PDA

Zobacz pełną wersję : LR i dwa komputery

badtorro
22-11-2018, 17:30
Koledzy, pomóżcie - zdjęcia są w folderze sieciowym. Jak pracować na dwóch komputerach?

ksh
22-11-2018, 18:04
Łap http://blog.dimgs.com/2014/05/lightroom-praca-na-laptopie-stacji-roboczej-synchronizacja/

badtorro
22-11-2018, 18:15
R E W E L A C J A!
wielkie dzięki, super opis, już się biorę do implementacji :-)

cybulski
23-11-2018, 11:10
Gdy jednak te dwa komputery nie są w sieci lokalnej a w oddalonych lokalizacjach "zdalnych" wtedy poradzi synology/qnap.

badtorro
23-11-2018, 13:26
Dzięki! u mnie na szczęście wszystko jest w ramach sieci lokalnej, jeden komputer po kablu drugi po wifi. Mamy Synology i zdaje egzamin :-)
Wczoraj jeszcze tego nie pokonałem, ale dziś będzie dogrywka i oczekuję zwycięstwa :-)))

cybulski
23-11-2018, 13:46
Jeśli masz Synology to może lepiej mieć zdjecia w cloud i lokalne kopie na obu komputerach. Szybciej bedzie niż po wifi no chyba że wifi 5Ghz i łapie prędkość minimum 500 Mb/s

badtorro
23-11-2018, 15:39
Nie nie, chce uniknąć lokalnych kopii bo brakuje przestrzeni dyskowej. W synology mam luźne kilka TB i to się do tego idealnie nadaje. Dzięki za podpowiedz

badtorro
23-11-2018, 18:05
Wczoraj laptop uznał, że sieć do której jest podłączony jest publiczna a nie prywatna i z tej okazji nie dało się dobić do żadnych zasobów sieciowych.
Zanim to rozwikłałem, to minęła mi chęć do dalszego wdrażania.

Dziś jedziemy z ogniem od nowa :-)
dzięki za wsparcie koledzy!

ksh
23-11-2018, 18:25
Nie trzeba synology itp, wystarczy router od xiaomi za 90zł i masz normalny dostęp do plików nawet bez własnego stałego IP, polecam model Xiaomi 3G international, nawet bez zmiany softu jest sporo możliwości, a jak ktoś czuje się na sile to może z tego urządzenia zrobić niesamowite urządzenie.

Na początek i tak trzeba zrobić porządek z siecią lokalną żeby wszystkie urządzenia widziały się poprawnie.

badtorro
23-11-2018, 18:27
Już od dwóch lat mam Synology. On jest narazie podpięty wyłącznie w do intranetu, więc problem numerów IP nie istnieje :-)

cybulski
24-11-2018, 12:15
Jeśli mamy zmiennie IP to synology na tą okazję ma opcję quickconnect (dynamiczny dns)
Bardzo dobrze to działa, pewnie podobnie jest to rozwiązane Xiomi.

ksh
24-11-2018, 13:12
Tak, możliwości jest niesamowicie dużo, soft do Xiaomi 3G to Padavan, można już kupić z zainstalowanym jak ktoś nie czuje się na siłach samemu to robić, przy tym sprzęcie można sobie odpuścić domowe rozwiązania związane z backup, a dodatkowo mamy zarządzanie kamerkami, wszystkimi urządzeniami nazwijmy to "smart home", wsparcie dla sterowania sms, appki na androida itd.

badtorro
24-11-2018, 13:23
ok, usiłuję zmusić LR do używania katalogu w miejscu sieciowym i natrafiam na taki problem:

17429

jakiś pomysł na obejście tego?

cybulski
24-11-2018, 13:27
Spróbuj zamapować ścieżkę jako dysk a potem wskazać zamapowany dysk - też nie złapie ? Nie znam LR i nie używam ale metoda na mapowany dysk powinna działać w programach w 21 wieku :)

badtorro
24-11-2018, 13:31
Dysk jest już zmapowany, ma przypisaną literkę Z.
Z tego co czytam w sieci to LR stawia aktywny opór przeciwko umieszczaniu katalogu w udziale sieciowym, ze względu na użycie SQLite. Ja mimo to chciałbym mieć ten katalog w sieci, gdyż oba komputery nie będą pracować na raz z Lightroomem.
Foldery na obu komputerach mają identyczną strukturę, więc nie ma obaw o zmiany ścieżki dostepu

cybulski
24-11-2018, 13:37
A podajesz literkę Z:\ czy tą ścieżkę ?

