sugerować się na naszym lokalnym rynku, rynku mocno nadal upośledzonym pod względem cen, zarobków i siły waluty, to ostatnie akurat sporo się poprawiło i złotówka po ubijaniu jej w pierwszej dekadzie tego wieku teraz umacnia się delikatnie.
Mnie zmartwiły ceny jakie widzę w Niemczech, Francji, Hiszpanii i jak to się ma do naszych gdzie większość produktów u nas jest droższa, oczywiście zagranica nie kupisz smacznego chleba za 1 euro ani kg schabu za 2,5 euro ale szynki suszone czy sery pleśniowe tam są tańsze, ogólnie tzw "koszyk zakupów" jest zbliżony do naszych cen lub ciut tańszy, a jednak zarabiamy dużo mniej.
Co do sprzętu, można iść jeszcze dalej i porównać jaką fortunę kosztowały zestawy oparte na 486DX, a dysk twardy 120MB kosztował tyle co cały zestaw itd.
Nie można sugerować się że sprzęt jest wydajniejszy, pojemniejszy itd bo długo było tak samo jak w foto, aparat sprzed dziesięciu lat kosztował 2000$ i jego obecny następca też kosztuje 2000$, a przecież jest lepszy.
kurczeblade
29-12-2018, 17:57
Udało mi się już skompletować kompa. Mała zmiana w k.grafiki, grafikę znalazłem używaną na OLX po sąsiedzku, kupiona 1. stycznia 2018 z przedłużoną gwarancją do 2022r. :) Ale niestety jutro dopiero odbieram procka.
Ostatecznie wygląda to tak:
CPU: Ryzen 2600x
GPU: Zoltan GTX ti 1070 mini
Ram: G.Skill 16GB 3200 15CL
Płyta: Tomahawk B450
Chłodzenie procka: Fera 3 RGB
Obudowa Gladius M35W Pure Black (SPC156)
Do poniedziałku muszę oddać bjuti studyjne, to dam znać jak sobie ten zestaw radzi przy 46mpx rawach :)
Ja polecam tylko Ryzena jest dużo mocniejszy od i7 i do tego na lata, nie zwracajcie uwagi na te testy co są na portalach.... Pamięci na B-die CL 14 najważniejsze są opóźnienia jak osiągniesz dobre wyniki na pamięciach to jest cudownie i do tego płytę x370 albo nowszą coś Gigabyte.
sokolnik
29-12-2018, 19:24
Udało mi się już skompletować kompa. Mała zmiana w k.grafiki, grafikę znalazłem używaną na OLX po sąsiedzku, kupiona 1. stycznia 2018 z przedłużoną gwarancją do 2022r. :) Ale niestety jutro dopiero odbieram procka.
Ostatecznie wygląda to tak:
CPU: Ryzen 2600x
GPU: Zoltan GTX ti 1070 mini
Ram: G.Skill 16GB 3200 15CL
Płyta: Tomahawk B450
Chłodzenie procka: Fera 3 RGB
Obudowa Gladius M35W Pure Black (SPC156)
Do poniedziałku muszę oddać bjuti studyjne, to dam znać jak sobie ten zestaw radzi przy 46mpx rawach :)
Daj znać jak tam Ryzen sobie radzi :)
1070 Ti tutaj plus dla Ciebie :) :) ale mini? Nie MSI ? :)
3200 CL15 - też kiedyś sobie kupie :)
Obudowa? Szybko sprawdziłem co to za cudo... Dark Base 700 to to nie jest :evil: :grin: :evil:
kurczeblade
29-12-2018, 19:39
Dla mnie obudowa bardzo dobra, przyzwoicie zrobiona. Lepsza 100x niż mój teraźniejszy zeleman. Obudowa 190zł. Ja odbudowy nigdy nie trzymam dłużej, niż do następnej zmiany kompa.
Karta mini, bo taka akurat była w pobliżu, z możliwością sprawdzenia u kogoś w domu i z gwarancją, co najważniejsze nie siedziała w koparce "podobno" ;) generalnie, były lepsze, i nawet trochę taniej, ale nikt nie chciał się zgodzić na wizytę w domu i odpalenie karty, a spotkanie na parkingu marketu i kupowanie w ciemno to nie dla mnie ;) robiłem szybko pierwsze testy na starym kompie, i karta łyka wszystko ładnie w full HD powyżej 60kl/s. Dla mnie to ponad oczekiwania, bo 4k monitora nie mam, a pewnie będę grał okazyjnie przez zimę, z resztą przy 6msc maluszku ciężko ogarnąć czas na granie. Szkoda mi trochę tego Radeona bo tam były 3 gry, w tym remejk rewidenta 2, ktorego z pewnością będę chciał ograć - klasyka gatunku ;)
Generalnie, gdybym miał teraz robić kompa dla samych gier, to bym olał sprawę, i wziął konsolę, ja swojego PS4 sprzedałem bo nie korzystałem i wolałem dopłacić do kompa, bo potrzebowałem, ale granie to jednak pad + TV i wygodna kanapa, i w dopie wtedy te wszystkie antyaliasingi i miliony FPS,ów i tak po czasie czlowiek przestaje zwracać uwagę na te wszystkie wodorotrystki, jak się wciągnie w danym tytuł gry. Grafika to chwilowe uniesienie i tyle. Ja pamiętam jak kiedyś dużo grałem na PC i czasami godzinami zmieniałem ustawienia, setki razy pauza, bo ciągle coś nie pasowało, bezustannerozpraszacze, żeby coś przestawić i ustawić, później brakowało czasu na samo granie ;) a na konsoli, pyk włączasz gre i pykasz.
sokolnik
29-12-2018, 20:23
Dla mnie obudowa bardzo dobra, przyzwoicie zrobiona. Lepsza 100x niż mój teraźniejszy zeleman. Obudowa 190zł. Ja odbudowy nigdy nie trzymam dłużej, niż do następnej zmiany kompa.
Karta mini, bo taka akurat była w pobliżu, z możliwością sprawdzenia u kogoś w domu i z gwarancją, co najważniejsze nie siedziała w koparce "podobno" ;) generalnie, były lepsze, i nawet trochę taniej, ale nikt nie chciał się zgodzić na wizytę w domu i odpalenie karty, a spotkanie na parkingu marketu i kupowanie w ciemno to nie dla mnie ;) robiłem szybko pierwsze testy na starym kompie, i karta łyka wszystko ładnie w full HD powyżej 60kl/s. Dla mnie to ponad oczekiwania, bo 4k monitora nie mam, a pewnie będę grał okazyjnie przez zimę, z resztą przy 6msc maluszku ciężko ogarnąć czas na granie. Szkoda mi trochę tego Radeona bo tam były 3 gry, w tym remejk rewidenta 2, ktorego z pewnością będę chciał ograć - klasyka gatunku ;)
Generalnie, gdybym miał teraz robić kompa dla samych gier, to bym olał sprawę, i wziął konsolę, ja swojego PS4 sprzedałem bo nie korzystałem i wolałem dopłacić do kompa, bo potrzebowałem, ale granie to jednak pad + TV i wygodna kanapa, i w dopie wtedy te wszystkie antyaliasingi i miliony FPS,ów i tak po czasie czlowiek przestaje zwracać uwagę na te wszystkie wodorotrystki, jak się wciągnie w danym tytuł gry. Grafika to chwilowe uniesienie i tyle. Ja pamiętam jak kiedyś dużo grałem na PC i czasami godzinami zmieniałem ustawienia, setki razy pauza, bo ciągle coś nie pasowało, bezustannerozpraszacze, żeby coś przestawić i ustawić, później brakowało czasu na samo granie ;) a na konsoli, pyk włączasz gre i pykasz.
Ja wiem, że moja nowa obudowa, zostanie ze mną na bardzo długo... konkretny zakup na lata. Średnio sobie wyobrażam wydawanie co kilka lat przy zmianie kompa/podzespołów na zmianę również obudowy. Chyba że bym sprzedawał całego kompa, tak jak stoi. Wolę kupić "raz a dobrze" niż "5 razy po 200 zł" :) ale to ja :)
co do gier na konsoli/PC ... wiele masz racji. Ja jednak, znowu, wolę kupić raz a dobrze... czyli kupić jedno urządzenie "do wszystkiego", czyli komputer, do pracy i gier. A nie np. kompa do pracy i konsolę do gier :) Nigdy nie przepadałem za konsolami... Nigdy żadnej nie chciałem, nie miałem. Koledzy mieli i grało się za dzieciaka u kolegów. Ja wolałem pograć na komputerze :) i tak mi zostało, dlatego obecnie rozbudowałem swojego kompa o kartę graficzną i sobie gram... wcześniej miałem mocnego kompa do pracy (obróbka foto itp.) a teraz również do pracy, obróbka VIDEO (to może nie praca a jakieś tam zajęcie/zabawa - YT :D ) oraz do gier. Oczywiście za 2 tyś miałbym konsolę i wiele korzyści z grania na konsoli ale znowu, wolę kupić raz a dobrze, w sensie wzmocnić kompa, niż kupować kolejne urządzenie do domu. Kartę graficzną wkładam do komputera i nikomu nie zawadza... a przez z szkło hartowane z boku obudowy, cieszy oko :) Konsola to klamot gdzie musiałby gdzieś leżeć "pod telewizorem", kable, pady... żona mnie by zabiła jakbym "na jej" meblach jakieś konsole trzymał :) a tak jest spokój :)
hehe ot troche prywaty o sobie i swoich wyborach ale rozumiem, jak ktoś woli konsolę od gier na PC. Średnio rozumiem, jak ktoś ma mocną kartę graficzną do gier a do tego kupuje sobie konsolę by pograć :smile:
Ale nie ma czegoś takiego jak raz i dobrze zwłaszcza do gier, niestety ale konsola to koszt budżetowej karty graficznej, a granie na dużym dobrym TV czy na projektorze daje dużo więcej radości niż jakieś 24-27" i piszę to jako osoba co zmarnowała sporo czasu na graniu wyłącznie na kompie, czasy się zmieniły zwłaszcza odnośnie ceny i wymagań gier.
