PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki laptop do obrobki zdjęć

SplawikD300
23-11-2018, 01:39
Witajcie
Szukam laptopa do obrobki zdjęć ale nie koniecznie znam się na tych wszystkich parametrach.
Czy możecie mi doradzić jaki sprzęt mogę kupić do 5 tys.
Zglosilem się do jednej firmy i zaproponowali mi laptop o ponizszych parametrach, ale tak jak juz wcześniej napisałem nie wiem z czym to się je :)

HYPERBOOK N85S [N850EJ1] GTX 1050
- Ekran: 15,6" FullHD IPS 1920 x 1080 LED, Matowy
- Kalibracja ekranu: 0 Brak
- Procesor: Intel Core™ i7-8750H 6 x 2.20 - 4.10GHz Turbo, 9MB L3 cache, UHD 630, 45W
- Karta Graficzna: NVIDIAŸ GeForce GTX 1050 4GB GDDR5
- Klawiatura: Podświetlana klawiatura z serii N - Układ US, Full Color LED
- Pamięć RAM: 16 GB (1 x 16) DDR4 2666 MHz
- Dysk SSD M.2: Samsung SSD 500GB 860 EVO M.2 2280 (read/write; 550/520MB/s)
- Dysk twardy 2,5": 0 Brak
- Sieć Bezprzewodowa WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 9260 (802.11 a/c) M.2 WLAN + Bluetooth
- Napęd: 0 Brak Napędu
- MODEM 3G / GPS: brak
- System operacyjny: Brak
- Instalacja systemu operacyjnego: 0 Brak
- Pasta termoprzewodząca: Pasta termoprzewodząca Gelid GC-EXTREME na CPU oraz GPU (GRATIS !)
- Układ chłodzenia: Standardowy układ chłodzenia
- Custom BIOS logo: Domyślne logo HYPERBOOK podczas uruchomienia laptopa
- Logo na klapie matrycy: Standardowe logo Hyperbook
- Pakiety Gwarancyjne: Standard - 24 miesiące Door to Door [+Dożywotnie wsparcie techniczne]

Cena: 4 259 zł brutto

sokolnik
24-11-2018, 20:34
jakie pliki będziesz obrabiać? w sensie jaki masz aparat?

podzespoły ma dobre.
dowiedz się czy matryca nadaje się do fotografii? Ekrany laptopów często przekłamują kolory i do foto nadają średnio a nawet bardzo średnio.

ksh
24-11-2018, 20:38
Pewnie powiedzą że się nadaje :)

Nikkoś
24-11-2018, 20:40
Dysk wsadził bym wydajniejszy choć o mniejszej pojemności , o ile płyta obsługuje NVme ( PCIE ) , np Samsung 970 Evo M.2 250GB .Można zawsze dokupić jako magazyn ssd 2,5"
Albo coś takiego z systemem
https://www.asus.com/pl/ROG-Republic-Of-Gamers/ROG-GL553VE/overview/
Nabyłem takiego rok temu , dodałem Samsung 970 Evo M.2 250GB i jest OK .
Oczywiście matryce w lapkach jak wspomnieli Koledzy są takie sobie .

poste
24-11-2018, 20:57
Wygląda na typowo gamingowy. Procesora i7 nie wykorzystasz specjalnie przy LR, podobnie karty graficznej. Do obróbki zdjęć w LR wystarcza spokojnie zintegrowana karta graficzna. Bez systemu operacyjnego chcesz kupić? Co zainstalujesz?
Warto kupić z dobrymi gniazdami do podłączenia monitora, DisplayPort lub USB z Thunderbolt żeby nie było problemów z kalibracją monitora, itp. Jeśli poważniej myślisz o obróbce zdjęć, to najlepsza matryca laptopa nie da części tego, co monitor graficzny, skalibrowany i nawet dość niedrogi.

ksh
24-11-2018, 20:59
Jakoś mi nie pasuje ten cały hyperbook, brałbym coś innego chińskiego ale już z wyrobioną marką, co do wydajności to w laptopie każdy lepszy cpu/gpu stworzy piekiełko i niestety będzie głośno nawet przy dobrych rozwiązaniach chłodzenia, wiec trzeba balansować z wydajność kontra komfort użytkowania, cztery rdzenie w i5 z wysokim zegarem z najnowszej serii wypada chyba ciekawiej niż na siłę pchać się w starsze i7.

grizz
25-11-2018, 11:24
Przecież hyoerbooki to po prostu kolejne wcielenie clevo. Opinie mają ok.

