Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : L12 - drgający obraz

Michał_jp
16-06-2007, 15:38
Witam, pewien czas temu pisałem o moim problemie z obiektywem w coolpixie L12. Obecnie aparacik jest naprawiony, ale zauważyłem koszmarne drganie obrazu z boku na bok podczas gdy obiektyw dostraja ostrość. Zdjęcia wychodzą dobre, ale jest to bardzo uciążliwe. We wszelkich kwestiach technicznych jestem zupełnie niekompetentny. Na początku podejrzewałem że matryca jest obluzowana, ale wtedy obraz drgałby pewnie cały czas, a kiedy np. robię zdjęcie na makro, podczas gdy aparat stoi nieruchomo na jakims podłożu, obraz po pewnym czasie uspokaja się. Czy jest to wina stabilizacji obrazu, która nie działa jak powinna i w rezultacie ,,trzęsie obrazem'' na ekranie? Czy może to jakiś inny problem i czy da się go jakos rozwiązać?

Michał_jp
16-06-2007, 17:43
No tak, mówiąc szczerze aparat robi się coraz bardziej do bani. Ze stabilizatora zrobił się destabilizator (o ile w tym tkwi przyczyna drgań) Zdjęcia wychodzą poruszone...

Michał_jp
20-06-2007, 20:09
Dziś zaniosłem aparacik do serwisu, w ramach 6 miesięcznej gwarancji na poprzednią naprawę drgania załatwią mi za frajer. W zakładzie powiedzieli że może czegoś nie dokręcili. Byłem odebrać sprzęt tydzień temu koło południa, powiedzieli żebym przyszedł o 17, bo aparat rozłożony jest jeszcze na części. Może za bardzo pospieszyli się z tym złozeniem i dlatego nawala? Nie wiem, za tydzień mam przyjśc jeszcze raz. Co o tym sądzicie? da się to naprawić?

Prezes Klubu TECZA
20-06-2007, 22:40
skoro powiedzieli, ze naprawia, wiec pewnie tak zrobia,
jesli nie to popros o wymiane aparatu na nowy, wolny od wad.

Michał_jp
21-06-2007, 08:18
Hmmm, niestety to nie wchodzi w rachubę, bo gwarancja wystawiona przez firmę Nikon nie obejmuje mojego przypadku (upadek) tak więc nie naprawiam aparatu w autoryzowanym serwisie. Dziadowsko aż tydzień czekać, ale faktycznie, gdyby mieli nie naprawić to poprostu by powiedzieli. Miałem już do czynienia z tą firmą i są uczciwi.