Co do obudowy to jak napisałem, nie dostrzegam żadnego zysku w obudowie za 600zł od jakiejś za 200zł, trzeba wybrać zwyczajnie dobrą konstrukcje i żeby wyglądała jak chcemy, zaoszczędzone pieniądze wolałbym dodać do wymiany podzespołów.
Kupiłeś porządną drogą obudowę, a za ta kasę mogłeś zrobić zmianę mb+cpu, a może i nawet starczyłoby jeszcze na zmianę ram.
Fakt że miałeś obudowę paskudną z wyglądu ale widziały gały co brały ;)
Podziwiam cie za czytanie na spokojnie tych postów bo ja bym się wkurzył już ;)
nikoniarz
29-12-2018, 21:56
granie na dużym dobrym TV czy na projektorze daje dużo więcej radości niż jakieś 24-27"
To trochę takie uogólnianie... Zależy jak daleko siedzimy i z iloma calami mamy do czynienia. Ja np. mam monitor 27" w odległości 50-60 cm od nosa. Łatwo sobie wyliczyć jaki bym musiał mieć TV siedząc od niego 2-3m :shock:
Co do obudowy to jak napisałem, nie dostrzegam żadnego zysku w obudowie za 600zł od jakiejś za 200zł, trzeba wybrać zwyczajnie dobrą konstrukcje i żeby wyglądała jak chcemy
Porządna obudowa podobnie jak kolumna głośnikowa- swoje waży. Im lżejsza obudowa, tym bardziej słychać rezonans.
kurczeblade
30-12-2018, 00:26
Wracam czasami o 1-2/3 w nocy po weselu, biorę szybki prysznic, w głowie ciągle łupie od głośnej muzyki, i emocje muszą opaść żeby zasnąć. Nie chcę budzić żony i małego w sypialni, więc idę do salonu, układam się wygodnie na kanapie, biorę pilota, biorę pada od PS4, odpalam jakąs lajtowa grę, odprężam grając, jednocześnie leżąc na kanapie, po krótkiej chwili zaczynam zasypiać, nie wstając z kanapy wyłączam konsolę padem, a tv pilotem, i zasypiam ;)
No i w takich momentach konsola wygrywa z PC. Nie wspominając o tym, że na konsoli są fajne ekskluzywne tytuły, których PC nigdy nie zobaczy. No ale cóż, konsola u mnie poszła... ale jest Netflix, smartfon, itp ;)) Przerypane czasy, żyjemy w czasach gdzie są same elektroniczne pochłaniacze. ;)
Ps. Ale jak ktoś jest graczem, to jednak warto mieć budżet, na PC i na konsole. No temat zszedł z toru, ale przyjemny jest.
sokolnik
30-12-2018, 01:07
Powiem Ci, że widać różnicę w obudowie za 600-700 zł. a tej za 200-300 zł. Też do tej pory myślałem że nie ma różnicy, wystarczy byle co, aby się wszystko zmieściło a zaoszczędzone pieniądze lepiej dodać do wydajniejszych podzespołów. Teraz wiem na czym ta różnica polega. Filtry przeciwkurzowe na całym froncie, całej podłodze, maty wygłuszające na froncie, chyba suficie też częściowo, całej ściance bocznej. Mega. Kontroler obrotow wentylatorów, auto, 1, 2, 3. Dużo plusów widzę teraz które 5 lat temu wydawały mi się mało istotne. Wygląd, widać że to porządny sprzęt, stylowy, elegancki.
Doszło mi kilka dysków, karta graficzna... Robi się cieplej w budzie oraz mniej miejsca. Dlatego postanowiłem zainwestować w obudowę.
Komentarzami się nie przejmuje na forum, każdy ma swoje racje, opinie, rady. Posłucham, poczytam, zastanowię się, wezmę pod uwagę lub nie. Wiem że z obudową dobrze zrobiłem. Jak już moja żona chwali, to znaczy że to dobry wybór.
Myślę że gdybym zaoszczędził na obudowie, czyli kupil obudowę za 300 zł, czyli powiedzmy zaoszczędził 400-500 zl, to wątpię by starczyło mi kasy na nowsze podzespoły. Nie wiem czy sprzedając obecne bebechy, kupiłbym nowe podzespoły dokładają tylko te 400-500 zł. Wątpię. Kiedyś liczyłem, że musiałbym wydać jakieś 1500 zł. Średnio mi się to podoba teraz, gdy mój zestaw daje sobie super radę. Zainwefowalem z ssd NVMe, mam ssd na SATA, 2 dysku HDD, lepsza obudowę/wentylację, wygodę montażu podzespołów oraz super mega wygląd. Na zmianę CPU mobo ram przyjdzie czas. Obecnie CPU daje rade, może nie z obróbka 4K 60 klatek, czy Wiedźminem na 150 klatek... Ale mi to nie przeszkadza. Mnie w zupełności zadowala 70-120 klatek w zależności od sceny/mapy.
Wiem tylko jedno, jak będę zamianiac procesor musi mieć 2 razy więcej rdzenióóófff, czyli chyba 8.
kurczeblade
30-12-2018, 01:58
Darek zrób zdjęcie i pokaż jak ta obudowa się prezentuje. Swoją drogą, jakie masz podzespoły?
sokolnik
30-12-2018, 03:02
Darek zrób zdjęcie i pokaż jak ta obudowa się prezentuje. Swoją drogą, jakie masz podzespoły?Ok, zrobię jutro foty lustrzanką, zmotywowałeś mnie :)
i7 6700K, podkrecony stabilnie w testach 4,6 GHz, chłodzony Dark Rock 4 Pro :)
16 GB RAM 2133 MHz CL14
MSI 1070 Ti Gaming,
Samsung 960 EVO NVMe 250 GB na system i programy, aktualne pliki do obróbki.
SSD Crucial 250 GB, 4-5 letni na jakieś bieżące pliki, które nie muszą być na ssd systemowym, a szkoda ich na HDD. Tu mam zainstalowaną jedną jedyną grę Wiedzmina 3 :)
2 HDD, 1 TB i 2 Tb. Oba WD Black.
DVD leży na półce bo w nowej obudowie brak miejsca na DVD :) szkoda ale z DVD korzystam jak chce wypalić płytę, czyli raz czy 2 razy w roku, wypalam może 5 płyt rocznie :) kupię coś na USB ALBO ten napęd będę podłączać do kompa jak będę chciał coś nagrać na płytę :)
Płyta główna ASUS Z170 Pro Gaming, działa stabilnie, OC CPU delikatne i sobie z tym radzi :)
Wszystko działa stabilnie bez problemów. Po instalacji Wieśka 3, miałem jakieś bluescreeny, tylko w podczas grania w tą grę. Ale teraz jest spokój... Wcześniej brak takich akcji dziwnych. Obecnie jest spoko także się nie przejmuje.
Powiem Ci, że widać różnicę w obudowie za 600-700 zł. a tej za 200-300 zł.
Ale ty miałem straszne byle co tego zalmana, a jakbyś kupił kilka lat temu obudowę sensowną za 200zł może nawet za 300zł to byś jej teraz nie wywalał.
Ja nie mam na myśli szmelcu za 300zł bo tego jest bardzo dużo, nawet silentium robiło dobre budy w cenie ~200zł jak i szmelc wyginający się podczas montażu, tak samo te niby lepsze firmy potrafią zrobić złe konstrukcje za dużą kasę.
Nie wiem czy sprzedając obecne bebechy, kupiłbym nowe podzespoły dokładają tylko te 400-500 zł. Wątpię.
Tak na szybko patrząc stykłoby dołożenie ~600zł ale nie kupować i7 tylko najnowsze i5 bo przy kręceniu lepiej się opłaca bo tego nowego i5 kręcisz na powietrzu bez problemów na 5GHz, a i7 już taka łatwa nie jest i okazuje sie że lepiej kupić i5, ilość rdzeni i wątków nadal nie przekłada się na wydajność niestety.
Wiem tylko jedno, jak będę zamianiac procesor musi mieć 2 razy więcej rdzenióóófff, czyli chyba 8.
Nowe i5 mają 6 rdzenióf 6 wątków ale zerknij na https://pclab.pl/art79001-29.html
cybulski
30-12-2018, 11:50
Masz na myśli dokladnie ten i5 ? https://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-9600k-hexa-core-4-6ghz-9mb-14mn-box-bx80684i59600k-4142643/
sokolnik
30-12-2018, 12:33
Darek zrób zdjęcie i pokaż jak ta obudowa się prezentuje. Swoją drogą, jakie masz podzespoły?
Wrzucam foty w moim wątku, nie chce tu zaśmiecać :)
Masz na myśli dokladnie ten i5 ? https://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-9600k-hexa-core-4-6ghz-9mb-14mn-box-bx80684i59600k-4142643/
Tak ten, z tego co widzę w testach po podkręceniu ściga się z i7 całkiem dobrze, a cenowo wychodzi też jako tako.
cybulski
30-12-2018, 13:38
Oki, dzięki, faktycznie warte rozważenia stosunek cena wydajność wygląda zachęcająco.
Tylko że za rok znowu nowe procki od intela, które będą wymagały nowych płyt, więc każdy zakup intela trzeba rozważać jako nie modyfikowalny, fakt że dobry zestaw posłuży nawet 5-6 lat bez wymaganych zmian cpu ale jest to wkurzające.
