Zobacz pełną wersję : Adapter do Nikon D5300 dla Helios-44-2 2/58 (Zenit-E)
Witam, jaki potrzebuję zakupić adapter aby do aparatu Nikon D5300 zamontować obiektyw z Zenit-E Helios-44-2 2/58?
Pozdrawiam
greku792
25-11-2018, 20:25
Potrzebujesz adapter m42 na nikim F na portalu aukcyjnym pełno tego jest.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
greku792
25-11-2018, 20:27
I jeszcze jedno. Są dwa rodzaje z soczewka i bez. Kup ten bez, ponieważ ten z soczewka i tak nie pozwoli ostrzyć na nieskończoność a tylko popsuje jakość obrazka.
Dziękuję za odpowiedź. Czyli wystarczy coś takiego "adapter-m42-do-nikona-cienki-przejsciowka-nikon-i5439081809" (proszę wkleić w google)? Pozdrawiam
czy bardziej chodziło o taki: adapter-m42-nikon-f-i7611689995 ?
Martutittu
06-11-2019, 12:08
I jeszcze jedno. Są dwa rodzaje z soczewka i bez. Kup ten bez, ponieważ ten z soczewka i tak nie pozwoli ostrzyć na nieskończoność a tylko popsuje jakość obrazka.
greku792
O matko, cytuję post sprzed roku :D
Adapter z soczewką to jest taki pic na wodę?? Tak się zastanawiam nad kupnem dandeliona i do Nikona znalazłam tylko 2 opcje - albo z samym chipem, albo z chipem i soczewką (że niby ostrzy w nieskończoność).
Z tego, co piszesz jednak wynika, że soczewka tylko mydli i tyle?
greku792
06-11-2019, 12:19
No tak. Moim zdaniem to nic nie daje, najlepiej wuslac do kogoś obiektyw do przerobienia i wtedy masz bagnet nikon F i nieskończoność. Koszt takiej przeróbki przy Heliosie m42 to jakies 250zl z tego co sie dowiedziałem.
Martutittu
06-11-2019, 16:46
Mam 3 obiektywy z bagnetem M42, to trochę szkoda je przerabiać wszystkie :)
Myślę jeszcze nad opcją kupienia samego dandelionu i do tego dokupić adapter bez chipa, ale z soczewką do potestowania.
Dzięki za opcje, dopytam ile w moim serwisie by wzięli za przerobienie obiektywu.
madebyzosiek
06-11-2019, 17:10
Mam 3 obiektywy z bagnetem M42, to trochę szkoda je przerabiać wszystkie :)
Kup sobie jakieś bezlustro APS-C używane, będziesz miał fajną zabawę z dowolnym bagnetem, bez przerabiania, do tego dużo łatwiej ustawiasz ostrość manualnie.
Martutittu
06-11-2019, 17:59
Mnogość opcji mnie zabije :D.
Myślę jednak, że zakup nowego aparatu może być nieco większym wydatkiem niż zakupienie odpowiedniego adaptera.
Tym bardziej, że dzisiaj dopiero zrozumiałam jakim potencjałem są pierścienie pośrednie, które kupiłam dawno temu.
Cóż, lepiej późno niż wcale.
madebyzosiek
06-11-2019, 18:11
Szybko też zrozumiesz, że ustawienie ostrości manualnie w wizjerze D5xxx jest trudnym zadaniem ;) Adapter bez soczewki nie da Ci nieskończoności, ten z soczewką popsuje cały efekt szkieł M42, zaczniesz przerabiać, kombinować i nagle odkryjesz, że wydałeś kilka stów, czyli tyle ile potrzebujesz na jakikolwiek bezlustro, w którym zabawa starymi szkłami będzie fajna od razu ;)
Martutittu
06-11-2019, 18:16
Zgoda, ale są opcje ustawiania ostrości na ekranie w trybie LV. Nie jest idealnie, ale działa i zdecydowanie ułatwia sprawę.
Ogólnie mam już adapter, ale ten najtańszy, najprostszy i kompletnie prymitywny. Chciałam sobie trochę ułatwić sprawę bez wydawania nie wiadomo ilu pieniędzy od razu :)
madebyzosiek
06-11-2019, 20:01
Ogólnie mam już adapter, ale ten najtańszy, najprostszy i kompletnie prymitywny.
I to jest najlepszy adapter. Boli brak nieskończoności, ale zabawa jest fajna :)
Martutittu
06-11-2019, 23:21
I to jest najlepszy adapter. Boli brak nieskończoności, ale zabawa jest fajna :)
Może sobie po prostu daruję inne opcje, a zaoszczędzone pieniądze spożytkuję bardziej kreatywnie :D