PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7500 + Tamron 24-70 mm f/2,8 di vc usd g2

CenturionM
22-11-2018, 01:16
witam serdecznie

posiadam body nikon d7500 i dokupiłem do jego Tamrona 24-70 mm f/2,8 di vc usd g2

9 zdjęć na 10 celnych, wkurzony jestem na maxa, (byz może potrzebuje kalibracji) mam jeszcze czas na zwrot, ale przed zwrotem wolę zapytać doświadczonych użytkowników w tym temacie czy wybrałem dobry uniwersalny obiektyw ze stabilizacją i AF, intuicja mi podpowiada aby zostać przy stałkach

czekam na komentarze i doradztwo nauczycielskie w tym temacie

yasiu18
22-11-2018, 06:26
posiadam body nikon d7500 i dokupiłem do jego Tamrona 24-70 mm f/2,8 di vc usd g2

9 zdjęć na 10 celnych, wkurzony jestem na maxa, (byz może potrzebuje kalibracji)

Moim zdaniem 9/10 celnych to niezły wynik. To nieostre zdjęcie to wynik FF/BF, czy jest poruszone? Ale skoro 9 wychodzi celnych, więc nie masz problemu z kalibracją. A poruszone - no cóż. Ani wina aparatu, ani obiektywu.

Myszowor
22-11-2018, 12:21
9/10 w tej konfiguracji to standard, dlaczego nie kupiłeś szkła DX, miałbyś 19/20.

mmluty
22-11-2018, 13:36
Na pewno masz D7500 czy może to tylko pomyłka, ponieważ do tego obiektywu pasuje raczej D750.
Do D7500 ten obiektyw nie jest dobrze dobrany - ciężki, drogi i zakres ogniskowych niezbyt dobrze dopasowany do formatu Dx. Jeżeli zakup nie ma jakiegoś innego uzasadnienia którego nie znamy, to może jednak lepiej pomyśleć o zwrocie i wybraniu czegoś bardziej odpowiedniego do tego body.

CenturionM
22-11-2018, 18:16
witam ponownie

wdał się błąd w pisowni ( 9 na 10 zdjęć nie udanych ) potrzebna jest kalibracja? czyli dokupywać urządzenie do kalibracji?

p.s. chciałbym FX-a ale latem nie miałem tyle gotówki, jakbym znalazł kupca na tego DX-a to go sprzedam, wtedy obiektyw Tamrona zachowałbym bez zwrotu, ogólnie aparat użyłem kilka razy w plenerze, nie wiem ile zdjęć tam nacykałem, ale bardzo mało

Kojocisko
22-11-2018, 18:38
a) Czy ty to obrabiałeś, czy mi się wydaje, że to jpg prosti z korpusu? Bo mi się wydaje, że tu jest jeszcze jakieś pole do popisu, także w konfiguracji jpg w korpusie.
b) Nie jest bardzo źle, ale... wydaje mi sie lekki FF na moje oko. Skalibruj obiektyw z korpusem - na gwarancji zrobią to za darmo. U mnie istotnie pomogło. Jedyny kłopot, to nie wiem, czy po zmianie dystrybutora dwa miesiące temu nowy serwis ma już sprzęt do kalibracji.
c) Ten obiektyw często warto przymknąć minimalnie - do 3,2. Znacząco zyskuje na kontraście.

CenturionM
22-11-2018, 18:51
a) Czy ty to obrabiałeś, czy mi się wydaje, że to jpg prosti z korpusu? Bo mi się wydaje, że tu jest jeszcze jakieś pole do popisu, także w konfiguracji jpg w korpusie.
b) Nie jest bardzo źle, ale... wydaje mi sie lekki FF na moje oko. Skalibruj obiektyw z korpusem - na gwarancji zrobią to za darmo. U mnie istotnie pomogło. Jedyny kłopot, to nie wiem, czy po zmianie dystrybutora dwa miesiące temu nowy serwis ma już sprzęt do kalibracji.
c) Ten obiektyw często warto przymknąć minimalnie - do 3,2. Znacząco zyskuje na kontraście.

jest to czyste zdjęcie z body

p.s. obiektyw jest nowy na gwarancji, kilka dni temu go kupiłem, spróbuję go przymknąć do 3.2 i wykonam testy

Kojocisko
22-11-2018, 19:31
To naprawdę porządna optyka. Kalibracja, ciut podostrzyć jpg w korpusie i będzie bardzo dobrze. Przymknięcie do 3.2 poprawi kontrast, ale nie zmieni GO na tyle, żeby zniwelowac domniemany FF, choc nie jest on chyba wielki.