AMD mamy gwarantowaną zgodność na cztery modele Ryzen 1xxx, 2xxx, 3xxx, 4xxx, ma to jakiś sens bo jak kupiłeś pierwsze ryzeny to teraz za na wiosnę możesz wcisnąć najnowszego 3xxx.
Oczywiście i to tego nie faszerujecie firmy która tyle lat oszukiwała na rynku. Co prawda FX były niewypałem ale R7 są dużo lepsze pod względem: wydajności (po odpowiednim ustawieniu pamięci np na R 1700), przyszłości 8 rdzeni teraz będzie rozwijane wiec mocy wam nie braknie na kilka dobrych lat i podstawki tak jak wspomniał koesh.
sokolnik
30-12-2018, 18:02
Oczywiście i to tego nie faszerujecie firmy która tyle lat oszukiwała na rynku.
oszukiwała jak oszukiwała... prowadzi obrzydliwą politykę produktową... co roku nowa generacja procesorów i nowa podstawka na płycie głównej... Z jednej strony strzela sobie mocno w kolano, bo ja chętnie sprzedałbym procesor, dołożył kilka stówek i kupił najnowszą generację... a teraz muszę sprzedać też płytę płytę główną i dokładać kasę do nowej płyty głównej, czyli dodatkowy wydatek. Zakładając że chłodzenie CPU oraz RAMy zostawiam sobie (oraz że stare RAMy polubią się z nową płytą główną...) :)
Intel przez taką politykę został znienawidzony, masa ludzi zaczęła kupować procesory AMD... Wcale się nie dziwię... Pozostali, zaciskają zęby i kupują nowe procesory, nowe płyty główne... a jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze, większą sprzedaż płyt głównych. Przecież płyta główna, zasilacz, obudowa :D nie ma pływu na wydajność całego komputera, nowa płyta główną lepsza nie da nam większej mocy, mocniejszy zasilacz też, obudowa również (a jednak ludzie kupują dobre obudowy :) ).
Moim zdaniem Intel dogadał się z producentami i tak sobie "współpracują" by wyciągać od Nas konsumentów jak najwięcej pieniędzy oraz przez takie działania poprawiają sobie wyniki sprzedaży płyt głównych.
cybulski
30-12-2018, 18:09
W fabryce jak potrzeba nowy pecet to daję zielone światło wyłącznie na składanie na AMD. Dobry stosunek cena wydajność.
Przecież płyta główna, [...] nie ma pływu na wydajność całego komputera, nowa płyta główną lepsza nie da nam większej mocy...
Ale na lepszej płycie możesz lepiej kręcić zestaw, sekcje zasilania pozwalają na więcej, odprowadzenie temperatur, stabilność systemu itd.
... obudowa również (a jednak ludzie kupują dobre obudowy :)
Ale jak kupisz raz obudowę to możesz ją trzymać aż się nie znudzi i tylko przekładać nowe bebechy, nie sugeruj się tym że ty kupiłeś.
Zasilacz zmienia się prewencyjnie bo nic się wiele nie zmieniło od wielu lat, a zapotrzebowanie na W nawet spadło.
Moim zdaniem Intel dogadał się z producentami i tak sobie "współpracują"
Zarówno Intel jak i AMD zarabia na chipsetach i innych układach ale Intel był na tyle pazerny że wykorzystał monopol, dobrze że teraz został skarcony i tylko się cieszyć że jest konkurencja.
sokolnik
31-12-2018, 00:30
Ale na lepszej płycie możesz lepiej kręcić zestaw, sekcje zasilania pozwalają na więcej, odprowadzenie temperatur, stabilność systemu itd.
Ale jak kupisz raz obudowę to możesz ją trzymać aż się nie znudzi i tylko przekładać nowe bebechy, nie sugeruj się tym że ty kupiłeś.
Zasilacz zmienia się prewencyjnie bo nic się wiele nie zmieniło od wielu lat, a zapotrzebowanie na W nawet spadło.
Zarówno Intel jak i AMD zarabia na chipsetach i innych układach ale Intel był na tyle pazerny że wykorzystał monopol, dobrze że teraz został skarcony i tylko się cieszyć że jest konkurencja.Tak, zgadza się, dobra sekcja zasilania na p lu ycie głównej, zasilacz ważna rzecz... Ja to wiem i racja Ci :) ale te rzeczy nie przekładają się mega wydajność :) wydajność to nowy procesor, nowa karta graficzna czy super mega szybki ssd czy ram. O to mi chodziło, o wydajność :)
kurczeblade
02-01-2019, 15:07
Nowy komp poskładany do kupy. Pierwsze wrażenie to takie że pełne pliki d850 szybciej śmigają, niż pliki z d750 na moim starym kompie. Jestem bardzo dobrze i szybko ;) ale to pierwsze wrażenie, a ostatecznie będę obrabiał studyjne bjuti dzisiaj wieczorem. W każdym razie, komfort pracy dużo lepszy. Generalnie ten Ryzen śmiga aż miło, i ciężko go zmęczyć. W porównaniu do mojej poprzedniej i5 to mega skok do przodu. Minus taki że planowałem do d850 zmodernizować starego kompa, i d850 okazała się sporym wydatkiem, bo pociągnęła mnie w koszta jednak nowego kompa i kart XQD. Ale wszystko pięknie śmiga, i nie mogę doczekać się pierwszych ślubów ;) Jednak trzeba inwestować, i iść do przodu.
Drugi minus, to kupiłem kartę graficzną używaną, i słychać cewki, a sprzedający się wypierał wcześniej że nie słychać, i w sumie nie wiem czy mu wierzyć, bo sprawdzałem u niego w domu i było wszystko w porządku robiąc testy, dopiero po jakimś czasie u siebie, gdy odpaliłem testy karty to zaczęło syczeć. W każdym razie nie jest to jakoś uciążliwe, bo słychać to na maxie wydajności karty. I mam gwarancję do 2022r. Teraz tylko się zastanawiam, czy warto ją reklamować, czy producent uzna taka reklamacje, bo z tego co czytałem w necie, dużo osób ma problem z 1070 ti i cewkami, żyją z tym, albo piszą że to nie podlega reklamacji.
"syczące cewki" to często efekt słabego zasilania jakie karta dostaje z płyty i z zasilacza, pokombinuj z kabelkami, może zasilacz ma dwa mocne kanały 12V to wtedy w płytę dodatkowe 12V z jednego, a gpu z drugiego.
sokolnik
02-01-2019, 20:00
Nowy komp poskładany do kupy. Pierwsze wrażenie to takie że pełne pliki d850 szybciej śmigają, niż pliki z d750 na moim starym kompie. Jestem bardzo dobrze i szybko ;) ale to pierwsze wrażenie, a ostatecznie będę obrabiał studyjne bjuti dzisiaj wieczorem. W każdym razie, komfort pracy dużo lepszy. Generalnie ten Ryzen śmiga aż miło, i ciężko go zmęczyć. W porównaniu do mojej poprzedniej i5 to mega skok do przodu. Minus taki że planowałem do d850 zmodernizować starego kompa, i d850 okazała się sporym wydatkiem, bo pociągnęła mnie w koszta jednak nowego kompa i kart XQD. Ale wszystko pięknie śmiga, i nie mogę doczekać się pierwszych ślubów ;) Jednak trzeba inwestować, i iść do przodu.
Drugi minus, to kupiłem kartę graficzną używaną, i słychać cewki, a sprzedający się wypierał wcześniej że nie słychać, i w sumie nie wiem czy mu wierzyć, bo sprawdzałem u niego w domu i było wszystko w porządku robiąc testy, dopiero po jakimś czasie u siebie, gdy odpaliłem testy karty to zaczęło syczeć. W każdym razie nie jest to jakoś uciążliwe, bo słychać to na maxie wydajności karty. I mam gwarancję do 2022r. Teraz tylko się zastanawiam, czy warto ją reklamować, czy producent uzna taka reklamacje, bo z tego co czytałem w necie, dużo osób ma problem z 1070 ti i cewkami, żyją z tym, albo piszą że to nie podlega reklamacji.
Super że zmiana bebechów przyniosła widoczne rezultaty :) o to chodzi :)
Co do karty graficznej... mam nową MSI 1070 Ti i u mnie nic nie piszczy a raczej zdążyła się już "wygrzać", oby tak dalej :) Gdzieś czytałem, że gwarancja na daną kartę graficzną dot. tylko pierwotnego kupującego... nie wiem gdzie to czytałem, ale gdzieś czytałem, chyba to dot. jakiś kart graficznych.
Sprawdź tą kartę graficzną w innym komputerze... może Twój zasilacz nie daje rady albo po prostu ten model tak ma... Chociaż dziwna sprawa że u gościa nie piszczała a u Ciebie zaczęła i to tak szybko po zakupie... :/
kurczeblade
03-01-2019, 00:56
Generalnie nie miałem tak wymagającej gry żeby to przetestować w praniu. Bo przy słabszych grach to się nie ujawnia. Ale była okazją kupić na Orginie BF1 za 17zł i wszystko śmiga na Ultra powyżej 60 kl/s. Zamknąłem budę i jest dużo lepiej, trochę to słychać, ale tylko przy wyciszonym dźwięku w grze, tak to raczej nie będę zwracał na to uwagi i zostanie jak jest ;) Zasilacz jest dobry. ;)
Na kartę masz długą gwarancję to bym się nią nie przejmował, póki działa niech działa. Gorzej jak syczy tylko w Twojej budzie, bo to znaczy że coś z prądem u Ciebie nie tak. A szkoda by było uwalić coś innego np dysk przez fabrycznie zwalony zasilacz...