Jesli jest opór to trzeba katalog sklonować poprzez "synology cloud station" na lokalnym komputerze.
Ja bym tak właśnie zrobił od samego początku. To wg mnie najlepsza opcja i zawsze mamy aktualne na kompie, synology i drugim kopmie też.

badtorro
24-11-2018, 13:41
wyklikuję w eksploratorze, więc bóg jeden wie jak to eksplorator podaje do LR-a.

17430

Synology cloud station tak? Pogooglam. Dzięki za podpowiedź

cybulski
24-11-2018, 13:47
Ale coś nie wierzę ze LR ma takie problemy. Na applu np. jest gniazdo thunderbolt 3 i np. prędkość do 40Gb/s i tego też by nie brał :) ?? chyba że na applu nie ma takich ograniczeń z tym podłączeniem ...

- - - - kolejny post - - - - - -

wiesz jak działa w synology Cloud station drive ? na Synku zainstaluj Cloud Station Server, a na kompie agenta cloud station drive. generalnie jesli mamy dwa kompy i synology to najpierw źródlowy katalog synchronizujemy z synkiem (synology) a potem od synka do drugiego kompa. W praktyce jest to prawie real-time między dwoma komputerami (a nwet wieloma - mam takie rozwiązanie dla pięciu osbób zrobione do programu cad gdzie pliki są też duże i działa już kilka lat)

badtorro
24-11-2018, 14:23
Ale coś nie wierzę ze LR ma takie problemy. Na applu np. jest gniazdo thunderbolt 3 i np. prędkość do 40Gb/s i tego też by nie brał :) ?? chyba że na applu nie ma takich ograniczeń z tym podłączeniem ...

wiesz jak działa w synology Cloud station drive ? na Synku zainstaluj Cloud Station Server, a na kompie agenta cloud station drive. generalnie jesli mamy dwa kompy i synology to najpierw źródlowy katalog synchronizujemy z synkiem (synology) a potem od synka do drugiego kompa. W praktyce jest to prawie real-time między dwoma komputerami (a nwet wieloma - mam takie rozwiązanie dla pięciu osbób zrobione do programu cad gdzie pliki są też duże i działa już kilka lat)

Gdybym miał po prostu dysk zewnętrzny po dowolnym interfejsie innymi niż sieć, tylko np usb to by pewnie działało bez zająknięcia, nawet na windows. Tutaj problemem jest aspekt sieciowy.

Zrobie tak zaraz z tym Cloud Station. Rzeczywiście brzmi to bardzo sensownie.

badtorro
24-11-2018, 23:32
cloud station to strzał w dziesiątkę! Wielkie dzięki za podpowiedź.

To mi oszczędza wiele godzin spędzonych na poszukiwaniu optymalnego rozwiązania

cybulski
25-11-2018, 00:31
Pisałem w wątku o komputerach o NAS Synology jako narzędzie do backupu i archiwizacji. Tutaj na forum chyba jednak jest małe tym zainteresowanie a większość woli archaiczne rozwiązania typu dyski USB czy nawet o zgrozo nagrywanie na płytach :) Aparaty foto często za grubą kasę a przechowywanie na poziomie mocno amatorskim :) http://forum.nikoniarze.pl/threads/292625-NAS-i-archiwizacja-zdjęć-wątek-wydzielony?p=4001124&viewfull=1#post4001124

badtorro
15-12-2018, 22:28
Pisałem w wątku o komputerach o NAS Synology jako narzędzie do backupu i archiwizacji. Tutaj na forum chyba jednak jest małe tym zainteresowanie a większość woli archaiczne rozwiązania typu dyski USB czy nawet o zgrozo nagrywanie na płytach :) Aparaty foto często za grubą kasę a przechowywanie na poziomie mocno amatorskim :) http://forum.nikoniarze.pl/threads/292625-NAS-i-archiwizacja-zdjęć-wątek-wydzielony?p=4001124&viewfull=1#post4001124 (http://forum.nikoniarze.pl/threads/292625-NAS-i-archiwizacja-zdj%C4%99%C4%87-w%C4%85tek-wydzielony?p=4001124&viewfull=1#post4001124)

