PDA

Zobacz pełną wersję : Aparat nie widzi zewnętrznej lampy błyskowej

Martha
20-11-2018, 11:46
Hej! Mój nikon d5300 przestał widzieć zewnętrzną lampę błyskową. Zawaliłam wczoraj sesję zdjęciową :-(.

Gdy na wyzwalaczu przyciskam TEST lampa błyska, ale gdy ma być wyzwolona normalnie, z gorącej stopki, nic się nie dzieje. Baterie nowe, zresetowałam ustawienia w aparacie, i nic.

Może ktoś z was coś podejrzewa co się mogło stać? Może coś w menu o czym nie wiem?

grizz
20-11-2018, 11:51
Przeczyść styki na stopce lampy i aparatu.

Martha
22-11-2018, 11:52
Nie pomogło.

Ma ktoś nikona d5300 i uzywa lampy studyjnej? Moze chodzi o jakies ustawienia w aparacie?
Chodzi konkretnie o lampę studyjną quantuum.

r_m
22-11-2018, 14:46
Dawkowanie problemu po kropelce ;)

Jak łączysz lampę z aparatem?

Nachzehrer
25-11-2018, 12:58
Z innym body tez nie działa lampa ?

Rozalia05
10-12-2018, 00:35
Cześć Martha, mam ten sam problem z moim Nikonem D750. Czy udało Ci się zlokalizować usterkę w Twoim aparacie i ją naprawić? Mam nadzieję, że problem da się rozwiązać tańszym kosztem niż wymiana body... :( Pozdrawiam.

Jacek_Z
19-12-2018, 01:05
Nie pomogło.

Ma ktoś nikona d5300 i uzywa lampy studyjnej? Moze chodzi o jakies ustawienia w aparacie?
Chodzi konkretnie o lampę studyjną quantuum.
Zapewne te lampe studyjną wyzwalałaś za pomocą błysku lampy wbudowanej albo zamocowanej w sankach. Niestety miałaś ustawioną tą lampę w TTL i dawała ona przedbłyski pomiarowe, zupełnie nam tu zbędne, które to powodowały zbyt wczesne odpalenie lampy studyjnej.
Bo lampa studyjna dawała błysk, tyko sie nie zarejestrował?
Przestaw lampę w/na aparacie na tryb M. Albo lepiej kup radiówki i nie korzystaj z synchronizacji błyskiem.

To jedna z mozliwości, ale w 90% to właśnie jest ten powód.

Rozalia05
19-12-2018, 13:00
W moim przypadku powodem nie było to, o czym pisze Jacek_Z. Wyzwalam nadajnikiem na gorącej stopce, ale blysk swego czasu przestał się wyzwalać. Rozkręciłam nadajnik i poruszałam wystającym bolcem w lewo i w prawo, co spowodowało, że od razu błysk zaczął się wyzwalać po naciśnięciu spustu migawki. Wczesniej dociskałam tylko ten bolec i wymieniłem baterie, ale to nie pomogło. Zapewne coś sie poluzowalo i nie było połączenia. Póki co za każdym razem działa.