A co do obudowy za 200zł, kupiłem kiedyś Aerocool VS-92 i nie widzę żadnych powodów do zmiany jak zmienię kompa. 184zł obecnie w Morele, cały przód edytowalny, możesz wpiac dysków ile chcesz, a że ja używam do kazdego dysku kieszeni zeby szybciej wymieniać bez otwierania budy to dla mnie super sprawa. Jak nie wpinasz dysków masz uchwyty na wiatraki na przód. Dajesz ich tyle ile chcesz tam gdzie chcesz. Jak z klocków lego. Maty przód i spód. Góra i tył nie, ale tam jest miejsce na chłodzenie wodne to nie dali. Pełno miejsca na wiatraki, kable upycha sie za płytą więc wewnątrz jest luz, do tego zasilacz modularny więc jest ich tylko tyle co potrzeba. Solidnie zrobiona. Jestem bardzo zadowolony.
OK, to ja muzę tak. Mam już nie najmłodszy sprzęt ale daje rade. tak sobie czytam ten wątek i mnie korci ale koszty na razie mam inne :/, Może mi ktoś pomoże / powie jak można to pudło podkręcić bo ja na OC znam się jak świnia na gwiazdach, a opcji w biosie jest sporo.
19398
19399
19400
Herdi, odpuść kwestie kręcenia w tym co masz, te stare AMD to istne piekło bez kręcenia.
No szczerze mówiąc to nie narzekam, nie gram więc jakieś chore 3D mi nie jest potrzebne, a obróbka to i tak 2D. Tak tylko myślałem czy może coś ... ale to chyba dlatego bo .... mieć żeby mieć :D
sokolnik
03-01-2019, 14:43
Herdi, odpuść kwestie kręcenia w tym co masz, te stare AMD to istne piekło bez kręcenia.Kręć ile możesz, kup dobra pastę, dobre chłodzenie, dobrze wentylowana obudowę i zyskaj te 2% wydajności, może 5 % :)
Warto, dla każdych 100 Hz :)
sokolnik chyba nie masz pojęcia jak piekielnie gorący jest ten procesor i jakie są możliwości kręcenia.
Herdi nie ruszaj tego zestawu, szkoda kłopotu.
gorący ? teraz mam non stop - 37/38 st
sokolnik
04-01-2019, 16:11
sokolnik chyba nie masz pojęcia jak piekielnie gorący jest ten procesor i jakie są możliwości kręcenia.
Herdi nie ruszaj tego zestawu, szkoda kłopotu.Chyba nie masz pojęcia że robię sobie żarty.
U mnie był Athlon i Phenom 965 i były niższe temperatury od wszystkich znajomych co mieli na Int.... zależne od budy i chłodzenia, pasty, FX nie miałem więc nie wiem... Fortis 3 jest dobry.
U mnie był Athlon i Phenom 965 i były niższe temperatury od wszystkich znajomych co mieli na Int.... zależne od budy i chłodzenia, pasty...
A ja miałem Durona i kręciłem mu zegar o 80%, wiec teraz tez yak można ? :)
FX nie miałem więc nie wiem...
No i pewnie pytający oczekiwał twojej rady :)
Chyba nie masz pojęcia że robię sobie żarty.
No to nie wiem czy pytający wyczuł żart czy też wprowadziłeś go w błąd.
sokolnik
05-01-2019, 12:18
No to nie wiem czy pytający wyczuł żart czy też wprowadziłeś go w błąd.
Ja też tego nie wiem... wiem że podkręcanie podzespołów wykonuje się na WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ oraz samemu podejmuje się decyzje o podkręcaniu... Zakładam, że pytający jest inteligentny i wyczuje w mojej wypowiedzi półserio/półżartem bardziej ŻARTEM, że robiłem sobie jaja.
Proste :)
Próbowałeś na tych swoich pamięciach obniżyć CL o jedna działkę ?
Mogłoby ci to dać więcej niż podnoszenie MHz.
hehehehe wyczuł wyczuł, szczególnie walkę o każde 100 HZ :D luz, ja naprwdę nie potrzebuję w tej chwili jakiegoś wyczesanego sprzętu, bo nie jest on mi po prostu potrzebny. Z RAWami z FF i PSD po 20 warstw też nie mam absolutnie żadnych problemów - chodzi jak zły, jednocześnie mam odpalone C1, PS, LR i i inne w tle i śmiga.
Kręcenie to raczej dla sportu i satysfakcji niż potrzeby - dlatego rzuciłem temat - ale chciałem Wam zamieszać i chyba się udało tym tekstem że mam tylko 37 st, chwila konsternacji była co ? hehe ;)
A przekręcić CLe mogę, spróbować - zobaczymy co się będzie działo :)
To było do sokolnika z tym CL, u ciebie nie wiele to da.
Z takich optymistycznych informacji to że DDR4 będą tanieć, jak cena za 16GB w parze 3000 CL15 zejdzie do ceny 400zł to robię przesiadkę na AMD :)
kurczeblade
05-01-2019, 13:32
Nic nie wskazuje żebym musiał zmieniać zasilacz. Zasilacz ma dwa lata i raczej nie był zajeżdżany. Generalnie zasilacz markowy i zbiera dużo pozytywnych opinii. Wziąłem zasilacz do znajomego, i został podłączony pod mocniejszy zestaw, hula aż miło, a karta dalej syczy ;) więc jednak to cewki. Ale obudowa zamknięta i raczej tego tak nie słychać, z resztą włącza się to tylko w momencie w którym robię testy graficzne na max. Normalnie się to nie ujawnia. sokolnik gwarancja przechodzi na nowego właściciela, pisałem w sprawie tej karty do X-kom, potwierdzili że karta była u nich kupowana, i sami zaproponowali że jeśli coś się z nią dzieje to mogę podrzucić, bez faktury, bo mają u siebie dokument zakupu gdzie gwarancja do 2022r ;)
Zostawiam też chwalifote wyglądu bebechów. Obudowa jedna z lepszych jakie miałem do 200zł widać że poziom jednak poszedł do góry, bo wcześniej kupując obudowy do 200zł to były blaszane tandety, a tu wszystko solidnie zrobione, dużo miejsca, przeszklony bok. Dobra wentylacja, regulacja wiatraków. 19522
Sorry za jakość zdjęcia ;)
sokolnik
05-01-2019, 14:12
Próbowałeś na tych swoich pamięciach obniżyć CL o jedna działkę ?
Mogłoby ci to dać więcej niż podnoszenie MHz.Nie kręcilem pamięci... Teraz mam fabryczne CL14. Jeszcze niżej schodzic? :)
Fakt, że Pamieci RAM i SSD ceny obecnie są moim zdaniem dobre jak nie bardzo dobre, szczególnie ssd przeliczając 1GB przestrzeni na 1 zł... :)
sokolnik
06-01-2019, 20:47
Wrzucam foty mojej starej obudowy. Lepsze zdjęcia zrobiłem na OLX bo nie chce się coś sprzedać :) zainteresowanie jest... ale najchętniej by za darmo chcieli, nawet tak mi napisał jeden miszcz :)
1. Strona z oknem
19558
2. Strona bez okna
19559
3.
19560
4.
19561
5.
19562
6. Taki sam wentylator zamontowany jest teraz na froncie obudowy + 2 do zamontowania :)
19563
Wiesz... ja ostatnio robiłem porządki i wywiozłem z resztą złomu trzy stare obudowy co miałem odłożone "bo się może przyda", zarobiłem na nich coś koło 5zł :)
sokolnik
07-01-2019, 00:15
Wiesz... ja ostatnio robiłem porządki i wywiozłem z resztą złomu trzy stare obudowy co miałem odłożone "bo się może przyda", zarobiłem na nich coś koło 5zł :)
Nie próbowałeś ich sprzedać od razu ? 3 x zmieniałeś kompa i nie próbowałeś ich sprzedać?
Zazwyczaj były modyfikowane pod chłodzenie albo wycięte coś na na panel z spdif itp, zresztą nigdy nie kupowałem drogich obudów.
paparapa
10-01-2019, 23:43
To było do sokolnika z tym CL, u ciebie nie wiele to da.
Z takich optymistycznych informacji to że DDR4 będą tanieć, jak cena za 16GB w parze 3000 CL15 zejdzie do ceny 400zł to robię przesiadkę na AMD :)
...zapewne trzeciej generacji...
Jestem ciekaw co oni wysmażą, czy faktycznie będzie to poniżej 10nm. Jeśli tak intel musi zwierać poślady :)
Intel nie musi bo nadal ich niby marne 14nm daje w GHz lepsze wyniki niż 12nm trzeciej generacji i nawet 10nm, do tego dochodzi podobno rewelacyjny uzysk z tego co ma Intel, więc AMD musi się dwoić i troić żeby im jakieś zewnętrzne fabryki robiły opłacalnie i można było podnosić GHz bo z tym w AMD jest cały czas marnie.
Zen 2 czyli Ryzen 3xxx i odświeżony w 2020 roku 4xxx spotka się na rynku nie tyle z nową litografią Intela co z nową architekturą, niby seria 9xxx to ostatnia architektura core.
Tak czy siak będzie ciekawie, oby AMD nie wyczuło że ma sie dobrze na rynku i zaczną podnosić ceny.
paparapa
11-01-2019, 14:12
Intel nie musi bo nadal ich niby marne 14nm daje w GHz lepsze wyniki niż 12nm trzeciej generacji i nawet 10nm, do tego dochodzi podobno rewelacyjny uzysk z tego co ma Intel, więc AMD musi się dwoić i troić żeby im jakieś zewnętrzne fabryki robiły opłacalnie i można było podnosić GHz bo z tym w AMD jest cały czas marnie.