Aeon88
25-11-2018, 22:02
Procesora i7 nie wykorzystasz specjalnie przy LR

Przecież procek i ram to podstawa w Lr i PS. Niech bierze najszybszy jaki dają w budżecie.

cztery rdzenie w i5 z wysokim zegarem z najnowszej serii wypada chyba ciekawiej niż na siłę pchać się w starsze i7.

Nie ma mobilnych procków 9 gen jeszcze od intela. Najnowsze to 8gen, z jakiej paki i7 8750H jest stary? Który i5 mobilny, tym bardziej 4jajowy będzie wydajniejszy od i7 8750H w zastosowaniach Lr/PS???

Czasem zanim się coś komuś doradzi lepiej się zastanowić 2x.

ksh
25-11-2018, 22:14
Faktycznie nie ma mobilnych 9xxx, szkoda.
Miałem na myśli żeby szukać czterech rdzeni z najwyższym możliwym zegarem, nie koniecznie i7 bo dyskutujemy przecież o Lr.

Aeon88
25-11-2018, 22:20
Mobilne i5 nawet 4jajowe mają niewiele wyższy zegar niż mobilne i7. Dużo zyska na wydajności biorąc mobilny i7 6C/12T niż i5 4C/4T z lekko wyższym zegarem.

Zelber
25-11-2018, 22:28
Jakoś mi nie pasuje ten cały hyperbook, brałbym coś innego chińskiego ale już z wyrobioną marką, co do wydajności to w laptopie każdy lepszy cpu/gpu stworzy piekiełko i niestety będzie głośno nawet przy dobrych rozwiązaniach chłodzenia, wiec trzeba balansować z wydajność kontra komfort użytkowania, cztery rdzenie w i5 z wysokim zegarem z najnowszej serii wypada chyba ciekawiej niż na siłę pchać się w starsze i7.
Używam Hyperbooka Sl502(i7-6700hq, GTX 1070, 16 GB ramu, łącznie 1TB SSD) już ponad 2 lata. Poza problemami z płyta główną rozwiązanymi na gwarancji chwalę sobie. Nie ma absolutnie żadnych problemów z throatlingiem czy to procka czy grafiki.
Jest tylko jedna rzecz do której można się przyczepić - fatalny ekran dający paskudne zafarby.

poste
25-11-2018, 22:32
Przecież procek i ram to podstawa w Lr i PS. Niech bierze najszybszy jaki dają w budżecie.

Nie ma mobilnych procków 9 gen jeszcze od intela. Najnowsze to 8gen, z jakiej paki i7 8750H jest stary? Który i5 mobilny, tym bardziej 4jajowy będzie wydajniejszy od i7 8750H w zastosowaniach Lr/PS???

Czasem zanim się coś komuś doradzi lepiej się zastanowić 2x.

Zawsze lepiej brać coś lepszego, niż gorszego, wiadomo. Tyle, że to słabsze bywa wystarczające, a budżet zwykle nie jest z gumy.
Napisałem to w sensie, żeby sprawdzić cenę i5-8XXX, różnice w wydajności nie są dramatyczne względem i7, a kasę lepiej przeznaczyć na odpowiedni monitor, co da większy zysk, niż jakieś trudne do uchwycenia w praktyce różnice w wydajności. Ale rozumiem, że dla kogoś tylko topowa specyfikacja jest ok, a na komputerze sprzed roku nie da się obrobić zdjęcia ;)