mmluty
22-11-2018, 19:45
jest to czyste zdjęcie z body

p.s. obiektyw jest nowy na gwarancji, kilka dni temu go kupiłem, spróbuję go przymknąć do 3.2 i wykonam testy

Niema "czystych zdjęć z body". Zdjęcia w body też są obrabiane tylko przez komputer w aparacie, według parametrów w części wymyślonych przez japońskich inżynierów a w części ustawionych w menu aparatu przez fotografa. W aparacie oprócz wielu innych które mają wpływ na wygląd jpg z aparatu jest zakładka gdzie fotograf ustawia poziom wyostrzenia. Przeczytaj instrukcję i zaglądnij tam. Pewnie nie jest to przyczyna problemów (przynajmniej podstawowa) bo ostrość jes raz lepsza raz gorsza, co eliminowało by również rozkalibrowanie, ale trudno na odległość coś powiedzieć.
Mogą również być zabrudzone czujniki AF lub lustro przez które przechodzi światło do czujników AF. Jest też pytanie: czy masz inny obiektyw i czy ewentualnie z innymi aparat pracuje poprawnie, ponieważ w takim przypadku wyeliminowany z podejrzeń byłby cały tor AF w aparacie?

yasiu18
22-11-2018, 22:06
Ten aparat ma regulację FF/BF. O ile się nie mylę, to nawet sam ją sobie reguluje w trybie LiveView. Poszukaj w instrukcji.

Mikis525
22-11-2018, 22:27
Co z tego, jak mój był ostry na 24, na 35 BF, który potem szedł w mocny FF. Jedyną opcją było wysłanie do Gdańska razem z body.

crusiek
22-11-2018, 22:30
Można użyć auto AF Fine Tune.
Sam dzisiaj poprawiałem co nie co.... O ile do stałek fajna sprawa, to przy zoomach niestety, trzeba znaleźć złoty środek, bo na jednym końcu może być dobrze a na drugim źle i potem się może bardziej rozjechać. Dziesiątki prób i uśrednienie wyników, możesz na starcie poćwiczyć.
www.youtube.com/watch?v=5cHhrWF-pqM

Chyba mimo wszystko najlepsza opcja to wysłanie na kalibrację, skoro na gwarancji.

CenturionM
22-11-2018, 23:36
rzeczywiście jest taka opcja w body, a więc jutro potestuję te ustawienia

p.s. lustrzanka jest nowa kupiona w lipcu tego roku, obiektyw zaś kupiłem kilka dni temu, wcześniej używałem obiektywu Samyang 85 mm f/1.4 IF UMC

CenturionM
23-11-2018, 00:16
jest sens kupywać TAP-in-Console do kalibracji samego obiektywu? czy zostać przy kalibracji w body?

madebyzosiek
23-11-2018, 09:22
jest sens kupywać TAP-in-Console do kalibracji samego obiektywu? czy zostać przy kalibracji w body?

To zależy... Jak obiektyw ma jednakowy BF/FF niezaleznie od odległości ostrzenia i ogniskowej, to mikroregulacja wystarczy. Jak jest bardziej rozjechany, to bez tapa sobie nie poradzisz. A warto chociażby dla możliwości aktualizacji softu w obiektywie.

CenturionM
23-11-2018, 22:54
złożyłem wniosek o Cash Back do tamron - maja teraz promocje, załapałem się na zakup w okresie trwania tej promocji :) więc zamówię TAP-in-Console, przyda się i będę testować ustawienia

chcę kupić kolejny obiektyw Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2, czy ktoś używał tego obiektywu? warto inwestować? chcę koniecznie zooma ze stabilizacją i AF, aby miał koniecznie 200mm i żyletkowo ostrzył (w późniejszym czasie chce również przejść na matryce FX) p.s. może ktoś ma doświadczenia z innymi obiektywami spełniającymi w/w wymagania i mógłby wymienić się doświadczeniami z tym związanymi?

Darek72
23-11-2018, 23:30
Też mi to wygląda na lekki FF. Napisz jeszcze jak masz ustawiony w body wybór punktu af - manualnie czy automat?

CenturionM
24-11-2018, 21:41
Też mi to wygląda na lekki FF. Napisz jeszcze jak masz ustawiony w body wybór punktu af - manualnie czy automat?

manualnie