Zen 2 czyli Ryzen 3xxx i odświeżony w 2020 roku 4xxx spotka się na rynku nie tyle z nową litografią Intela co z nową architekturą, niby seria 9xxx to ostatnia architektura core.
Tak czy siak będzie ciekawie, oby AMD nie wyczuło że ma sie dobrze na rynku i zaczną podnosić ceny.
Stosunek wydajności do ceny chyba wygrywa AMD. Coraz więcej programów wykorzystuje wielowątkowość. To słychać, to widać i czuć. Oczywiście pomijam rynek gier, bo to inny temat i sprawa optymalizacji pod CPU. Wydaje mi się że architektura CPU powinna wykorzystywać zdobyte doświadczenia z GPU. Tam wyraźnie widać że, równoległa praca wielu jednostek obliczeniowych, nie koniecznie szybkich, daje bardzo dobre wyniki. Brnięcie w wysokie częstotliwości jest moim zdaniem ślepą uliczką. Wzrost prędkości zegara powoduje wzrost trudności zaprojektowania takiego układu. Chyba większe znaczenie dla prędkości systemu ma dystrybucja i przepływ danych . Spodziewałbym się w jakiejś skończonej przyszłości, zmiany architektury. Ta obecna jest przestarzała. Fajny byłby AMD Ryzen z 32 rdzeniami i 64 wątkami w 5nm litografii z poborem mocy 150W. :)
sokolnik
11-01-2019, 14:32
Na rynku CPU sporo się dzieje i dziać się będzie w 2019 oraz 2020 że jeżeli ktoś moze poczekać ze zmianą sprzętu to warto poczekać bo kupowanie teraz znowu 14mm może okazać się strzałem w kolano. Niedługo moze pojawić się nowa architektura, nowe technologie, które dadzą duży wzrost wydajności (nie 5 % jak każda kolejna generacja Intela...).
AMD raczej cen nie podniesie bo jest na etapie kupowania użytkowników. Chcę sprzedać jak najwięcej CPU i przekonać do siebie klientów. Wielu sie przekonuje i jest zadowolonych. Nawet gracze, Ci tacy domowi nie zawodowi :)
Może kiedyś jakiegoś AMD kupię 16 rdzeniowego... Nie wiem :)
Jeśli nie bierzemy pod uwagę gier to AMD jest bardzo opłacalne, inna sprawa czy nawet jeśli bierzemy pod uwagę gry to przecież tam gpu robi najwięcej fps, a to czy cpu od intela da nam wzrost fps z 120 na 130 to już podniecanie się wykresami tylko.
Są też teorie spiskowe jakoby producenci gier specjalnie nie optymalizują pod AMD, druga sprawa to jak są robione testy, pamiętam jak purepc po pół roku od testów przyznali się że źle wykonano testy porównawcze i AMD w nich wypadło o średnio o 15-20% bo nie zrobili aktualizacji bios i aktualizacji gier plus ustawanie gier były zrobione pod intela, no co z tego że się przyznali jak testów nowych nie zrobili, a internety powielały te błędne testy.
Z tą ilością rdzeni to też lekka przesada, obecnie optymalne w AMD jest sześć rdzeni, kwestia poboru mocy, wydajności i wysokości zegara, w serii 3xxx chyba będzie to osiem rdzeni, u Intela nie wiem bo tam dokładają rdzenie raczej bezmyślnie bo klient chce więcej rdzeniów :)
Nie chce 16 rdzeniów, które będą mi nakręcały rachunek za prąd, komp chodzi średnio 18h na dobę.
Nowe Ryzen 3xxx będą maj/czerwiec.
paparapa
11-01-2019, 16:46
Jeśli nie bierzemy pod uwagę gier to AMD jest bardzo opłacalne, inna sprawa czy nawet jeśli bierzemy pod uwagę gry to przecież tam gpu robi najwięcej fps, a to czy cpu od intela da nam wzrost fps z 120 na 130 to już podniecanie się wykresami tylko.
Są też teorie spiskowe jakoby producenci gier specjalnie nie optymalizują pod AMD, druga sprawa to jak są robione testy, pamiętam jak purepc po pół roku od testów przyznali się że źle wykonano testy porównawcze i AMD w nich wypadło o średnio o 15-20% bo nie zrobili aktualizacji bios i aktualizacji gier plus ustawanie gier były zrobione pod intela, no co z tego że się przyznali jak testów nowych nie zrobili, a internety powielały te błędne testy.
Z tą ilością rdzeni to też lekka przesada, obecnie optymalne w AMD jest sześć rdzeni, kwestia poboru mocy, wydajności i wysokości zegara, w serii 3xxx chyba będzie to osiem rdzeni, u Intela nie wiem bo tam dokładają rdzenie raczej bezmyślnie bo klient chce więcej rdzeniów :)
Nie chce 16 rdzeniów, które będą mi nakręcały rachunek za prąd, komp chodzi średnio 18h na dobę.
Ale gdyby 16 rdzeniowy CPU brał około 100W to byś przygarnął pewnie. :)
Intel jak zawsze mami świetlaną przyszłością, a każda następny epokowy krok tej firmy w produkcji CPU to średnio 5% no może 10% przyrost mocy obliczeniowej Jeśli dopłacisz do wersji K, plus chłodzenie i specjalne MB. :):):). Iście "krzywy" proceder. ... zapomniałem dodać o super premii dla wytrwałych w formie nowego soketu....
Ja Intelowi podziękowałem już teraz. Szkoda nerwów i kasy na mrzonki. I nie żałuję tego kroku. Jest wydajnie, jest cicho i taniej niż u I.
Na rynku CPU sporo się dzieje i dziać się będzie w 2019 oraz 2020 że jeżeli ktoś moze poczekać ze zmianą sprzętu to warto poczekać bo kupowanie teraz znowu 14mm może okazać się strzałem w kolano. Niedługo moze pojawić się nowa architektura, nowe technologie, które dadzą duży wzrost wydajności (nie 5 % jak każda kolejna generacja Intela...).
AMD raczej cen nie podniesie bo jest na etapie kupowania użytkowników. Chcę sprzedać jak najwięcej CPU i przekonać do siebie klientów. Wielu sie przekonuje i jest zadowolonych. Nawet gracze, Ci tacy domowi nie zawodowi :)
Może kiedyś jakiegoś AMD kupię 16 rdzeniowego... Nie wiem :)
Nie byłbym takim optymistą... no chyba że za bajońską kasę, algo w segmencie stacji roboczych dożej mocy. Uwalnianie technologii, która zreszta już jest, będzie powolne uwalniane abyś płacił regularnie nowa daninę dla tłustych misiów :). W wkońcu z czegoś żyć trzeba, a zachcianki kosztują. Nikt Ci nie da przełomu za free skoro to czysta kasa do wyjęcia :))).
Porównaj cenę systemu na CPU x w wersji K uwzględniając odpowiednią MB, super chłodzenie procesora i dodatkowy prąd z procesorem nastepnej generacji.... Są jakieś istotne różnice finansowe?
Właściwie nić nie tanieje tylko drożeje ......
Ale gdyby 16 rdzeniowy CPU brał około 100W to byś przygarnął pewnie. :)
Intel jak zawsze mami świetlaną przyszłością, a każda następny epokowy krok tej firmy w produkcji CPU to średnio 5% no może 10% przyrost mocy obliczeniowej Jeśli dopłacisz do wersji K, plus chłodzenie i specjalne MB. :):):). Iście "krzywy" proceder. ... zapomniałem dodać o super premii dla wytrwałych w formie nowego soketu....
No tak 15 rdzeniów i 100W ale to musiałby być jakiś świetnie dopracowany proces poniżej 7nm, a ten dopiero raczkuje, a nawet 10nm jest na kiepskim poziomie, póki co mamy czterech wielkich na rynku czyli: Intel, GlobalFoundries, TSMC i Samsung, z czego tylko dwa ostatnie coś tam dłubią w 7nm, GloFo wycofało się nawet z 10nm bo uzysk niezadowalający, Intel jak dopieści 10nm to będzie miał na jakieś 6 lat z czego początkowo przegoni zapewne konkurencje w wydajności.
Ja bym takiej potegi jak Intel nie ignorował, a to że się cenią to inna sprawa.
Ja nadal siedzę na i5-4870 i te marne 3.2GHz daje mi nadal pełny komfort do wszystkiego, w grach i tak gpu jest ważniejsze, 16GB ram wystarcza do wszystkiego, parę razy w Ps miałem zamulenie ale to też kwestia nieumiejętności w tworzeniu projektu, jakbym grzebał coś przy renderingu itp to pewnie już dawno siedziałby u mnie jakiś Ryzen.
Pamiętajcie że wszystkie Ryzeny można kręcić na każdej płycie, nawet na najtańszym modelu, jak zaczynamy walczyć o jakieś ekstremalne kręcenie to inna sprawa.
paparapa
11-01-2019, 18:47
No tak 15 rdzeniów i 100W ale to musiałby być jakiś świetnie dopracowany proces poniżej 7nm, a ten dopiero raczkuje, a nawet 10nm jest na kiepskim poziomie, póki co mamy czterech wielkich na rynku czyli: Intel, GlobalFoundries, TSMC i Samsung, z czego tylko dwa ostatnie coś tam dłubią w 7nm, GloFo wycofało się nawet z 10nm bo uzysk niezadowalający, Intel jak dopieści 10nm to będzie miał na jakieś 6 lat z czego początkowo przegoni zapewne konkurencje w wydajności.
Ja bym takiej potegi jak Intel nie ignorował, a to że się cenią to inna sprawa.