Aeon88
25-11-2018, 22:56
poste, da się. Nie mówię że nie, ale Twój wytyk to pudło, gość założył budżet 5k, a za 4k pln kupi laptopa z i7 8gen, z podstawową grafiką która mu wystarczy nawet pewnie sporo taniej, więc budżet nie musi być z gumy. Czy i5 wystarczy? Pewnie tak, chociaż mając kasę na i7 lepiej kupić 30% wydajniejszy procesor, choćby z tego powodu że lapka na i5 8xxx nie kupi nie wiadomo ile taniej a procka już nie wymieni, ram i dysk już tak. Chyba że hyperbooki nadal robione są na kadłubkach i procki są wymienialne - to ok. Ale tu jest kolejne pytanie - kto kupuje lapka z wymienialnym np i3 żeby od kolegi kiedyś odkupić mobilny i5? Sprzeda to? Czy wywali na przesiadkę w przyszłości kolejnego tysiaka?

Kupując sprzęt najważniejszy jest budżet, potem to, co w tej cenie możesz kupić najbardziej opłacalnego dla Twoich potrzeb, w tym wypadku PS/Lr. Da się kupić nawet kilkuletni laptop i obrabiać na nim zdjęcia. Wszystko się da. Kwestia czy przy założonym budżecie to będzie najbardziej opłacalne? Założyłeś zakup minimum, żeby wystarczyło, a to nie zawsze jest najbardziej opłacalna droga.

poste
25-11-2018, 23:18
Minimum to może być znacznie niżej niż najnowsze i5. Za 5k wolałbym nawet słabszy komp ale plus monitor. Kupujący wyciągnie własne wnioski z różnych sugestii, mam nadzieję.

Aeon88
25-11-2018, 23:23
Zacznijmy od tego, że kolega pyta wyłącznie o lapka do 5k pln, nic nie pisze o monitorze, więc równie dobrze może... już go mieć.

poste
25-11-2018, 23:29
Kolega to już stracił zainteresowanie tematem, co nie przeszkadza nam dalej bić pianę :) Może ma monitor, może nie ma, może to jakaś wrzutka reklamowa miała być ;)
Z mojej strony EOT.

SplawikD300
26-11-2018, 01:24
Panowie
Nie stracilem zainteresowania tematem :).
Dzieki wielkie za uwagi, z tego co piszecie to parametry wystarczą tylko ten minitor...
Ile musiałbym dołożyć żeby dokupic do tego monitor, tylko proszę dajcie propozycje realne do moich oszczednych wymagań. A mianowicie, jesli kupię komputer za 4 tys to jestem w stanie za kolejne 2 dokupic dobry monitor?
Ps. Czy taka karta graficzna jest rzeczywiście niepotrzebna?

Jeszcze raz dziękuję Wam bardzo za zainteresowanie się moim tematem.

Aeon88
26-11-2018, 09:32
Jeśli masz D300 to tam jest 12mpix, jak u mnie z D700. Łyknie to z powodzeniem nawet i5 3 gen 4C/4T na którym kiedyś obrabiałem pliki z D700 i nie było żadnej zamuły. Tyle że ja robiłem śluby i nie bawiłem się w wielkie PSD i masę warstw, nie wiem co Ty obrabiasz. Nie wiem też czy nie chcesz zaraz puszki wymienić na coś z więcej mpix, co Ci zmieni wymagania. Nic nie napisałeś na ten temat, można się tylko domyślać co robisz i czym... Co do monitora to pomoże Ci Tom01 czy Czornyj, ja sie nie znam to nie doradzę. Polecić mogę CS240, ale nowych chyba próżno szukać a i to był monitor za 3500zł, więc "trochę" ponad budżet laptop + monitor... Napewno znajdzie się jakiś używany eizo/nec nie zajechany za 1-2k pln tak żeby na lapka starczyło, tym bardziej że rawy z D300 łyknie większość dzisiejszego sprzętu, niezależnie czy siedzi tam i3, i5 czy i7.

nikoniarz
26-11-2018, 09:43
Łyknąć łyknie, ale na mocniejszym kompie będzie po prostu szybciej.

poste
26-11-2018, 09:46
W cenie ~2k najlepszą ofertą będzie Nec, np.
https://graficzne.pl/p16284,nec-multisync-ea245wmi-2-bk-ze-spectraviewii-skalibrowany.html