Widać, że masz sporo doświadczenia z tym :-) Więc może spotkałeś się z takim problemem: mój plik Lightroom 2 Catalog-2-2-3-2.lrcat zajmuje 534 MB, a w ciągu ostatnich 3 tygodni odkąd zainstalowałem cloud station, ten program zjadł 1.4T na dysku Synology @_@
Wygląda to tak:

admin@Synology:/$ sudo du -sh /volume2/@cloudstation/@sync/*
0 /volume2/@cloudstation/@sync/dbapi.lock
3.6G /volume2/@cloudstation/@sync/delta
24M /volume2/@cloudstation/@sync/file
4.0K /volume2/@cloudstation/@sync/log
49M /volume2/@cloudstation/@sync/log-db.sqlite
32K /volume2/@cloudstation/@sync/log-db.sqlite-shm
1.1M /volume2/@cloudstation/@sync/log-db.sqlite-wal
0 /volume2/@cloudstation/@sync/logdb.lock
82M /volume2/@cloudstation/@sync/node_delta
1.2T /volume2/@cloudstation/@sync/repo
24K /volume2/@cloudstation/@sync/rm
8.0K /volume2/@cloudstation/@sync/syncfolder-db.sqlite
24K /volume2/@cloudstation/@sync/user-db.sqlite
3.0G /volume2/@cloudstation/@sync/view

18690

Nie synchronizuję katalogu z miniaturkami, tylko plik lrcat

W konfiguracji cloud station nie widzę nigdzie opcji, żeby powstrzymać go przed takim wzdęciem. Jak sobie z tym poradzić?

cybulski
15-12-2018, 22:46
W sync settings katalogi które synchronizujesz, zmienic trzeba opcje do 1 wersji lub 2.
Poza tym jesli masz w tym katalogu kosz to wyczysc albo w ogole wyłącz.
Mam nadzieje że to pomoże.

Na synchronizowanych katalogach ustawiam na 1 wersję. Nie potrzebuje aby cloud mi trzymał wiele wersji. Mam ustawiony backup tych katalogów do kompresowanej kopii, z minimalną iloścą wersji ale w kopii wersjonowane działa na zasadzie przyrostowej tzn trzymane są różnice między wersjami a nie całe pliki jak w cloudzie.

badtorro
15-12-2018, 22:52
W sync settings katalogi które synchronizujesz, zmienic trzeba opcje do 1 wersji lub 2.
Poza tym jesli masz w tym katalogu kosz to wyczysc albo w ogole wyłącz.
Mam nadzieje że to pomoże.

Na synchronizowanych katalogach ustawiam na 1 wersję. Nie potrzebuje aby cloud mi trzymał wiele wersji. Mam ustawiony backup tych katalogów do kompresowanej kopii, z minimalną iloścą wersji ale w kopii wersjonowane działa na zasadzie przyrostowej tzn trzymane są różnice między wersjami a nie całe pliki jak w cloudzie.

Właśnie nie mogę się nigdzie dokopać ustawienia gdzie mógłbym ustawić liczbę kopii które chcę zatrzymać. Ani w klientach ani na serwerze. Możesz pomóc?

cybulski
16-12-2018, 00:06
Udało się opanować temat po konsultacji telefonicznej ? Synology może zająć trochę usunięcie niepotrzebnych wersji. Aha po usunięciu trzeba też najlepiej wyczyścić wszyskie kosze i wyłączyć kosz tam gdzie nie jest potrzebny - to dla przypomnienia.

badtorro
16-12-2018, 01:34
Wielkie dzięki za pomoc :-)
Bardzo pomocne
Narazie wyłączyłem versioning wogole - żeby wymusić usunięcie archiwum, ale baza dalej zajmuje 1.1T. Kosz tez wogole wyłączyłem - niepotrzebuje tej funkcji
Zrobiłem restart Synology -narazie bez rezultatu

Może faktycznie dam mu trochę czasu, może sam wyczyści pliki. Rozwazam wywalenie tego archiwum „z placa” ale zaczekam pare godzin i dam mu szanse zrobić to samemu

cybulski
16-12-2018, 09:09
Zawsze przed włączeniem katalogu do synchronizacji, zmieniam ilość wersji na 1 lub 2 więc jak dotąd nie miałem takiego przypadku nawet w pracy aby mi spuchły dane. Z usuwaniem lepiej uważać. Najpierw trzeba odłączyć komputery tzn w Cloud na komputerach usunąć synchronizację. Usunąć to ważne a nie tylko zastopować. W przypadku pomyłki może być utrata plików.