Ja nadal siedzę na i5-4870 i te marne 3.2GHz daje mi nadal pełny komfort do wszystkiego, w grach i tak gpu jest ważniejsze, 16GB ram wystarcza do wszystkiego, parę razy w Ps miałem zamulenie ale to też kwestia nieumiejętności w tworzeniu projektu, jakbym grzebał coś przy renderingu itp to pewnie już dawno siedziałby u mnie jakiś Ryzen.
Pamiętajcie że wszystkie Ryzeny można kręcić na każdej płycie, nawet na najtańszym modelu, jak zaczynamy walczyć o jakieś ekstremalne kręcenie to inna sprawa.
Ja poszedłem w najtańszy alternatywny wariant. Zmieniłem 4590 na Ryzena5 2600 plus radeon rx 570 8 GB.
Różnica jest kolosalna.... procek nie wchodzi w taktowanie tubo , gdzie intel co chwila, a wentylator wył jak wściekły. Mogę mieć otwarte jednocześnie dwa trzy programy do obróbkii wszystko idzie gładko. Do pamięci GPU ładuje się do okolo 6GB danych. procesor średnio 30 do 40 % obciążenia na wszystkich rdzeniach. Nic bez powodu nie crashuje, jeśli ustawie radeona nie na gry tylko na obliczenia. GPU obciąża zależnie od aplikacji.... od 0% do 100%. Jest fajnie ,miło i cicho. Nie słyszę wentylatorów mimo rozkręconej obudowy.
Najwięcej obciążają system jest Affynity i On 1 raw. Stary PS 4 spoko , ale nie wiem jak najnowsze bo nie mam. Bez Radeona i z nie najgorszą MB dałem 1500PLN. Toż to tylko ttrochę więcej niż Intel :p
sokolnik
11-01-2019, 19:04
Gry a CPU:
różnica 10-15 klatek nie robi różnicy do okazjonalnego grania ... nie robi różnicy jeśli masz 90 zamiast 110. Robi różnicę jeśli masz 50 a 35 :) Ale wiadomo, w grach najważniejsza jest grafika.
Pobór mocy?
Mój zestaw (sam PC bez monitora) w spoczynku pobiera 60-70 W. W Wiedźminie (FullHD, wszystko na UBER, hairworks max) pobór około 260-290 W :) zasilacz 550W w końcu zaczął pracować (po 4 latach od zakupy) własnie teraz, gdy kupiłem kartę graficzną. W grach czy renderingu filmów pobór mocy jest większy wiadomo ale to i tak nie dobija do 60% mocy zasilacza :)
PC + monitor w spoczynku 85W.
paparapa
11-01-2019, 19:46
Gry a CPU:
różnica 10-15 klatek nie robi różnicy do okazjonalnego grania ... nie robi różnicy jeśli masz 90 zamiast 110. Robi różnicę jeśli masz 50 a 35 :) Ale wiadomo, w grach najważniejsza jest grafika.
Pobór mocy?
Mój zestaw (sam PC bez monitora) w spoczynku pobiera 60-70 W. W Wiedźminie (FullHD, wszystko na UBER, hairworks max) pobór około 260-290 W :) zasilacz 550W w końcu zaczął pracować (po 4 latach od zakupy) własnie teraz, gdy kupiłem kartę graficzną. W grach czy renderingu filmów pobór mocy jest większy wiadomo ale to i tak nie dobija do 60% mocy zasilacza :)
PC + monitor w spoczynku 85W.
Trochę żle to rozpatrujesz....
a to za sprawą mamienia nas legendarną mocą zasilacza. Co ten parametr oznacza tak na prawdę?
Ile watów jest w stanie dostarczyć do systemu? Na pewno całe 550 watów ? Jesteś pewien ? A jak kondensatory powysychają po x godzinach pracy to też?
Następne pytanie, przez jaki czas będzie dostarczał tą moc. godzinę, minutę a może tylko sekundę. Kolejne pytanie, jakie będą spadki napięć w poszczególnych napięciach wyjściowych przy dynamicznym obciążaniu. Itd itd :)
Najlepiej weź sobie do testów stary zasilacz i bez kombinowania nawet dynamicznym obciążeniem zobacz co się z nim dzieje :) pod obciążeniem.
Komputer nie pracuje liniowo tylko impulsowo, a ta wartość mocy podawana przez mądre programy to wartość średnia dla określonej jednostki czasu. W chwili gdy włącza się boost na maksa procek w impulsie weźmie więcej, dużo więcej niż deklarowane TDP. A gdzie reszta systemu? RAM chipsety .... Chwilowy pobór wielokrotnie i i o wiele przekracza tą moc podawaną na obudowie zasilacza. PYTANIE JEST JEDNO. jak długo to wytrzyma?
Mój system podaje, że pobiera około 200W . A testy wykazały że dopiero z zasilaczem 600 W, napięcia wyjściowe są relatywnie stabilne mimo dynamicznego obciążenia.
Więc nie spałbym tak spokojnie na Twoim miejscu :)
sokolnik
11-01-2019, 19:50
W tym tygodniu (chyba) była premiera RTX 2060... oglądam/czytam/porównuje... Najbardziej mnie ciekawi ilość rdzeni CUDA wykorzystywanych do obróbki VIDEO.
https://www.youtube.com/watch?v=Yh281LLAjU8
GTX 1060 ma 1280 rdzeni CUDA.
RTX 2060 ma 1920 rdzeni CUDA czyli tyle ile ma GTX 1070.
Na szczęście "staruszek" i odgrzewany kotlet 1070 Ti ma rdzenióófff 2432 :) także nadal daje radę jeśli chodzi o CUDA i nie poddaje się młodszym braciom tak łatwo :)
O dziwo RTX 2070 ma mniej rdzeni CUDA niż moja 1070Ti, bo ma ich 2 304 :)
GTX 1080 - 2560 CUDA
RTX 2080 - 2944 CUDA
Także jeśli ktoś szuka karty do obróbki VIDEO, opłaca/ło się kupić starego Pascala 1070/1070 Ti, ponieważ te karty mają odpowiednio 640 i 1152 rdzeni CUDA więcej od popularnego GTX 1060 :) Kolejnym skokiem w ilości rdzeni CUDA jest model RTX 2080, który ma ich więcej od GTX'ów 1060, 1070/1070Ti/1080 odpowiednio 1660,1024, 384 więcej.
Oczywiście rdzenie CUDA nie są najważniejsze, najważniejszy jest ray tracing :D :twisted: :D Jednak przy obecnych cenach RTX wydaję się opłacalny zakup jeszcze "starych" GTX'ów. Tym bardziej, że np. zakup RTX 2070 to koszt około 2400-2600 zł. Średnio około 500 zł więcej od 1070Ti :) jeszcze zależy od sklepu i cen.
Zerknij jeszcze na model 1160, który ma być czymś pośrednim i cenowo bardziej akceptowalnym póki nie zejdą z cenami za 2060.
Do obróbki szuka się ilość CUDA + szerokość szyny pamięci + MHz pamięci, można wybrać coś jeszcze starsze niż modele 1xxx.
Wyliczanie poboru zestawu to raczej nie programowo tylko miernikiem wyliczając z Amper ( tylko nie jakimś chińskim złomem bo szkoda życia ;) ) albo takim licznikiem co wpinamy do gniazdka.
sokolnik
11-01-2019, 20:07
Zerknij jeszcze na model 1160, który ma być czymś pośrednim i cenowo bardziej akceptowalnym póki nie zejdą z cenami za 2060.
Do obróbki szuka się ilość CUDA + szerokość szyny pamięci + MHz pamięci, można wybrać coś jeszcze starsze niż modele 1xxx.
Wyliczanie poboru zestawu to raczej nie programowo tylko miernikiem wyliczając z Amper ( tylko nie jakimś chińskim złomem bo szkoda życia ;) ) albo takim licznikiem co wpinamy do gniazdka.
1160? Serio? Jest/będzie coś takiego? :)
Tu jest jeszcze fajne porównanie kart i recenzja 2060 :)
https://www.youtube.com/watch?v=V50jOtsWSZY
Mam miernik z OBI czy CASTORAMY wpinanym do gniazdka, wyświetla aktualne zużycie... Orno OR-WAT-419 - o taki (https://www.euro.com.pl/liczniki-energii/orno-or-wat-419.bhtml?gclid=Cj0KCQiAmuHhBRD0ARIsAFWyPwhqzjdGah VPyybPU9RRioRJw6C3bO66WOaDR0q17s2oh3KPD1kOteAaAgGD EALw_wcB&gclsrc=aw.ds) :)
Z tego co ploty mówią- tak. Najogólniej RTX2060 tylko bez ray-tracing'u czy jak to tam się zwie. ;)
paparapa
11-01-2019, 20:32
Tu jest jeszcze fajne porównanie kart i recenzja 2060 :)
https://www.youtube.com/watch?v=V50jOtsWSZY
Mam miernik z OBI czy CASTORAMY wpinanym do gniazdka, wyświetla aktualne zużycie... Orno OR-WAT-419 - o taki (https://www.euro.com.pl/liczniki-energii/orno-or-wat-419.bhtml?gclid=Cj0KCQiAmuHhBRD0ARIsAFWyPwhqzjdGah VPyybPU9RRioRJw6C3bO66WOaDR0q17s2oh3KPD1kOteAaAgGD EALw_wcB&gclsrc=aw.ds) :)
Fajny miernik :) , tylko nie kupuj innego i nie porównuj wyników bo będzie kłopot :)
A najlepiej zmierzysz licznikiem od elektrowni :)))))
Fajny miernik :) , tylko nie kupuj innego i nie porównuj wyników bo będzie kłopot :) Dokładnie, ale lepszy taki niż zabawa z pomiarem amper tanim chińskim miernikiem, chyba że chodzi o to żeby obserwator porównywał jak bardzo się wychylasz podczas pomiaru :)
sokolnik
11-01-2019, 21:47
śmiejcie się śmiejcie :) testowałem lampę na biurku z żarówką 60W :)
zgadnijcie ile miernik wskazywał?