SplawikD300
26-11-2018, 13:04
Aeon88- w tej chwili posiadam D300 i 7200

Aeon88
26-11-2018, 15:37
Zabrałbym się najpierw do zakupu monitora, bo mniej tego jest na allegro czy olx zdatnego do pracy przy zdjęciach niż laptopów. Mówię o używkach, bo na nowe stracisz sporo kasy, a niewysłużony monitor w niczym Ci nie ujmie tym bardziej że gwarancja na eizo nec potrafi być 5letnia. Kupisz, będziesz wiedział ile kasy Ci zostanie to poszukasz wtedy laptopa jak najbardziej wydajnego w tych pieniądzach. Mogę Ci sprzedać Dell Alienware 14 z i7 4C/8T, 16GB ramu, SSD 80 + HDD 1000, GTX765m 2GB za 2500. Sprzęt genialny, w idealnym stanie, pociągnie zdjęcia z tych puszek bez zamuły o ile nie tworzysz ogromnych PSD podczas obróbki, bo tego nadal nie napisałeś co to za "obróbka" żeby wiedzieć dokładniej czego Ci trzeba. Albo coś innego poszukasz. Ogólnie alienware polecam, używki chodzą w śmiesznych pieniądzach jak na możliwości tego sprzętu bo to sprzęt niszowy i nie ma logo appla na obudowie. Za 2.5-3.5k kupisz b.mocny sprzęt. Jeśli nie chciałbyś się pchać w zewnętrzny monitor to tylko macbook z retiną wchodzi w grę. To coś ma ekran jakościowo porównywalny z ekranami graficznymi za 2kpln a za 5000 kupisz już konkretny model oczywiście używany (i ja na Twoim miejscu tak bym zrobił, zresztą po to sprzedaje alienware bo tylko matrycy mi w nim świetnej brakuje a to dla mnie podstawa). Także możliwości są co najmniej dwie, zrobisz jak uważasz.

nettmanek
02-12-2018, 02:03
Popatrz za używanym lenovo ThinkPad w530 z matryca full Hd. Za jakieś 2000zl da się dostać z 32GB ram, grafika nvidia quatro k2000m i 256gb ssd
Sam takiego mam i dobrze się sprawdza. Ekran ma bardzo dobre pokrycie kolorów Adobe RBG
17792

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

sokolnik
06-12-2018, 15:24
Podepnę się pod temat. Tata chce kupić laptopa, bez systemu operacyjnego.
Wiele razy instalowałem u siebie WIN10 z pendrive. Czy powinienem jakoś szczególnie zwrócić uwagę na coś przy instalacji systemu na laptopie bez systemu operacyjnego?
Czy będzie to bułka z masłem, wkładam pendrive z Windowsem, bootuje instalatora i instaluje system? :) bo jakiś bios płyta główna będzie miała wgrany prawda?
Wybrałem tacie laptopa Asus i3 8 generacji 4 GB RAM, 240 GB ssd, 1Tb HDD. Jakaś tam grafika.

Drugie pytanie, czy 4 GB wystarczy czy warto dopłacić do 8 GB. Sam mam 16 w swoim PC i czasami mało... Ale tata nie używa żadnych programów graficznych itp, to będzie laptop typowo do internetu, czasami jakiś film czy Worda włączy coś napisze :) 4 powinno chyba wystarczyć a jakby co można zawsze dokupić, ale może warto już zamówić takiego z 8 GB Ramu tylko 299 zł dopłaty, nie wiem czy to się opłaca...?

turboni
06-12-2018, 16:08
Spoko wystarczy do takich zastosowań 4gb ramu.
W biosie wybierasz tylko bootowanie z pendriva
Co do instalacji windowsa to wiadomo najlepiej stwórz partycje na ssd na system chyba że cały ssd będzie jako "C".
I sprawdź czy nie ma jakiś ukrytych partycji przez producenta bo czasami tak robią - ja to zawsze kasuje.
Potem tylko sterowniki i śmiga.

Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka