Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Hohe Wand
Przedstawiam do oceny kilka kadrow z Hohe Wand
Zapraszam
1.
17416
2.
17417
3.
17421
4.
17418
5.
17419
6.
17420
pierwsze trzy zdjęcia mają w sobie coś mistycznego. 3 najbardziej mi się podoba ze względu na "czystość" kadru
Nikonozaur
25-11-2018, 01:02
Miejsce i warunki super, ale kadrowo i technicznie niestety nieco odstaje.
Miejsce i warunki super, ale kadrowo i technicznie niestety nieco odstaje.
Zdaje sobie sprawe, ze te zdjecia nie sa perfekcyjne.
Jestem amatorem i wystawiajac zdjecia na tym forum chcialbym uslyszec wasze opinie i podpowiedzi co moglbym zrobic lepiej.
Bylbym wdzieczny gdybys mogl troche rozwinac i napisac jak ty bys to widzial.
Pozdrawiam
Nikonozaur
25-11-2018, 20:20
Żaden aparat nie ma takiej rozpiętości tonalnej aby objąć wszystko od cieni po jaskrawe światła. Zapisany materiał jest niewdzięczny w obróbce: cienie okazują się matecznikiem szumów, światła przepałami.
Pierwsze co rzuca się w oczy to brak spójności kolorystycznej zestawu. Pierwsze trzy skopane nieprawidłowym balansem bieli. Wskazują na to fiolety w chmurach i ogólnie "dziwne" kolory. Pozostałe trzy w miarę. Najlepsza pod względem obróbki jest szóstka, tam chyba niewiele grzebałeś. :) Za to ona jest najsłabsza kadrowo - niewyraźny konar włażący widzowi w oczy nie był najszczęśliwszym pomysłem. Piątka równie słaba: drzewko piękne, ale obcięcie mu nogi.... Czwórka miałaby zadatki na coś ciekawszego jednak drzewko i taras widokowy nie korespondują ze sobą w tym układzie. W dodatku niebo masz skopane (wygląda na polar). Trójka w/g mnie jest zdecydowanie najlepsza kadrowo, oko wędruje od drzewka przez krawędź doliny i ląduje na dalekich wzgórzach utopionych we mgle. Fotkę kładzie jednak obróbka. Pozdrawiam.
3 i 4 są zarąbiaste!!!
z 3 zdjął bym odrobinę fioletów, ale tak czy siak jest mega!
Żaden aparat nie ma takiej rozpiętości tonalnej aby objąć wszystko od cieni po jaskrawe światła. Zapisany materiał jest niewdzięczny w obróbce: cienie okazują się matecznikiem szumów, światła przepałami.
Pierwsze co rzuca się w oczy to brak spójności kolorystycznej zestawu. Pierwsze trzy skopane nieprawidłowym balansem bieli. Wskazują na to fiolety w chmurach i ogólnie "dziwne" kolory. Pozostałe trzy w miarę. Najlepsza pod względem obróbki jest szóstka, tam chyba niewiele grzebałeś. :) Za to ona jest najsłabsza kadrowo - niewyraźny konar włażący widzowi w oczy nie był najszczęśliwszym pomysłem. Piątka równie słaba: drzewko piękne, ale obcięcie mu nogi.... Czwórka miałaby zadatki na coś ciekawszego jednak drzewko i taras widokowy nie korespondują ze sobą w tym układzie. W dodatku niebo masz skopane (wygląda na polar). Trójka w/g mnie jest zdecydowanie najlepsza kadrowo, oko wędruje od drzewka przez krawędź doliny i ląduje na dalekich wzgórzach utopionych we mgle. Fotkę kładzie jednak obróbka. Pozdrawiam.
Dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz.
Dzieki takim ludziom jak ty, ludzie tacy jak ja moga sie czegos nauczyc.
Dziekuje i pozdrawiam :)
- - - - kolejny post - - - - - -
basket dziekuje
sokarsg-1
26-11-2018, 19:21
3 zdecydowanie najlepsza kadrowo i jedynka też w miarę ale chyba słońce nie jest idealnie w środku. Niestety 3 psują fiolety, te co prawda w naturze występują czasami przy wschodzie(częściej) i zachodzie(rzadziej) ale akurat Ty chyba nie miałeś takich warunków. Chętnie obejrzałbym 3 lepiej wywołaną. 5 szkoda że nie skadrowałeś w taki sposób że słońce w 1/3 a 2/3 drzewko.
krzysztofz24
26-11-2018, 20:07
3 jest miazdzaca. Bardzo mi sie podoba pod kazdym wzgledem. I kadr i kolory...no wszystko:-)
przedmówcy w zasadzie wyczerpali temat, od siebie tylko dodam, że pierwsze wrażenie to strasznie "sprany" pierwszy plan później jest lepiej. Jedynka i dwójka w zasadzie takie same - trzeba wybrać jedną.
Trójka najlepsza kompozycyjnie
Ja jeszcze dodam, że zbyt mocne wydobywanie cieni jest przerażajace w dzisiejszej dobie cyfrowych możliwości suwakologicznych. Lubię, jak fotografie zachowują ten naturalny gradient od bieli do czerni, a nie tylko szarość. Kamienie na 1 i 2 są po prostu okropne
jurkarol
13-02-2019, 00:59
Żadne nie jest ani 'mega' ani 'miazga' - nie wiem co to znaczy, więc napiszę po ludzku:
Kolorystyka 5 i 6 i naturalność jest dobra, miło się patrzy, choć kadr źle uciety dość przeszkadza... zaś 1-4 - szkoda że obrobione zbyt mocno. Pokaż je bez obróbki może?