właśnie równe 60W :)
paparapa
11-01-2019, 23:48
śmiejcie się śmiejcie :) testowałem lampę na biurku z żarówką 60W :)
zgadnijcie ile miernik wskazywał?
właśnie równe 60W :)
No to gratuluje tak dobrej żarówki :))))
sokolnik
12-01-2019, 01:10
No to gratuluje tak dobrej żarówki :))))Miernik jest dobry i tyle w temacie :)
Zresztą pobór mocy u mnie pokrywa się z testami opiniami na internecie :)
kurczeblade
12-01-2019, 01:40
Powiem Wam że jeśli AMD utrzyma takie ceny procesorów, to już nigdy nie kupię Intela. Ja zawsze kupowałem Intela procki, teraz miałem spory dystans do Ryzena, bo to AMD ☺ ale mając taką wydajność za tak spoko cenę , jestem mega zadowolony. Nie wiem czy karta grafiki na tu jakiś mocny wpływ na obróbkę, ale pliki z d850 śmigają aż miło, przy moim wcześniejszym i5 to spory skok do przodu. Tak samo jak gry, przy tym zestawie co mam to wszystko lata powyżej 100kl/s, na ps4 miałem 30 kl/s i byłem zadowolony , a tutaj ustawienia ultra i poniżej 60 nic nie schodzi ;) jak ktoś ma wątpliwości co do AMD to polecam się przełamać
Zapewne z Intela tez byłbyś zadowolony ale nie o to chodzi, trzeba skalkulować zwyczajnie i AMD opłaca się zwłaszcza jak policzymy zestaw z płytą główną bo do intela badziewia za 400zł nie kupisz, a do AMD są bardzo dobre płyty nawet za 300zł, jeśli ktoś nie ma problemu z kasą to inna sprawa.
Intel wróci do gry ale w 2020 roku i to dość mocno ale to taka sama śpiewka jak dla tych co zastanawiają się czy kupić nowego D7500, a dyskusja jest o tym że zaraz na rynku pojawi się sony A9II ;)
sokolnik
12-01-2019, 12:34
Powiem Wam że jeśli AMD utrzyma takie ceny procesorów, to już nigdy nie kupię Intela. Ja zawsze kupowałem Intela procki, teraz miałem spory dystans do Ryzena, bo to AMD [emoji5] ale mając taką wydajność za tak spoko cenę , jestem mega zadowolony. Nie wiem czy karta grafiki na tu jakiś mocny wpływ na obróbkę, ale pliki z d850 śmigają aż miło, przy moim wcześniejszym i5 to spory skok do przodu. Tak samo jak gry, przy tym zestawie co mam to wszystko lata powyżej 100kl/s, na ps4 miałem 30 kl/s i byłem zadowolony , a tutaj ustawienia ultra i poniżej 60 nic nie schodzi ;) jak ktoś ma wątpliwości co do AMD to polecam się przełamaćPodobno karta graficzna nie robi różnicy w obróbce. A jeśli robi to minimalnie praktycznie niezauważalne.
GPU robi straszną różnicę w obróbce video. Eksport pliku finalnego jest 5 razy szybszy teraz u mnie. Jestem mega z tego zadowolony, bo eksport trwa teraz 20 min a nie 2h :)
kurczeblade
12-01-2019, 13:48
Ja nie bawię się w filmy, kartę g. mogłem zostawić starą, ale zostało dawnych lat trochę zainteresowania grami, chociaż widzę że będzie ciężko jednak w coś się wkręcić,
bo ani tu nie ma czasu na gry, a zarazem chęci, ale karta grafika zostanie, chyba dla zaspokojenia swojego kaprysu.
Ja nie bawię się w filmy, kartę g. mogłem zostawić starą, ale zostało dawnych lat trochę zainteresowania grami, chociaż widzę że będzie ciężko jednak w coś się wkręcić,
bo ani tu nie ma czasu na gry, a zarazem chęci, ale karta grafika zostanie, chyba dla zaspokojenia swojego kaprysu.
Jak nie masz czasu na gry to pójdź w VR :). Ja sobie ściągnąłem Samsung HMD Odyssey i jest fajna zabawa :). Wtedy wykorzystasz moc karty.
Podobno karta graficzna nie robi różnicy w obróbce. A jeśli robi to minimalnie praktycznie niezauważalne.
Jak uzywasz programu, ktory nie wspiera gpu, albo robi, to słabo, to nie robi roznicy.
panowie nowy sezon i chciałbym by laptop do pracy w terenie przyspieszył ...wiadomo procka nie zmienię ale czy z 8gb zmiana na 12-16 odczuje różnice? bo teraz wrzucając do lr zdjęcia masowo np 200-300 zdj to komp dostaje takiej zadyszki ze aż mi wskaźnik myszki skacze od zamulenia :) wszystko sie zmieniło odkąd z lr 4 przeszedłem na pakiet miesięczny .czy czas na zmianę lapa ? laptop to lenovo y50-70 z i7 4720hq 4 rdzenie
RAM w tym przypadku nic nie da, tu wszystko zalezy od wydajności procesora, a ten jest strasznie słabiutki co masz w laptopie.
( kilka dni temu szukaliśmy ze znajomym wydajnego laptopa (https://www.x-kom.pl/p/483726-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y530-15-i7-8750h-16gb-2561tb-gtx1060.html) )
Z tym strasznie słabiutkim to chyba przesadziłaś ;)
Strasznie słabiutki bo wydajność na poziomie Ryzen 3 2200G lub i3-8100 ale jak podkręcisz tego i3 to w Lr/Ps będzie sporo wydajniejszy, te stare i7 w laptopach są tragiczne, zresztą i5 też, dopiero się ruszyło przy serii 7xxx.
ja go kręcę na 3.3 na wszystkich jajach przy temp 85 st ..ale mam dziwne wrażenie ze ostatnio lr zaczął mi strasznie mulic tzn zacinać całego kompa... albo przesiadka na jakies jabłko ...no zobacze...bo mowie ram nie drogi to na sezon bym go jeszcze podratował ramem...ale skoro mówicie ze dokładka nic nie da to bez sensu..
85 stopni na cpu w laptopie to piekło, które może się odbijać na całym sprzęcie, nie jest tez wykluczone że cpu już jest wrakiem od przegrzania, możesz sobie wrzucić jakieś testy wydajności cpu.
jabłko to też intel i ta sama wydajność tylko za średnio +50% drożej :)
Cześć Koledzy :)
Możecie mi podpowiedzieć co mogę zmienić żeby dość znacznie przyspieszyć obróbkę w PS-ie? Chodzi mi konkretnie o otwieranie i nanoszenie zmian na kilkudziesięciu plikach nef w Adobe Bridge (zdjęcia z matrycy 46mln px).
Bebechy:
- Intel(R) Core(TM) i5-4690 CPU @ 3.50GHz
- MS-7918
- 12,0 GB RAM (dual: 2x4GB i 2x2GB)
- NVIDIA GeForce GTS 250
Choć znajomy namawia na zakup nowego kompa nie wiem czy jakaś aktualizacja tego co powyżej nie wystarczy mi jeszcze na jakiś czas (nie odpalam gier na PC).
Jak myślicie?
sokolnik
12-04-2019, 12:47
I7 6, 7 generacji delikatnie podkrecony, 16 GB RAM, ssd, i byłoby miodzio.
Dowiedz się jaki procesor możesz wsadzić do swojej płyty głównej...typko pytanie czy to gra warta świeczki.
Wysłane z mojego Hułałeja
Cześć Koledzy :)
Możecie mi podpowiedzieć co mogę zmienić żeby dość znacznie przyspieszyć obróbkę w PS-ie? Chodzi mi konkretnie o otwieranie i nanoszenie zmian na kilkudziesięciu plikach nef w Adobe Bridge (zdjęcia z matrycy 46mln px).
Bebechy:
- Intel(R) Core(TM) i5-4690 CPU @ 3.50GHz
- MS-7918
- 12,0 GB RAM (dual: 2x4GB i 2x2GB)
- NVIDIA GeForce GTS 250
Choć znajomy namawia na zakup nowego kompa nie wiem czy jakaś aktualizacja tego co powyżej nie wystarczy mi jeszcze na jakiś czas (nie odpalam gier na PC).
Jak myślicie?
Nie ma sensu tam nic innego wciskać, jakieś i7 tamtej generacji wiele ci nic nie da, zwiększanie ram też, grafa nie ma wpływu, zwiększysz komfort jedynie SSD jeśli takiego nie masz w zestawie.
Teraz po spadkach cen można bazowy zestaw MB+CPU+RAM+SSD dość tanio kupić.
Najlepsze ceny ostatnio są RAM, 2x8GB 3000MHz CL15 po 350zł ostatnio trafiają się coraz częściej.
Akurat system mam na SSD 250gb i pomyślałem, że może jak dołożę ramu, np. takie https://m.ceneo.pl/32081825 (bo dwie karty mam z innej parafii) to trochę przyspieszy... No nic, w takim razie chyba trzeba od nowa ten cały szajs złożyć.
sokolnik
12-04-2019, 14:33
Popatrz na AMD, tanie procki i bardzo chwalone. Pytanie czy AMD jest dobre do obróbki zdjęć...
Suzkaj używek :) sprzedać Ci? :)
Jak już zdecyduje się na wymianę kompa to i tak najpierw będę chciał pozbyć się swojego :) wtedy będę wiedział ile dołożyć.
sokolnik
12-04-2019, 15:45
To planuj to tak, by sprzedać jednego dnia i tego samego dnia zamawiać części nowego kompa, bo potem jak coś źle zaplanuje to można być bez kompa parę tyg :)
No a tego byśmy nie chcieli :)
Wiecie, czasem jak się o czymś nie ma pojęcie, lepiej po prostu siedzieć cicho niż zaśmiecać świat i czyjeś wyobrażenia pseudowiedzą. Większość z wpisów pod takimi tematami sprawia, że aż prosi się o modyfikację starego przysłowia na „Mowa jest śmieciem a milczenie złotem.” I proszę bardzo, obrażajcie się jeśli tylko macie ochotę.
- Zalecanie podkręcania komputera mającego służyć do pracy to jak pisać o chipowaniu samochodu na taksówkę – głupie, prawda ? Współczesne procesory dynamicznie zarządzają taktowaniem zegarów. Mnożnik zmieniają w zależności od potrzeb, obciążenia i temperatury. Nieobciążony procesor może pracować z taktowaniem 1 GHz, obciążony w trybie Turbo 3 GHz a bez tego trybu powiedzmy 2 GHz. Do tego dochodzi płynna zmiana maksymalnego dostępnego taktowania w zależności od ilości używanych rdzeni. Podkręcając zwiększamy ilość wydzielanego ciepła. W efekcie nieznaczne, i kompletnie nieodczuwalne podczas pracy, przyspieszenie szybkości pracy rdzeni będzie krótkotrwałe. Chyba, że zainwestuje się krocie w system chłodzenia, ale to bez żadnego sensu bo za zestaw „procesor do podkręcenia + bardzo wydajny system chłodzenia” często trzeba zapłacić więcej niż za pracujący standardowo wyższy model tego procesora. Co więcej podkręcanie może drastycznie skrócić żywotność procesora, szczególnie, że wymaga także zwiększenia ponad nominalne napięcia jego zasilania. Słowo, o takiej „poradzie” i jej bezsensowności można by pisać długo i mocno. Ot choćby o ograniczeniach zasilania płyt głównych przy takich zabiegach i ich trwałości, zasilaczy itp. A wiecie, że jak szlag trafi przeciążony ważniejszy komponent to spalić może się wszystko – wraz z tym stracić można także wszelkie dane.
- Wpływ częstotliwości pracy pamięci na ogólną wydajność systemu, widoczny jest wyłącznie w benchmarkach bo i tego nikt na co dzień nie odczuje. Najlepiej jeszcze jeśli będą to specjalistyczne benchmarki pamięci. Nie ma sensu inwestować w drogie, zbyt szybko, ponad zalecane przez producenta procesora, taktowane moduły – lepiej zwiększyć pojemność pamięci. Jeśli ktoś chce pracować na wielu oknach i wątkach naraz to przydadzą się mu 32 GB RAM i wyłącznie pliku wymiany.
- W ogóle unowocześnianie starego komputera celem poprawy jakości i komfortu pracy na nim w większości przypadków jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto. To tak jak poprawiać coś w starym samochodzie albo podpierać belkami rozpadającą się chałupę. Zrobisz coś z jednej strony, poleci z drugiej a na każdym kroku będą wychodzić ograniczenia czyniące cały zabieg bzdurą.
Prawdziwą poprawę jakości pracy odczułoby się przez likwidację wąskich gardeł systemu, problem w tym, że niemal zawsze są one integralną tego systemu częścią i zlikwidować się ich nie da. Stosowane rozwiązania mogą być co najwyżej doraźne. Pamiętajcie też, że cały czas ładuje się pieniądze w stary komputer a podzespoły nie są nieśmiertelne.
Z piasku bicza nie ukręcicie , i choć to brutalna prawda, to może lepiej ją sobie uświadomić niż trwonić pieniądze na bezsensowne upgrade’y sprzętu. Lepiej go sprzedać albo nawet wyrzucić na śmietnik, bo tak w ogólnym rozrachunku wyjdzie taniej i po prostu kupić nowy, nowoczesny komputer pozwalający na kilka lat komfortowej pracy. Zanim kupicie – sprawdźcie jakie są warunki optymalnej pracy aplikacji z których zamierzacie korzystać i to traktujcie jako podstawę nowego sprzętu. Później rozwińcie ją o swoje dodatkowe oczekiwania.
I na koniec – wbrew wielu „fachowcom” - kupno porządnego notebooka wcale nie musi być droższe niż składanie desktopa a daje mnóstwo dodatkowych zalet. Warto to rozważyć.
Zatem drodzy forumowicze – płodzicie lawinowo wpisy w tym komputerowym zakątku forum, ale szczerze pisząc – przynajmniej 95 % z nich to piramidalne bzdury. Osoba bez znajomości tematu nie ma szans by z tego natłoku bzdetów wyłowić nieliczne posty mające jakiś sens. Nie znacie się na czymś, nie odzywajcie się na ten temat, chyba, że z pytaniami. Sami też będziecie prędzej czy później potrzebować w jakimś temacie pomocy i pomyślcie, że wówczas traficie na rady „fachowców” o poziomie kompetencji zbliżonym do Waszego – naprawdę tego chcecie ? Odrobina odpowiedzialności za słowa nikomu nie zaszkodzi.
nikoniarz
13-04-2019, 14:16
@Khedron (https://forum.nikoniarze.pl/members/61519-Khedron), poszedłeś w skrajności w skrajność...
MarcinSt
13-04-2019, 14:37
Panowie korzystając z tematu czy takiego starucha da się nieco podkręcić
23526
Khedron
Niestety tylko troszkę masz racje i szkoda było tak dużego posta bo to czy coś jest podkręcone w twoim zestwei nawet nie wiem czasami.
Od dawna masz coś takiego jak XMP i przykładowo kostki RAM, które sprzedawano z oznaczeniami 2400MHz CL14 1.2V po selekcji mają naklejki 3000MHz CL16 1.35V i zapisany profil XMP żeby to wszystko działało poprawnie, dlatego czasami ludzie tanio kupuja te modele 2400MHz bo nawet na automatycznym kręceniu jesli jest profil XMP to te pamięci działają jak ten droższy model :)
A czym jest np działanie procesora gdzie XMP podnosi ci szybkość jednego rdzenia albo dwóch, albo sam to robisz, to tez podkręcanie.
Karty graficzne, które po włączeniu gry dostają odpowiednie podkręcenie żeby było więcej fps bez wiedzy użytkownika.
itd
Samo kręcenie na stałe na sztywno uważam za szkodliwe dla sprzętu plus koszty nie tak małe jakby sie wydawało za energie, tylko że mamy nadal profile i jeśli podzespoły zgodne ze sobą to ładnie wszystko chodzi z profilami XMP.
AMD ma tu zaletę sporą bo kupujesz płytę za 350zł plus odpowiedni RAM i całość można ładnie podkręcać bez szkody dla sprzętu i na tyle to dobrze działa że nie narażamy się na koszty np energii, Intel juz tu taki super nie jest bo trzeba więcej wydać na płytę żeby to dobrze działało.
Podsumowując podkręcanie ma sens jeśli sprzęt do tego jest odpowiedni i potrzeba nam tych kilku % więcej wydajności.
Panowie korzystając z tematu czy takiego starucha da się nieco podkręcić
23526
Domyślam się że laptop, więc nic tam nie zrobisz zwłaszcza że dość stary, wpakowanie SSD żeby win10 ładnie chodził ma zawsze sens jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.
Właśnie zadusiłem mój system 171 nef-ami zaimportowanymi do CR; wrzuciłem jedną korektę...i od kilku min nadal czekam (zamiast zdjęć na "taśmie filmowej" pojawiły się jakieś wykrzykniki... ;)).
....
Koledzy, jeśli chciałbym pójść jednak bardziej w stronę mobilności to jaki laptop, który uciągnąłby powyższe badziewie, polecilibyście?
Tak kombinuję: na laptopie, w terenie robię w CR selekcję zdjęć a do ew.późniejszej obróbki podpinam, już w domu, monitor zewnętrzny (tym samym pozbywam się stacjonarnego pudła).
Co myślicie?
Wszystko zależy raczej od kwoty jaką chcesz wydać.
No to spokojnie dobierzesz dobry model, do 4 tysięcy masz już gamingowe laptopy co może dziwnie brzmieć ale one zapewniają dużą wydajność, zazwyczaj jest bardzo dobry procesor, SSD na PCIe, jakaś karta graficzna, matowy nie najgorszy ekran, dużo RAM, konkretnych modeli ci nie podam.
Ok, dzięki. Poszperałem trochę i spodobał mi się Lenovo ThinPad E580. Na pewno zdecyduję się na dodatkową kartą graficzną (wyczytałem, że subskrybowany PS wykorzystuje obecnie GPU) ale nie wiem jeszcze jaki procek i ile ram-u (po co przepłacać za coś czego się defacto nie wykorzysta). Dyski mam ze starego (byłyby traktowane jako magazynowe) także ssd250gb powinien wystarczyć.
Nie wiem jeszcze tylko czy E580 będzie dobrze współpracował z moim starym Eizo S2243W.
Ok, dzięki. Poszperałem trochę i spodobał mi się [...]
Odpuściłem na razie szukanie substytutu na miejsce obecnego kompa ponieważ na "chwilę" przeprosiłem się z i5-tką i kiepską kartą graficzną; po zaaplikowaniu nowej pasty chłodzącej na procka i gts-a komp, bez większych opóźnień i przestojów, raźniej ruszył do boju (w CR, po kilku korektach, dość ładnie pociągnął za jednym zamachem niecałe 500nef-ów).